неделя, 25 март 2018 г.

УСТАВ на сдружение с нестопанска цел на Родителско настоятелство при ОДЗ


У С Т А В
на
сдружение с нестопанска цел
на Родителско настоятелство при ОДЗ №№ №”гр. София
Глава І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
СТАТУТ
Чл.1 (1) Сдружение с нестопанска цел на родителско настоятелство при ОДЗ №№ “№” - е юридическо лице с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза, учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Устава и Решенията на учредителното събрание.

(2) Настоящият Устав урежда въпросите свързани със съществуването, дейността и прекратяването на Сдружение с нестопанска цел на родителско настоятелство при ОДЗ №№ “№” - наричано по-долу за краткост “сдружението”.
(3) Сдружение с нестопанска цел на родителско настоятелство при ОДЗ №№ “№” - е отделно от членовете си и отговаря за задълженията си със своето имущество. Членовете на сдружението отговарят за неговите задължения само до размера на предвидените в този Устав имуществени вноски.
НАИМЕНОВАНИЕ
Чл.2 (1) Сдружението ще осъществява дейността си под наименованието Сдружение с нестопанска цел на родителско настоятелство при ОДЗ №№ “№”
(2) Всяко писмено изявление от името на сдружението трябва да съдържа неговото наименование, седалище, адрес, данни за регистрацията и БУЛСТАТ номер.
СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС
Чл.3 Седалището на Сдружение с нестопанска цел на родителско настоятелство при ОДЗ №№ “№” - е гр.София -,  ж.к. “”, ул. “в”№ , това е и адресът на неговото управление.
СРОК
Чл.4 Сдружението не е ограничено със срок или друго прекратително условие.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗВЪРШВАНАТА ДЕЙНОСТ
Чл.5 Сдружението ще осъществява дейност в обществена полза, като ще разходва имуществото си за:  подобряване  дейността на детската градина, създаването и реализирането на възпитателно-образователни програми, подобряване и поддръжка на материално - техническата база и битовите условия, както и решаването на други образователни, психологически и  социално-битови проблеми, свързани с децата от детската градина.
ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ
Чл.6 Предметът на дейност на сдружението е: всестранна дейност, съобразно нормативната уредба, относно подготовка и реализиране на възпитателно-образователни, културни, развлекателни и социални мероприятия за децата от ОДЗ №№ – гр. София, подпомагане на талантливите деца, както и решаване на текущи проблеми, свързани с функционирането и  дейността на учебно-възпитателното заведение, подпомагане изграждането и поддържането на материално-техническата база на ОДЗ №№ – гр. София.
ЦЕЛИ
Чл.7 (1) Дейността на сдружението  е насочена към обединяване усилията на родители, учители, общественици, обществени организации, дарители и общински органи  за постигане на една благоприятна във всички аспекти среда за пребиваване и развитие на децата в детската градина. Това включва и подобряване на материално - техническата база, битовите условия и пряко подпомагане на учебно - възпитателния процес, осъществяван от педагозите в Обединено детско заведение № №.
(2) Основни цели на сдружението са:
  • Подпомагане на възпитателната и учебна дейност в детската градина;
  • осъществяване на дейност, в резултата на която да се постига благоприятна среда за развите на децата в емоционален и психологически аспект;
  •  осъществяване на по пряка връзка относно възпитанието на децата между детската градина и родителите;
  • осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за детската градина и развиване на материалната й база;
  • подпомагане на детската градина за ефективно стопанисване, използване и управление на материалната й база;
СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ
Чл.8 Средствата, с които сдружението ще постига своите цели се формират от доброволни вноски на членовете на сдружението, дарения от физически и юридически лица, лихви и други доходи, представляващи плодове или приращения от притежаваните от сдружението вещи.
Чл.9 Сдружението като обединение на родители, учители и общественици за извършване на дейности в полза на доброто развитие на децата  и  за постигане на целите си е длъжно да извършва действия, съгласно чл.46 “в” от Закона за народната просвета.
Глава ІІ. ЧЛЕНСТВО
Чл.10 Членове на сдружението могат да бъдат дееспособни физически и юридически лица, които желаят да допринесат за постигане целите на сдружението.
ПРИДОБИВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО
Чл.11 (1)Членството в сдружението е доброволно.
(2) Кандидатът подава писмена молба до Съвета на настоятелите, в която декларира, че е запознат и приема разпоредбите на настоящия Устав. Кандидатите – юридически лица представят с молбата преписи от документите си за регистрация и от решението на управителните си органи за членство в сдружението.
