понеделник, 26 март 2018 г.

Условия и ред за предоставяне на гаранция на потребителската стока

Условия и ред за предоставяне на гаранция на потребителската стока.doc

Условия и ред за предоставяне на гаранция на потребителската стока

Субекти, на които е предоставя гаранция на потребителска стока

По смисъла на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) гаранция се предоставя на потребител по смисъла на § 13, т. 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЗП. От правата на потребител и от правилата, регламентиращи условията и реда за предоставяне на гаранция на потребителската стока, може да се ползва:

1. Физическо лице, което придобива стоки, които не се предназначени за извършване на търговска или професионална дейност;

2. Физическо лице, което като страна по договор по ЗЗП действа извън рамките на своята търговска или професионална дейност;

3. Физическото лице, отговарящо на едно от горните две изисквания, да бъде страна по договор за покупко-продажба в качеството на купувач (по аналогия от чл. 104, ал. 1 и ал. 3 от ЗЗП).

Извън кръга на лицата, ползващи гаранция, са търговците по смисъла на чл. 1 от Търговския закон, когато са страна по договор за покупко-продажба в качеството едновременно на търговец и на купувач.

Обекти, спрямо които се предоставя гаранция на потребителската стока

Гаранция се предоставя на физическо лице, притежаващо качеството "потребител" по смисъла на закона, по отношение на "потребителска стока", а именно: всяка движима материална вещ, с изключение на вещите втора употреба - обект на публична продажба, когато потребителят е имал възможност да участва в продажбата (чл. 104, ал. 3 от ЗЗП). Легалната дефиниция на "стока" се съдържа в § 13, т. 13 от ЗЗП. За да се отнасят характеристиките на "стока" по смисъла на закона към определен продукт, същият трябва да отговаря кумулативно на следните изисквания:

1. Да бъде продукт на трудова дейност;

2. Да бъде предназначен за потребление или да може да бъде използван от потребителя, дори и да не е предназначен за него;

3. Да се доставя или предоставя при извършването на търговска дейност, независимо дали се предлага срещу заплащане, или безвъзмездно и дали е нов, дали е използван, или дали е обновен.

От разширителното тълкуване на чл. 104, ал. 3 от ЗЗП следа изводът, че гаранция се предоставя за потребителска стока - движима материална вещ, без движими материални вещи втора употреба, която е обект на публична продажба и потребителят участва директно в продажбата. В този смисъл движими материални вещи, които отговарят на изискванията за "стока" по смисъла на § 13, т. 13 от ЗЗП, независимо дали се предлагат безвъзмездно и/или са използвани и/или са обновени.

Последното предложение на чл. 104, ал. 4 стеснява кръга на потребителските стоки, спрямо които се предоставя гаранция, а именно - същите трябва да са предмет на конкретен възмезден договор - покупко-продажба. Следователно потребителят, ползващ специалната закрила на относно гаранцията на стоката, трябва да бъде купувач.

В качеството си на купувач, потребителят използва освен специалната закрила по ЗЗП, и общата закрила, следваща от чл. 183 и сл. от ЗЗД.

Забележка: Законът регламентира условията и реда за предоставяне на гаранция на потребителската стока. В обхвата на предоставяната гаранция не се включва потребителската услуга по смисъла на § 13, т. 14 от ЗЗП, а именно: всяка материална или интелектуална дейност, която се извършва по независим начин, предназначена е за друго лице и не е с основен предмет прехвърляне владение на вещ.

Субекти, задължени да предоставят гаранция на потребителската стока

Гаранция на потребителската стока се предоставя от продавача и производителя на стоката. Възможно е едно лице да притежава и качеството "производител", и качеството "продавач".

"Продавач" е всяко физическо или юридическо лице, което в рамките на своята професионална или търговска дейност и въз основа на договор за продажба продава потребителски стоки (чл. 104, ал. 1 от ЗЗП).

Легална дефиниция на "производител" законът дава в § 13, т. 3 от Допълнителните разпоредби на ЗЗП, а именно:

- физическо или юридическо лице, което по занятие произвежда стоки в завършен вид или съществено променя или преправя стока с оглед пускането й на пазара;

- ФЛ или ЮЛ, което се представя за производител, като поставя върху стоката, опаковката й или върху техническата или търговската документация за нея своето име или фирма, свой производствен или друг отличителен знак.

В разпоредбата, регламентираща кръга на субектите, предоставящи гаранция за потребителската стока, законът разширява легалната дефиниция за производител: лицето, което произвежда стоката, вносителят на стоката на територията на на Европейската общност или на държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и всяко лице, което се представя за производител, като поставя върху стоката своето име, търговска марка или друг отличителен знак (чл. 104, ал. 2 от ЗЗП). В кръга на производителите са включени и вносителите, по смисъла на § 13, т. 5 от ЗЗП: физически или юридически лица, внасящи стока на територията на Европейската общност като част от своята търговска или професионална дейност с цел стоката да бъде разпространена на територията на Европейската общност.

Отговорност на продавача

Задълженията на продавача, произтичащи от разпоредбите на ЗЗП, не изключват, не ограничават и не намаляват задълженията му като страна по договор за покупко-продажба в качеството на продавач по смисъла на чл. 187 - чл. 199 от Закона за задълженията и договорите, във връзка с чл. 288, както и чл. 318 - чл. 328 от Търговския закон. В частта относно регламентирането на реда за предоставяне на гаранция на потребителска стока Законът за защита на потребителите е специален по отношение на ЗЗД и ТЗ.

