сряда, 18 април 2018 г.

ОБЩИ УСЛОВИЯ при които УниКредит Булбанк АД предоставя потребителски кредити на физически лица.docx

ОБЩИ УСЛОВИЯ, при които „УниКредит Булбанк“ АД предоставя потребителски кредити на физически лица

Тези Общи условия (ОУ) уреждат реда и условията, при които „УниКредит Булбанк“ АД (Банката) предоставя потребителски кредити на кредитополучатели – физически лица, условията за усвояване, ползване, обезпечаване и погасяване на тези кредити, както и условията, при които се сключват и действат договорите за кредит.

А. ПОНЯТИЯ

  1. Кредит е общият размер на предоставената от Банката на основание договор за кредит (Договор) сума за ползване в национална или чуждестранна валута, както и дългът, възникнал и формиран от и във връзка с усвоените суми по главницата, включително дължимите върху тях лихви, такси, комисиони и други разноски съгласно условията на Договора и настоящите ОУ.

  1. Потребителски кредит е кредитът предоставен на основание сключен писмен Договор за кредит по смисъла на Закона за потребителския кредит (ЗПК).

  1. Кредитор  Банката, предоставила кредита, представлявана от законните си представители и/или техни пълномощници;

  1. Кредитополучател  правоспособно и дееспособно физическо лице, на което Банката възмездно е предоставила кредит и което усвоява, ползва целево и връща кредита в сроковете и при условията, предвидени в Договора и в настоящите ОУ.

  1. Трето задължено лице  местно правоспособно и дееспособно физическо лице, или юридическо лице  страна по Договора, което е солидарен длъжник, поръчител, трето задължено лице собственик на имущество, предоставено като обезпечение по кредит, залогодател и др.

  1. Общият размер на кредита е максималният размер (лимит) или общата сума предоставена по договора за кредит.

  1. Вноска по кредита е всяка вноска за издължаване на кредита, цената му (възнаградителна лихва, комисиони) и обезщетителната лихва (неустойка).

  1. Анюитетни вноски са равни месечни погасителни вноски, всяка една от които включва дължимата възнаградителна лихва към момента на изискуемостта на вноската по кредита и припадащия се размер от главницата по кредита съгласно установеното в Погасителния план.

  1. Равни месечни вноски за главницата са вноските по кредити, изплащани с равни месечни вноски за главницата и отделни вноски за възнаградителните лихви, установени по размер в Договора за кредит и Погасителния план към него.

  1. Цената на кредита е приложимата за съответния период на олихвяване годишна индивидуално договорена възнаградителна лихва, начислена върху усвоените и непогасени суми по кредита, която на съответния падеж по погасителния план е изискуема, дължима и се изплаща: за анюитетните вноски със самата анюитетна вноска, част от чийто размер е лихвата, а за кредитите с равни месечни вноски за главницата, като отделна вноска по кредита, заедно с погасителните вноски за главницата.

  1. Годишен лихвен процент (ГЛП) е процентно изразената на годишна база възнаградителна лихва, установяваща цената на редовния и/или просрочен кредит за срока на действието му от датата на Договора и към всеки следващ период на олихвяването му.

  1. 1. ГЛП е формиран от приложимия, съгласно Договора за кредит променлив пазарен лихвен индекс, валиден за съответния период на олихвяване на кредита, и договорена фиксирана надбавка. Надбавката остава непроменена за целия живот на кредита, освен в случаите, описани в т. 9.3.1.2 по-долу, в които случаи надбавката се коригира (в посока увеличение или намаление) с разликата между стойността на приложимия индекс SOFIBOR за последния лихвен период и стойността на основния лихвен процент на Българска народна банка, валидна за деня на замяната, така, че годишният лихвен процент преди и след замяна на индекса да остане непроменен до последващата му промяна, съгласно разпоредбите на т. 9.4 и т. 9.5 по-долу.

  1. 2. Размерът на ГЛП се определя и установява в Договора за кредит към датата на сключването му и се променя автоматично, без да е необходимо специално договаряне за това между страните за срока на действието му (увеличава/намалява) съобразно обективните промени на отделните видове компоненти формиращи ГЛП.


  1. Пазарен лихвен индекс и периодичността му (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR, ОЛП), съответно друг определен от БНБ индекс, заместващ така посочените при предпоставката, че бъде прекратено обявяването им.

  1. 1. Пазарният лихвен индекс (ПЛИ) се определя в зависимост от валутата и срока на кредита по взаимно съгласие на страните със самия договор за кредит и е дефиниран в Раздел ІІІ, т. 9.3 от тези ОУ.

  1. Годишен процент на разходите (ГПР) е процентен израз на индивидуално договорения годишен разход по кредита (лихви, такси, комисиони, застрахователни премии), изчислен съгласно разходите за цената, установени по лихвения план към датата на сключването на Договора за кредит.

  1. 1. ГПР през срока на действие на Договора за кредит се увеличава/намалява пропорционално на промените в приложимия по Договора за кредит лихвен индекс и обективните промени в размера на разходите по кредита (комисиони), пряко свързани и резултат от актуалната оценка на кредитоспособността на кредитополучателя и степента на кредитния риск до окончателното погасяване на вземанията на кредитора по кредита.

  1. Общ разход по кредита са всички разходи по кредита (лихви, комисиони, такси) и други видове разходи, пряко свързани с договора за кредит, дължими от потребителя, включително разходите за допълнителни услуги, свързани с договора за кредит и обезпеченията по него, застраховането на рисковете свързани с действието им, анализ и оценка на кредитоспособността и кредитния риск на Кредитополучателя, тези за определяне на оценката и ликвидната стойност на обезпечението и други разходи за срока на дейсвие на Договора за кредит.

  1. 1. Обща сума, дължима от потребителя е сборът от общия размер на кредита и общите разходи по кредита за потребителя.

  1. Погасителен план е разпределението към съответния период от действието на Договора за кредит на дължимите вноски по кредита (анюитетни, главници, възнаградителни лихви) по размер, брой, периодичност спрямо договорените за всяка от тях дати на изискуемостта им (падежи).

  1. 1. Информацията, съдържаща се в Погасителния план, е валидна само до последващата промяна на стойността на лихвения процент или на допълнителните разходи, съгласно договора за кредит.

  1. 2. Кредитополучателят има правото във всеки момент от действието на Договора за кредит при поискване безвъзмездно да получи извлечение по кредит под формата на погасителен план за извършените и предстоящи плащания.

  1. Лихвени планове са периоди в рамките на срока на действие на договора за кредит в рамките, на които при сключване на договора страните договарят да се заплащат различни по размер цени на кредита (възнаградителни лихви).

