сряда, 18 април 2018 г.

Общи условия за ползване на ПОС терминали на БулБанк.docx

Настоящите Общи условия за обслужване на разплащания с местни и международни карти на реален и виртуален ПОС, наричани за краткост Общи условия или „ОУ”, уреждат отношенията между УниКредит Булбанк АД, вписано в търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 831919536, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Възраждане“, пл. „Света Неделя” №7, електронен адрес: www.unicreditbulbank.bg, осъществяващо банкова дейност под надзора на Българска народна банка (по-нататък „БАНКАТА”) въз основа на лиценз РД22-2249/16.11.2009 г. и клиенти – юридически лица, еднолични търговци или с регистрирана свободна практика (наричани също „ТЪРГОВЦИ“), възникващи с приемането, обработката и обслужването по сметка на ТЪРГОВЕЦА в БАНКАТА на безналични плащания с местни и международни карти за предлагани от ТЪРГОВЕЦА стоки и/или услуги чрез електронен (реален и/или виртуален) ПОС терминал.

Общите условия са задължителни за ТЪРГОВЦИТЕ и представляват неразделна част от ДОГОВОРА за обслужване на разплащания с местни и международни карти на реален ПОС, както и ДОГОВОРА за обслужване на разплащания с местни и международни карти през Интернет (Виртуален ПОС) (наричани също „ДОГОВОРА за ПОС“), като уреждат платежните отношения, правата и отговорностите на БАНКАТА и ТЪРГОВЦИТЕ.

БАНКАТА си запазва правото да променя настоящите Общи условия при промени в местното законодателство, в правилата на Международните картови организации, наричани за краткост „MKO”, или при други регулативни изисквания, като следва да уведоми ТЪРГОВЦИТЕ в срок не по-малък от 1 (един) месец преди датата, на която промените влизат в сила, чрез съобщения във филиалите на БАНКАТА, както и чрез публикуването им на Интернет-страницата на БАНКАТА - www.unicreditbulbank.bg. ТЪРГОВЦИТЕ могат да получат настоящите Общи условия при поискване на хартиен носител във филиал на БАНКАТА.

Настоящите Общи условия са приети са от Управителния съвет на БАНКАТА с решение по Протокол № 30 от 26.06.2013 г., последно актуализирани с решениe на Управителен съвет по Протокол № 5 от 27.01.2016 г., и влизат в сила от 01.02.2016 г. Същите са имплицитно присъща

  • неразделна част от всеки един сключен от БАНКАТА договор, който препраща към настоящите Общи условия, и се разглеждат в тяхната цялост като единен документ, като се прилагат доколкото в конкретния договор не е установено друго.

Раздел I. ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОС ТЕРМИНАЛ – РЕАЛЕН И/ИЛИ ВИРТУАЛЕН

  1. Дефиниции – по смисъла на тези Общи условия, изброените по-долу думи и съкращения имат следното значение:

  1. Реален ПОС – стационарно или мобилно електронно физическо устройство, инсталирано в търговски обект на територията на Република България за приемане на плащания с банкови карти в присъствието на картодържател и карта. За търговски обект в Република България, който не е с фиксирано местоположение, БАНКАТА предоставя мобилен ПОС на ТЪРГОВЕЦ със седалище и данъчна регистрация на територията на Република България. По изключение се допуска инсталиране на реален ПОС в помещенията на дипломатически, консулски или военни представителства на Република България зад граница.

  1. Виртуален ПОС – логическо устройство, дефинирано в картовата система на БАНКАТА, за дистанционно приемане на електронни плащания с банкови карти през Интернет сайт на ТЪРГОВЕЦ със седалище и данъчна регистрация на територията на Република България.

  1. Блокиране на сума по карта (функция Оторизация на реален ПОС) – допълнителна функционалност на реален ПОС терминал за ръчно въвеждане на картови данни през клавиатурата на терминала и резервиране (блокиране) на сума по карта за 30-дневен период, без осъществяване на финансова трансакция.

  1. Key Entry – допълнителната функционалност на реален ПОС терминал за ръчно въвеждане на картови данни и иницииране на картово разплащане през клавиатурата на терминала с извършване на финансова трансакция.

1


1.5. CashBack – възможност за получаване от картодържател на пари в брой при трансакция на реален ПОС терминал.

1.6. Безконтактно плащане – извършване на безконтактно плащане на реален ПОС терминал. Разплащането се осъществява посредством доближаване на банкова карта със наличието на специален отличителен символ до ПОС устройството или свързания към него безконтактнен четец, без да е необходимо същата да се поставя/прокарва през него.

1.7. ТЪРГОВЕЦ – клиент на БАНКАТА, който извършва търговска дейност като юридическо лице, едноличен търговец или регистрирана свободна практика;

1.8. Брандове местни и международни карти, които могат да бъдат приемани като платежен инструмент за осъществяване на безналично плащане на ПОС терминал:

Maestro, издадени от български банки и банки в чужбина; Борика и други местни карти;

Visa, Visa Electron, V PAY, издадени от български банки и банки в чужбина; MasterCard, издадени от български банки и банки в чужбина;

1.9. Тип платежни карти според функционалността и лицето, на което са издадени, които се приемат на ПОС терминал:

Дебитни карти за физически лица с незабавен дебит;

Кредитни карти и карти с отложен дебит за физически лица; Бизнес карти - дебитни и кредитни карти за юридически лица.

1.10. 3D Secure – система за идентификация на картодържател в реално време при плащане на виртуален ПОС чрез секретна парола и осигуряване на максимална сигурност на картово плащане при Интернет ТЪРГОВЕЦ чрез някоя от следните схеми:

Verified by Visa (VbV) – за карти с логото на Visa, Visa Electron, VPAY; MasterCard Secure Code – за карти с логото на MasterCard и Maestro;

Секретен код на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ АД – за карти с търговския знак на БОРИКА. 1.11. МКО – Международни картови организации: Visa и MasterCard.

1.12. Инструкция за приемане на плащания с банкови карти, неразделна част от настоящите Общи условия за обслужване на разплащания с местни и международни карти на ПОС терминал:

Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал; Инструкция за приемане на плащания с банкови карти през Интернет.

Допълнения към Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал по повод обслужване на плащания без физическо присъствие на карта.

1.13. БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ АД (БОБС) – е акционерно дружество, собственост на Българска Народна Банка и търговските банки в страната, осигуряващо непрекъсната работа на Оторизационен център – 24 часа, 7 дни седмично.

1.14. Оспорено плащане – процедура за възстановяване, изцяло или частично, на определена сума, заплатена чрез трансакция с карта. Такова възстановяване се извършва от страна на БАНКАТА-издател на картата, поради допуснати нарушения при приемането на плащането или извършването на трансакция при условията на измама или по инициатива на картодържателя. БАНКАТА, обработила плащането на ТЪРГОВЕЦА, има възможност да го представи повторно за плащане от страна на картодържателя само при доказана липса на пропуски в процеса на приемане на плащането, регламентирани с настоящите Общи условия и Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти.

1.15 Неправомерна трансакция или трансакция, извършена при условията на „измама“ – е трансакция, съзнателно (преднамерено) извършена с карта или картови данни, придобити по незаконен начин (изгубена, открадната, получена на базата на фалшиви документи и др.), както

  • с фалшифицирана или подправена карта, или с присвоени картови данни. Такава транзакция е направена без знанието и съгласието на автентичния картодържател и без неговото разрешение, като последният отказва да признае разходите, свързани с нея.

1.16. Сметка – разплащателна сметка в български левове или евро, водена от БАНКАТА на името на ТЪРГОВЕЦА и посочена в Договора за ПОС за осчетоводяване на приетите плащания с банкови карти за реален и виртуален ПОС. Валутата на сметката може да бъде и в щатски долари само относно осчетоводяването на плащания с банкови карти на виртуален ПОС. Правата и задълженията на страните във връзка с откриването и обслужването на Сметката се уреждат от Общите условия на БАНКАТА за откриване и водене на банкови сметки и за предоставяне на платежни услуги. Поддържането на Сметката от страна на ТЪРГОВЕЦА е задължително условие за изпълнение на задълженията на БАНКАТА по Договора и настоящите Общи условия. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да заплаща на БАНКАТА всички такси, комисиони и други разноски по откриването и поддържането на Сметката, както и тези, възникнали във

2


връзка с предоставения от БАНКАТА ПОС терминал, съгласно Договора, настоящите Общи условия и Тарифата за таксите, комисионите на „УниКредит Булбанк“ АД за юридически лица и еднолични търговци. ТЪРГОВЕЦЪТ предоставя на БАНКАТА, по реда на директния дебит, право да събира служебно вземанията си от Сметката, а при недостатъчно средства по нея – от други сметки, чийто титуляр е ТЪРГОВЕЦЪТ. В случай, че сметката е в различна валута от валутата на задължението на ТЪРГОВЕЦА към БАНКАТА, последната събира вземането си от тази сметка на база официалния обменен курс на БАНКАТА в деня на операцията.

  1. Общи положения

2.1. БАНКАТА не е страна в правоотношенията между ТЪРГОВЕЦА и неговите клиенти, отнасящи се до осъществяваната от него дейност по предлагане на стоки и/или услуги, тяхното качеството и/или количество, сроковете за доставка/изпълнение и др.

2.2. БАНКАТА изпълнява ролята на платежен посредник в осъществяването на безналичното картово плащане на ПОС-терминал /реален или виртуален/.

2.3. Двете страни се задължават взаимно да си сътрудничат при осъществяването на всички дейности, свързани с плащанията с карти Visa, MasterCard, Maestrо, БОБС и др. в рамките на предмета на ДОГОВОРА, като:

2.3.1. БАНКАТА се задължава в съответствие с нормативноустановеното да осчетоводява по сметката на ТЪРГОВЕЦА всички наредени в негова полза плащания на стоки или услуги с карти Visa, MasterCard, Maestro, БОРИКА и други, които са извършени в съответствие с Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти, неразделна част от настоящите Общи условия;

2.3.2. Със заверяването на сметката на ТЪРГОВЕЦА с всяко наредено чрез банкова карта плащане, задължението на БАНКАТА, предмет на ДОГОВОРА, се погасява.

