сряда, 18 април 2018 г.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА БАНКОВИ КАРТИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПЛАТЕЖНИ УСЛУГИ ЧРЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕ НА БАНКОВИ КАРТИ КАТО ЕЛЕКТРОННИ ПЛАТЕЖНИ ИНСТРУМЕНТИ на БулБанк.docx

Раздел I. ДЕФИНИЦИИ

  1. По смисъла на тези Общи условия, изброените по-долу думи и съкращения имат следното значение:

Банкова карта (Карта)  Банкова карта (дебитна/кредитна) за физически лица, наричана за краткост Карта е електронен платежен инструмент, с който УниКредит Булбанк АД (Банката) дава право на свои клиенти в течение на определен срок да извършват плащания до наличността от собствени средства по разплащателна сметка, както и до определен договорен кредитен лимит (само за кредитни карти), отпуснат от Банката.

Основна дебитна/кредитна карта  Карта, издадена на Оправомощения държател, който е титулярят на Разплащателна (картова) сметка.

Допълнителна дебитна/кредитна карта  Карта, издадена по искане на Оправомощения държател на основната карта (титуляр), свързана към същата сметка на титуляря и подчинена на основната дебитна/кредитна Карта.

Оправомощен държател на основната карта  Местно или чуждестранно дееспособно физическо лице – титуляр на сметката, обслужваща картата, което поема задължения за заплащане на такси, и всеки възникнал дълг по ползването на Картата/ите и с който Банката сключва Договор за дебитна карта/Договор за кредитна карта.

Оправомощен държател на допълнителна карта е физическо лице, посочено от Оправомощения държател на основната карта, на което Банката издава допълнителни дебитни/кредитни карти, съгласно настоящите Общи условия.

Сметката е разплащателна сметка, водена на името на Оправомощения държател на основната дебитна карта. По Сметката се отчитат операциите, извършени с картата – плащания и постъпления от Международните картови организации, както и дължимите по тях такси, комисиони и лихви, дължими от Оправомощения държател. Банката открива Сметката по нареждане на титуляря. Отношенията между страните във връзка със Сметката се уреждат от Общите условия на Банката за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица и за предоставяне на платежни услуги и инструменти.

Картова сметка (КС) е погасителна сметка, водена на името на Оправомощения държател на основната кредитна карта за погасяване на всички или на част от задълженията по картата. Оправомощеният държател може да внася по КС и собствени средства над Кредитния лимит, до които Оправомощеният държател на основната карта ще има достъп чрез Картата. По КС се отчитат операциите, извършени с картата – плащания и постъпления от Международните картови организации, както и дължимите по тях такси, комисиони и лихви, дължими от Оправомощения държател. Банката открива КС по нареждане на титуляря, което се счита за дадено с подписване на искане за издаване на кредитна карта. Отношенията между страните във връзка с КС се уреждат от Общите условия на Банката за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица и за предоставяне на платежни услуги и инструменти.

Неразрешен овърдрафт  В случаите на надхвърляне на разполагаемата наличност, сумата на надвишението се счита за ползван неразрешен овърдрафт, върху който се начислява лихва.

Лихвен процент върху неразрешен овърдрафт  Лихвеният процент, начисляван върху размера на ползвания неразрешен овърдрафт по дебитни карти.

Cash M превод (Кеш М превод)  Услуга, която позволява на Оправомощения държател да преведе средства в лева от Сметката си към друго лице чрез банкомат, поддържащ услугата. Получателят може да изтегли сумата от банкомат в 7 (седем) дневен срок от иницииране на превода след като избере услугата „Cash M превод“ на банкомат.

1


Депозит на пари в брой (операция вноска)  Услуга, позволяваща внасяне на пари в брой по Карта на банкомати, собственост на Банката, поддържащи услугата. Депозитът е само в BGN, като за една трансакция максималната сума е 90 банкноти от 100 лева купюр, а минималната – една банкнота от 5 лева купюр. Вноската се отразява по сметката на картата, с която се извършва операцията, съгласно сроковете в Раздел V, т. 2.1.3, когато картата е във валута, различна от BGN, същата се заверява във валутата на картата, като се прилага курс „продава на каса“, актуален към момента на осчетоводяване на операцията.

Кеш бек (Cash back)  Плащане на ПОС терминал в търговски обект с получаване на пари в брой – с карти V PAY, Visa Electron, Visa, Maestro, Debit MasterCard на търговски обекти на територията на Република България.

Импринтер  Механично устройство за извършване на плащания на стоки или услуги при търговец, чрез снемане на отпечатък от банковата карта върху специално изработени за целта разписки.

МКО  Международни картови организации: VISA и MasterCard.

Контактно плащане  Картата се прокарва през четец за магнитна лента или се вкарва в четец на чип на ПОС терминал или АТМ.

Безконтактно плащане  Картата се доближава до ПОС устройство, означенo с логото PayPass или PayWave.

Онлайн (Оn-line) режим на плащане  Плащане с банкова карта на терминално устойство (ПОС/АТМ/Интернет – виртуален ПОС), при което се изпраща информация за одобрение към авторизационната система на Банката, издател на картата.

Офлайн (Off-line) режим на плащане  Плащане с банкова карта на терминално устойство (ПОС/АТМ/Интернет – виртуален ПОС), при което не се изпраща информация за одобрение към авторизационната система на Банката, издател на картата.

Център за контакт с клиенти (ЦКК)  24-часов информационен център за контакт с клиенти на Банката.

Услуга за SMS известие  За абонираните за тази услуга карти се изпраща информация на оправомощените държатели за извършени с картите плащания и за разполагаемата наличност по абонираните банкови карти. Доставчик на услугата е Датамакс АД.

Мобилен оператор  Търговско дружество, което предоставя телекомуникационни услуги предимно чрез безжична технология, действащо на територията на Република България. Банка  УниКредит Булбанк АД  Доставчик на платежни услуги и издател на банкови карти;

БОРИКА АД  Банковата организация за разплащания с използване на карти и системен картов

оператор за плащания с банкови карти в Република България;

Абонаментен депозит  Предварително депозирана сума, определена от Оправомощения държател на основна карта, за сметка на която сума се заплащат получаваните от него информационни SMS съобщения.

Абонамент за ползването на услугата SMS известие  Фиксирана едногодишна такса, събирана автоматично от Банката в началото на всеки нов едногодишен период.

Сигурни плащания в Интернет  Услуга на Банката за включване на оправомощен държател на основна или допълнителна карта в програми Verified by Visa (VbV) и MasterCard SecureCode (за MasterCard и Maestro) на МКО за идентифициране на Оправомощен държател на банкова карта в момента на извършване на транзакции при Интернет търговци, участващи в програмите.

Секретна парола  За услугата Сигурни плащания в Интернет, това е поредица от символи, избрани лично от Оправомощения държател на банкова карта, служеща за идентифициране на Оправомощения държател и потвърждаване на трансакции при Интернет търговци, участващи в програмите Verified by Visa и MasterCard SecureCode.

Подсещащ въпрос  Избира се от Оправомощения държател при регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет“ и отговорът на този въпрос служи за разблокиране на секретната парола.

2


Лично съобщение  Избира се от Оправомощения държател при регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет“ и се визуализира всеки път при плащане при Интернет търговци, участващи в програмите Verified by Visa и MasterCard SecureCode.