  1. Обезщетение за забава с правното действие на неустойка е договорената обезщетителна лихва за просрочени спрямо датата на договорения им падеж плащания на всяка изискуема вноска по кредита (анюитетна, за главница, за възнаградителна лихва).

  1. 1. Обезщетителната лихва за просрочие (неустойка), се начислява за времето на забавата върху неплатената в срок вноска – анюитетна, за главница, за възнаградителната лихва и е в размера на законната лихва.

  1. Годишен размер на законната лихва (ГРЗЛ):

18.1. ГРЗЛ за просрочени парични задължения е в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка, в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10 процентни пункта.

18.2. Дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен в т.18.1 по-горе.

18.3. Лихвеният процент по т. 18.1 по-горе, в сила от 1 януари на текущата година, e приложим за първото полугодие на съответната година, а лихвеният процент, в сила от 1 юли, e приложим за второто полугодие.

Б. ФИНАНСИРАНИ ЦЕЛИ С ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ

Банката предоставя потребителски кредити със следното предназначение:

  1. За финансиране на текущи нужди на Кредитополучателя и неговото семейство, включително, но не само: покупка на движими вещи, обучение, здравеопазване, туризъм и др.;

  1. За рефинансиране на кредити с аналогични параметри, предоставени на Кредитополучателя от други банки.

І. УСЛОВИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ

  1. Банката може въз основа на решение, прието от компетентните й органи по реда на Правилата за кредитната дейност да предоставя кредити на кредитоискатели, които отговарят на следните условия:


1.1. Имат  открита разплащателна сметка в Банката;

1.2. Имат постоянни нетни месечни доходи в размер, определен според оценката на кредитоспособността и кредитния риск на Кредитополучателя от:

1.2.1. трудово или служебно правоотношение по безсрочен трудов договор/заповед за служебно правоотношение, при което кредитоискателят има минимум 6 (шест) месеца трудов стаж във фирмата, в която работи към датата на подаване на искането за кредит, не е в срок на предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение и е получавал редовно трудовото си възнаграждение;

1.2.2. дейност като едноличен търговец, като лице, упражняващо свободна професия, или дейност, осигуряваща постоянни доходи минимум 1 (една) година към датата на подаване на искането за кредит, когато целта на кредита е за задоволяване на лични нужди на лицето като потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите.

1.3. Месечните задължения по кредита да не надвишават изискуемия за Кредитополучателя дял от нетния размер на месечния му семеен доход. Съпругът/съпругата на Кредитополучателя винаги е солидарен длъжник по Договора за кредит.

1.4. Има и разполага с осигурени собствени парични средства (като самоучастие) в общия размер на сумите, необходими за финансиране целта на кредита, съответстващи на изискуемия от Банката процент самоучастие

  • зависимост от степента на кредитоспособност, оценката на обезпечението и кредитния риск поеман от Банката с предоставяния кредит.

1.5. Целта на искания кредит не противоречи на закона и банковите разпоредби.

1.6. Депозирал е писмено Искане за предоставяне на кредит (по образец на Банката), към което на различните етапи от разглеждането му, предоставя в писмена форма и на български език информация и документи, съгласно изискванията на Банката. Когато някой от документите е изготвен на чужд език, се предоставя легализиран превод на български език по установения в закона ред.

2. Банката предоставя потребителски кредити в национална или чуждестранна валута със срок и в размер, както следва:

2.1. Максимален срок на погасяване – до 10 години. Срокът за погасяване на всеки конкретен кредит се определя в зависимост от предназначението му, условията, на които трябва да отговаря кредитоискателя, избраната форма на обезпечаване на кредита според възможностите установени в ЗПК и се конкретизира в Договора.

2.2. Минималният и максималният размер се определят съобразно целта на кредита, кредитоспособността на кредитополучателя, качеството на взаимоотношенията между Банката и кредитополучателя и вида на обезпечението по кредита, като през целия срок на действие на договора за кредит Банката следи за наличието и поддържането на условията, обусловили размера на предоставения кредит.

  1. Банката съдейства на кредитоискателите, като ги информира за нормативните и специфичните си вътрешнобанкови изисквания във връзка с кредитната дейност с оглед целта на кредита, потребностите и кредитните им възможности, предлаганите от Банката кредитни продукти като им дава необходимите пояснения, свързани с избраната от Кредитополучателите на кредитния продукт, който е най-подходящ за тях.

  1. Банката предоставя на Кредитополучателите данните изискуеми, съгласно Приложение № 2 по чл. 5, ал. 2 или Приложение № 3 по чл. 8, ал. 2 от ЗПК.

  1. Предоставената информация по т. 3 няма правното действие и последици на оферта и не задължава Банката да одобри и договори искания кредит.

4. Банката писмено уведомява Кредитоискателя за взетото решение по искания кре дит в съответствие с изпълнението на изискванията по Раздел І-ви от тези ОУ и резултатите от анализ на кредитоспособността на кредитоискателя.

4.1. Уведомлението се извършва в срок до 30 работни дни, а когато обезпечението по кредита е реален залог върху вземания по сметки при Банката – до 14 дни от получаване на надлежно удостоверени със съответните документи на изискуемите данни за вземане на решението по искания кредит.

4.2. При условие, че в рамките на срока за отговор са били поискани допълнителни сведения и документи, срокът по т. 4.1 тече от получаването им в Банката.

4.3. Банката не е длъжна да мотивира отказа си за предоставяне на кредит, освен в случаите, когато въз основа на извършена проверка в Централния кредитен регистър или друга база данни и при условията на чл.18 от Закона за потребителския кредит е длъжна да уведоми незабавно и безвъзмездно потребителя за резултата от извършената проверка и за сведенията за потребителя, съдържащи се в регистъра.

4.4. Срокът на валидност на решението, с което се одобрява искания кредит е 3 месеца. Ако в рамките на този срок кредитоискателят по независещи от Банката причини не подпише Договор за кредит, срокът на решението


изтича и трябва да се подаде ново искане, да се представят нови документи и се заплати нова такса за определяне степента на кредитния риск, свързан с искания кредит съгласно анализа на събраните за целта данни, в т.ч. от представените от молителя изискуеми от Банката документи.

  1. На основание на взетото решение за предоставяне на кредит, Банката подписва с кредитоискателя Договор за потребителски кредит при взаимноприемливи, индивидуално договорени равнопоставени условия, в съответствие с предоставената преддоговорна информация, спазвайки принципите на доверителност и недопускане конфликт на интереси.

ІІ. УСЛОВИЯ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ

  1. Правото на Кредитополучателя да усвоява суми по кредита възниква след подписването на Договора от всички страни по него и кумулативното изпълнение на следните условия:

  1. 1. Изпълнение на всички условия за усвояване по т. 9 от Договора;

  1. Учредяване по предвидения от закона ред и форма на договорените обезпечения и вписването им в съответните регистри.