2.4. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предлага на своите клиенти плащане с карти Visa, MasterCard, Maestro, БОРИКА и др. в съответствие с изискванията за обработка на плащанията, посочени в Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти, представляващи неразделна част от настоящите Общи условия.

2.5. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да приема правомерни плащания с всички банкови карти, носещи търговски марки на Visa, MasterCard, Maestro, БОРИКА и др.

2.6. Предлаганите от БАНКАТА ценови условия сe оповестяват разделено по брандове платежни карти, съгласно т. 1.8 и се прилагат за всички типове карти, посочени в т.1.9.

  1. Оспорени плащания

3.1. При съмнения на БАНКАТА, при получаване на информация от МКО или от органите на МВР или други банки, за плащания с откраднати, фалшиви или нередовни банкови карти или извършени без знанието и/или съгласието на оправомощения картодържател, БАНКАТА има право да посети ТЪРГОВЕЦА без предупреждение и да проведе разследване на място, като ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да съдейства и да предостави поискана му от БАНКАТА информация относно оспорените плащания.

3.2. При последваща рекламация на плащане с банкова карта, резултат от неспазване Инструкциите за работа с карти или неизпълнение на някоя от клаузите от Задълженията на ТЪРГОВЕЦА, последният отговаря с имуществото си до размера на рекламираните суми, дължими незабавно на БАНКАТА, считано от датата на получаване на рекламацията.

3.3. В процеса на установяване на основателността на получената рекламация БАНКАТА се ръководи от Оперативните правила на МКО, действащото законодателство на Република България и получената информация от компетентните държавни и международни институции, както и от международните картови организации др.

3.4. До установяване основателността на рекламацията и/или съмненията за неправомерна употреба на банкови карти, БАНКАТА има право да блокира служебно сметката на ТЪРГОВЕЦА с пълния размер на оспорените плащания.

3.5. При невъзможност от страна на ТЪРГОВЕЦА при постъпила рекламация да предостави документи, удостоверяващи основателността на извършената трансакция, участието на картодържателя и съгласието му с условията на плащането, ТЪРГОВЕЦЪТ оторизира БАНКАТА да възстанови съответната сума по картата, с която е била извършена трансакцията. 3.6. При хипотезата на основателна рекламация по т. 3.3 или при неизпълнение на задълженията на ТЪРГОВЕЦА съгласно настоящите Общи условия и приложимите към тях Инструкции за приемане на плащания с банкови карти, БАНКАТА дебитира служебно блокираната сметка със сумата на основателната рекламация, за което ТЪРГОВЕЦЪТ я овластява по силата на настоящите Общи условия.

3


3.7. БАНКАТА не носи отговорност за рекламации, свързани със срокове за доставка и качество на стоките и изпълнение на услугите, предлагани от ТЪРГОВЕЦА съгласно отговорностите на страните, предвидени в Общите условия за работа с клиенти на ТЪРГОВЕЦА; както и в случаите, когато сделката се окаже незаконна, нищожна или невалидна поради каквато и да било причина, или ТЪРГОВЕЦЪТ е бил кредитиран или се е опитал да бъде кредитиран във връзка с фиктивна покупка, измамил е или се е опитал да измами БАНКАТА, независимо от начина. В посочените случаи рискът и отговорността се носят пряко и лично от ТЪРГОВЕЦА.

  1. Права на БАНКАТА

4.1. БАНКАТА има право да извършва периодични инспекции на ТЪРГОВЕЦА на адресите на извършване на търговска дейност/седалище, както и да проверява Интернет страницата на ТЪРГОВЕЦА.

4.2. БАНКАТА има право едностранно да налага допълнителни изисквания или ограничения по отношение приемането на плащания с карти при ТЪРГОВЕЦА.

4.3. При съмнения на БАНКАТА и/или при получаване на информация от МКО, органите на МВР, ДАНС, други компетентни държавни и/или международни институции и/или други банки за плащания с откраднати, фалшиви и/или нередовни банкови карти, БАНКАТА има право да блокира сумите на извършените трансакции, да извърши внезапна проверка на ТЪРГОВЕЦА без предупреждение и да проведе разследване на място, както и да блокира служебно сметката с пълния размер на сумите на тези плащанията. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да съдейства и да предостави поисканата от БАНКАТА информация.

4.4. БАНКАТА не носи отговорност за загуби на ТЪРГОВЕЦА от наредени плащания в неговите обекти/Интернет сайт, които са осъществени при нарушаване или неспазване на изискванията на Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти, които са неразделна част от настоящите Общи условия.

4.5. БАНКАТА има право да удължи срока на заверяване сметката на ТЪРГОВЕЦА, предвиден

  • Договора, при инициирано разследване поради съмнения за наредено плащане с фалшива, невалидна и/или нередовна банкова карта или осъществено без знанието и/или съгласието на оправомощения картодържател до установяване правомерността на нареденото плащане, но не по-късно от 15 (петнадесет) работни дни от датата, на която информацията за иницииране на разследването на плащането е постъпила в БАНКАТА. За това удължаване на срока на заверка БАНКАТА е длъжна надлежно да уведоми ТЪРГОВЕЦА в тридневен срок от датата на иницииране на разследването, без да му дължи лихви за забава и/или друга форма на обезвреда независимо от изхода на разследването.

4.6. БАНКАТА има право да откаже да осчетоводи наредено плащане по т. 4.4 по сметката на ТЪРГОВЕЦА при получено потвърждение съгласно правилата на Международните Картови Организации Visa и MasterCard или от БАНКАТА-издател на картата, че то е неправомерно нареждане за плащане с фалшива, невалидна и/или нередовна банкова карта или осъществено без знанието и/или съгласието на оправомощения държател на картата, както и при неспазване на което и да е от условията в настоящите Общи условия или Инструкции за приемане на плащания с банкови карти от страна на ТЪРГОВЕЦА. БАНКАТА не носи отговорност, произтичаща от операции с невалидна, фалшива или нередовна карта, както и осъществени без знанието и/или съгласието на оправомощения държател на картата. БАНКАТА е длъжна да информира ТЪРГОВЕЦА за всяко наредено неправомерно плащане по смисъла на тази алинея, което няма на бъде осчетоводено по сметката му и причините за това

  • петдневен срок от вземането на решението за това.

4.7. При установяване от страна на БАНКАТА, че нареденото при ТЪРГОВЕЦА плащане, с което е заверена сметката му, е въз основа на фалшива, невалидна и/или нередовна карта, или в случай, че картата е представена за плащане от лице, различно от оригиналния картодържател и неоторизирано от последния, ТЪРГОВЕЦЪТ с настоящите Общи условия предоставя на БАНКАТА изричното право да задължи сметката му по реда на директния дебит, като сторнира грешното заверение и го отнесе по сметката на потърпевшата страна. Рискът от плащания с фалшиви, невалидни и/или нередовни банкови карти, както и в случаи на наредено плащане с картата от неоторизирано от оригиналния картодържател лице, е изцяло за сметка на ТЪРГОВЕЦА.

4.8. ТЪРГОВЕЦЪТ дава своето изрично и безусловно съгласие БАНКАТА да използва всякаква информация на електронен, хартиен или друг носител, получена от МКО, компетентните държавни или международни институции, БОБС, правоохранителните и правораздавателните органи, свързана с плащанията с банкови карти през ПОС терминалите му като валиден и обвързващ го доказателствен материал, в удостоверение на констатирани нарушения при него,

4


като основание за предявяване на искане за информация или за възстановяване на вреди, претърпени от БАНКАТА във връзка с изпълнението на настоящите Общи условия.

4.9. При получени сигнали за недобросъвестни търговски практики от страна на ТЪРГОВЕЦА, БАНКАТА има право да блокира служебно по сметката на ТЪРГОВЕЦА сумата на приетите плащания с банкови карти през терминала на ТЪРГОВЕЦА за последните 120 дни с оглед обезпечаване удовлетворяването на финансовите претенции на картодържателите, претърпели щети в резултат на тези практики.

4.10. ТЪРГОВЕЦЪТ носи пълна имуществена отговорност и незабавно възстановява на БАНКАТА при първо поискване и без право на оспорване всички претърпени от БАНКАТА вреди за сумата на наложени на БАНКАТА санкции от страна на компетентни държавни и международни институции и/или Международните Картови Организации, във връзка и/или по повод неспазването от страна на ТЪРГОВЕЦА на разпоредбите на ДОГОВОРА, настоящите Общи условия, в т.ч. на Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти, и на съдържащите се в тях правила и стандарти на МКО, както и възстановява на БАНКАТА пълния размер на удържаните от БАНКАТА разходи за извършване на задължителен одит от външни за нея институции по повод нарушенията на ТЪРГОВЕЦА, обект на санкциониране.

4.11. БАНКАТА има право служебно да събере от сметката на ТЪРГОВЕЦА по реда на директния дебит всички свои разходи и щети, произтичащи пряко или непряко от неизпълнението на ДОГОВОРА и неспазване на настоящите Общи условия и Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти от страна на ТЪРГОВЕЦА.