Профил на Оправомощения държател  създава се от Оправомощения държател при онлайн регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет” на страницата на Банката.

Обменните Курсове  курсове по превалутиране на трансакция от валута на трансакция във валутата на Картата.

Сетълмент  Обработка и осчетоводяване на трансакции по Карта на Оправомощения държател.

Авторизация  Операция по одобрение/отхвърляне на трансакция с карта.

Програма „PLUS” на УниКредит Булбанк АД, наричана за краткост „Програмата“, е технически поддържана от Банката система, в която Банката регистрира за участие всички активни дебитни, кредитни, основни и допълнителни банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица, както и Търговците, в чийто търговски обект е инсталиран реален ПОС на УниКредит Булбанк АД, сключили с Банката Договор за партньорство.

Партньорска мрежа  Група от Търговци, участващи в Програмата и сключили Договор за партньорство с Банката.

Точки на картодържател  Предоставени на оправомощения държател, при покупка с банкова карта на реален ПОС терминал в Партньорската мрежа и финансирани от Търговец, участващ в Програмата, фиксирана сума или процент от цената на направената покупка, или фиксирана сума и процент от цената на направената покупка. Точките са със строго предназначение, ограничено ползване и имат измерима левова равностойност, в съотношение 0,01 лева = 1 точка.

Усвояване на точки от картодържател  Цялостна покупка от оправомощен държател с наличните по клиентския му номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател на реален ПОС терминал в Партньорската мрежа. Оправомощеният държател има право да използва в Партньорската мрежа наличните по клиентския си номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател не по-късно от последния ден на петата година, следваща календарната година, в която са предоставени от Търговец от Партньорската мрежа.

Фонд за съхранение на точки  Фонд, администриран от Банката, формиран от правата за участие в Програмата на настоящи картодържатели на активни банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица. Във фонда са включени точките на участващите в Програмата картодържатели, които не са с изтекъл падеж, съгласно т. 2.5 от Раздел VIII на настоящите Общи условия. Точките във Фонда за съхранение се отчитат индивидуално по клиентски номер на картодържателя.

Награден фонд на Програмата  Фонд, администриран от Банката, формиран от правата за участие в Програмата на настоящи и бивши картодържатели на банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица. Във фонда са включени:

  • точките на картодържатели с изтекъл падеж, съгласно т. 2.5 от Раздел VIII на настоящите Общи условия;

  • точките на физически лица, които са били картодържатели на банкова карта, издадена от УниКредит Булбанк АД, но са престанали да бъдат клиенти на Банката;
  • точките на отказалите се от участие в Програмата картодържатели; и

  • точки на починали картодържатели.

За точките в Наградния фонд не се води индивидуална отчетност. В първото тримесечие на всяка календарна година, натрупаните в този фонд точки се разпределят на лотариен принцип между участващите в Програмата картодържатели на банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица, като първата лотария се провежда през първото тримесечие на 2018 г.

3


Раздел IІ. ПРЕДМЕТ

Настоящите Общи условия за банкови карти за физически лица и за предоставяне на платежни услуги чрез използването на банкови карти като електронни платежни инструменти, наричани за краткост Общи условия, уреждат отношенията между УниКредит Булбанк АД, вписано в търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 831919536, със седалище и адрес на управление: гр. София, Район „Възраждане“, пл. „Света Неделя” № 7, електронен адрес: www.unicreditbulbank.bg, осъществяващо банкова дейност под надзора на Българска народна банка въз основа на лиценз РД22-2249/16.11.2009 г. (по-нататък „Банката”) и клиентите – физически лица във връзка с откриването, обслужването и закриването на Карти, както и по отношение на платежните услуги и инструменти, които Банката предоставя на клиентите си чрез използване на банкови карти като електронни платежни инструменти.

Общите условия са задължителни за клиентите и представляват неразделна част от Договора при общи условия за дебитна карта/Договора за кредитна карта за физически лица, сключвани между Банката и нейните клиенти.

Настоящите Общи условия имат правното действие и последици на рамков договор по силата на Закона за платежните услуги и платежните системи, уреждат изискванията и платежните отношения предмет на всеки един Договор при общи условия за дебитна карта/Договор за кредитна карта за физически лица.

Раздел IІІ. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Предоставяне на платежни услуги чрез използване на банкови карти като електронни платежни инструменти –

  1. Платежни услуги, предлагани от Банката.

Банката издава по искане на Оправомощения държател Карта/и към Сметка за което страните подписват договор.

1.1. Оправомощеният държател чрез Картата може да извършва следните финансови операции в страната и чужбина на устройства, обозначени с търговските знаци на Visa/MasterCard/Visa Electron/V PAY/Maestro:

1.1.1. Плащане на стоки/услуги на ПОС терминал, в Интернет или чрез предоставяне на картови данни по факс, телефон или друго телекомуникационно средство;

1.1.2. Плащане на стоки и услуги в търговски обекти или теглене на пари в брой на каса в банка на механично устройство – импринтер (не се предлага за карти с търговския знак на Maestro, Visa Electron и V PAY);

1.1.3.  Кеш бек;

1.1.4.  Теглене на пари в брой на ПОС терминал в банков офис;

1.1.5. Теглене на пари в брой на банкомат – най-често в местната валута на страната, в която се извършва операцията. Максималната сума в брой, която може да бъде изтеглена от банкомат, се определя от банките, управляващи устройствата и от лимитите по Картата; 1.1.6. Плащане на сметки чрез банкомати в системата на БОРИКА АД;

1.1.7. Депозит на пари в брой в Република България на банкомат, собственост на Банката, поддържащи услугата;

1.1.8.  Кеш М превод в Република България на банкомат, предоставящ тази услуга;

1.1.9. Безкасов превод между сметки чрез банкомат в системата на БОРИКА АД. С картата могат да се извършват преводи между Сметката и друга разплащателна сметка, предварително посочена от Оправомощения държател в Искането за издаване на дебитна карта Maestro за физически лица.

4


1.2. Чрез Карта Оправомощеният държател може да извършва следните справочни и неплатежни операции на устройства, обозначени с търговските знаци на Visa/MasterCard/Visa Electron/V PAY/Maestro:

1.2.1. Промяна на ПИН код – на банкомати на територията на страната с логото на БОРИКА АД;

1.2.2. Справка за салдо по Сметка – на банкомати на територията на страната. За карти, носещи търговският знак на Visa – на устройства в цял свят;

1.2.3.  Справка за последните 5 трансакции – единствено на банкомат в Република България;

1.2.4. Справка за салдо чрез ЦКК и при инцидент или необходимост от други справки, свързани с използването на Картата, при предварително заявена кодова дума в Искането.

1.2.5. Справка за салдо и трансакции в онлайн режим чрез изпращане на SMS при абонамент за SMS нотификация.

  1. Ред за приемане на платежни нареждания и срокове за изпълнение:

2.1. Нареждането на Оправомощения държател за извършване на платежни операции чрез банкови карти се получава косвено във Банката в електронен вид по телекомуникационен път от доставчика на стоки, услуги или пари в брой. Банката изпълнява нареждането на Оправомощения държател незабавно след получаването му, освен ако Оправомощеният държател не е изпълнил задълженията си по настоящите Общи условия.