  1. Представяне на удостоверения в изискуемата за всяко от договорените обезпечения форма, удостоверяващи правата на Банката като първи по ред заложен кредитор, както и липсата на вписани тежести, права и претенции от и в полза на трети лица по отношение предмета на обезпечението (напр. залози в полза на друг кредитор и други противопоставими права на трети лица).

  1. Плащане на таксите и комисионите определени по основание и размер в Договора за потребителски кредит.
  2. Кредитополучателят е осигурил застраховките по Раздел V от настоящите ОУ.

  1. 6. Депозирано е писмено искане за усвояване на суми от кредита, представляващо приложение към Договора.

  1. Срокът за усвояване се определя в Договора за кредит. В случай че такъв срок не е изрично определен, той е до 3 месеца, считано от датата на договора за кредит.

  1. При условие, че обезпечението в полза на Банката не отговаря на условията по т. 6.3 Банката не разрешава усвояване по кредита до привеждането на обезпечението в съответствие с изискванията съдържащи се в посочената клауза, в срок не по-дълъг от три месеца от датата на сключване на Договора за кредит. След изтичане на този срок Договорът за кредит се прекратява като платените суми не подлежат на връщане. В тези случаи Банката не носи отговорност и не дължи възстановяване за направените разходи във връзка с учредяване на обезпечението.

  1. В случай че в срока за усвояване Кредитополучателят не усвои разрешения му кредит или усвои част от него задължението на Банката за предоставяне на неусвоените суми се прекратява и погасява, като платените от кредитополучателя комисиони и разноски не подлежат на връщане.

  1. Кредитът се води и отчита в счетоводните книги на Банката чрез отразяване на всички усвоени и възстановени суми, и се усвоява еднократно или на части, чрез разплащателната сметка на Кредитополучателя, посочена в Договора. В зависимост от конкретния случай в Договора могат да бъдат уговорени и други схеми за усвояване - чрез влог под условие в полза на трето лице (ескроу сметка), документарен акредитив и др.

  1. 1. Кредитополучателят удостоверява осъществяването на условията, обуславящи възникване на правото на ползване на суми от кредита, със съответните удостоверителни документи, представени в оригинал.

ІІІ. ЛИХВИ И КОМИСИОНИ

  1. Конкретният размер на дължимите възнаградителни и обезщетителни (неустойка) лихви се договаря индивидуално и се определя и издължава съгласно Договора, актуалния погасителен план към датата на изискуемостта им и настоящите ОУ.

  1. Усвоената непогасена част от кредита (редовен и /или просрочен дълг) за срока на действие на договора за кредит се олихвява с възнаградителна лихва, установена по размер за съответния период по лихвения план като годишен лихвен процент, формиран от индивидуално договореният според валутата на кредита и периодичността му променлив пазарен лихвен индекс, приложим за съответния период на олихвяване, в рамките на действащия лихвен план плюс договорена фиксирана (непроменлива) надбавка за срока на действие на съответния лихвения план. Надбавката остава непроменена за целия живот на кредита, освен в случаите, описани в т. 9.3.1.2, в които случаи надбавката се коригира (в посока увеличение или намаление) с разликата между стойността на приложимия индекс SOFIBOR за последния лихвен период и стойността на основния лихвен процент на Българска народна банка, валидна за деня на замяната, така, че годишният лихвен процент преди и след замяна на индекса да остане непроменен.


9.2. Първоначалният период на олихвяване започва от датата на първо усвояване по кредита. Всеки следващ период на олихвяване започва от първия работен ден на следващия календарен период (месец, тримесечие и т.н.) съобразно периодичността на приложимия пазарен лихвен индекс.

9.3. За пазарен лихвен индекс в зависимост от валутата на кредита и периода на олихвяване се договаря и прилага:

9.3.1. При кредити в лева:

9.3.1.1. едномесечен или тримесечен SOFIBOR, равен на индекса, публикуван на страница „SOFIBOR=” на REUTERS в 11.00 часа българско време, два работни дни преди първия работен ден от всеки календарен месец или календарно тримесечие, и се прилага от първия работен ден на календарния месец, съответно календарното тримесечие, до деня, предхождащ първия работен ден на следващия календарен месец, съответно календарно тримесечие, включително, или

9.3.1.2. основният лихвен процент (ОЛП), обявяван от Българската народна банка (БНБ), на основание Закона за БНБ, и приложим за периода, определен от БНБ. В случай, че бъде преустановено котирането на SOFIBOR и SOFIBOR не бъде заменен по нормативен път от друг индекс, така че този нов индекс да се прилага вместо SOFIBOR, без да е необходимо страните да сключват допълнително споразумение за прилагането му, едномесечният, съответно тримесечният SOFIBOR ще бъде заменен от ОЛП. Прилагането на ОЛП започва от първия работен ден, следващ последния ден на календарния месец, съответно календарното тримесечие, за който (което) е бил наличен едномесечен, съответно тримесечен SOFIBOR, определен съгласно т. 9.3.1.1, със стойността на ОЛП, валидна за този ден. Последваща актуализация на ОЛП се извършва на първия работен ден от периода, определен от БНБ, за който съответният ОЛП е приложим, при спазване на разпоредбите на т. 9.4 и т. 9.5.

9.3.2. При кредити в чуждестранна валута  едномесечен или тримесечен EURIBOR (за кредитите, деноминирани в евро) или LIBOR (за кредитите, деноминирани в щатски долари, британски лири, швейцарски франкове), равен на индекса, публикуван на страница „EURIBOR=/LIBOR=” на REUTERS в 11.00 часа централноевропейско време два работни дни преди първия работен ден от всеки календарен месец или календарно тримесечие, и се прилага от първия работен ден на календарния месец, съответно календарното тримесечие до деня, предхождащ първия работен ден на следващия календарен месец, съответно календарно тримесечие включително;

9.3.3. В зависимост от начина на усвояване на кредита, при овърдрафт кредит за пазарен лихвен индекс се прилагат едномесечните SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR, с честота на смяна всеки първи работен ден на календарния месец, съответно при другите видове ипотечни кредити с погасителен план – тримесечните SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR с честота на смяна всеки първи работен ден на календарното тримесечие. При преустановяване котирането на SOFIBOR, по левовите кредити се прилага разпоредбата на т. 9.3.1.2.