(3) Съветът на настоятелите внася молбата за гласуване задължително на следващото заседание на общото събрание. Членството се придобива от датата на решението на общото събрание.
(4) Председателят, заместник-председателят или член на Съвета на настоятелите може да отправя покана за членство в сдружението към родители на новоприети деца в детската градина. А информация за съществуването на сдружението и реда за приемане на нови членове да бъде предоставена на табло на видно място в детската градина /ОДЗ №№ - ”№” гр. София/, където е и адресът на сдружението.
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ
Чл.12 Членовете на сдружението имат следните права и задължения:
т.1 да участват в дейността на сдружението и да работят за осъществяване на целите му;
т.2 да избират и да бъдат избирани за членове на управителните органи на сдружението;
т.3 да спазват Устава на сдружението и Правилника за вътрешния трудов ред на ОДЗ №№ и да не допускат по никакъв начин накърняване и уронване на престижа му;
т.4 да оказват активно съдействие и да дават своя принос за реализиране целите на сдружението, в съответствие със своите възможности;
т.5 да бъдат информирани за дейността на сдружението;
т.6 да спазват разпоредбите на този Устав и да изпълняват решенията на ръководните органи на сдружението;
т.7 да издигат авторитета на сдружението, да спомагат за увеличаване на неговото имущество и да не извършват действия и бездействия, които противоречат на целите му и го злепоставят;
т.8 да внасят в срок предвидените в настоящия Устав имуществени вноски.
Чл.13 Членствените права и задължения, с изключение на неимуществените, са непрехвърлими и не преминават върху други лица при смърт, съответно при прекратяване.
Чл.14 Членовете на сдружението имат право да овластят трето лице да упражнява техните права и да изпълнява задълженията им, което се извършва писмено и произвежда действие след писмено уведомяване на Съвета на настоятелите. В тези случаи те носят отговорност за неизпълнението на техните задължения от страна на овластеното лице.
Чл.15 За задълженията на сдружението неговите членове носят отговорност само до размера на предвидените в настоящия устав имуществени вноски и кредиторите нямат право да предявяват права към личното им имущество над този размер.
Чл.16 Председателят на сдружението, или упълномощено от него лице завежда и води специална книга на членовете в сдружението.
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО
Чл.17  Членството в сдружението се прекратява:
т.1 с едностранно писмено волеизявление, отправено до Съвета на настоятелите на сдружението;
т.2 със смъртта или поставяне под пълно запрещение, респ. Прекратяване юридическото лице на член на сдружението;
т.3 с изключване;
т.4 с прекратяване на сдружението;
т.5 при отпадане, поради невнасяне на установените имуществени вноски и системно неучастие в дейността на сдружението.
Чл.№ (1) Член на сдружението може да бъде изключен с решение на общото събрание, съгласно ЗЮЛНЦ, по предложение на Съвета на настоятелите, когато:
т.1 нарушава предвидените в чл.12  задължения;
т.2 извърши други действия, които правят по-нататъшното му членство в сдружението несъвместимо.
(2) При маловажни случаи на нарушения по чл.12 Съвета на настоятелите определя с решение срок за преустановяване на нарушението и за отстраняване на неговите последици, при неспазване на които прави предложението за изключване.
Чл.19 (1) Отпадането се счита настъпило с вземането на решение за това от общото събрание, когато член на сдружението:
т.1 не е направил встъпителната си вноска в предвидения срок;
т.2 не е внесъл или е просрочил три последователни вноски по членския си внос;
т.3 е преустановил участието си в дейността на сдружението, като не е присъствал на        повече от две последователни заседания на общото събрание и др.
(2) Горните обстоятелства се констатират от Председателя на сдружението  по документите на сдружението, който докладва отпадането на общото събрание и го отразява в документацията на сдружението.
Чл.20 При прекратяване на членството сдружението не дължи връщане на направен членски внос до този момент.
Глава ІІІ. ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ
Чл.21 Върховен орган на сдружението е общото събрание, а  негов управителен орган е Съвета на настоятелите. 
ОБЩО СЪБРАНИЕ
Чл.22 (1) Общото събрание се състои от всички членове на сдружението.
(2) Юридическите лица участват в събранието чрез лицата, които ги представляват.
(3) Членовете на сдружението могат да упълномощят с изрично писмено пълномощно физическо лице да ги представлява на едно или неограничен брой заседания на общото събрание. Пълномощниците нямат право да представляват повече от трима членове едновременно и да преупълномощават с правата си трети лица.
КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ
Чл.23 Общото събрание има правомощия да:
1.  изменя и допълва Устава;
2.  приема /правилник за дейността на Съвета на настоятелите, правилник и др/;
3. избира и освобождава членовете на Съвета на настоятелите и определя възнаграждението им;
4. приема и изключва членове;
5. взема решение за откриване и закриване на клонове;
6. взема решение за участие в други организации;
7. взема решение за преобразуване или прекратяване на сдружението;
8. приема основните насоки и програма за дейността на сдружението;
9. приема бюджета на сдружението;
10. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски;
11. приема отчета за дейността на Съвета на настоятелите;
12. отменя решенията на другите органи на сдружението, които противоречат на закона, Устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на сдружението;
13. взема решения по всички други въпроси, поставени в негова компетентност от закона или настоящият Устав.
СВИКВАНЕ
Чл.24 Общото събрание се свиква на заседание от Съвета на настоятелите на сдружението. Заседанието следва да се проведе в подходящо помещение в населеното място по седалището на сдружението.
Чл.25 Инициатива за свикването му има Съвета на настоятелите, Председателя и заместник –председателя на Съвета на настоятелите и една трета от членовете на сдружението имат право да поискат Съвета на настоятелите да свика общо събрание и ако той не отправи писмена покана в месечен срок от датата на писменото поискване, събранието се свиква от съда по седалището по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.
ПРАВО НА СВЕДЕНИЯ
Чл.26 (1) Поканата следва да бъде писмена и да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждане на общото събрание, както и указание по чия инициатива същото се свиква.
(2) Поканата се поставя на мястото за обявления на адреса на управление на сдружението най-малко един месец преди насрочения ден.
Чл.27 Към датата на поставяне на покана по предходния член писмените материали, свързани с дневния ред на заседанието, трябва да са на разположение на адреса на управление на сдружението и да се предоставят на всеки член при поискване.
КВОРУМ
Чл.28 (1) Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и се счита за редовно, колкото и членове да се явят.
(2) Кворумът се установява от председателстващия събранието по списък, в който се отразяват имената на присъстващите членове и техните представители, подписва се от тях, заверява се от председателя и секретаря на заседанието и се прилага към протокола за него.
ГЛАСУВАНЕ
Чл.29 (1) Член на сдружението няма право на глас при решаване на въпроси, отнасящи се до него и друг член на сдружението, негов съпруг или роднини по права линия – без ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен, или по сватовство – до втора степен включително;
(2) Член на сдружението няма право на глас при решаване на въпроси, отнасящи се до юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.
РЕШЕНИЯ
Чл.30 Решенията на общото събрание се вземат с обикновено мнозинство /50% плюс 1 гласа/ от присъстващите. Решенията по чл.23, т.1, т.7 и други, предвидени в ЗЮЛНЦ и настоящия Устав случаи се вземат с квалифицирано мнозинство 2/3 от присъстващите.
Чл.31 Общото събрание не може да взема решения, които не са включени в обявения в поканата дневен ред на заседанието.
ПРОТОКОЛ
Чл.32 (1) За всяко заседание на общото събрание се води протокол, който се заверява от председателстващия събранието и лицето, изготвило протокола, които отговарят за верността на съдържанието му.
(2) Протоколът с прикрепени към него списък на присъстващите и писмените материали по свикването и провеждането на общото събрание, се завежда в специална книга.
(3) Всеки член, присъствал на общото събрание има право да следи за точното отразяване на заседанието и взетите на него решения в протокола.
КОНТРОЛ
Чл.№ Всеки член на сдружението, Съветът на настоятелите и прокурорът, могат да сезират съда по регистрацията на сдружението да се произнесе относно законосъобразността на решение на общото събрание или съответствието му с този Устав. Това следва да стане в едномесечен срок от узнаване на решението, но не по-късно от една година от датата на приемането му.
СЪВЕТ НА НАСТОЯТЕЛИТЕ
Чл.34 Съветът на настоятелите се състои най-малко от три лица – членове на сдружението. Членовете на сдружението, които са юридически лица, могат да посочат за членове на съвета на настоятелите лица, нечленуващи в сдружението.
МАНДАТ
Чл.35 (1) Съветът на настоятелите се избира за срок до 4 години, като неговите членове могат да бъдат преизбирани неограничено.
(2) Общото събрание взема решение точно с какъв мандат да бъдат членовете на Съвета на настоятелите.
ПРАВОМОЩИЯ
Чл.36 Съветът на настоятелите:
1. представлява сдружението и определя обема на представителната власт на членовете си;
2. осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на сдружението при спазване изискванията на този Устав, решенията на Общото събрание и закона;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание отчет за дейността на сдружението;
6. определя реда и организира извършването на дейността на сдружението, включително тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на сдружението;
8. приема правила за работата си;
9. взема решения по всички други въпроси, освен тези които са от компетентността на общото събрание на сдружението.