2.2. Платежните нареждания се изпълняват по хронологичния ред на постъпването им при доставчика при спазване изискванията на глава четвърта от ЗПУПС. Платежното нареждане може да се изпълни само до размера на разполагаемата наличност по платежната сметка, до размера на предоставените средства от Оправомощения държател за изпълнение на платежна операция, до размера на договорения кредитен лимит, ако има такъв и в рамките на определените от доставчика трансакционни лимити за извършване на платежни операции чрез банкова карта като платежния инструмент, специфицирани в Тарифата на Банката за физически лица. Банката не изпълнява частични преводи по отделни платежни нареждания.

2.3. Съгласието на Оправомощения държател за изпълнение на платежна операция (платежно нареждане) или на поредица от платежни операции чрез банкова карта като платежен инструмент може да бъде дадено писмено, по електронен път или чрез телекомуникационно средство. Съгласието на платеца за изпълнение на платежна операция чрез банкова карта се дава преди изпълнението на платежната операция и не може да бъде оттеглено.

2.4. Начини и ред за даване на съгласие от Оправомощения държател за извършване на платежни операции чрез банкови карти:

2.5. Чрез предоставяне на Карта от страна на Оправомощения държател на платежни услуги за реализиране на конкретната платежна услуга и:

2.5.1. чрез въвеждане и/или регистриране в Интернет на картови данни от Оправомощения държател – номер на банкова карта, валидност на банковата карта, CVV2/CVC2 код (три цифри, напечатани на гърба на платежен инструмент след последните 4 цифри от номера на платежния инструмент), парола за „Сигурни плащания в Интернет”;

2.5.2. чрез предоставяне на картови данни на доставчика на стоки и/или услуги и упълномощаването на последния за използването им за плащане от страна на Оправомощения държател посредством факс, телефон или друго телекомуникационно средство – номер и валидност на банковата карта, CVC2/CVV2 код.

  1. Такси,   комисиони,   лихвени   проценти   и   обменни   курсове   във   връзка   с

предоставяните платежни услуги чрез банкова карта.

3.1. Промените в лихвените проценти и обменните курсове могат да се прилагат незабавно и без предварително двумесечно уведомление, ако тези промени са на база референтния лихвен процент или референтния обменен курс. Когато промените в лихвените проценти или обменните

5


курсове са по-благоприятни за Оправомощения държател, те се прилагат без предварително уведомление от страна на доставчика.

3.2. При прекратяването на договора, Оправомощеният държател заплаща начисляваните периодично по договора такси за платежни услуги с банкови карти пропорционално на изтеклия период на действие на договора. Ако такива такси са платени авансово, те се възстановяват пропорционално на срока на прекратяването.

3.3. Таксите и комисионите, както и лимитите и условията за издаване и обслужване на плащания с дебитна/кредитна карта се определят, съгласно Тарифата на Банката за физически лица, действаща през съответния период на начисляването.

  1. Ред за осъществяване на комуникация между страните

4.1.        Комуникацията между страните по настоящия рамков договор ще се извършва на български или на английски език.

4.2.        Страните ще извършват комуникация помежду си в писмен вид, включително и чрез използване на средства за телекомуникация – факс или по електронни канали.

4.3.        Всички съобщения във връзка с изпълнението на тези Общи условия следва да бъдат в писмена форма или на друг дълготраен носител, да бъдат предадени на физически адрес, изпратени по факс или електронна поща, или друг електронен канал, публикувани на Интернет-страницата на Банката, или предоставени при поискване в офис на Банката.

Раздел IV. ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА БАНКОВА КАРТА

  1. Издаване и подновяване на банкова карта

1.1. Банката издава основна или допълнителна Карта на Оправомощения/те държател/и, както и открива към основната Карта сметка, въз основа на писмено Искане и предоставени документи. Банката издава Карта в съответствие с действащото законодателство на Република България, настоящите ОУ, Тарифа за физически лица на Банката и конкретния договор. По изключение Банката може да издаде по искане на Оправомощения държател на основната карта допълнителна карта на непълнолетно лице.

1.2. Банката издава и връчва Картата лично на Оправомощения държател на основната карта въз основа на открита на негово име сметка в лева или във валута (щатски долари/евро).

1.3. Заедно с Картата, Оправомощеният държател на основната карта получава и Персонален Идентификационен Номер (ПИН), който е уникален, известен само на него и даващ възможност на него лично, без правото на достъп от трети лица, за използване на Картата при осигуряване на достатъчна сигурност.

1.4. Картите се издават със срок на валидност 4 години. Срокът на валидност на Картата е посочен върху лицевата страна на пластиката. Валидността й изтича в 24.00 часа на последния ден от посочения месец.

1.5. Картата се издава от Банката в срок до 5 работни дни от датата на откриване на Сметката във филиал на Банката за ДК или определяне размера на кредитен лимит за КК. При желание на Оправомощения държател Картата се издава експресно – до 48 часа (след откриване на Сметката за ДК или определяне размера на кредитен лимит за КК).

1.6. При получаване на картата и плика с ПИН, Оправомощеният държател на основната и/или допълнителната карта полага подпис, както върху Искането, така и върху панела за подпис на обратната страна на дебитната/кредитната карта, с изключение на карти V PAY. Ако Оправомощен държател на допълнителна карта е непълнолетно лице, картата пликът с ПИН се предават на Оправомощения държател на основната карта.

1.7. С получаване срещу подпис на Картата и ПИН-а, Оправомощеният държател на основната карта носи пълна отговорност за опазването на Картата и тайната на получената информация, отнасяща се до ползването й.

6


1.8. Оправомощеният държател променя своя първоначален ПИН код на банкомат с логото на БОРИКА АД, с което активира картата си, след което трябва да унищожи плика, с който първоначалният ПИН е получен от Банката. Оправомощеният държател не трябва да съобщава ПИН-а на никого, не трябва да го записва върху Картата или върху предмети, които се съхраняват заедно с Картата, както и да предотвратява възможността за узнаването му от трети лица, в това число и при въвеждането му на клавиатурата на банкомат или ПОС-терминал. При всяко следващо преиздаване на карта с нов ПИН, Оправомощеният държател променя първоначалния ПИН на банкомат с логото на БОРИКА АД, с което активира картата си.

1.9. Банката едностранно и автоматично по нейна преценка преиздава Картата със същия номер, нов срок на валидност и нов ПИН при изтичане на валидността й, като същата може да се получи от Оправомощения държател след 10-то число на месеца, в който изтича валидността на старата Карта. В случай на отказ от преиздаване, Оправомощеният държател следва да уведоми Банката писмено, в свободен текст, минимум два месеца преди изтичането на валидността на Картата. Банката не преиздава едностранно и автоматично дебитна карта, ако със същата за последните 12 (дванадесет) месеца няма поне една осчетоводена финансова трансакция.

1.10. Издадена/преиздадена и непотърсена в срок до 3 (три) месеца Карта се унищожава от Банката.

1.11. При получаването на преиздадена поради изтичане срока на валидност Карта, Оправомощеният държател връща на Банката старата Карта, която се унищожава в негово присъствие, и попълва и подписва Протокол за получаване на банкова карта .

1.12. Ако Оправомощеният държател забрави своя ПИН, Банката му издава нова карта и нов ПИН, на база на попълнено Искане за преиздаване и върната банкова карта, за което Оправомощеният държател на основната карта, заплаща такса.