9.4. При кредити, погасявани чрез анюитетни вноски, годишният лихвен процент по кредита се променя (увеличава/намалява) автоматично съобразно промяната на договорения, приложим лихвен индекс, в случаите когато промяната е с повече от 0,25 (нула цяло и двадесет и пет) процентни пункта спрямо действащия към момента на промяната размер на приложимия лихвен индекс. В случай на замяна, при условията на т. 9.3.1.2 по-горе, на приложимия по кредита индекс едномесечен, съответно тримесечен SOFIBOR с основния лихвен процент на Българска народна банка (ОЛП), ОЛП ще започне да се счита за приложим лихвен индекс по кредита. В този случай, годишният лихвен процент по кредита се променя (увеличава/намалява) автоматично съобразно промяната на приложимия лихвен индекс – ОЛП, в случаите, когато промяната е с повече от 0,25 (нула цяло и двадесет и пет) процентни пункта спрямо стойността на ОЛП към момента на замяната при първа последваща автоматична промяна или спрямо действащата към момента на промяната стойност на ОЛП при всяка следваща автоматична промяна.

9.5. При кредити, погасявани чрез равни месечни вноски за главницата, годишният лихвен процент по кредита се променя (увеличава/намалява) автоматично с размера на обявената промяна в договорения и приложим според периодичността му лихвен индекс, при което съответно се променя размера на лихвените вноски по погасителния план.

9.5.1. Банката уведомява Кредитополучателите и третите задължени лица за всяка извършена промяна в пазарния лихвен индекс съгласно установеното в т.т. 9.4 и 9.5 с предоставеното им извлечение на движението по кредита, в което се сочи и размера на променените погасителни вноски. Уведомяването се осъществява и с обявяване на действащия към момента на промяната пазарен лихвен индекс на интернет страницата на Банката, както и на гишетата й. Извлечението за движението по кредита, според заявеното искане от Кредитополучателя/ите се изпраща на последния известен на Банката адрес на кредитополучателя/ите,


съответно по реда за връчване на съобщения, установен в договорите или на предоставения за това имейл адрес, съответно по факс.

9.6. Промяната влиза в сила автоматично от датата на обявяването съгласно установеното в т. 9.3 на новата стойност на пазарния лихвен индекс според периодичността му при запазване на определената в Договора фиксирана надбавка и без за това да е необходимо сключване на допълнително споразумение между страните. 9.6.1. Кредитополучателите могат към всеки един момент от действието на договора за кредит да се информират за конкретния размер на приложимия по кредитите пазарен лихвен индекс, който е обявен на страницата на Ройтерс на съответната дата, както е описано в т. 9.3, както и на гишетата и интернет страницата на Банката.

9.7. С промяната на действащия към съответния период на олихвяване пазарен лихвен индекс, страните по Договора приемат лихвените условия по кредита за автоматично променени, като новият лихвен индекс замества променения при запазване на договорената надбавка. Така изменените лихвени условия са задължителни за страните и ги обвързват, без да е необходимо формалното изменение на Договора за кредит. 9.7.1. При несъгласие с промените по Договора и/или тези ОУ извършени на основанията предвидените в тях, Кредитополучателят/ите има/т правото да погаси/сят усвоените суми и следващите се върху тях и съгласно установеното с този Договор лихви, такси, комисионни и разноски в пълен размер и считано от датата на изплащане на всички дължими на Банката суми в пълния им размер да прекрати/тят предсрочно Договора без да дължат неустойка за предсрочно погасяване.

9.8. При неплащане в срок на погасителна вноска по погасителния план за главница и/или възнаградителната лихва при кредити с равни месечни вноски, съответно на анюитетна вноска при анюитетни кредити, за срока на забавата просрочената вноска се олихвява с обезщетителна лихва (неустойка), която е в размер на законната лихва определена според валутата на кредита в т. 18 от тези ОУ.

9.9. Лихвите се начисляват върху дълга при база реален брой дни от месеца/360. Лихвите за редовен дълг се издължават ежемесечно или съгласно периодичността и на падежа установен в погасителния план, а обезщетението /неустойката/ за забава се начислява за всеки ден от просрочието и са незабавно изискуеми.

10. Конкретният размер на дължимите такси и комисиони по кредита, както и начинът на издължаването им, се определя съгласно договора за кредит и настоящите Общи условия, освен ако в закона не е установено друго. 10.1. Комисионните се определят и конкретизират в Договора за кредит и последващите анекси.

10.2. Заявлението за предсрочно погасяване поражда правното си действие и прекратителните си последици по отношение на предсрочно погасяваната сума, считано от момента на внасянето й в погашение изцяло или частично на задълженията по договора за кредит. В случай на частично погасяване Кредитополучателят има право на намаляване на общите разходи по кредита, като това намаляване се отнася до лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.

10.3. Всички изрично предвидени в договора за кредит като дължими от Кредитополучателя такси, комисиони и други административни и правни разходи, включително нотариални такси, както и всички разноски, различни от разходите за управление, направени от Банката за сметка на Кредитополучателя по силата на закона и/или договора, за заплащането на ползвани допълнителни услуги във връзка със сключването, изпълнението, събирането на вземанията на Банката и окончателното погасяване на дължимите суми по Договора, в т.ч., но не само експертни оценки, консултации, вписване, изменение, подновяване и заличаване на обезпечението, предприемане на действия по принудително изпълнение, произтичащи от съдебно решение, снабдяване с изпълнителен лист, образуване на изпълнителни производства, наемане на свързаните с това експерти и адвокатска защита са за сметка на Кредитополучателя в установения от закона размер. При предсрочна изискуемост или прекратяване на Договора, същите остават дължими до окончателното им погасяване, в т.ч. по реда на принудителното изпълнение, ведно със следващите се от закона последици.

10.4. За сметка на Кредитополучателя се начисляват и всички разходи, плащани от Банката, в хода на производствата за принудително събиране на вземанията й по неизплатен доброволно кредит.

10.5. Разноските по т. 10.4, включително, но не само за правна защита, запазването, управлението и осребряването на длъжниковото имущество и/или обезпечението и други необходими и платени суми за административни разходи са дължими и се заплащат от Кредитополучателя и третите задължени лица доколкото законът предвижда, съобразно разпределението на отговорността.

ІV. ОБЕЗПЕЧЕНИЕ

  1. При предоставяне на кредити Банката приема съгласно изискуемата от закона форма за валидността им персонални обезпечения, както и ликвидни (продаваеми) имущества (вещни и/или вземания), чиято дисконтирана съгласно правилата й стойност е не по-малка от общия размер на кредита. В случай че


дисконтираната стойност на обезпечението е по-малка от размера на искания кредит, Банката договаря и предоставя кредит в размера на дисконтираната стойност на обезпечението.