  1. Права на ТЪРГОВЕЦА

5.1. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да откаже да приеме плащане с карта в случай на:

  1. Невалидност на банковата карта;
  2. Невъзможност да се получи потвърждение за извършване на операцията;
  3. Съмнение относно правомерността на операцията;

  1. Съмнение за неистинска или подправена банкова карта - липса на някой/и от задължителните защитни елементи върху нея - при плащания на реален ПОС;

  1. Неуспешно идентифициране (автентикация) на картодържателя за плащане на виртуален ПОС;
  2. Невъзможност за автентикация на картодържателя за плащане на виртуален ПОС;

  1. Несъответствие на подписа върху банковата карта с подписа върху документа за трансакцията или документа за самоличност при плащания на реален ПОС, в случаите когато върху разписката от терминала е налично поле за подпис на картодъжателя;

  1. Отказ от страна на държателя да представи документ, потвърждаващ неговата самоличност в случаите на т. 7 по-горе или когато установи, че неоправомощено лице използва банковата карта;
  2. По нареждане на БАНКАТА.

5.2. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да получава информация относно осчетоводените извършени плащания с карти по неговите сметки, както и информация за всички плащания в неговите търговски обекти/ Интернет страници за предходни периоди.

5.3. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да поиска предоговаряне на условията по ДОГОВОРА.

5.4. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да изготви дизайн на съобщението, визуализиращо се на картодържателя след получаване на оторизация, респективно след отхвърляне на трансакцията, при плащане с карта на виртуален ПОС.

5.5. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да извършва автоматична проверка за състоянието на трансакция на виртуален ПОС чрез интерфейса за достъп на Интернет страницата на ТЪРГОВЕЦА до Акцептиращия и платежен сървър на БОБС или чрез допълнителна ръчна проверка на трансакция чрез ЕТЛОГ (уеб-базирано приложение за отдалечен достъп до системата на БОБС).

Раздел II. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА РЕАЛЕН ПОС

  1. Задължения на БАНКАТА

1.1. С оглед нормалното осъществяване на дейността на ТЪРГОВЕЦА, БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА един или няколко ПОС-терминала за приемане на плащания с банкови карти. Устройствата са собственост на БАНКАТА и се предоставят на ТЪРГОВЕЦА за възмездно ползване до срока на действие на ДОГОВОРА с приемо-предавателен протокол.

1.2. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА, който приема с подписването на ДОГОВОРА:

5


  1. Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал и допълненията към нея в зависимост от предмета на дейност и функционалностите на терминала;

  1. Отличителни знаци и рекламни материали, показващи ясно, че в търговския обект се приемат плащания с банкови карти, носещи търговската марка на Visa, MasterCard,

Maestro, БОРИКА и др.

1.3. БАНКАТА се задължава за своя сметка да инсталира в търговския обект на ТЪРГОВЕЦА ПОС-терминал/и, както и да обучава служителите на ТЪРГОВЕЦА, определени за работа с него.

1.4. БАНКАТА се задължава да инсталира терминала/ите на ТЪРГОВЕЦА в търговския/те му обект/и в следните срокове:

  1. Не по-късно от 5-ия работен ден, считано от деня на подписване на ДОГОВОРА от двете страни, за територията на София-град;

  1. Не по-късно от 8-ия работен ден, считано от деня на подписване на ДОГОВОРА от двете страни, за всички останали населени места на територията на Република

България.

1.5. БАНКАТА осигурява GPRS-карти (за пренос на данни) на ТЪРГОВЕЦА, ако той не предостави своя GPRS.

1.6. БАНКАТА поема задължението да организира сервизното обслужване на терминалното устройство.

1.7. БАНКАТА се задължава да превежда по сметка на ТЪРГОВЕЦА сумите на извършените плащания с банкови карти при условията и реда, предвидени в ДОГОВОРА, настоящите Общи условия и в Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал.

1.8. БАНКАТА се задължава да предоставя на ТЪРГОВЕЦА, при поискване от последния, справка за приетите плащания в неговите обекти за предходни периоди.

1.9. БАНКАТА се задължава своевременно да актуализира Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС в съответствие с изменението на правилата и технологията за обслужване от страна на Visa и MasterCard, както и при законодателни промени на територията на страната, засягащи предмета на ДОГОВОРА и настоящите Общи условия, да уведомява писмено за това ТЪРГОВЕЦА, като от датата на уведомлението, посочена в изходящия дневник на БАНКАТА, съответните изменения/допълнения към Инструкцията влизат в сила по отношение на последния.

1.10. БАНКАТА се задължава да осигури 24 часа, 7 дни седмично работа на Оторизационния център.

1.11. БАНКАТА се задължава да информира ТЪРГОВЕЦА:

  1. За всяко постъпило оспорено плащане, причините за оспорване, както и последващото развитие на случая;

  1. За всяка трансакция в негов обект, обявена за злоупотреба от БАНКАТА издател на банкова карта;

  1. За всеки случай на сигнали за нарушения при обработката на трансакции с банкови карти.

1.12. БАНКАТА се задължава да изпълнява своевременно и точно предвидените й в ДОГОВОРА и настоящите Общи условия задължения.

  1. Задължения на ТЪРГОВЕЦА

2.1. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не изисква и/или използва банковите карти за цели, различни от предвидените в ДОГОВОРА и настоящите Общи условия.

2.2. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да информира БАНКАТА за необходимостта от инструктаж на новоназначени служители, както и да съдейства на БАНКАТА за провеждане на периодично обучение на служителите в обекта.

2.3.ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предостави Инструкциите за приемане на трансакции с банкови карти за запознаване на служителите в търговския обект, обслужващи ПОС терминала;..2.3. Отговорността от грешки при приемане на плащания с банкови карти в резултат на небрежност или невнимание от страна на оторизираните от ТЪРГОВЕЦА по смисъла на т. 2.2 лица за работа с терминалното устройство или на приемане на плащания с банкови карти от лица от персонала, които не са преминали инструктаж от БАНКАТА по смисъла на т. 2.2, се носи от ТЪРГОВЕЦА.

2.4. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава в мястото, където извършва своята дейност, недвусмислено да обозначи чрез какви банкови карти могат да се извършват плащания.

2.5. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предава на БАНКАТА разписките от ПОС-терминал или други документи, удостоверяващи извършени плащания с карти Visa, MasterCard и др., по

6


искане на БАНКАТА и в посочен от нея срок във връзка с постъпили оспорени плащания и/или при съмнения за плащания с откраднати, фалшиви или нередовни банкови карти или осъществени без знанието и/или съгласието на действителния картодържател.

2.6. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да възстанови по картата, заплатените от картодържателите суми, в случай на непредоставяне на поръчаните стоки и/или услуги, или ако са доставени/изпълнени с лошо качество или в противоречие с Общите условия на покупката.

2.7. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да възстановява суми, частично или изцяло, на клиенти по повод предишни покупки на стоки/ услуги, за които клиентите са заплатили с карти, единствено

  • кредитна операция по същите карти, с които първоначално са били заплатени стоките/услугите.

2.8. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да приема плащания с банкови карти в момент на физическото присъствие на картата и нейния оправомощен държател. При представяне на карта от оправомощения й държателя, ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава:

  1. Да провери валидността на картата в съответствие с Инструкциите, неразделна част от настоящите Общи условия;

  1. Да се увери, че картата се представя лично от оправомощения й държател, като може да изиска от последния представяне на документ за самоличност;

  1. Да получи оторизация в реално време от БАНКАТА-издател на банковата карта за всяка трансакция и не разделя сумата на трансакцията с цел извършване на трансакцията без оторизация;

  1. Да не разделя сумата на една покупка на части с цел избягване на ограничение, поставени от БАНКАТА или БАНКАТА-издател на банковата карта;

  1. Да не поставя изисквания пред оправомощения държател на банковата карта относно минималната сума за покупка на стоки или услуги, или други такива, като условие за заплащане с банкова карта, непредвидени в ДОГОВОРА и настоящите Общи условия;

  1. Да не погасява стари задължения на държателя на банковата карта чрез плащания с банкова карта, а единствено налични към момента на сделката плащания на стоки и услуги;

  1. При обработка на банкова карта с терминалното устройство да спазва точно реда на действията, описани в Инструкциите;

  1. Приема сам и/или чрез своя персонал да положи максимални усилия за задържане на неправомерно ползвани карти, както и да предприеме предвидените за това действия

съгласно Инструкциите, неразделна част от настоящите Общи условия.

2.9. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не разкрива пред трети лица имената и номерата на банковите карти на държател на електронен платежен документ, станали му известни във връзка с изпълнението на Договора и настоящите Общи условия.

2.10. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не променя данните върху разписките/бланките от обработени плащания с банкови карти след като държателя на банковата карта е получил своето копие от разписката/бланката.

2.11. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да уведомява БАНКАТА по надлежния ред, в срок не по-късно от 30 дни преди влизането в сила:

  1. При всяка негова промяна, свързана с вписване в Търговския регистър;

  1. За промяна в предмета на дейност на търговския обект и начина на осъществяване на търговската му дейност;
  2. При промяна в местоположението на търговския обект.

2.12. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не приема плащания с банкови карти в полза на други търговци.

2.13. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не извършва плащания в своите обекти с карти, издадени на негово име.

2.14. ТЪРГОВЕЦЪТ не може да приема плащания с банкови карти за стоки и/или услуги извън така определените съгласно предмета на ДОГОВОРА.

2.15. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да приема плащания с банкови карти при едни и същи условия с плащанията в наличност или по друг начин, или с други карти, плащането с които не

  • предмет на Договора, включително да не начислява допълнителни такси и комисиони към цените на стоките в момента на покупка в зависимост от избрания начин на плащане – с карта.

2.16. ТЪРГОВЕЦЪТ задържа, по ненасилствен начин, банковата карта в случай на:

  1. Невалидност на банковата карта;
  2. Направено известие относно изгубена или открадната банкова карта;

  1. Несъответствие на подписа на банковата карта с подписа върху разписката от ПОС терминал, в случаите когато върху разписката е налично поле за подпис от картодържателя;

7


  1. Използване на банкова карта от неоправомощено лице;
  2. При получаване на нареждане от издателя да задържи съответната банкова карта;
  3. По нареждане на БАНКАТА.

