неделя, 25 март 2018 г.

РЕШЕНИЕ

РЕШЕНИЕ.doc

РЕШЕНИЕ

 

№………….                     дата 18 март 2009 год.                     град Бургас

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – Бургас,    ХІІІ-ти състав,

в публично заседание на 19 февруари 2009 год.,  в следния състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Т.Е.

                                                     ЧЛЕНОВЕ:          1. П.С.

                                                                                   2. Д.Д.

 

Секретар: Г.Ф.

Прокурор: Т.С.

 

разгледа докладваното от съдия С.

КАХ дело № 18 по описа за 2009 год. и за да се произнесе

взе предвид следните обстоятелства:

 

Производството се движи по реда на чл.208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс.

Образувано е по касационна жалба на Общинска служба по земеделие  гр.Созопол против решение № 1467/30.09.2008г. постановено по гр.д.№ 874/2008г. по описа на Районен съд – Бургас, с което е прогласена нищожността на протоколно решение № 2856/01.03.1993 год.на ПК – Созопол по преписка с вх. № 2856/08.04.1992 год., като преписката е върната за ново произнасяне. Като касационни отменителни основания се сочат неправилност на съдебния акт, поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Възразява се, че съдът неправилно е прогласил нищожността на посоченото протоколно решение, което е било напълно съобразено с действащите тогава законови разпоредби и не е допуснато нарушение относно състава на комисията. Касационният жалбоподател счита, че поземлената комисия е постановила своето решение в надлежен състав, поради което изводът за некомпетентност на административния орган е неправилен и не може да обоснове извод за нищожност на постановения от него акт.

Ответникът по жалбата – К.А.К., не се явява, като чрез представител по пълномощие депозира писмено становище, с което оспорва основателността на жалбата, като счита атакувания съдебен акт за правилен и законосъобразен и моли да бъде оставен в сила, претендира разноски. 

Съдът е сезиран и с частна жалба от К.А.К. против първоинстанционното решение, в частта относно разноските, които Районният съд не е присъдил в полза на лицето, като се е мотивирал с обстоятелството, че производството по своя характер е административно и разноски не следва да се присъждат. 

          Представителят на Окръжна прокуратура гр.Бургас дава заключение за неоснователност на жалбата и оставяне в сила на съдебния акт.

Касационната жалба на Общинска служба по земеделие – гр.Созопол е процесуално допустима като подадена в срока по чл.211 от АПК, от надлежна страна, с правен интерес от оспорването.         

Разгледана по същество, е неоснователна.

          С обжалваното решение Бургаския районен съд е обявил за нищожно решение № 2856/01.03.1993 год. на Поземлена комисия – гр.Созопол по преписка с вх. № 2856/08.04.1992 год. на наследници на К. *** и е върнал преписката на административния орган за ново произнасяне. В своето решение съдът е приел, че към датата на постановяване на решението, съгласно нормата на чл. 60, ал.4 от ППЗСПЗЗ (отм.),  състава на поземлените комисии се формира от председател, секретар и нечетен брой членове, като в комисиите задължително се включват юрист, агроном, инженер-геодезист или инженер-земеустроител, както и представител на ликвидационния съвет и частните земеделски стопани. От приложената по делото административна преписка е установил, че в конкретния случай, в състава на комисията са включени четен брой членове, като решението е подписано от председател, секретар и двама членове. Отделно от това е констатирал, че в отклонение от нормите на закона, действали към момента на постановяване на административния акт, в състава на комисията, постановила процесното решение не са участвали представители на ликвидационния съвет и частните земеделски стопани. При тези фактически констатации решаващият съд е направил извод, че състава на комисията не отговаря на законовите изисквания за лицата, които следва да бъдат включени в нейния състав, поради което е приел, че Решение № 2856/01.03.1993 год. на Поземлена комисия – гр.Созопол е постановено от ненадлежен състав и на това основание е направил извод за неговата нищожност.

Така постановеният съдебен акт е правилен и законосъобразен, като фактическите и правни доводи на Бургаския районен съд се споделят изцяло и от настоящия касационен състав.

Обжалваното решение, издадено от ПК гр.Созопол, чийто състав, както правилно е приел първоинстанционния съд, с оглед нормата на чл.60, ал.5 от ППЗСПЗЗ, в редакцията му към момента на постановяване на решението, е следвало да  включва задължително юрист, агроном, инженер-геодезист или инженер-земеустроител, представител на ликвидационния съвет и на частните земеделски стопани. Към момента на постановяване на решението това изискване е императивно, като с последващи изменения на нормата на чл.60, ал.5 от ППЗСППЗ (Доп. - ДВ, бр. 28 от 1997 г.), законодателят е предвидил, че включването на тези лица е “по възможност”. Несъответствието на състава на комисията с императивните законови разпоредби води до некомпетентност на органа, като липсата на компетентност на органа, постановил оспорения административен акт, е порок, който по дефиниция обосновава неговата нищожност. Като е констатирал правнозначимите факти  и ги е субсумирал под хипотезата на приложимата правна норма, решаващият съд е направил законосъобразен правен извод, като е обявил нищожността на оспореното пред него решение № 2856/01.03.1993 год. на Поземлена комисия – гр.Созопол, поради което жалбата на Общинска служба “Земеделие” – Созопол се явява неоснователна и съдебното решение следва да бъде оставено в сила.

По отношение жалбата на К.А.К. за неправилност на съдебното решение в частта относно разноските, които първоинстанционният съд не е присъдил в негова полза, настоящият съдебен състав намира за необходимо да отбележи следното:

В мотивите на своя съдебен акт, Бургаският районен съд неправилно се е позовал на обстоятелството, че с оглед административния характер на провежданото пред него съдебно производство, не следва да се присъждат разноски спрямо ответната страна – административен орган. Присъждането на разноски е процесуална последица, зависеща от изхода на делото, като в конкретния случай, основателността на жалбата обосновава правото на страната – ищец пред Районния съд да претендира заплащане на направените от него разноски, без оглед административния характер на производството. Пред първоинстанционния съд ищецът е представил договор за правна помощ с адв.Ж., с предмет – осъществяване на процесуално представителство. Видно от протокола на проведеното съдебно заседание, пълномощникът не се е явил и  в този смисъл, процесуално представителство не е осъществено, поради което разноски не следва да се присъждат. Отделно от това, остава неясно поради каква причина с настоящата жалба се претендира трикратният минимален размер на възнаграждението, след като по делото е представено пълномощно, с договорено възнаграждение от 80 лв., т.е. страните са се споразумяли за определено възнаграждение, поради което не следва да бъде прилаган законовия минимум. В заключение, направените разноски по съдебното производство са принципно дължими, но до документирания размер и в случай, че е осъществено договорената правна помощ, в случая - процесуално представителство. Ето защо жалбата на К.К. против съдебното решение в частта относно разноските е неоснователна.    

Пред настоящата инстанция също се претендират разноски, за което е представен и договор с адв. А.Ж. за правна защита, с предмет процесуално представителство пред касационната инстанция, с договорено възнаграждение в размер на 150 лв. Пред настоящата инстанция адв.Ж. не се е явил за да осъществи договореното процесуално представителство, поради което разноски не следва да се присъждат.

Мотивиран от горните съображения и на основание чл.221, ал.2, предл. 1-во, Бургаският административен съд

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1467/30.09.2008 год., постановено по гр.дело № 874/08 год. по описа на Районен съд – Бургас.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:………………..               ЧЛЕНОВЕ: 1………………..

 

                                                                                           2………………...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)