  1. Банката приема следните видове обезпечения, които не са изброени изчерпателно:

12.1. Реален залог по реда на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) върху вземане на Кредитополучателя и/или трето физическо лице по банкова сметка в национална и чуждестранна валута, на която е титуляр, открита при Банката или друга банка, или вземане по договор, по който някой от тях е страна-кредитор, включително трудов договор или при служебно правоотношение.

12.2. Особен залог по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) върху движимо имущество на Кредитополучателя и/или трето лице, когато законът допуска това. При залог върху ценна книжа, същите следва да се водят по подсметка при Банката.

12.3. Други обезпечения, които законът допуска.

  1. За осигуряване погасяването на кредита, предоставен по силата на Договора Банката може да изиска и:

13.1. Конституирането като страна по Договора на Солидарен длъжник  лице, което на основание чл. 101 и при условията на чл. 121-127 от ЗЗД, отговаря солидарно с Кредитополучателя за изпълняване на задълженията му за погасяване на кредита, от момента на възникването на тези задължения до окончателното им погасяване съгласно Договора и настоящите ОУ.

13.2. Съпругът/съпругата на Кредитополучателя винаги е солидарен длъжник по Договора.

13.3. Конституирането като страна по Договора на Поръчител  предварително одобрено от Банката лице, което при условията на чл. 138-148 от ЗЗД отговаря солидарно с Кредитополучателя за изпълняване на задълженията му да погаси Кредита, от момента на възникването на тези задължения до окончателното им погасяване съгласно Договора и настоящите ОУ. При неизпълнение на задълженията по Договора от Кредитополучателя, Поръчителят се задължава, при първа покана от Банката, доброволно да внесе неиздължените суми по кредита. Пълното погасяване на кредита погасява и отговорността на Поръчителя. При частично изпълнение отговорността на Поръчителя се редуцира до намаления размер на кредита.

  1. Неучредяването на приетите и посочени в Договора обезпечения и/или неплащането на дължими суми по кредита в съответствие с изискванията по настоящите ОУ и Договора за кредит е основание за предсрочна изискуемост на кредита, а когато същият не е изцяло усвоен – основание Банката да откаже усвояването на неусвоената част от кредита.

  1. Ако поради изменение на цените, промяна на валутния курс или поради други обстоятелства, стойността на имуществото, предмет на обезпечението, спадне и Банката счете, че то е недостатъчно за гарантиране на вземанията й по кредита, Кредитополучателят пряко и/или третите задължени лица, при първа покана намалява/т задължението по Договора или предоставят допълнително обезпечение в посочените от Банката вид, размер и срок, в изискуемата от закона форма и при условията на конкретния договор за обезпечение. В тези случаи Кредитополучателите по Договори с ограничена отговорност намаляват размера на кредита, чрез погасяването му до пазарната стойност на предоставеното обезпечение.

  1. ЗАСТРАХОВКИ

  1. Кредитополучателят сключва или осигурява сключването и поддържа за целия срок на Договора застраховка на всички подлежащи на застраховане рискове относно живота и здравето му и имуществата, приети като обезпечения, като общата сума на застрахователните обезщетения е не по-малка от 100% (когато това е възможно) от размера на кредита и Банката е посочена като трето ползващо се лице – единствен получател на застрахователните обезщетения. Застрахователните рискове и застрахователят се съгласуват предварително с Банката.

  1. При настъпване на застрахователно събитие застрахованият или наследниците му, съответно собственикът на застрахованото имущество Кредитополучателят и/или третите задължени лица предприемат в изискуемия срок всички необходими и изискуеми от застрахователя действия и осигуряват документите, въз основа на които Банката да получи застрахователните обезщетения по застрахователните полици. В срок до един месец преди изтичане действието на всяка застрахователна полица Кредитополучателят осигурява представянето на нова полица при същите условия.

  1. При пълно или частично предсрочно погасяване на кредита чрез изплащане на застрахователно обезщетение не се дължи неустойка за предсрочно погасяване.

  1. При кредити, предоставяни на лица с постоянно местоживеене в страната, кредитополучателят сключва или осигурява сключването и поддържа за целия срок на Договора за кредит застраховка „Живот”, по която Банката е посочена като трето ползващо се лице – единствен получател на застрахователните обезщетения, като Банката се ползва от застрахователните обезщетения до размера на дълга по кредита. Застраховката следва


да покрива поне рисковете смърт в резултат на злополука или заболяване; трайно намалена или загубена работоспособност над 70% в резултат на злополука или заболяване; временна неработоспособност в резултат на злополука или заболяване.

18.1. Във връзка с изпълнение на изискването по т. т. 17 и 18, Банката може да предложи на Кредитополучателя застраховка „Кредитна протекция”, покриваща горепосочените рискове, както и безработица в резултат на уволнение, съгласно Кодекса на труда.

VІ. УСЛОВИЯ ЗА ИЗДЪЛЖАВАНЕ НА КРЕДИТИ

  1. Кредитът се погасява ежемесечно, след изтичане на гратисния период, ако такъв е договорен, чрез вноски по главницата или анюитетни вноски.

  1. Конкретният вид, размер и срокове за издължаване на анюитетните/погасителните вноски по кредита и възнаградителните лихви се определят в Погасителния план към Договора.

  1. Когато падежът на вноската е в неприсъствен ден, същата се дължи на първия следващ работен ден.
  1. Кредитът се издължава във валутата, в която е отпуснат. При погасяване със средства във валута, различна от валутата на кредита, Банката извършва арбитраж, като откупува валутата по своя курс „девизи” в деня на операцията.

  1. При предсрочно погасяване (частично или изцяло) на дълга по Договора, Кредитополучателят не дължи комисиона за предсрочно погасяване.

  1. 1.Освен ако не е уговорено друго, когато постъпилата в Банката сума е недостатъчна за погасяване на цялата вноска по кредита, първо се погасяват дължимите комисиони, когато такива се дължат, след това, обезщетителните лихви (неустойка) начислените и дължими възнаградителни лихви, съответно частта от лихвите при анюитетна вноска, а с остатъка – погасителната вноска по главницата, съответно частта от главницата при анюитетна вноска.

  1. 2. При предсрочно погасяване на част от кредита, страните по Договора договарят промяна в погасителния план чрез:

  1. погасяване на вноските от последно дължимата към първо дължимата вноска от погасителния план, ако редукцията не води до намаляване срока на кредита с повече от една година; или

  1. промяна в размера на сумите поравно от всички погасителни вноски, ако редукцията води до намаляване срока на кредита с повече от една година.

  1. Кредитополучателят осигурява по сметките си необходимите средства за погасяване на дължимите суми по кредита.