2.17. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да съдейства за инсталирането на ПОС терминала и да не променя без знанието и съгласието на БАНКАТА неговото местоположение.

2.18. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да спазва техническите изисквания за експлоатация на електронния терминал и да уведоми незабавно БАНКАТА за възникнали технически неизправности.

2.19. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да се грижи за ПОС терминала като добър стопанин и след изтичането на Договор да ги върне на БАНКАТА в добро състояние, в съответствие с нормалната амортизация за периода на използването.

2.20. Всички разходи за ремонт на ПОС терминала, поради неправилна експлоатация или негрижливо съхранение, или при открадването му са за сметка на ТЪРГОВЕЦА. Размерът на щетите се определя от БАНКАТА по стойност на оборудването, заведена в дълготрайните материални активи на БАНКАТА, с отчитане на нормата на амортизация за периода на експлоатацията.

2.21. Комуникационните разходи по експлоатацията на ПОС терминал са за сметка на ТЪРГОВЕЦА.

2.22. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да осигурява самостоятелно и своевременно консумативите, както и всички условия, необходими за нормалната работа на терминалните устройства POS без прекъсване.

2.23. При поискване от страна на БАНКАТА, ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да предоставя всякаква информация, пряко или непряко свързана с обработени плащания с банкови карти.

2.24. При неизпълнение на което и да е от гореизброените условия от задълженията на ТЪРГОВЕЦА, рискът и отговорността от неправилни банкови операции остават за сметка на ТЪРГОВЕЦА, като БАНКАТА се освобождава от задължението си да завери сметката му с ненадлежната операция по отношение на дължима в полза на ТЪРГОВЕЦА сума.

2.25. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да съхранява разписките от приетите плащания с банкови карти Visa, MasterCard и БОРИКА/Маестро и др. за срок от 13 (тринадесет) месеца от датата на плащането.

Раздел III. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАЩАНИЯ БЕЗ ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ НА БАНКОВИ КАРТИ НА РЕАЛЕН ПОС (УСЛУГА MAIL ORDER)

  1. Общи положения

1.1. Този раздел урежда взаимоотношенията между БАНКАТА и ТЪРГОВЕЦА, възникващи при приемането на плащания на реален ПОС без физическото присъствие на банкови карти, която се реализира чрез функционалност KEY ENTRY на реалният ПОС.

1.2. На ТЪРГОВЕЦА може да се предоставя възможност от БАНКАТА да извършва плащания в своя полза чрез въвеждане на данни за картата от клавиатурата на ПОС терминала (функционалност KEY ENTRY) които са му предоставени от автентичните картодържатели и за които е получил писменото съгласие на последните във връзка с точно определени покупко-продажби на стоки/услуги или плащания на неустойки, или допълнителни разходи, свързани с такива покупко-продажби.

1.3. ТЪРГОВЕЦЪТ потвърждава пред БАНКАТА, че е запознат и безусловно приема да спазва правилата и стандартите на международните картови организации за извършване на разплащания с банкови карти Visa и MasterCard без физическото им присъствие, отразени в настоящите Общи условия и Инструкцията, и декларира, че няма да извършва картови разплащания, уронващи марката и доброто име на Visa и MasterCard, за което поема пълната отговорност.

1.4. ТЪРГОВЕЦЪТ безусловно и неотменно поема за своя сметка всички рискове при приемането на картови плащания без физическото присъствие на картите, както и загубите, свързани с тях, включително и тези, наложени на БАНКАТА в резултат от приемането на такива плащания при ТЪРГОВЕЦА, които включват и, но не само, санкции от международните картови организации и други компетентни институции.

1.5. БАНКАТА не е страна в правоотношенията между ТЪРГОВЕЦА и неговите клиенти, отнасящи се до осъществявана от него дейност по продажба на стоки и услуги, тяхното качество и/или доставено количество, сроковете за доставка/изпълнение, условията за възстановяване на суми на клиенти, гаранционни условия, условия за плащане на неустойки и допълнения към първоначално договорената и платена цена и пр.

8


  1. Права и Задължения на БАНКАТА

2.1. БАНКАТА одобрява ТЪРГОВЕЦА за услугата и е длъжна да активира функционалността KEY ENTRY на реален ПОС терминал.

2.2. БАНКАТА се задължава да предостави за запознаване и спазване от ТЪРГОВЕЦА на приложимата Инструкция за приемане на плащания без физическото присъствие на картите, която се явява Допълнение към Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал, неразделна част от Общите условия.

2.3. БАНКАТА има право да блокира по сметката на ТЪРГОВЕЦА суми на извършени плащания без наличието на банковата карта, надлежно осчетоводени по нея, при получени рекламации от банките-издатели на картите, с които са извършени тези плащания, за това, че тези плащания са неоснователни или недължими, изцяло или частично, съгласно условията на покупко-продажбата или предоставянето на услугата от ТЪРГОВЕЦА на неговия клиент, или клиентът на ТЪРГОВЕЦА не е дал съгласието си те да бъдат платени с картата му.

2.4. БАНКАТА има право да блокира по сметката на ТЪРГОВЕЦА суми на получени рекламации от банките-издатели на картите, за неполучени от картодържателите възстановявания на суми, изцяло или частично, във връзка с предишни картови плащания при ТЪРГОВЕЦА, дължими съгласно договореното между него и купувача или съгласно поет ангажимент от ТЪРГОВЕЦА.

2.5. БАНКАТА има право да задържи блокирани по сметката на ТЪРГОВЕЦА сумите по предходните т. 2.3 и 2.4 до приключване на рекламациите, но не по-дълго от 24 месеца от получаването на рекламациите в БАНКАТА.

2.6. БАНКАТА има право да блокира, временно до изясняване на обстоятелствата или окончателно, приемане на плащания без присъствието на банката карта на предоставения на ТЪРГОВЕЦА реален ПОС терминал като го уведоми писменно за решението си, за срока на блокиране и за причините, довели до това, в следните случаи:

А) При сигнали за извършени неправомерни плащания - валидността и достоверността

на които са уредени в настоящите Общи условия;

Б) При стартирало вътрешнобанково разследване по повод правомерността на прието

плащане;

В) При получени рекламации, показващи слабости при съблюдаване на договорените с

купувачите условия на покупко-продажбата или предоставяне на услугата и др;

Г) При получени рекламации, показващи неоснователно извършване на плащането, без

клиентът да е бил информиран и да е дал предварително съгласието си писмено по

отношение на удържане от картата му на неустойки, допълнителни разходи и др.;

Д)  При  получени  рекламации,  показващи  неспазване  от  страна  на  ТЪРГОВЕЦА  на

ангажименти за възстановяване на суми в срок по повод предишни плащания с карти;

Е)        При        съмнения        или        получени        сигнали        за        неправомерно        използване        и/или

предоставяне        на        трети        лица,        невключващи        БАНКАТА,        на        картова        информация,

получена при този вид плащане, както и лична информация за клиентите, обект на

защита от Закона за защита на личните данни;

Ж)        При        всеки        случай        на        неспазване        на        изискванията        на        ДОГОВОРА,        Анекса,

настоящите Общи условия и Инструкциите към тях;

З) При получаване на сигнал от МКО, че нивата на докладвани от банките-издатели на карти измами в обектите на ТЪРГОВЕЦА или на оспорени плащания при него надвишават определените от картовите организации стандартни съотношения спрямо оборота и броя трансакции при него.;

2.7. БАНКАТА е длъжна да уведомява надлежно ТЪРГОВЕЦА за предприетите действия спрямо него по предходните т. 2.3,.2.4, 2.5 и.2.6, както и за приключването на рекламациите за освобождаване на блокираните суми или за удържането им от сметката му, както и за освобождаването на функционалността KEY ENTRY или за окончателното й блокиране.

  1. Права и Задължения на ТЪРГОВЕЦА

3.1. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да извършва в своя полза картови плащания без физическото присъствие на картите само при наличие на предварителното, изрично и безусловно съгласие на оправомощения картодържател с Общите условия, приложими към предоставените от ТЪРГОВЕЦА услуги и/или стоки.

3.2. ТЪРГОВЕЦЪТ упражнява правото си по т. 3.1 изключително на свой риск и отговорност, като поема за своя сметка всички загуби, свързани с извършените в негова полза картови плащания без физическото присъствие на картите, включително и тези, наложени на БАНКАТА

  • резултат от приемането на такива плащания, които включват и, но не само, санкции от международните картови организации и други компетентни институции.

9


3.3. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да изработи собствен формуляр за извършване на плащания без физическо присъствие на карта, приложим за специфичните стоки/услуги, които ще бъдат заплащани по този начин. Формулярът се изпраща на картодържателя по пощата/факса/електронната поща за попълването на всички задължителни полета и подписването му от него.

3.4. Формулярът за извършване на плащания без физическо присъствие на карта трябва да съдържа задължителна информация, пречупена през конкретния предмет на дейност на ТЪРГОВЕЦА, предлаганите стоки/услуги, организационните специфики на дейността при него и политиката по отношение на клиентите, както и да е подчинен на изискванията към осъществяване на този тип плащания, отразени в предоставените му от БАНКАТА Допълнения към Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти.

3.5. Преди инициирането на всяка трансакция за получаване на плащане без физическо присъствие на карта, ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да получи подписания Формуляр от картодържателя с надлежно попълнени всички реквизити в него. Липсата на получен надлежно попълнен Формуляр или на подпис от страна на картодържателя върху него, прави всяко задължаване на карта с такива трансакции неправомерно и е изцяло на риск и отговорност на ТЪРГОВЕЦА.

3.6. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да спазва стриктно изискванията към осъществяване на продажбата/услугата, залегнали в приложимите Допълнения към Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти, отнасящи се до конкретния тип дейност, която осъществява – продажба на стоки/услуги чрез писмена поръчка; резервации за хотелски услуги, гарантирани с карти; хотелски резервации с авансово предплащане; резервации за коли под наем, гарантирани с карти.