1.13. Картата е собственост на Банката и следва да бъде върната на същата в 30-дневен срок след изтичане на валидността й или в деня на предсрочното прекратяване на Договора за дебитна карта/Договора за кредитна карта за физически лица.

1.14. Преди изтичане валидността на Картата, Банката я преиздава за своя сметка след депозирано Искане от страна на Оправомощения държател на основната карта в случаите, когато:

1.14.1. картата е неизползваема още при първата операция с нея;

1.14.2. картата е с повредена магнитна лента и/или чип, счупена или размагнетизирана;

1.14.3. е допусната техническа грешка при издаването на Картата по вина на Банката.

1.14.4. при съмнение за неоторизирана употреба;

1.15. Преди изтичане валидността на Картата, Банката я преиздава за сметка на Оправомощения държател на основната карта след депозирано искане, когато:

1.15.1. Картата е изгубена/открадната;

1.15.2. Допусната грешка в посочените данни при издаването на Картата по вина на Оправомощения държател, за което Оправомощения държател на основната карта заплаща такса, съгласно Тарифата на Банката за физически лица; 1.15.3. Оправомощения държател промени името си;

1.16. Карти не се издават и предават по пълномощно, освен по изключение и по преценка на Банката.

1.17. Банката издава, по искане на Оправомощения държател на основната Карта, допълнителни банкови карти въз основа на открита на негово име при нея Сметка/разрешен кредитен лимит (съотв. за дебитни карти и кредитни карти) при следните условия:

1.17.1. Издаването и ползването на допълнителните карти става изцяло на собствен риск и отговорност на Оправомощения държател на основната Карта. За всички вреди и щети, нанесени на Картата или на Банката, отговорност носи Оправомощеният държател на основната Карта.

1.17.2. Всички такси, комисиони и други разходи, възникващи във връзка с ползването на допълнителната карта се заплащат от Оправомощения държател на основната Карта;

7


1.17.3. С допълнителната Maestro карта не могат да се извършват операции „Превод между сметки от АТМ”.

1.18. При депозиране на искане за закриване на основна карта, по дефиниция се закриват и всички допълнителни карти.

1.19. В случай, че Картата на Оправомощения държател не е получена в продължение на повече от 3 месеца от датата на издаване/преиздаване, както и в случаите предвидени в изречения второ и трето на т. 1.9 от настоящия раздел, когато дебитната карта не е едностранно

  • автоматично преиздадена от Банката, то разплащателната сметка, към която е издадена дебитната карта, се преоформя служебно от Банката заедно с авоара, натрупан по нея, в разплащателна сметка без карта в същата валута, като всички такси, комисиони и други възнаграждения на Банката по поддържане на тази сметка и извършване на банкови сделки чрез тази сметка ще се дължат от Оправомощения държател въз основа на посочените Тарифа на Банката за физически лица и Лихвен бюлетин.

1.20. При смърт на Оправомощения държател на основната карта, неговите наследници уведомяват Банката и връщат картата, както и всички допълнителни карти към нея. Банката блокира и закрива основната и допълнителните карти.

1.21. Банката не носи отговорност за плащания с банковата карта до деня на получаване на писмено уведомление, придружено от официален документ за смъртта на титуляря.

  1. Използване на банкова карта

2.1. Картата V PAY може да се използва за плащане на стоки и услуги и теглене на пари в брой на банкомат и физически ПОС терминали, които позволяват трансакции с чип, основно на територията на страната и Европа. С картата могат да се извършват плащания през Интернет при търговци по цял свят, които приемат този тип карта.

2.2. Кобрандираната карта V PAY-Лукойл предоставя преференциални условия под формата на отстъпка в размер на 2% при извършване на картово плащане за горива, моторни и индустриални масла и всички потребителски стоки, предлагани в бензиностанциите на Лукойл България ЕООД (с изключение на стоките с бандеролен знак и винетни стикери), като отстъпката се предоставя в бензиностанциите на Лукойл България ЕООД, участващи в програмата на територията на страната;

2.3. Безконтактно плащане с карта с логото PayPass на MasterCard, съответно PayWave на VISA, на ПОС в търговските обекти в страната и в чужбина, обозначени със знака на услугата PayPass, съответно PayWave. Когато безконтактното плащане е над одобрения от МКО лимит за съответната страна, нареждането се осъществява или по безконтактен начин или контактно, според изискванията валидни в конкретната държава. И в двата варианта плащането се осъществява след въвеждане на ПИН и/или подпис върху документа за извършената операция. Когато безконтактното плащане се извършва в Република България или извън нея, и е до определения за съответната страна лимит от МКО и банката, нареждането се изпълнява без въвеждане на ПИН и/или подпис върху документа за извършената операция

2.4. При използване на Картата Оправомощеният държател потвърждава операцията по един или комбинация от следните начини:

2.4.1.        С въвеждане на ПИН код - при операции на банкомат и ПОС терминал;

2.4.2. При извършване на безконтактното плащане се въвежда ПИН код, когато сумата на плащането е над одобрен от МКО лимит за съответната страна;

2.4.3. Въвеждането на ПИН чрез клавиатурата на банкомат и/или POS терминал, при прочитането на чипа (магнитната лента) от банкова карта;

2.4.4.        след въвеждането на секретна парола в Интернет;

2.4.5. С подпис върху разписка/въведен ПИН, подпис върху фактура и валиден документ за самоличност – при теглене на пари в брой на каса в банка, обменно бюро или при транзакции в казина;

8


2.4.6. С въвеждане на последните три цифри, напечатани в/до полето за подпис на гърба на Картата (с изключение на дебитна карта Maestro) и/или със секретна парола на Оправомощения държател, избрана от него – при транзакции в Интернет и др. без физическото присъствие на Картата и Оправомощения държател;

2.4.7. Посочените по-горе начини имат действието на правно валидно средство за идентифициране на Оправомощения държател и за доказателство за съгласие за извършване на плащането с Картата от негова страна;

2.4.8. С показване на документ за самоличност – при изрично поискване при трансакция на ПОС терминал;

2.5. Банката не отговаря за неоснователен отказ на трети лица да приемат плащания с Картата или ако инициирано с Картата плащане не може да бъде извършено по технически, комуникационни или други причини, извън контрола на Банката и/или не е резултат на виновните й действия;

2.6. Ако Оправомощеният държател въведе последователно три пъти неправилно своя ПИН върху клавиатурата на ПОС терминал или банкомат, последващото използване на Картата се блокира автоматично. Отблокирането на Картата се извършва въз основа на попълнено лично от Оправомощения държател Искане за отблокиране, депозирано във филиал на Банката.

2.7. Ако по технически или други причини Картата бъде задържана на банкомат, същата не се връща на клиента и се преиздава с нов ПИН.

2.8. При извършване на плащане в чужбина във валута, различна от валутата на сметката, сумата на трансакцията се конвертира в сума на сетълмент по обменен курс на МКО, прилаган за деня на сетълмент. Сумата на сетълмент се конвертира в сумата във валутата на сметката по съответния курс купува/продава на Банката, прилаган в деня на осчетоводяване на съответната трансакция.

2.9. В Тарифата за физически лица, в сила към датата на извършването на операциите, са определени трансакционни лимити и условията за издаване и обслужване на плащания с дебитна/кредитна карта за физически лица.