  1. При промяна на годишния лихвен процент по кредита съгласно обявените промени в приложимия съгласно конкретния договор за кредит пазарен лихвен индекс, съответно в резултат промяна на договорените лихвени условия по взаимно съгласие на страните, съответно при осъществяване на условията на т. 9.4. и т. 9.5 Банката променя погасителните вноски по погасителния план и уведомява клиента на предоставения имейл адрес или на адреса за кореспонденция, на които изпраща извлечение по кредита, в което посочва размера на променените погасителни вноски след влизането в сила на приложимия съгласно промяната лихвен процент.

  1. Кредитополучателят и съответните трети задължени лица дават на Банката писмено съгласие за служебно събиране на вземанията/съгласие за директен дебит по смисъла на Наредба № 3 на БНБ за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, въз основа на което Банката събира едностранно в деня на падежа или след него дължимите по кредита суми от всяка тяхна сметка в национална и чуждестранна валута, съгласно условията за водене на съответната сметка. В случай че сметката/те е/са влогови и/или депозитни, след като титулярът й бъде предварително уведомен за това, Банката има право да наруши срока на влога или депозита, със следващите се от това последици, установени съгласно условията по влога.

VІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА БАНКАТА

  1. При управление на кредитите Банката:

24.1. Съгласно данните по счетоводните си книги предоставя при поискване и безвъзмездно информация на Кредитополучателя във връзка с усвояването, ползването и издължаването на Кредита. Информацията се дава чрез регулярни извлечения по кредит под формата на погасителен план за извършените и предстоящите плащания по кредита по начина и на адреса изрично посочен от Кредитополучателя, на който той иска да получава извлечения, а именно според предпочитанието на Кредитополучателя - на адреса за кореспонденция


посочен в Договора, на имейл/факс адреса, в банковата касета на Кредитополучателя, посочени в искането за предоставяне на кредит или в заявлението за получаване на извлечения.

24.1.1. При констатирани грешки в данните Кредитополучателят незабавно уведомява Банката. Неоспорените от Кредитополучателя данни, съдържащи се в извлечението в 14-дневен срок от датата на предоставянето му по избрания съгласно установеното по-горе начин, потвърждава съгласието на Кредитополучателя с тях.

24.2. Предоставя сведения по кредита само на Кредитополучателя, упълномощените от него лица с нотариално заверено пълномощно, на третите задължени по Договора и/или обезпеченията лица, както и на органи и лица

  • предвидените по закон и/или в договора случаи. Банката може да предоставя сведения и на свои свързани лица – дружества в УниКредит Груп, както и на свои контрагенти, за което Кредитополучателят дава изричното си съгласие с подписването на Договора.

24.3. Всички изпратени от Банката с обратна разписка писма, документи, покани за изпълнение и всяка информация във връзка с усвояването, ползването и издължаването на кредита, дължимите по него суми в т.ч. такси и комисиони, на посочения от Кредитополучателя/солидарните длъжници/поръчителите адрес за получаването им, които се върнат като неполучени и/или непотърсени включително, защото съответният адресат е сменил адреса си за кореспонденция без да уведоми писмено Банката, се считат за надлежно връчени от датата на изпращането им и се прилагат към кредитното досие.

24.4. Отчита усвояването, ползването и издължаването на кредита в счетоводните си книги по предвидения от закона ред.

24.5. Дава изрично съгласие в предвидената от закона форма за заличаване на вписаните в нейна полза обезпечения след окончателното пълно погасяване на кредита и депозирано писмено искане от Кредитополучателя. Разходите са за сметка на Кредитополучателя.

  1. При установени нарушения на действащите ОУ, Договора и договорите за обезпеченията от Кредитополучателя и/или което и да е от третите задължени лица, или при съществена промяна в обстоятелствата, послужили като основание за предоставянето на кредита, без наличието на които Банката не би предоставила кредита и в случай, че след писмена покана на Банката в 10 дневен срок не бъдат предприети мерки за отстраняване на констатираните нарушения и/или несъответствия Банката може:

  1. Да спре временно или да не разреши по-нататъшното усвояване на суми по кредита;

  1. Да обяви кредита или част от него за предсрочно изискуем при условията и последиците по Раздел ІХ. При всички положения лихви за бъдещи периоди – възнаградителни или обезщетителни – не се дължат.

  1. Да предприеме други законосъобразни действия за защита на интересите си като кредитор в зависимост от конкретния случай.

  1. Да прихваща всяка дължима от нея в полза на кредитополучателя сума, включително и преди падежа й срещу което и да е изискуемо и просрочено вземане на Банката от кредитополучателя по всеки един от договорите му с нея, съобразно отговорността му, без оглед на валутата на плащане, като се прилага обменния курс „девизи“ на Банката в деня на операцията.

  1. Банката има право по своя преценка да прехвърли вземанията си (по смисъла на чл. 99 и следващи от ЗЗД) срещу Кредитополучателя и третите задължени лица в полза на трето определено от нея лице, без за това да е необходимо предварително уведомяване на Кредитополучателя и третите задължени лица.

  1. Банката има право да изисква от Кредитополучателите да предоставят допълнително обезпечение в случаите, при които пазарната стойност на предоставените обезпечения спадне под размера на усвоения и непогасен кредит. Отказът на Кредитополучателят за предоставяне на изискуемото обезпечение изразява съгласието му Банката да обяви кредита и следващите се върху него лихви и комисионни за предсрочно изискуеми, дължими и платими в пълния им размер и да пристъпи към принудителното им събиране по съдебен ред.

VІІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ

26. От депозиране на искането за предоставяне на кредит до момента на пълното погасяване на кредита и на всички други свои задължения по Договора Кредитополучателят или третите задължени лица се задължават да: 26.1. Поддържат степента на платежоспособността, кредитоспособността си и на кредитния риск по Договора на ниво не по-ниско от съществуващото и/или определеното към датата на разрешаване на кредита;

26.2. Стопанисват с дължимата по закон грижа предоставеното обезпечение, така че да не се намалява пазарната му стойност спрямо тази към датата на Договора за кредит и да се поддържа равностойна на реалния дълг и вземанията на Банката към всяка дата от действието на Договора;


26.3. Изпълняват задълженията си по договорите, които са източник на доходи за обслужване на дълга и да не допускат прекратяването им, освен при възникване на отношения по други договори осигуряващи изискуемите доходи за изплащане на вземанията на Банката;

26.4. Използва/т Кредита само за целите, предвидени в Договора и да го погасява/т съгласно Погасителния план и предвиденото в Договора, както и да не използва/т суми от предоставен кредит за придобиване или записване (пряко или непряко) на акции или облигации, конвертируеми в акции от капитала на Кредитора или друга банка или дружество, принадлежащо към УниКредит Груп, или други капиталови инструменти, емитирани от Кредитора или друга банка или дружество, принадлежащо към УниКредит Груп. За целите на тези ОУ и всеки договор, „УниКредит Груп“ означава УниКредит С.п.А. и всички дружества, които са контролирани (пряко или непряко) от УниКредит С.п.А., а „контрол“ има значението, дадено в Закона за кредитните институции.