3.7. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да събира неустойки за нарушаване на условията на резервацията от клиента или допълнителни разходи/изравнителни суми във връзка с хотелски престой или наемане на превозно средство, само ако клиентите предварително са се съгласили писмено, че дължат тези суми и само и единствено от картите, номерата на които са предоставили за уреждане на тези задължения. Това право на ТЪРГОВЕЦА е в сила единствено при предлагане на хотелски и рент-а-кар услуги.

3.8. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да събира допълнителни разходи/изравнителни суми от картите на клиентите си в срок не по-дълъг от 90 дни от датата на заплащане на хотелската/рент-а-кар услуга.

3.9. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да събира допълнителни разходи/изравнителни суми от картите на клиентите си само за следните случаи:

Разходи за хотелско настаняване; Разходи за храни и напитки; Данъци;

Гориво на наетото превозно средство; Застраховки; Щети на наетото превозно средство;

Глоби/актове за паркиране и нарушения на правилата за движение по пътищата;

3.10. Задължения на ТЪРГОВЕЦА във връзка с удържането на допълнителни суми (Delayed or Amended charges) без физическо присъствие на картата, след като клиентът е напуснал мястото на настаняване/върнал превозното средство:

3.10.1. Хотели:

3.10.1.1. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да уведоми картодържателя при регистрацията му за ползване на хотелските услуги, че всички нефактурирани и платени при напускането на хотела разходи, свързани с престоя му там, ще бъдат удържани от картата впоследствие.

3.10.1.2. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да получи писменото съгласие на картодържателя за удържането на допълнителни суми преди да осъществи плащането им в своя полза с извършването на трансакция без физическото присъствие на картата.

3.10.1.3. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да издаде и изпрати фактура на картодържателя за начислените и удържани от картата му допълнителни разходи/изравнителни суми, придружена с копие от ПОС-разписката на трансакцията.

3.10.1.4. ТЪРГОВЕЦЪТ носи пълната отговорност за оспорени от картодържателите трансакции, свързани с удържането от картите им на допълнителни разходи/изравнителни суми.

3.10.2. Компании за коли под наем (рент-а-кар):

3.10.2.1. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да включи клаузите за удържане на допълнителни разходи/изравнителни суми в договора си за даване на кола под наем.

10


3.10.2.2. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да получи писменото съгласие на картодържателя за удържането на разходите от т. 3.9 чрез подписа на последния върху договора за наем на превозното средство и на всяка от страниците му, където е засегнато/споменато удържането на допълнителни разходи/изравнителни суми;

3.10.2.3. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да получи писменото съгласие на картодържателя за удържането на допълнителни разходи/изравнителни суми чрез подписа на последния върху документа, оформен при връщането на превозното средство на компанията след ползване на рент-а-кар услугите. В този случай подписът на картодържателя трябва да е положен в близост до описанието на дължимите допълнителни суми, които ще бъдат удържани в бъдеще от картата му.

3.10.2.4. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да разполага преди удържането на допълнителните разходи/изравнителните суми със следните документи, свързани с тях:

3.10.2.4.1. Разходи, свързани с наложени глоби/актове за паркиране или други нарушения на правилата за движение по пътищата - Фиш/акт, издаден от оправомощен държавен орган;

3.10.2.4.2. Разходи, свързани с установени щети по наетия автомобил:

Валиден документ, удостоверяващ щетата, доказващ отговорността на клиента за щетата – съгласно действащото законодателство в България;

Оценка на щетата от лицензиран оценител;

Застрахователна полица, описваща отговорността за щети и застрахователното покритие в такива случаи.

3.10.2.5. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да уведоми картодържателя писмено с потвърждение за получаване от последния за предстоящото удържане на допълнителни разходи/изравнителни суми в срок от 10 дни от датата на връщането на превозното средство, съгласно надлежно оформените документи при връщането на колата. Уведомлението следва да съдържа минимум следните реквизити:

Описание на щетата; Оценка на щетата;

Валутата, в която свързаните с щетата допълнителни разходи ще бъдат удържани от картата.

3.10.2.6. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да не извършва плащането на допълнителните разходи от картата на клиента в срок от 20 дни след датата на получаване на уведомлението от 3.10.2.5, съгласно документа-потвърждение за получаването му.

3.10.2.7. ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да положи всички усилия за решаване на споровете с картодържателите по отношение на допълнителните разходи/изравнителните суми по извънбанков път.

3.10.2.8. ТЪРГОВЕЦЪТ носи пълната отговорност за оспорени от картодържателите трансакции, свързани с удържането от картите им на допълнителни разходи/изравнителни суми, свързани с покриване на щети.

Раздел IV. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА УСЛУГА CASHBACK НА РЕАЛЕН ПОС

  1. Права и Задължения на БАНКАТА

1.1. БАНКАТА се задължава да предостави на ТЪРГОВЕЦА възможност да предлага на своите клиенти услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)” посредством инсталирания/те ПОС терминално/и устройство/а в търговските му обекти, като за целта инсталира за своя сметка допълнително приложение на съответния/те ПОС терминал/и, което технически обезпечава предоставянето на услугата.

1.2. БАНКАТА не удържа комисиона върху размера на изплатената на оправомощения картодържател сума в брой от ТЪРГОВЕЦА като част от услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)”.

1.3. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА, който приема с настоящите Общи Условия, отличителни знаци, показващи ясно, че в търговския обект се предлага услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)”.

1.4. Преди изпълнение на нареждането на ТЪРГОВЕЦА за възстановяване на сума по карта във връзка с т. 2.8 по-долу, БАНКАТА е длъжна да провери за постъпила вече от БАНКАТА-издател на картата и удовлетворена по банков път рекламация на същото плащане.

  1. Права и Задължения на ТЪРГОВЕЦА

2.1. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предоставя на оправомощените държатели на карти с логото на Visa (Visa, Visa Electron, V PAY) и карти Maestro, издадени от банки със седалище на територията на Република България, възможност за покупка на стоки/услуги с получаване на

11


пари в брой (CASHBACK) на инсталираните в търговските му обекти ПОС терминални устройства. Сумата на изплатените пари в брой не може да надвишава 50 (петдесет) лева за една трансакция.

2.2.        Стойността на всяка извършена трансакция по услугата „Покупка с получаване на пари

  • брой (CASHBACK)” представлява аритметичен сбор от стойността на закупените стоки/услуги

  • търговския обект на ТЪРГОВЕЦА и сумата на парите в брой, изплатени от ТЪРГОВЕЦА на оправомощения картодържател при продажбата. Сумите на двете части на трансакцията се визуализират на отделни редове върху разписката от ПОС терминал. Оправомощеният държател въвежда еднократно ПИН код за карти с чип или полага подпис върху разписката от ПОС терминала при плащане с карта без чип, с което дава безусловното си и неотменимо нареждане за едновременно заплащане на стоките/услугите и получаването на сумата в брой на касата на ТЪРГОВЕЦА.

2.3. ТЪРГОВЕЦЪТ няма право да отказва предоставянето на услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)” в зависимост от стойността на заплатените стоки/услуги с картата на оправомощения държател.

2.4. В случай на възстановяване на суми на клиенти по повод предишни плащания с картите им при условията на услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)“, ТЪРГОВЕЦЪТ има право да възстановява посредством ПОС терминала единствено цялата сума на плащането, включваща стойността на закупените стоки/услуги и изплатените пари в брой (CASHBACK), единствено чрез кредитна операция по същите карти, с които първоначално са били заплатени стоките/услугите.

2.5. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да възстановява посредством ПОС терминала сумите на предишни картови плащания на клиенти при условията на услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK) единствено в следните случаи:

Извършено картово плащане при условията на услугата „Покупка с получаване на пари

  • брой (CASHBACK)“, което по технически причини ТЪРГОВЕЦЪТ не е разбрал, че е преминало успешно и стоките са заплатени от клиента по друг начин (с пари в брой, с друга карта и пр.);

Извършено картово плащане при условията на услугата „Покупка с получаване на пари

  • брой (CASHBACK)“, което по технически причини ТЪРГОВЕЦЪТ не е разбрал, че е преминало и стоките не са получени и плащани от клиента по друг начин;

ТЪРГОВЕЦЪТ е установил дублирано плащане с една и съща карта на клиента за едно

извършване на услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)“.

2.6. ТЪРГОВЕЦЪТ има право да възстановява сумите при условията на ал. 2.5 по-горе, единствено в присъствието на картодържателя и картата в обекта.

2.7. При уважена рекламация на клиент, получена от ТЪРГОВЕЦА в обектите, където извършва своята дейност, във връзка с качеството и/или количество на доставените стоки, платени при условията на услугата „Покупка с получаване на пари в брой”, което изисква възстановяване на частта на плащането, покриваща стойността на тези стоки, ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да депозира при БАНКАТА писмено искане за връщане на сумата по образец съгласно т.1.5 от Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал, която се явява неделима част от настоящите Общи условия, като окомплектова формуляра-нареждане с документите по уважената рекламация.

2.8. ТЪРГОВЕЦЪТ изрично декларира и потвърждава пред БАНКАТА, че е запознат и приема безусловно приложимите правила и стандарти на международните картови организации за осъществяване на услугата „Покупка с получаване на пари в брой (CASHBACK)”, изложени в настоящите Общи условия.

Раздел V. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА УСЛУГАТА БЕЗКОНТАКТНИ ПЛАЩАНИЯ (CONTACTLESS) НА РЕАЛЕН ПОС

  1. Права и Задължения на БАНКАТА

1.1. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА възможност да предлага на своите клиенти услугата „Безконтактни плащания“ посредством инсталиране на безконтактен ПОС терминал/и и/или безконтактен четец/ПИН пад устройство/а в търговските му обекти, като за целта инсталира за своя сметка съответния/те безконтактен ПОС терминал/и и/или безконтактен четец/ПИН пад устройство/а. Техническото обезпечаване на услугата се извършва от страна на БАНКАТА, след одобрението на ТЪРГОВЕЦА за услугата.