2.10. Въз основа и срещу предоставения Кредитен лимит по Картата и/или депозираните собствени средства (достъпни само за основната карта), Оправомощеният държател на допълнителна карта нарежда и осъществява за риск, отговорност и за сметка на Оправомощения държател на основната карта операции с връчената му Карта.

2.11. Банката разглежда всички трансакции с допълнителната карта като осъществени със знанието и съгласието на Оправомощения държател на основната карта, освен в случаите на подадено писмено възражение от последния. Банката не носи отговорност за загуби за Оправомощения държател, причинени от използване на Картата, ако преди да бъде уведомена от Оправомощения държател за унищожаване, изгубване, кражба, отнемане, подправяне или използване по друг неправомерен начин на Картата, включително и от неправоимащо лице, добросъвестно е изпълнила и осчетоводила наредените й с Картата операции, резултатът и щетите от които в посочените хипотези остават за сметка на Оправомощения държател.

2.12. С подписването на Договора за карта, Оправомощеният държател на основната карта овластява Банката да упражнява правото да събира установените по основание и размер вземания срещу сметките на Оправомощения държател на основната карта на платежни услуги в случаите, уредени в тези Общи условия, други видове договори, сключени между Банката и Оправомощения държател на основната карта с цел: коригиране и възстановяване на последиците, резултат от извършване на неправомерни преводи; получаване на пари по сметка вследствие на измама и без основание въз основа на неистински документи; поради допусната грешка от наредителя; събиране на вземанията на Банката от платеца за суми, лихви, комисиони

  • разноски, за които Банката е овластена от платеца с тези Общи условия и/или други договори, сключени с Банката; при принудително изпълнение по установения в закона ред, както и в други случаи, договорени писмено между Банката и Оправомощения държател на основната карта.

9


2.13. В случай на извършено плащане над размера на разполагаемата наличност по Сметката, Картовата сметка, както и неосигуряването на достатъчно средства по сметка за покриване на дължимите на Банката такси и комисиони, съгласно Тарифата на Банката за физически лица, сумата на надвишението се счита за ползван от Оправомощения държател неразрешен овърдрафт/надвишен кредитен лимит, който е незабавно изискуем и дължим, като се събира по реда на директния дебит и/или служебно събиране на суми.

  1. Гарантиране на влоговете

3.1. Средствата, внесени по сметките, се олихвяват с лихвените проценти, установени в съответствие с посочения метод за определянето им, според вида и условията за воденето им и обявени в приложимия към всеки момент, при равни условия и към всички вложители от съответните групи в които попадат, Лихвен бюлетин. Средствата по сметките и начислените върху тях, при спазване на посочените изисквания, лихви са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в съответствие с приложимия режим и в максималния размер на гарантираната обща сума, установен в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), която към датата на настоящите Общи условия е в общ размер 196 000 лева.

3.2. Не се изплащат гарантираните по ЗГВБ размери на влоговете в Банката по сметки на лица и в случаите, посочени в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

3.3. Не се изплащат сумите по сметки, по които не е имало операции по нареждане на вложителя

  • последните 24 месеца преди датата на издаване на акт по чл. 20, ал. 1 от ЗГВБ и салдото по всяка от тях е по-малко от 20 лв.

3.4. Следните влогове са гарантирани в размер до 250 000 лв. за срок три месеца от момента, в който сумата е кредитирана по сметка на вложителя, или от момента, в който вложителят е придобил правото да се разпорежда със сумата на влога: 1. влогове на физически лица, възникнали в резултат на сделки с недвижими имоти за жилищни нужди; 2. влогове на физически лица, които възникват в резултат на изплатени суми по повод на сключване или прекратяване на брак, прекратяване на трудово или служебно правоотношение, инвалидност или смърт; 3. влогове, които възникват в резултат на застрахователни или осигурителни плащания или на изплащането на обезщетение за вреди от престъпления или от отменена присъда.

Влоговете по точки 1-3 не участват в изчисляването на общия размер на задължението на Банката към един вложител по реда на Закона за гарантиране на влоговете в банките в рамките на тримесечния срок, посочен по-горе.

Раздел V. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

  1. Права и задължения на Оправомощения държател:
  1. Оправомощеният държател е длъжен:

  1. Да използва Картата само лично и в съответствие с условията за нейното издаване и използване;

  1. След получаване на Картата да активира лично картата чрез смяна на първоначален ПИН, като предприеме всички разумни действия за запазване на нейните персонализирани защитни характеристики, в това число ПИН код и секретна парола за плащания в Интернет, включително да не записва каквато и да е информация за тези характеристики върху Картата и да не съхранява такава информация заедно с нея;

  1. Да полага изискуемата от закона грижа и добросъвестност за опазване целостта и съхраняване на основната и допълнителната Карта;

  1. Да предприема всички необходими мерки срещу загубата, унищожаването или повреждането на Картата и противозаконното й отнемане;

  1. Да пази Картата от механични повреди, както и от магнитни и електромагнитни въздействия и да не създава предпоставки и да не допуска неоторизиран достъп до нея;

10


1.1.6. Да не предоставя Картата и картовите данни на неоправомощено лице, като предприеме всички необходими мерки срещу узнаването им и предотврати всякакъв достъп и ползване на банковата си карта от трети лица;

1.1.7. Да определя кодова дума при отдалечена връзка (осъществен контакт по телефона с ЦКК);

1.1.8. Да се разпорежда със средствата по сметка и ползва Картата по начин и правила, определени в Договора за дебитна карта/Договор за кредитна карта за физически лица, настоящите Общи условия и изискванията на действащото законодателство в страната;

1.1.9. Да не допуска използването на Картата за плащания във връзка със стоки и услуги, забранени от законов, подзаконов или друг акт, издаден от компетентен орган в страната, в която се ползва картата. В случай, че Оправомощеният държател използва Картата и сметката за други цели или ги предостави на друго лице, същия носи отговорност за тези действия, като е длъжен да възстанови всички суми и/или разходи на Банката, възникнали в резултат от недопустимото, неправомерното и/или незаконното използване на Картата и сметката;

1.1.10. При плащания с Картата да се легитимира при поискване в търговски обект или в Банката;

1.1.11. Да уведоми незабавно Банката за настъпили промени в личните данни, посочени от него

  • Искането  за  издаване/преиздаване  на  банкова  карта.  Ако  Оправомощеният  държател  не

уведоми Банката за промяна на адреса за кореспонденция, всички писма/уведомления/съобщения от страна на Банката се считат за надлежно връчени на адреса, посочен в Искането за издаване на дебитна/кредитна карта за физически лица;

1.1.12. Да върне Картата на Банката в 30 дневен срок, считано от деня на настъпване на едно от следните събития: повреда на Картата, изтичане срока на валидност или прекратяване на Договор за банкова карта за физически лица, при депозиран формуляр за рекламация за неразрешена транзакция. Картата се унищожава в присъствието на Оправомощения държател по нареждане на Банката;

1.1.13. 1. Да уведомява Банката или упълномощено от нея лице за загубване, кражба, присвояване или неразрешена употреба на Картата незабавно след узнаването;

1.1.13.2. Да уведоми незабавно Банката в случай на унищожаване, подправяне или настъпване на обстоятелства, даващи възможност за използване по друг неправомерен начин на Картата, като в срок от 5 (пет) дни след това върне Картата си, и представи в Банката потвърждение в писмена форма.

1.1.14. В случай, че се намира в чужбина или по други причини е възпрепятстван да се яви лично

  • Банката, той може да изпрати искане в свободен текст с описание на инцидента на посочения по-долу e-mail.