26.5. Осигурява/т изпълнението на ангажиментите по точка 15 от Раздел ІV и точка 22 от Раздел VІ от настоящите ОУ;

26.6. Обслужват задълженията си точно и в срок и да не допускат задлъжнялост която не им дава възможност да изпълняват задълженията си по Договора за да не допускат, с действие или бездействие, настъпването на което и да е от обстоятелствата по т. 29 , т. 30 и следващите.

27. Кредитополучателят и/или третите задължени лица:

27.1. Предоставя/т на Банката надлежно удостоверена от компетентното лице или орган достоверна и актуална информация, за източниците на доходите си и размера им, финансовото си състояние, вещните права върху предоставеното обезпечение , състоянието и оценката му, включително, но не само, относно: а) открити сметки

  • ползвани кредити от други банки; б) икономическата свързаност, като подписва декларация по образец на Банката, както и всякаква документация за целите на банковия контрол; в) разходооправдателни документи за целевото изразходване на кредита; г) водене, отчитане и съхраняване на обезпечението.

27.2. Уведомява/т незабавно Банката за:

27.2.1. Всяка промяна на данните и информацията, предоставени на Банката;

27.2.2. Образуването на искови, охранителни, административни производства, както и за постановените осъдителни или конститутивни решения срещу Кредитополучателя и третите задължени лица, във връзка с обезпечението;

27.2.3. Постъпили покани за доброволно изпълнение от кредитори и от компетентни органи във връзка с образувани изпълнителни производства, както и за наложени обезпечителни мерки по искови, административни или изпълнителни производства, в т.ч. срещу обезпечението и/или такива , които препятстват обслужването на кредита;

27.3. Плаща/т в срок всички публични задължения (данъци, такси) и други свои задължения.

27.4. С приемането на настоящите ОУ, чрез подписването им на всяка страница от всяка от страните по договора за кредит, неразделна част от съдържанието на който са, Кредитополучателят и третите задължени лица дават изричното си съгласие Кредиторът да прехвърли/предостави за събиране вземанията си срещу тях в полза на определени от него трети лица.

27.5. Осигурява/т по сметката си в Банката необходимите суми за плащане на:

27.5.1. Застрахователните премии и продължаване действието на застраховките, по които Банката е трето ползващо се лице;

27.5.2. Подновяване действието на вписването на обезпеченията по кредита преди изтичане на законоустановения му срок;

27.5.3. Кредитополучателят и третите задължени лица са длъжни до окончателното погасяване на вземанията на Банката по кредита да предоставят в изискуемата от закона форма всички необходими документи за осигураване на поддържане и подновяване, валидността и действието на застраховките и обезпеченията, включително за извършване на изискуемите за това действия, актове, вписвания в съответните регистри, в срок не по-кратък от 4 месеца преди изтичане срока на действие на вписването.

28. До окончателното изплащане на Кредита Кредитополучателят и третите задължени лица се съгласява/т, без предварително писмено съгласие от страна на Банката, да не прехвърля/т собствеността, обременява/т с тежести, учредява/т каквито и да е права в полза на трети лица или променя/т местонахождението на което и да е от имуществата, предмет на обезпечение по Договора.

28.1. В допълнение на другите разпоредби в Договора, предвиждащи обезщетения за направени или претърпени от Банката допълнителни разходи и плащания във връзка с действия обусловени от недобросъвестното и неточното изпълнение на Кредитополучателя по Договора Кредитополучателят се задължава, в срок до 3 (три) Работни дни от поискване от страна на Банката, да възстанови на Банката ,съответно да я обезщети за претърпяните допълнителни вреди, за което поема задължението да й изплати


неустойка в размера на всеки разход, плащане съгласно съответните разходооправдателни документи, направени или претърпени от Банката, в резултат на:

28.1.1. Невярна или подвеждаща информация, предоставена или потвърдена от Кредитополучателя или от името на Задължено да я предостави лице;

28.2. Разследване, дело или друго производство от какъвто и да е характер, във връзка с Кредитополучателя или задължено по този договор лице по повод на кредита и /или доходите за обслужването му и /или съществуването, валидността на обезпечението и първата поредност на правата на Банката върху него.

28.3. Кредитополучателят и третите задължени лица при условията на солидарност са длъжни да поемат и заплатят за своя сметка, съответно да обезщетят Банката за всички суми, които тя е платила, във връзка с данъци, такси, разноски, експертизи, адвокатски хонорари и други административни разходи, платими или направени във връзка със сключването, подписването, нотариалната заверка, вписването на обезпечението в съответни регистри и оценяването му.

28.4. Кредитополучателят и третите задължени лица солидарно дължат и изплащат незабавно на Банката всички разноски във връзка с действия по принудително изпълнение или защита на правата на Банката по в резултат на неизпълнение на задълженията по Договора за кредит и Договорите за обезпечения.

ІХ. ПРЕДСРОЧНА ИЗИСКУЕМОСТ НА КРЕДИТА И ПРИНУДИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

  1. Кредитът може да бъде обявен за частично или изцяло предсрочно изискуем на предвидените в Договора, настоящите Общи условия и закона основания, включително и при просрочие на всяка една, която и да е от дължимите вноски по кредита (анюитетна, за главницата, за възнаградителните и обезщетителните лихви, такси, комисиони).
  1. Банката обявява част или пълния размер на вземанията си по кредита за предсрочно изискуеми, дължими и платими и уведомява Кредитополучателя за пристъпване към принудително събиране на вземанията си по реда, установен в Договора и закона на адресите за кореспонденция избрани и посочени от него в искането за предоставяне на кредит или в Договора за кредит и приложенията към него.

  1. В случай на обявяване на вземанията на Банката по кредита за частично или изцяло изискуеми задължението на Банката за предоставяне на неусвоени суми от кредита се погасява и същата пристъпва към незабавно събиране на вземанията си, обявени за изискуеми, в т.ч. като се снабдява със заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по извлечение от счетоводните си книги.