ЗАСЕДАНИЯ
Чл.37 Заседанията на Съвета на настоятелите се свиква от председателя по негова инициатива или зам.председателя но не по-рядко от веднъж на 1 година, както и по писмено искане на всеки от неговите членове. Ако председателят не свика заседание в седемдневен срок от писменото поискване, такова се свиква от всеки от заинтересуваните членове.
Чл.38 (1) Заседанието е редовно, ако на него присъстват повече от половината от членовете на Съвета на настоятелите. За присъстващо се счита лицето, с което има двустранна телефонна връзка, гарантираща установяването на самоличността му в обсъждането и вземането на решения, което се удостоверява в протокола от председателстващия заседанието.
(2) Редовно решение може да бъде взето и без да се провежда заседание, ако протоколът за това бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове на Съвета на настоятелите.
(3) Относно протоколите за заседанията на Съвета на настоятелите се прилагат разпоредбите на чл.32.
Чл.39 Заседанията се ръководят от председателя на сдружението, а в негово отсъствие от заместник-председателя на сдружението.
РЕШЕНИЯ
Чл.40 Съветът на настоятелите взема решенията си с мнозинство от присъстващите, а тези по чл.36, т.3 и 6 и чл. 14, ал. 2 ЗЮЛНЦ – с мнозинство от всички членове.
КОНТРОЛ
Чл.41 Всеки заинтересуван член на сдружението може да оспори пред общото събрание решение на Съвета на настоятелите, което е взето в противоречие със закона, този Устав или предходно решение на общото събрание. Това следва да бъде направено в едномесечен срок от узнаването, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.
ОТГОВОРНОСТ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪВЕТА НА НАСТОЯТЕЛИТЕ 
Чл.42 Членовете на Съвета на настоятелите носят солидарна отговорност за действията си, увреждащи имуществото и/или интересите на сдружението.
ПРЕДСЕДАТЕЛ  И ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО
Чл.43 (1) Съветът на настоятелите избира от своя състав Председател на сдружението, който представлява сдружението и изпълнява функциите, произтичащи от Устава, решенията на Общото събрание и решенията на Съвета на настоятелите.
(2) Съвета на настоятелите избира от своя състав  и заместник-председател на сдружението, който да замества председателя при нужда, да представлява сдружението и  изпълнява функции, произтичащи от Устава, решенията на Общото събрание, решенията на Съвета на настоятелите и възложени задачи и правомощия от Председателя.
Чл.44 Председателят на Сдружението и заместника му нямат  право да извършват разпоредителни действия с вещи и имоти, както и да обременяват с тежести недвижимите имоти на сдружението.
Чл.45 Общото събрание може да реши при нужда да бъде избрана контролна комисия най-малко от три лица и да определи функциите и правомощията й
Чл.46 Общото събрание може да реши при нужда да бъдат избрани координатор и касиер на сдружението и да определи функциите и правомощията им или да възложи това на Съвета на настоятелите или председателя на сдружението.

Глава ІV. ИМУЩЕСТВО
Чл.47 Имуществото на сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху движимо и недвижимо имущество, вземания, други права, регламентирани от закона.

ИЗТОЧНИЦИ НА СРЕДСТВА
Чл.48 Източници на средства на сдружението са имуществените вноски на членовете, дарения от физически и юридически лица, спонсорство, средства, получени по одобрени проекти и програми от съответните институции.
ИМУЩЕСТВЕНИ ВНОСКИ НА ЧЛЕНОВЕТЕ
Чл.49 (1) Всички членове на сдружението дължат месечен членски внос в размер на 10 /десет/ лв., платим до 5–то число на месеца.
(2) Редът за внасяне и събиране на членския внос се определя с решение на общото събрание.
Чл.50 (1) Отделно от членския внос могат да бъдат правени и имуществени вноски. Имуществени са вноски на членовете, определени отделно от членския внос, определени по вид и размер с решение на общото събрание, което се посочва в начина на внасянето им.
(2) По решение на учредителното събрание учредителите се задължават да внесат сумата от 40 /четирисет/ лева, която сума да се използва за първоначалните разходи на сдружението, свързани с всички видове регистрации и други задължителни по закон дейностти.
 Чл.51 При приключване на годишния баланс със загуба общото събрание може да вземе решение за допълнителни вноски на членовете за покриването й с квалифицирано мнозинство 2/3 от присъстващите.
РАЗХОДВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО
Чл.52 (1) Сдружението може безвъзмездно да разходва имущество и да осъществява дейността, насочена за реализиране на целите, определени по реда на този Устав и ЗЮЛНЦ.