1.1.15. В случаите посочени в т. 1.1.13:

1.1.15.1. Незабавно да информира Банката чрез Център за контакт с клиенти (ЦКК) по един от посочените начини, които са на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината:

  1. Телефон: 15212 – за българските мобилни оператори или +3592 9337212 за фиксирани абонати;
  1. E-mail: CallCentre@UniCreditGroup.bg;
  1. Да посети филиал на Банката и да подаде искане за блокиране на картата.

1.1.15.2. Когато Оправомощеният държател се намира в чужбина, той може да се свърже директно с VISA/MasterCard на телефони за безплатна връзка с Глобалната система за съдействие на клиенти на VISA (Global Customer Assistance Service - GCAS) и MasterCard (MasterCard Global Service), посочени на интернет сайта на съответната МКО. Оправомощеният държател е длъжен да уведоми в същия момент и Банката.

1.1.16. В случай на кражба/загуба на Картата, Оправомощеният държател трябва да информира местната полиция, от която да получи документ за инцидента.

1.1.17. Да съхранява за справки разписките от извършените транзакции с Картата в срок не по-кратък от 45 календарни дни от извършването им или до получаване на Месечното извлечение.

11


1.1.18. При съмнения за несъответствия или несъгласие с трансакция, отразена по Карта/сметка, Оправомощеният държател на основната Карта е длъжен да уведоми незабавно Банката в писмена форма с попълване на Формуляр за рекламация по образец и депозирането му във филиал на Банката не по-късно от 30 дни от датата на получаване на информацията за извършването им. Информацията може да се получи посредством, извлечение от банковата му сметка, проверка на салдо на банкомат, получено SMS известие за извършена авторизация. Транзакции, оспорени по-късно, ще бъдат считани за оспорени с неоснователна забава.

1.1.19. Оправомощеният държател на основната Карта също така може да депозира оспорване на трансакция за основна и допълнителна карта по описания по-горе начин или други възражения по обслужване на Картата и/или подписания Договор за дебитна карта/Договор за кредитна карта за физически лица във всеки филиал на Банката.

1.1.20. Оправомощеният държател се задължава да предоставя всякаква налична документация във връзка с оспорена от него транзакция ведно с попълнения Формуляр за рекламация, както и допълнителна информация по искане на Банката.

1.1.21. Оправомощеният държател приема предоставените му от Банката справки и други документи от системния оператор, МКО и др. като достатъчни доказателства за извършването на транзакция и обстоятелствата, свързани с осъществяването й;

1.1.22. В случай, че Оправомощеният държател е декларирал получаване на извлеченията за движения по картовата сметка и/или кредитна карта на електронен адрес, се задължава за следното:

1.1.22.1. Да предприеме всички необходими действия, така че да осигурява безпрепятствено получаване на електронните съобщения, съдържащи прикачени извлечения до посочения електронен адрес. Заявява, че е запознат/а и е съгласен/на с обстоятелството, че Банката не носи отговорност, ако добросъвестно е изпратила извлечения на посочения по-горе електронен адрес. Банката не носи отговорност при неполучаване на изпратените от нея съобщения, ако електронният адрес е недостъпен или не се поддържа от Оправомощения държател.

1.1.22.2. Своевременно писмено да уведомява Банката в случай на промяна на адреса на електронната поща или на телефона на ЦКК на Банката, на който желае да получава извлечения. Уведомен/а е и е съгласен/а, че Банката не носи отговорност за невръчени извлечения до деня на получаване на писмено уведомление за настъпили промени или обстоятелства по предходното извлечение.

1.1.22.3. Да предприеме всички необходими действия, така че да не допуска неправомерен достъп до информацията за банковата/ите му карта/и, съдържаща се в извлечението, изпратени на указания по-горе електронен адрес. Рискът и последиците от такъв неправомерен достъп остават за сметка на титуляря. Титулярят заявява, че е запознат/а и е съгласен/а, изпратено от Банката извлечение на електронен адрес, да има силата и правното значение на писмено уведомление за данните, съдържащи се в него, както и за всички действия, извършени по сметката от титуляря и/или от трети лица и да се счита за връчено на титуляря. 30-дневният срок за оспорване на данните, съдържащи се в извлечението започва да тече от момента, в който в системите на Банката се отрази информация, че електронното съобщение, съдържащо прикачено извлечение е достигнало до посочения от Оправомощения държател електронен адрес, до който е изпратено, но във всички случаи не по-късно от 1 (един) работен ден, считано от датата на изпращането му. Титулярят заявява, че е запознат/а и е съгласен/а изпращаните от Банката извлечения да не надхвърлят 3 МB и че в случай на по-голямо извлечение трябва да се яви лично в Банката, за да получи извлечението.

1.1.23.        При извършване на Cash M превод, Оправомощеният държател се задължава:

1.1.23.1. Да въведе сума на превода – минимум 10.00 лв./максимум 400.00 лв., като всяка сума трябва да е кратна на 10 лв.;

1.1.23.2. Да въведе произволно избран четири цифрен код на превода;

12


1.1.23.3. Да въведе мобилен телефонен номер (само за български оператори) на получателя на плащането;

1.1.23.4. Да въведе свой мобилен телефонен номер (само за български оператор) (незадължително, посочва се само при негово желание да получи SMS при изтегляне на превода);

1.1.23.5. Да уведоми получателя за кода на Cash M превода и че усвояването на средствата може да бъде извършено в 7 (седем) дневен срок от инициирането на превода;

1.1.24. Оправомощеният държател на основната карта е длъжен да заплаща всички разноски, възникнали при издаването и ползването на Картата/Картите, както и тези по откриването и поддържането на Сметката, като овластява Банката да събира служебно вземанията си от Сметката, а в случай на недостатъчно средства по нея – от други сметки, чийто титуляр е Оправомощеният държател на основната Карта.

1.1.25. Оправомощеният държател понася загубите, свързани с всички неразрешени платежни операции, произтичащи от използването на изгубена или открадната банкова карта, или при откраднати картови данни, когато Оправомощеният държател не е успял да запази персонализираните защитни характеристики на банковата карта – ПИН код и секретна парола за плащания в Интернет, до размер, ненадхвърлящ 300 (триста) лева.

1.1.26. Оправомощеният държател понася всички загуби, свързани с неразрешени платежни операции, ако ги е причинил чрез измама или с неизпълнението на едно или повече от задълженията си по т. 1.1.1, т. 1.1.2 или т. 1.1.13.1 от Раздел V от настоящите Общи условия умишлено или поради груба небрежност. В тези случаи Оправомощеният държател понася вредите независимо от размера им.

1.2. Оправомощеният държател има право:

1.2.1. Да осъществява операциите по раздел III т.1.1. и т.1.2. от настоящите ОУ до размера на наличността по сметката/кредитния лимит, и в рамките на дневните и седмични трансакционни лимити за ползване на Картата;

1.2.2. Да поиска преиздаване на Картата и/или ПИН кода чрез попълване на Искане в случаите на раздел IV, т.1.14 и т.1.15 от настоящите ОУ.