1.2. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА стикер с отличителни знаци, показващи ясно, че в търговския обект на ТЪРГОВЕЦА се предлага услугата „Безконтактни плащания”.

12


1.3.БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА за запознаване и спазване приложима Инструкция за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал, неразделна част от Общите условия.

  1. Права и Задължения на ТЪРГОВЕЦА

2.1. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предоставя на оправомощените държатели на карти с логото на payWave (Visa, Visa Electron, V PAY) и PayPass ( MasterCard, Maestro ), възможност за покупка на стоки/услуги по безконтактен път (Contactless) на инсталирания/те в търговския/те му обект/и безконтактен/и ПОС терминал/и и/или безконтактни четци/ПИН пад устройства. Оправомощеният държател не въвежда ПИН код при използване на услугата „Безконтактни плащания до определен за страната лимит от МКО и БАНКАТА.

2.2. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да постави отличителните знаци на услугата „Безконтактни плащания“, предоставени му от БАНКАТА, в обекта/обектите, където извършва своята дейност.

2.3. ТЪРГОВЕЦЪТ изрично декларира и потвърждава пред БАНКАТА, че е запознат и приема безусловно приложимите правила и стандарти на международните картови организации за осъществяване на услугата „Безконтактни плащания“, изложени в настоящите Общи условия.

2.4. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да се запознае и да спазва Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти на реален ПОС терминал.

Раздел VI. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ВИРТУАЛЕН ПОС

  1. Задължения на БАНКАТА

1.1. С оглед нормалното осъществяване на дейността на ТЪРГОВЕЦА, БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА възможността за приемане на плащания с банкови карти VISA, MasterCard, Maestro и карти с логото на БОРИКА на виртуален ПОС терминал без физическото представяне на банкова карта и възможност за включване в схемите за автентикация Verified by Visa, MasterCard SecureCode и секретен код на БОРИКА при плащания през Интернет.

1.2. БАНКАТА в качеството си на пълноправен член на МКО Visa и MasterCard предоставя на ТЪРГОВЕЦА правото да използва търговските знаци на МКО.

1.3. БАНКАТА се задължава да превежда по сметка на ТЪРГОВЕЦА сумите по извършените плащания с банкови карти при условията и реда, предвидени в ДОГОВОРА, настоящите Общи условия и в Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти през Интернет.

1.4. БАНКАТА се задължава да предоставя на ТЪРГОВЕЦА, при поискване от последния, справка за приетите плащания в неговите интернет страници за предходни периоди.

1.5. БАНКАТА се задължава да предостави на ТЪРГОВЕЦА техническа документация на БОБС относно разработката на модул за извършване на плащания с банкови карти през Интернет в схемата за автентикация на МКО – Verified by Visa, MasterCard SecureCode и секретен код на БОРИКА, който да позволят осъществяване на защитена комуникация с акцептиращия и платежен сървър на БОРИКА, в срок от 3 работни дни след подписването на ДОГОВОРА.

1.6. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА Инструкции за приемане на разплащания с карти през Интернет, съдържащи приложимите правила и стандарти на МКО, които са неразделна част от нaстоящите Общи условия.

1.7. БАНКАТА се задължава своевременно да актуализира Инструкциите за приемане разплащания с банкови карти през Интернет в съответствие с изменението на правилата, изискванията и технологията за обслужване от страна на Visa и MasterCard, и БОБС, както и при законодателни и регулативни промени на територията на страната и/или Европейския съюз, засягащи предмета на настоящия договор, както и да уведомява писмено за това ТЪРГОВЕЦА, като от датата на уведомлението, посочена в изходящия дневник на БАНКАТА, съответните изменения/допълнения към Инструкциите влизат в сила по отношение на последния, обвързват го без право на възражение и подлежат на незабавно изпълнение.

1.8. БАНКАТА се задължава своевременно да информира ТЪРГОВЕЦА при промяна от страна на МКО или законодателни, съответно регулативни изменения, налагащи промени в техническите изисквания, изисквания за сигурност или други, които водят до промени в публикуваната на Интернет страницата на ТЪРГОВЕЦА информация. БАНКАТА уведомява писмено ТЪРГОВЕЦА за настъпилите промени в срок от 30 (тридесет) дни преди влизането им в сила.

1.9. БАНКАТА се задължава да информира ТЪРГОВЕЦА:

  1. За всяко постъпило оспорено плащане, прието по реда на Договора и настоящите Общи условия, причините за оспорването му, както и последващо развитие на случая;

13


  1. За всяка трансакция в негов обект, обработена по реда на Договора и настоящите Общи условия, обявена за злоупотреба от БАНКАТА издател на банковата карта, с която е извършена трансакцията;

  1. За всички случаи на сигнали за нарушения при обработката на трансакции с банкови карти по реда на Договора, настоящите Общи условия и Инструкцията за приемане на плащания с банкови карти през Интернет, която е неразделна част от настоящите Общи условия;

  1. За всички постъпили сигнали за нарушения в обработката на трансакции по реда на ДОГОВОРА, настоящите Общи условия и Инструкциите през виртуалния терминал на ТЪРГОВЕЦА от компетентни държавни и/или международни институции, и/или

Международните Картови Организации.

1.10. БАНКАТА се задължава да изпълнява навременно и точно предвидените й в настоящия договор задължения.

  1. Задължения на ТЪРГОВЕЦА

2.1. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да осигури надеждни механизми за контрол при приемане на плащания през виртуалния си терминал в Интернет с оглед недопускане на трансакции, които не отговарят на целите на ДОГОВОРА и настоящите Общи условия, попадат извън обхвата на приложното му поле и/или уронват престижа и доброто име на БАНКАТА, Visa, MasterCard и БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ АД.

2.2. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да предлага на своите клиенти плащане с банкови карти Visa, MasterCard, Maestro и карти с логото на БОРИКА, като разположи на видно място на Интернет страницата си търговските знаци на Visa и MasterCard и БОРИКА при строго съблюдаване на приложимите правила и стандарти на МКО.

2.3. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не изисква и/или използва номера и други данни от банковите карти за цели различни от предвидените в ДОГОВОРА и настоящите Общи условия.

2.4. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава:

  1. Да използва знаците Verified by Visa, MasterCard SecureCode и секретен код на БОРИКА,

само ако Интернет-страницата на ТЪРГОВЕЦА, от която се извършва електронната търговия е включена в схемата 3-D Secure и отговаря на специфични предварително

установени технически изискания и изисквания за сигурност, които БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА и които са неразделна част от настоящия договор.

  1. Да не използва търговските знаци на Visa, MasterCard и БОРИКА по начин, които се асоциира с гарантиране на качеството/количеството на предлаганите стоки и услуги.

  1. Да не използва търговските знаци на Visa, MasterCard и БОРИКА в свои електронни или

други формуляри или рекламни материали.

2.5. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не съхранява и разпространява номера на банкови карти и CVV2/CVC2 данни, станали му известни в резултат от осъществяваната дейност, предмет на ДОГОВОРА. В случай на подозрения или доказани съмнения за неоторизиран достъп до информация съхранявана от ТЪРГОВЕЦА за номера на карти и/или други картови данни, последният се задължава незабавно да информира БАНКАТА.

2.6. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да извърши необходимите промени в софтуера на своята Интернет страница за извършване на плащания с банкови карти през Интернет в схемата за автентикация на МКО Verified by Visa, MasterCard SecureCode и секретен код на БОРИКА, които да позволят осъществяване на защитена комуникация с акцептиращия и платежен сървър на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ.

2.7. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да приключи с техническата разработка, посочена в предходната т. 2.6, в срок от 6 (шест) месеца от изпращане на техническата документация на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ от страна на БАНКАТА до ТЪРГОВЕЦА, като уведоми БАНКАТА, че е готов за извършване на тестови трансакции за пускане на виртуалния ПОС за реални картови плащания.

2.8. Всички разходи за извършването на необходимите промени в софтуера на Интернет страницата на ТЪРГОВЕЦА за осъществяване на плащания с банкови карти през Интернет в схемата за автентикация Verified by Visa, MasterCard SecureCode и секретен код на БОРИКА, които позволят осъществяване на защитена комуникация с акцептиращия и платежен сървър на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, са изцяло за сметка на ТЪРГОВЕЦА.

2.9. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да съхранява на сигурно място, без възможност за достъп от неоторизирани лица, частните ключове и сертификати подписани от БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, както и сертификата на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ. В случай на подозрения или доказани съмнения за неоторизиран достъп до горната информация, ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава

14


незабавно след момента на установяването на инцидента да информира БАНКАТА и БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ.

2.10. При поискване от страна на БАНКАТА, ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да предоставя всякаква информация, пряко или непряко свързана с обработени плащания с банкови карти през виртуалния му терминал.

2.11. ТЪРГОВЕЦът се задължава да обозначи недвусмислено на Интернет страницата си с какви банкови карти могат да се извършват плащания, както и нивото на сигурност на приеманите разплащания с банкови карти.

2.12. TЪРГОВЕЦЪТ се задължава посредством Интернет страницата си да предостави на своите клиенти достъп до следната информация:

  1. Фирма/ТЪРГОВЕЦ, приемащ плащания с банкови карти през Интернет страницата;
  2. БУЛСТАТ/ЕИК и/или регистрация по ДДС на лицето по т. 1, ако е налична;

  1. Лицензия, регистрационен режим, членство в организация, ако дейността на ТЪРГОВЕЦА подлежи на лицензионен и/или регистрационен режим;

  1. Търговско име, под което ТЪРГОВЕЦЪТ извършва дейността, ако е различно от фирмата му;

  1. Седалище и адрес на търговска регистрация на ТЪРГОВЕЦА, както и постоянен физически адрес на ТЪРГОВЕЦА, ако е различен от адреса по търговската му регистрация;

  1. Валидни контакти за комуникация с картодържателя относно клиентски запитвания –

телефон, имейл и др.