Продавачът е длъжен да предаде на потребителя стока, която съответства на договора за продажба (чл. 105, ал. 1 от ЗЗП). Продавачът отговаря за всяка липса на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, която съществува при доставянето на стоката и се прояви до две години след доставянето й, дори и да не е знаел за несъответствието (чл. 105, ал. 2 от ЗЗП).

За да съответства на договора за продажба, потребителската стока трябва да отговаря кумулативно на следните изисквания (чл. 106 от ЗЗП):

1. Да притежава характеристиките, определени от страните по договора, и да е годна за обичайната употреба, за която служат потребителските стоки от същия вид;

2. Да отговаря на описанието, дадено от продавача под формата на мостра или образец;

3. Да е годна за специалната употреба, желана от потребителя, при условие че той е уведомил продавача за своето изискване при сключването на договора и то е прието от продавача;

4. Да притежава обичайните качества и характеристики на стоките от същия вид, които потребителят може разумно да очаква, като се имат предвид естеството на потребителската стока и публичните изявления за конкретните й характеристики, направени от продавача, производителя или негов представител, които се съдържат в рекламата или в етикета на потребителската стока.

Продавачът отговаря за несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, дължащо се на неправилно монтиране или инсталиране на стоката, когато договорът предвижда монтирането или инсталирането й да бъде извършено от продавача или на негова отговорност (чл. 110, ал. 1 от ЗЗП).

Продавачът отговаря за несъответствието на потребителската стока с договора за продажба и когато стоката е монтирана или инсталирана от потребителя, но несъответствието се дължи на неправилни указания за монтиране или инсталиране (чл. 110, ал. 2 от ЗЗП).

С чл. 108 от ЗЗП се въвежда оборима презумпция за несъответствие на потребителската стока с договора за продажба. Несъответствие, което се прояви до 6 месеца след доставянето на стоката, се смята, че е съществувало при доставянето й, освен ако се докаже, че липсата на съответствие се дължи на естеството на стоката или на характера на несъответствието.

Обстоятелства, изключващи отговорността на продавача

А. Отговорността на продавача се изключва в случая на чл. 106, т. 4, ако съществува една от следните хипотези (чл. 107 от ЗЗП):

1. не е знаел и не е могъл да знае за направените публични изявления;

2. публичните изявления са били коригирани в момента на сключването на договора;

3. решението на потребителя за закупуване на потребителската стока не е било повлияно от публичните изявления.

Б. Отговорността на продавача се изключва, в случай, че (чл. 109 от ЗЗП):

1. при сключването на договора потребителят е знаел или не е могъл да не знае за несъответствието на потребителската стока с договора за покупко-продажба;

2. несъответствието се дължи на материали, предоставени от потребителя.

Недействителни клаузи в потребителските договори

Нищожни поради противоречие или заобикаляне на закона са договорите и споразуменията, както и отделни клаузи от тях, които (чл. 111 от ЗЗП):

1. Са сключени между потребител и продавач преди появата на несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, което ограничава или изключва отговорността на продавача по отношение предоставянето на гаранция на потребителската стока.

2. Съдържат клаузи, с които потребителят заявява, че знае за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба преди неговото сключване, в което не е посочено естеството на несъответствието.

Отговорност на производителя

Отговорността на производителя по смисъла на ЗЗП е вторична, с изключение на случаите, когато едно и също лице е страна по договор в качеството и на производител и на продавач. Продавачът, който отговаря за несъответствието на потребителската стока, има право на иск за обезщетение за претърпените вреди срещу лицето, което е причинило несъответствието, ако се намира в пряка или косвена договорна връзка с него, както и срещу производителя, когато той отговаря за несъответствието на стоката. Всяка клауза в договор, която ограничава или изключва тези права на търговеца, е нищожна по силата на закона (чл. 116 от ЗЗП).

Търговска гаранция

Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него (чл. 117, ал. 1 от ЗЗП). Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея (чл. 117, ал. 2 от ЗЗП).

Търговската гаранция е формално волеизявление - тя се предоставя на потребителя в писмена форма (чл. 118 от ЗЗП). Търговската гаранция трябва задължително да включва (чл. 119, ал. 1 и чл. 120 от ЗЗП):

1. съдържание и обхват на търговската гаранция;

2. съществените елементи, необходими за нейното прилагане, и по-специално:

- срок на търговската гаранция;

- териториален обхват;

- име и адрес на лицето, предоставящо гаранцията.

3. посочванeто, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно ЗЗП.

В случай, че волеизявлението за предоставяне на търговска гаранция не съответства на разпоредбите на закона, същото не е недействително. Потребителят може да се позове на гаранцията и да претендира за изпълнение на посоченото в заявлението за предоставяне на търговска гаранция (чл. 121 от ЗЗП).

Административно-наказателна отговорност

За нарушение на разпоредбите за предоставяне на гаранция на потребителски стоки в писмена форма и за изискванията към информацията, която заявлението за гаранция трябва да съдържа, виновните лица се наказват с глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция, в размер от 500 до 1500 лв. (чл. 221 от ЗЗП).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)