(2) За безвъзмезднота разходване на  имуществото на сдружението в полза на лицата по чл. 41, ал. 3 ЗЮЛНЦ общото събрание взема мотивирано решение с квалифицирано мнозинство 2/ 3 от всички негови членове.
(3) Сдружението подбира лицата и начина на тяхното подпомагане в зависимост от целите и финансовите си възможности съгласно обявения ред и правилата за осъществяване на дейността. Информацията за реда, по който се извършва подборът, е общодостъпна и се вписва в централния регистър.

(4) Сдружението не може да сключва сделки с лицата по чл. 41, ал. 3 ЗЮЛНЦ, както и с юридически лица, в които посочените лица са управители или могат да наложат или възпрепятстват вземането на решения, освен ако сделките са в очевидна полза на сдружението или са сключени при общи условия, публично обявени.
ЕЖЕГОДЕН КОНТРОЛ
Чл.53 (1) В срок до 15.12./петнадесети декември/ на всяка година Съветът на настоятелите съставя годишен счетоводен отчет за предходната година и го предоставя за заверка на лицензиран експерт-счетоводител, определен от общото събрание.
(2) В същия срок изготвя доклад за дейността на сдружението със съдържанието по чл. 40, ал. 2 ЗЮЛНЦ.
(3) В срок до 31 май на всяка година Съвета на настоятелите заявява за вписване в централния регистър за вписване и представя заверен годишен счетоводен отчет, доклада си по предходната алинея и другите предвидени в чл. 46, ал. 2 ЗЮЛНЦ документи.
КНИГИ НА СДРУЖЕНИЕТО
Чл.54 (1) Общото събрание и Съвета на настоятелите на сдружението водят книги за протоколите от всички проведени заседания. Председателстващите заседания и лицата, изготвили протоколите, ги удостоверяват с подписите си и отговарят за верността на съдържанието им.
(2) Председателят на сдружението, или упълномощено от него лице завежда и води специална книга на членовете в сдружението.
(3) Всеки член на сдружението има право да се информира от заведените в книгите обстоятелства.
Глава V. ПРЕОБРАЗУВАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ
ПРЕОБРАЗУВАНЕ
Чл.55 Сдружението не може да се преобразува в юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.
ПРЕКРАТЯВАНЕ
Чл.56 Сдружението се прекратява:
1. по решение на Общото събрание;
2. по решение на окръжния съд по седалището в случаите на чл. 13, ал. 1, т. 3 ЗЮЛНЦ.
ЛИКВИДАЦИЯ
Чл.57 (1) При прекратяване на сдружението се извършва ликвидация, за която се прилагат разпоредбите на Търговския закон.
(2) Ликвидацията се извършва от управителния съвет или от определено от него лице, а в случаите на чл.13, ал.4 и чл.13, ал.1, т. 2 от  ЗЮЛНЦ ликвидаторът се определя от  окръжния съд по седалището на сдружението .

(3) Ликвидаторът е длъжен да удовлетвори кредиторите на сдружението от наличните парични средства, а ако това е невъзможно – чрез осребряване първо на движимото и едва след това на недвижимото имущество на сдружението. Той няма право по какъвто и да е начин да прехвърля имуществото на лицата по чл. 43, ал. 2 ЗЮЛНЦ.
ИМУЩЕСТВО СЛЕД ЛИКВИДАЦИЯ
Чл.58 (1) Имущество, останало след удовлетворяване на кредиторите, се предоставя по решение на съда на юридическо лице с нестопанска цел, определено да извършва общественополезна дейност със същата или близка на сдружението нестопанска цел. Ако имуществото не бъде предоставено по този ред, то се предава на общината по седалището на прекратеното сдружение.
Глава VІ. ПРЕХОДНИ  И  ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ  РАЗПОРЕДБИ
§1 Настоящият Устав е приет на Учредителното събрание на РОДИТЕЛСКОТО НАСТОЯТЕЛСТВО при ОБЕДИНЕНО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ „№” Nо № (осемнадесет), проведено на 08.11.2007 год. и свикано от Инициативен комитет и състояло се в град София на адреса на седалището и управлението на родителското настоятелство изготвен в 5 (пет) еднообразни екземпляра.
§2. Списъкът на учредителите, подписали Устава да се счита неразделна част от този Устав.
§3. За неуредените в този Устав случаи, както и относно тълкуването и прилагането на неговите разпоредби се прилагат разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Разпоредбите на този Устав, в случай, че противоречат на закона, се заместват по право от повелителните му правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)