2.13. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да представи на Интернет страницата си в ясен и достъпен за клиентите му вид своята политика за конфиденциалност и опазване на лични данни и търговска тайна, получени в резултат на осъществяване на трансакции през виртуалния му терминал, както и да получи изричното съгласие на картодържателите, ако възнамерява да предоставя такива данни на трети лица и/или да използва личните им данни за други цели – маркетингови проучвания и пр.

2.14. ТЪРГОВЕЦЪТ е пряко отговорен за всички приети на сайта му плащания, осъществени с невалидни, изгубени откраднати и др. картови данни и/или представени от лица, които не са действителните картодържатели или не са оторизирани от тях да извършат съответното плащане. Такива плащания се считат извършени изцяло за сметка, на риск и отговорност на ТЪРГОВЕЦА. ТЪРГОВЕЦЪТ осигурява на БАНКАТА да не бъде замесвана в отношенията му с действителните картодържатели, в т. ч. и в спорове във връзка и/или по повод на неоторизирани от тях трансакции, като в случай на неуредени своевременно от ТЪРГОВЕЦА рекламации и спорове ТЪРГОВЕЦЪТ обезщетява изцяло БАНКАТА за всички извършени от нея разходи при уреждане на повдигнатите от действителните картодържатели пред нея рекламации, съответно спорове.

2.15. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да съхранява информацията за поръчката на картодържателя съгласно Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти през Интернет в срок минимум 13 (тринадесет) месеца от датата на извършване на трансакцията.

2.16. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да посочи ясно и недвусмислено вида, основните характеристики и единична цена на предлаганите от него стоките и/или услугите, предмет на електронна търговия, плащанията на които са допустими по предмета на ДОГОВОРА, като е длъжен предварително да информира картодържателите, ако цените включват данъци, такси, пощенски и транспортни разходи за доставка и други разноски, които формират крайната цена на поръчката.

2.17. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да публикува на Интернет страницата си изчерпателни Общи условия за работа с клиенти, съобразени с Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти през Интернет, в които ясно и недвусмислено да са изложени политиката му за отмяна на направена поръчка от страна на картодържател за дадени услуги/стоки, отговорностите на страните при неспазване на условията за плащане на поръчката, както и размера на дължимите неустойки за неизпълнение на задълженията на страните и реда за тяхното събиране.

2.18. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да получи по изричен и безусловен начин съгласието на картодържателя, че последният се е запознал и приема Общите условия на ТЪРГОВЕЦА за работа с клиенти и плащане на поръчка (например чрез бутон или препратка на Интернет страницата за даване на съгласие), преди и като условие да бъде прието за обработка плащането на поръчката от картодържателя.

2.19. ТЪРГОВЕЦЪТ не може да приема плащания с банкови карти за стоки и/или услуги извън така определените съгласно предмета на ДОГОВОРА.

15


2.20. ТЪРГОВЕЦЪТ няма право да предлага и предоставя стоки или услуги, забранени от закона и/или правилата на МКО, в т. ч. такива, чието производство и/или разпространение застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България или други права и интереси, защитени от закона. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава при осъществяване на своята дейност да не допуска предлагането и/или предоставянето пряко или косвено през виртуалния си терминал и/или Интернет страница на следните стоки и услуги, уронващи престижа на БАНКАТА и на търговските марки на Visa и MasterCard.

  1. Детска порнография;
  2. Изображения на сцени на грубо насилие и извращения;

  1. Стоки и услуги в нарушение на авторски права, фалшифицирани стоки или имитации на известни търговски марки;

  1. Търговия с лекарства, издавани с лекарско предписание;

  1. Дейности, подлежащи на лицензионен или регистрационен режим преди получаването на съответните лицензии/регистрации от определените от закона държавни органи, международните картови организации или други компетентни институции;

  1. Допълнително определени от БАНКАТА.

2.21. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава при осъществяване на своята дейност по предлагане и продажба на стоки/услуги през виртуалния си терминал да не допуска осъществяването на фиктивни покупки, пране на пари и финансиране на тероризма, измама или опит за измама на БАНКАТА, независимо от начина. В посочените случаи рискът и отговорността се носят пряко, лично и в пълен размер от ТЪРГОВЕЦА.

2.22. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да възстанови по картата, заплатените от картодържателите суми, в случай на непредоставяне на поръчаните стоки и/или услуги, или ако са доставени/изпълнени с лошо качество или в противоречие с Общите условия на покупката.

2.23. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да възстановява, частично или изцяло суми на картодържател/и, платени във връзка и/или по повод на предишна/и покупка/и на предложени от ТЪРГОВЕЦА стоки/услуги, за които картодържателя/ите е/са заплатил/и с карта/и, както и когато такова възстановяване на суми е предвидено в Общите условия на ТЪРГОВЕЦА, публикувани на Интернет страницата му, като възстановяването се извършва единствено с кредитна операция по същата/същите карта/и, с която/които първоначално са били заплатени стоките/услугите. За целта ТЪРГОВЕЦЪТ изпраща структурирано съобщение до БАНКАТА съгласно Инструкциите за приемане на плащания с банкови карти през Интернет или депозира при БАНКАТА писмено искане за връщане на сумата по образец.

2.24. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не поставя изисквания пред картодържателя на банковата карта относно минималната сума за покупка на стоки или услуги, или други такива, като условие за заплащане с банкова карта, непредвидени в ДОГОВОРА и настоящите Общи условия.

2.25. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не погасява стари задължения на картодържателя чрез плащания с банкова карта, а единствено налични към момента на сделката стоки и услуги.

2.26. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да уведомява БАНКАТА в срок не по-късно от 30 (тридесет)

дни преди влизането в сила на:

  1. Всяка промяна, свързана с вписването му в Търговския регистър, като например – промяна на наименованието на юридическото му лице, седалището, адреса на регистрация, размера и структурата на капитала му и др.;

  1. Промяна в регистрирания предмет на дейност на ТЪРГОВЕЦА, начина на осъществяване на търговската му дейност, както и при промяна или допълване на асортимента и обхвата на предлаганите от ТЪРГОВЕЦА услуги/стоки на неговата Интернет страница, извън предмета на Договора;
  2. Промяна на електронния адрес на Интернет страницата му – име на уебсайт и/или IP

адрес.

2.27. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не приема плащания с банкови карти в полза на други фирми/търговци през виртуалния си терминал и/или Интернет страница.

2.28. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не извършва плащания през своята Интернет страница с банкови карти, издадени на негово име.

2.29. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да не начислява допълнителни такси и комисиони към цените на стоките в момента на покупка в зависимост от начина на плащане.

2.30. При неизпълнение на което и да е от гореизброените задължения на ТЪРГОВЕЦА, рискът

  • отговорността от неправилни и/или неправомерни банкови операции остават изцяло за сметка на ТЪРГОВЕЦА, като БАНКАТА се освобождава от задължението си да завери сметката му с ненадлежната операция по отношение на недължима в полза на ТЪРГОВЕЦА сума.

16


2.31. ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да спазва правилата на международните картови организации Visa и MasterCard, БОБС и др.

Раздел VII. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМА „PLUS” НА УниКредит Булбанк АД ЗА ТЪРГОВЦИ, ПРИЕМАЩИ ПЛАЩАНИЯ НА РЕАЛЕН ПОС ТЕРМИНАЛ

Програма „PLUS” на УниКредит Булбанк АД, наричана за краткост и „Програмата“, е програма за взаимно партньорство между БАНКАТА и ТЪРГОВЦИТЕ, целяща увеличаване на оборота на ТЪРГОВЦИТЕ и едновременно промотиране на дейността на БАНКАТА. В Програмата участват ТЪРГОВЦИТЕ, с които БАНКАТА е сключила Договор за партньорство при предварително фиксирани условия и параметри, както и картодържатели на активна дебитна, кредитна, основна или допълнителна банкова карта, издадена от УниКредит Булбанк АД на физически лица (наричани за краткост и „картодържатели“).

1. Дефиниции

1.1. Партньорска мрежа – група от ТЪРГОВЦИ, участващи в Програмата и сключили Договор за партньорство с БАНКАТА;

1.2.        Основна кампания – безсрочна кампания, валидна за всички ТЪРГОВЦИ от Партньорската мрежа, с минимални, предварително определени от БАНКАТА параметри, съгласно условията на Програмата и Договора за партньорство. Тя е валидна за всички търговски обекти на ТЪРГОВЕЦА, в които има инсталиран реален ПОС терминал на БАНКАТА;

1.3.        Допълнителна кампания – надграждащи основната кампания параметри, формулирани от БАНКАТА и избрани от ТЪРГОВЕЦА чрез подписано от него Искане за Допълнителната кампания по образец на БАНКАТА. Допълнителната кампания може да бъде срочна или безсрочна;

1.4. Точки на картодържател – предоставени на картодържателя, при покупка с банкова карта на реален ПОС терминал в Партньорската мрежа, и финансирани от ТЪРГОВЕЦ, участващ

  • Програмата: фиксирана сума, процент от цената на направената покупка. Точките са със строго предназначение, ограничено ползване и имат измерима левова равностойност, в съотношение 0,01 лева = 1 точка;

1.5. Усвояване на точки от картодържател – цялостна покупка от картодържателя с наличните по клиентския му номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател на реален ПОС терминал в Партньорската мрежа. Картодържателят има право да използва в Партньорската мрежа наличните по клиентския си номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател не по-късно от последния ден на петата година, следваща календарната година, в която са предоставени от ТЪРГОВЕЦ от Партньорската мрежа.