  1. Банката обявява част или целия кредит за предсрочно изискуем и пристъпва към принудително събиране на вземанията си по него при настъпване, на което и да е от следните основания, всяко от които самостоятелно представлява случай на съществено неизпълнение на задълженията на Кредитополучателя по договора за кредит, а именно:

  1. Настъпването, на което и да е от следните събития се счита за случай на съществено неизпълнение, представляващо основание и даващо право на Банката да обяви кредита за предсрочно изискуем, дължим и платим (“Случай на съществено неизпълнение”):

  1. Забава за плащане с повече от 31 дни, считано от датата на падежа по Договора и/или Погасителния план от страна на Кредитополучателя на вноска в пълния договорен размер;

  1. Установяване на неистинска, невярна или непълна информация, данни, потвърждения, декларации, гаранции, удостоверения или други документи предоставени от Кредитополучателя/Обезпечителя на Кредитора при сключването и/или изпълнението на този договор и/или договорите за обезпечение в съществено отклонение относно работодателя, доходите и задълженията, имуществото, семейното положение и членовете на семейството. За избягване на съмнение за съществено се приема всяко отклонение надвишаващо 25% относно декларираните доходи и имущество и 50% относно декларираните задължения. Отклонения резултат на технически грешки и пропуски, за които Кредитополучателят няма вина, нямат такъв характер.

  1. Оттегляне на съгласието за служебно събиране или директен дебит или неизпълнение на задължението за даване на съгласие за директен дебит по банкови сметки, в т.ч. открити след датата на Договора и/или неизпълнение на задължението за искане и получаване на съгласие от страна на Банката за осъществяване на действията, актовете и сделките за които се изисква такова.

  1. В случай че поради каквато и да е причина някой от Договорите за Обезпечение/Застрахователни полици в полза на Кредитора престане да създава валидно право на Банката, противопоставимо на трети лица и да

бъде годно за изпълнение Обезпечение в полза на Банката, или ако спадне пазарната стойностна предоставеното Обезпечение и след покана Кредитополучателят не е предоставил допълнително Обезпечение в дадения му от Банката срок;


30.6. Неизпълнение от Кредитополучателя и/или третите задължени лица в качеството им на собственици на имущество, предмет на обезпечение по кредита на задълженията им да поддържат пазарната стойност на предоставеното в полза на Банката обезпечение в размера и към датата на Договора, да опазват целостта му, да го съхраняват и стопанисват, да не променят собствеността на обезпечението и да не учредяват вещни права върху него в полза на лица различни от Банката, да не нарушават, което и да е от задълженията си по договорите за обезпечение или неполагане на дължимата грижа с оглед защита интереса на Банката като обезпечен кредитор.

30.7. Спадане на пазарната стойност на обезпечението под тази на реалния дълг по кредитите с ограничена отговорност.

30.8. Неизпълнение на ангажимента на Кредитополучателя по т. 15 от Раздел ІV за предоставяне на изискуемо/допълнително обезпечение и което и да е от задълженията за предоставяне на застрахователно покритие в полза на Банката въз основа на предадени в нейна полза застрахователни полици съгласно установеното в Раздел V от настоящите ОУ.

30.9. Неизпълнение на което и да е от изискванията по Договора за кредит, Договорите за обезпечения и настоящите ОУ.

30.10. Освен в предвидените в закона и в Договора случаи, Банката може да обяви за предсрочно изискуеми вземанията си по Договора, когато Кредитополучателят не връща други заеми към Банката поради сериозно влошаване на финансовото си състояние, което изключва възможността за издължаване на кредита или води до намаляване ликвидната стойност на обезпечението с 15% спрямо тази към датата на Договора.

  1. Банката събира изискуемите си вземания, като реализира правата си за служебно събиране на вземания по реда на т. 23 от тези ОУ като упражнява правото си да погасява изискуемите си вземания с наличните суми по сметките на кредитополучателя и третите задължени лица, за което кредитополучателят и третите задължени лица дават съгласието си с приемането на тези условия.

  1. Банката пристъпва към принудително събиране на изискуемите си вземания, без съдебна намеса по реда на закона според вида на обезпечението или пристъпва към съдебно удовлетворяване на вземанията си и се снабдява с изпълнителен титул срещу Кредитополучателя и/или третите задължени лица.

  1. В случай на неизпълнение по т. 30 от тези ОУ и когато вземанията за налични и бъдещи постъпления (салдото) по запорираната сметка са заложени в полза на Банката, към момента на изпращане на запорното съобщение, считано от датата предхождаща запора, автоматичното настъпва изискуемостта на вземанията на Банката по договора за кредит до размера на наличното към датата предхождаща запора заложено в полза на Банката салдо по запорираната сметка, които се прихващат и погасяват. без да е необходимо допълнително изявление от страна Банката.

  1. Банката извършва прихващане на изискуемата част от вземанията си по договора за кредит със задължението си за салдата по сметките на Кредитополучателя и/или солидарно задължените с него лица при нея, освен ако не се е удовлетворила, съответно не постигне договореност с кредитополучателя и третите задължени лица за уреждане и/или обезпечаване и /или погасяване на вземанията си по друг начин установен в договора или закона.

Х. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

  1. При различия между разпоредбите на настоящите Общи условия и договора за кредит и/или договора за обезпечение се прилагат клаузите на съответния договор.

  1. При различия между разпоредбите на настоящите Общи условия и императивна законова разпоредба се прилага действащият закон.

  1. Понятията, използвани в Договора, имат същото значение в настоящите Общи условия.

  1. Неразделна част от настоящите Общи условия са изискуемите документи, прилагани към искането за предоставяне на кредит на различните етапи от разглеждането му.

  1. Настоящите Общи условия са неразделна част от всеки един сключен от Банката договор за кредит.

Настоящите Общи условия са изготвени на основание чл. 298 от Търговския закон и чл. 58 от Закона за кредитните институции и са одобрени с решение на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ АД по Протокол № 8 от 16.02.2018г. и Протокол № 11 от 07.03.2018г., в сила от 15.03.2018 г.

Долуподписаният ………………………………….………  (имена по документ за самоличност)  с ЕГН ………, в

качеството        ми        на        ……………………….        (Кредитополучател,        солидарен        длъжник,        поръчител        и        т.н.),        с


настоящото декларирам, че съм запознат със съдържанието и получих екземпляр от настоящите Общи условия.

Дата: ……………….

Подпис: …………….

Долуподписаният ………………………………….……… (имена по документ за самоличност)  с ЕГН ………, в

качеството        ми        на        ……………………….        (Кредитополучател,        солидарен        длъжник,        поръчител        и        т.н.),        с

настоящото декларирам, че съм запознат със съдържанието и получих екземпляр от настоящите Общи условия.

Дата: ……………….

Подпис: …………….

Долуподписаният ………………………………….………  (имена по документ за самоличност)  с ЕГН ………, в

качеството        ми        на        ……………………….        (Кредитополучател,        солидарен        длъжник,        поръчител        и        т.н.),        с

настоящото декларирам, че съм запознат със съдържанието и получих екземпляр от настоящите Общи условия.

Дата: ……………….

Подпис: …………….


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)