1.2.3. Да поиска издаване на допълнителни карти към Картата чрез попълване на Искане и посочи лимити за ползване на допълнителната карта, непревишаващи тези на основната Карта; 1.2.4. Да получава текущо информация по Картата си от Банката на хартия или по електронен канал, в т.ч.:

1.2.4.1. Авторизационен код на извършените платежни операции;

1.2.4.2. Обекти и дати на извършване на платежните операции;

1.2.4.3. Сума в оригиналната валута на плащане, сума във валутата на картата, дата на осчетоводяване на транзакцията и приложимия обменен курс;

1.2.4.4. Начислени такси и лихви, както и бонуси във връзка с извършените платежни операции от Оправомощения държател.

1.2.5. Оправомощеният държател има право да поиска блокиране на нареден, неизтеглен Cash M превод чрез Центъра за контакт с клиенти на Банката.

1.2.6.        Да прекрати едностранно договора за банкова карта с писмено предизвестие до Банката

  • сроковете, предвидени в закона, като за начало на предизвестието се счита датата, на която Банката го е получила. В рамките на срока, през който тече предизвестието, Сметката/КС се задължава от Банката с всички забавени във времето плащания, както и дължимите такси, комисиони и лихви. Договорът за банкова карта се счита за прекратен след изтичане на срока на предизвестието само в случай, че Оправомощеният държател е погасил изцяло всичките си задълженията към Банката и не по-рано от датата на връщане на Картата в Банката.

1.2.7. Оправомощеният държател на основната карта носи отговорност за изпълнението на всички задължения по настоящите ОУ и Договора, издължаване на падежа на усвоените чрез Картата суми и следващите се върху тях такси, комисиони и лихви, доколкото такива се дължат,

13


удостоверени с Месечното извлечение по Картата, произтичащи от използването й. Оправомощеният държател на основната карта носи отговорност и за всички плащания на Банката, произтичащи от използването на основната и допълнителната Карта, доколкото има такава.

1.2.8. При възникване на спор относно конкретните условия на покупката на стоки и/или услуги, срокове за доставка, цени, гаранционни условия, застраховки, абонаментни плащания и др. Оправомощеният държател е длъжен да осъществи контакт с търговеца за разрешаването му преди да подаде формуляр за рекламация .

1.2.9. При невъзможност да бъде постигнато съгласие по спорове по горната алинея и депозиране на писмена рекламация на плащането при Банката, да я окомплектова с пълна информация и документи за доставената поръчка, действащите към момента на възлагане на поръчката общи условия на търговеца, пълната кореспонденция с търговеца във връзка с поръчката и последвалите опити за уреждане на спора между Оправомощения държател и търговеца. Документите, с които се окомплектова рекламацията, Оправомощеният държател е длъжен да представи с превод на български и/или английски език.

1.2.10. При несъгласие на Оправомощения държател на основната Карта с решението на Банката относно подадена от него/нея рекламация, спорът може да се отнесе за разрешаване от Помирителната комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите и от компетентния български съд.

1.2.11. Оправомощеният държател на основна карта има право по своя преценка, извън случаите, посочени в т. 2.6 от Раздел IV, т. 1.1.13.1 и т. 1.1.13.2 от Раздел V на настоящите Общи условия, и случаите, в които Банката е блокирала банковата му карта, да блокира, съответно да отблокира, банковата си карта, ползвайки услугите за електронно банкиране „БУЛБАНК ОНЛАЙН” и „БУЛБАНК МОБАЙЛ“.

  1. Права и задължения на Банката:
  1. Банката е длъжна:
  1. Да издаде Картата и да я връчи лично на Оправомощения държател на основната карта, заедно с персонален идентификационен номер (ПИН);

  1. Да осчетоводява трансакциите по хронологичен ред, в който са постъпили, освен в предвидените от закона случаи на принудително изпълнение по сметката;

  1. При извършване на платежни операции в България да осчетоводява сумата по Сметката/КС на Оправомощеният държател на основната карта с вальор до 2 (два) работни дни след операцията, а при операции в чужбина – вальорът е до 3 (три) работни дни;

  1. Да пази банковата тайна и отговаря писмено, в 7 (седем) дневен срок, на възражения от страна на Оправомощения държател относно операции с картата, а при необходимост от събирането на допълнителна информация – след получаването й.

  1. Да осигури възможност на Оправомощения държател да извърши уведомление в случаите на изгубване, кражба, отнемане по друг начин, подправяне или използване по друг неправомерен начин на Картата, като предварително му посочи телефонни номера за връзка;

  1. Да блокира своевременно, но не по-късно от 1 (един) час, използването на картата след получаване на уведомлението от Оправомощения държател, в случаите на изгубена/открадната карта или на установени неразрешени платежни операции.

  1. Да блокира картата при подадено съобщение от Оправомощеният държател или друго лице по телефон на ЦКК на УКБ в случай на загуба, кражба отнемане по друг начин, подправяне или използване по друг неправомерен начин на Картата. Независимо от начина на уведомление Оправомощеният държател трябва да подаде писмено Искане за блокиране на Картата.

  1. Да блокира картата при подадено искане на Оправомощения държател за закриване на картата.

  1. Банката отблокира Картата в следните случаи:

14


2.1.8.1. Служебно отблокиране на Картата след покриване на дължимите суми;

2.1.8.2. Служебно отблокиране на Картата, блокирана на основание Раздел V, т. 2.2.3.3, след отпадане на основанието;

2.1.8.3. Служебно отблокиране на Картата, блокирана на основание Раздел V, т. 2.2.3.5, след предприемане на всички мерки за ограничаване на риска от неправомерна употреба на картата; 2.1.9. Да издава нова Карта и връчва нов ПИН, за случаите по Раздел IV, т. 1.12, в горепосочения срок;

2.1.10. Банката е длъжна да уведоми писмено Оправомощения държател за неоснователността на подадена рекламация и причините за това. Записите на текущите операции с Картата, получени от БОРИКА АД, МКО, се смятат за верни до доказване на противното от и в рамките на рекламационните срокове и при условията, установени от настоящите Общи условия и Международните картови организации;

2.1.11. Да отговаря пред Оправомощения държател за възстановяване на всички платени от Оправомощения държател такси, както и за възстановяване на всички лихви, начислени на Оправомощения държател, вследствие на неразрешени или неточно изпълнени платежни операции, освен в случаите, предвидени в т. 1.1.26 от Раздел V на настоящите Общи условия.

2.1.12. Да възстанови по сметката на Оправомощения държател в срок от 2 (два) работни дни сумата на Cash M превода, ако получателят не е изтеглил сумата в 7 (седем) дневен срок.

2.1.13. Да коригира неразрешената или неточно изпълнена платежна операция след получаването на уведомление от Оправомощения държател. Уведомлението следва да бъде подадено без неоснователно забавяне, но не по-късно от 13 (тринадесет) месеца от датата на задължаване на сметката на Оправомощения държател;

2.1.14. Банката възстановява незабавно стойността на неразрешените платежни операции, освен в случаите, предвидени в т. 1.1.26 от Раздел V на настоящите общи условия. Сметката на Оправомощения държател се възстановява в състоянието, в което тя би се намирала преди изпълнението на неразрешените платежни операции, след приключване на процедурата по установяване на автентичността на платежната операция, но не по-късно от 21 дни след получаване на Формуляра за рекламация.

2.1.15. Да олихвява в края на всяка календарна година средствата по сметката, обслужваща дебитната карта с лихвен процент, определен в Лихвения бюлетин за физически лица, който Банката прилага по сметки в национална и чуждестранна валута.