1.6. Фонд за съхранение на точки – фонд, администриран от БАНКАТА, формиран от правата за участие в Програмата на настоящи картодържатели на активни банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица. Във фонда са включени точките на участващите в Програмата картодържатели, които не са с изтекъл падеж, съгласно т. 1.5 по-горе. Точките във Фонда за съхранение се отчитат индивидуално по клиентски номер на картодържателя.

1.7. Награден фонд на Програмата – фонд, администриран от БАНКАТА, формиран от правата за участие в Програмата на настоящи и бивши картодържатели на банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица. Във фонда са включени:

  • точките на картодържатели с изтекъл падеж, съгласно т. 1.5 по-горе;

  • точките на физически лица, които са били картодържатели на банкова карта, издадена от УниКредит Булбанк АД, но са престанали да бъдат клиенти на БАНКАТА;

  • точките на отказалите се от участие в Програмата картодържатели; и
  • точки на починали картодържатели.

За точките в Наградния фонд не се води индивидуална отчетност. В първото тримесечие на всяка календарна година, натрупаните в този фонд точки се разпределят на лотариен принцип между участващите в Програмата картодържатели на банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица, като първата лотария се провежда през първото тримесечие на 2018 г.

  1. Условия за участие в Програмата

2.1. Сключен Договор за партньорство между БАНКАТА и ТЪРГОВЕЦ;

2.2. Активна Основна кампания;

2.3. Сметката, обспужваща реалния ПОС, може да е само в лева (BGN);

17


2.4. Предоставените точки на картодържател могат да се използват за закупуване на стоки и услуги само на реален ПОС терминал в търговските обекти от Партньорската мрежа;

2.5. Предоставените на картодържателя точки не подлежат на връщане на ТЪРГОВЕЦА, освен в случаите на анулирано плащане;

2.6. За практическото участие на ТЪРГОВЕЦ в Програмата, БАНКАТА осигурява активно приложение, обслужващо Програмата на ПОС терминалите в неговите търговски обекти, и обучение на служителите на ТЪРГОВЕЦА;

2.7. Промяна на параметрите на Основна кампания на ТЪРГОВЕЦ се извършва чрез подписване на анекс към Договора за партньорство между БАНКАТА и ТЪРГОВЕЦА;

2.8. Включването в Допълнителна кампания, промяната или прекратяването й се извършва в срок до три работни дни, считано от подаваното на подписано от ТЪРГОВЕЦ Искане за Допълнителна кампания по образец на БАНКАТА;

2.9. Всеки ТЪРГОВЕЦ може да прекрати участието си в Безсрочна Допълнителна кампания в срок до три работни дни след представянето в БАНКАТА на подписано от него Искане за Допълнителна кампания по образец на БАНКАТА;

2.10. Договорът за партньорство може да бъде прекратен при условията, предвидени в Договора за партньорство и действащото българско законодателство;

2.11. При прекратяването на Програмата, страните уреждат взаимоотношенията си чрез подписването на анекс към Договора за партньорство.

  1. Техническо осигуряване и поддържане на Програмата от БАНКАТА

3.1. БАНКАТА осигурява административната поддръжка на Програма „PLUS“. В Програмата могат да вземат участие всички, одобрени от БАНКАТА ТЪРГОВЦИ. Правата на БАНКАТА във връзка с техническото осигуряване и поддържане на Програмата не подлежат на прехвърляне;

3.2. Всеки ТЪРГОВЕЦ, участващ в Програмата, предоставя на картодържателите с карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физическо лице, договорените с БАНКАТА фиксирана сума, процент от цената на направената покупка на реален ПОС, под формата на точки;

3.3. Всеки картодържател, направил покупка с дебитната или кредитната си карта чрез трансакция на реален ПОС при ТЪРГОВЕЦ от Партньорската мрежа, получава Точки на картодържател, които се отчитат по клиентския номер на картодържателя във Фонда за съхранение на точки;

3.4. При покупка на реален ПОС при ТЪРГОВЕЦ от Партньорската мрежа, всеки картодържател може, при поискване, да усвои наличните по клиентския си номер точки;

3.5. Картодържателят има право да използва в Партньорската мрежа наличните по клиентския си номер точки не по-късно от последния ден на петата календарна година, считано от годината, през която са предоставени от ТЪРГОВЕЦА;

3.6. Картодържателят губи правата си върху тези от натрупаните по клиентския му номер точки, които не е използвал в срока по т. 3.5;

3.7. Неизползваните в срока по т. 3.5 Точки на картодържател се прехвърлят в Наградния фонд на Програмата.

  1. Отчетност

4.1. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА Извлечение по сметка, относно предоставените от ТЪРГОВЕЦА и усвоените в търговски обект на ТЪРГОВЕЦА точки на картодържател, при условията и реда в Общите условия на БАНКАТА за откриване и водене на банкови сметки и за предоставяне на платежни услуги;

4.2. Ако ТЪРГОВЕЦЪТ ползва услугата Булбанк Онлайн, той може да получава справки по установен от БАНКАТА формат.

  1. Оспорени плащания

5.1. Когато според обстоятелствата възникне основателно съмнение, че в полза на ТЪРГОВЕЦА е извършено плащане с карта от лице, което не е оправомощен картодържател на картата, или е извършено с подправена карта или по друг неправомерен начин, от което за съответния картодържател възниква право да претендира връщане на неоснователно платената сума, БАНКАТА има право да блокира Сметката на ТЪРГОВЕЦА до размера на сумата на извършеното плащане и левовия еквивалент на точките, начислени за съответното плащане, за срок до 120 (сто и двадесет) дни. Ако до изтичането

18


на посочения срок, извършеното плащане не бъде оспорено от оправомощения картодържател, БАНКАТА освобождава блокираната сума;

5.2. В случай че оправомощен картодържател оспори плащане с карта, извършено за негова сметка и в полза на ТЪРГОВЕЦА чрез БАНКАТА-издател поради това, че плащането не е извършено от него, извършено е с подправена карта, стоката не е получена или услугата не

е извършена или при други обстоятелства, даващи право на картодържател да претендира връщане на неоснователно платената сума (chargeback), при основателност на рекламацията БАНКАТА сторнира сумата на оспореното плащане и левовия еквивалент на точките, съгласно условията на действащата към момента на сторниране кампания, изчислени за съответното плащане, от Сметката на ТЪРГОВЕЦА.

  1. Реклама и рекламни материали

6.1. БАНКАТА предоставя на ТЪРГОВЕЦА рекламни материали за участие в Програмата. Всички предоставени от БАНКАТА рекламни материали следва да се използват или разпространяват от ТЪРГОВЕЦА единствено по указания от БАНКАТА начин, като ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава в никакъв случай да не разпространява или да предоставя за разпространение на трети лица получените рекламни материали, срещу заплащане или срещу получаване на друга пряка облага за себе си или за трети лица;

6.2. Съдържанието, вида и характера на използваните рекламни материали се определят от БАНКАТА, съгласно вътрешната й политика за защита на търговската марка и корпоративния дизайн на дружеството;

6.3. ТЪРГОВЕЦЪТ не може да използва в своята дейност сравняващи реклами, които съпоставят Програмата на БАНКАТА с подобни Програми на други банки или търговци. БАНКАТА контролира и изрично определя начина на употреба на търговската марка и/или търговско наименование на Програмата, а ТЪРГОВЕЦЪТ е длъжен да изиска писмено разрешение за всяко отделно тяхно използване;

6.4. При прекратяване на договора за партньорство ТЪРГОВЕЦЪТ се задължава да премахне всички предоставени му от БАНКАТА отличителни знаци, рекламни материали за участие в Програмата;

6.5. БАНКАТА създава, поддържа и актуализира периодично информация за Програмата в Интернет-страницата на БАНКАТА и/или в мобилно приложение PLUS, и/или във всякакви средства за информация и реклама на Банката. Предоставя се възможност на всеки ТЪРГОВЕЦ, включен в Програмата, при определени от БАНКАТА условия и формат, да предостави за публикуване своето лого, Интернет сайт, адреси на търговски обекти и контакти. БАНКАТА преглежда и оформя съгласно вътрешните си политики предоставената от ТЪРГОВЕЦА информация по предходното изречение, като има правото да промени или откаже да помести в Интернет-страницата си и/или в мобилното приложение PLUS и/или във всякакви други средства за информация и реклама некоректна информация, която би довела до репутационен риск за БАНКАТА.

  1. Лотария на Програмата

БАНКАТА ежегодно, под формата на Лотария, преразпределя натрупаните в Наградния фонд на Програмата точки. Лотарията се провежда в присъствието на нотариус. В Лотарията участват всички Картодържатели на активни банкови карти, издадени от БАНКАТА на физически лица. Първата Лотария се провежда през първото тримесечие на 2018 г. при условия и в срокове, допълнително уточнени на Интернет-страницата на БАНКАТА – www.unicreditbulbank.bg, където картодържателите ще бъдат своевременно уведомени за първата и за последващите Лотарии.

  1. Прекратяване на Програмата

Прекратяването на Програмата се обявява на Интернет-страницата на БАНКАТА – www.unicreditbulbank.bg, с едномесечно предизвестие, като се определя дванадесетмесечен срок, в който картодържателите имат право да използват наличните по клиентския си номер точки в Партньорската мрежа на Програмата. През дванадесетмесечния срок ТЪРГОВЦИТЕ не предоставят Точки на картодържател. След изтичането на дванадесетмесечния срок, неизползваните точки, налични във Фонда за съхранение на точки, се осребряват на картодържателите в тяхната парична равностойност 0,01 лева = 1 точка, а за наличните точки в Наградния фонд се провежда лотария между картодържателите на банкови карти, издадени от БАНКАТА на физически лица.

19


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)