2.2. Банката има право:

2.2.1. Да събира едностранно по реда на служебното събиране на задължения и по силата на Договора за дебитна карта/Договора за кредитна карта за физически лица от сметките, на които Оправомощеният държател е титуляр, дължимите от Оправомощения държател суми по операции с Картата и дължими лихви, както и всички такси и комисионни, съгласно Тарифата на Банката за физически лица. В случай, че Оправомощеният държател разполага със сметка в различна валута от валутата на задължението си към Банката, последната събира вземането си от тази сметка на база официално обменен курс на Банката в деня на операцията;

2.2.2. Да блокира незабавно използването на Картата, в случай на нарушение на задължение от страна на Оправомощения държател по Договора за дебитна карта/Договора за кредитна карта за физически лица и Общите условия;

2.2.3. Банката има право да блокира Картата в следните случаи:

2.2.3.1. Нарушаване на Договора за дебитна карта/Договора за кредитна карта за физически лица и настоящите Общи условия от страна на Оправомощения държател;

2.2.3.2. При неиздължаване на изискуемите суми, съгласно Договора за дебитна карта/Договор за кредитна карта за физически лица;

2.2.3.3. Получено по служебен път съобщение за запор на вземане на Оправомощения държател на основната карта по сметките му в Банката, наложен от компетентните лица;

15


2.2.3.4. При съмнение от страна на Банката за неавторизирана/неразрешена употреба на Картата;

2.2.3.5. От съображения за сигурност;

2.2.3.6. Употреба или съмнение за употреба на картата с цел измама;

2.2.3.7. При значително нараснал риск Оправомощеният държател на основната карта да не е в състояние да изпълни задълженията си, свързани с погасяване на задълженията му към Банката;

2.2.4. Да не разреши осъществяването на платежна операция в сайтове на Интернет търговци, участващи в програмите Verified by Visa и MasterCard SecureCode, ако Оправомощеният държател не е регистрирал картата си за допълнителната услуга „Сигурни плащания в Интернет“.

2.2.5. По своя преценка да не разреши осъществяването на платежна операция при високорискови търговци и/или държави, или в случай на репутационен риск за Банката.

2.2.6. Да проведе цялостна проверка по случая и по необходимост сезира компетентните органи. Оправомощеният държател, депозирал оспорването и Оправомощеният държател на основната Карта се задължават да им оказват съдействие по изясняване обстоятелствата около оспорените транзакции.

2.2.7. Да не приеме за обработка депозирана рекламация на плащане, ако тя не е напълно окомплектована с необходимите документи или е подадена с неоснователна забава;

2.2.8. Да предоставя всякакъв вид информация, свързана с използването на Картата, включително такава, представляваща банкова тайна, по смисъла на Закона за кредитните институции, както и лични данни, по смисъла на Закона за защита на личните данни, на МКО, БОРИКА АД и трети страни, с които Банката има отношения както и на свързани с Банката лица, както и на техни консултанти, във връзка с обслужване на Картата.

2.2.9. Да предяви регресен иск срещу Оправомощения държател, ако след като му е възстановила стойността по Раздел V, т. 2.1.14 от настоящите ОУ, установи действия чрез измама на Оправомощения държател, умисъл или груба небрежност или неспазване от страна на Оправомощения държател на задълженията му по настоящите ОУ.

2.2.10.        Да блокира Кеш М превода в един от следните случаи:

2.2.10.1. Три пъти сгрешен един и същи код от необходимите за изтегляне превода;

2.2.10.2. Изтичане валидността на Cash M превода (седем дни от инициране му);

2.2.10.3. При съмнение от страна на Банката за неавторизирана употреба на картата.

2.2.11. Служебно да закрие Сметката и съответната/ите Дебитна/и карта/и в случай, че Оправомощеният държател не е осигурил средства в 6 (шест) последователни месеца за покриване на месечната такса за поддръжка и обслужване на сметката.

2.2.12. Банката има право да откаже преиздаване и/или издаване на нов платежен инструмент на клиент, както и да прекрати Договора предсрочно, ако установи че същия преднамерено извършва злоупотреби с картата, или я предоставя на трети лица за извършването на такива, както и ако същия извършва закононарушения, включително участва в схеми за пране на пари и други действия, носещи правен и репутационен риск за Банката.

Раздел VІ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ С БАНКОВИ КАРТИ, ПРЕДЛАГАНИ ОТ ДОСТАВЧИКА.

  1. Ползване на система за SMS известие.

1.1. Услугите се предоставят въз основа на депозирано в Банката и коректно попълнено от Оправомощения държател на основна карта на Искане за SMS известие за съществуваща дебитна и/или кредитна карта на физически лица или попълнено Искане за издаване за дебитна и/или кредитна карта за физически лица.

1.2. В Искането за SMS известие Оправомощеният държател на основна карта заявява писмено пред Банката желанието си да ползва услугите, като посочва:

16


номера на мобилния си телефон, на който желае да получава SMS съобщенията; номерата на банковите си карти, за които иска да ползва тези услуги; размера на абонаментния депозит;

картовата сметка, от която се събира абонаментният депозит и годишният абонамент;

1.3. Оправомощеният държател на основна карта има право да се откаже от ползването на услугите във всеки един момент, като за целта трябва да уведоми писмено Банката. В този случай доставчикът на услугата, му възстановява неизразходваната сума от абонаментния депозит в срок следващия работен ден от датата, на която Оправомощеният държател на основна карта писмено е заявил пред Банката, че желае да прекрати ползването на услугата за SMS известяване;

1.4. Банката осигурява 24-часов сервиз за уведомление по SMS съобщения на клиентите си, регистрирани за ползване на системата за SMS известие, за авторизации/трансакции, разполагаемо салдо по банкови карти, издадени от УниКредит Булбанк АД, които се авторизират при БОРИКА АД онлайн в реално време и подпомага Оправомощените държатели при технически проблеми при обаждане към ЦКК на Банката;

1.5. SMS съобщението се получава от Оправомощения държател на основна карта обичайно в срок до 10 минути след извършване на съответната трансакция. Допустимо е по независещи от доставчика на услугата причини SMS съобщението да се забави повече от 10 минути. SMS известие няма да бъде генерирано и получено от Оправомощения държател на картата при трансакции извършени в офлайн режим;

1.6. В съобщението се съдържат дата и час на авторизацията, информация за терминала (ATM или ПОС – банка, обслужваща ATM-а или име и адрес на търговеца, ползващ ПОС-а), сума и оригинална валута на авторизацията, както и резултат от трансакцията – успешна или отхвърлена с причината за отказа (недостатъчна наличност, надхвърлени лимити и т.н.);

1.7. Доставчикът на услугата намалява абонаментния депозит за всяко изпратено SMS съобщение с информация за авторизации/трансакции по банкови карти, както и при генериране на нов персонален код за проверка за наличност по карти, с изключение на SMS отговора по Раздел VI, т. 2.3.

1.8. Доставчикът на услугата се задължава да уведоми за своя сметка Оправомощения държател на основна карта в момента, в който абонаментният депозит спадне под 10% от избраната авансова сума;

1.9. С подписването на Искането за SMS известие, Оправомощеният държател на основна карта упълномощава Банката автоматично да събира заявената от него сума от Сметката/КС след изчерпване на абонаментния депозит. Ако Оправомощеният държател на основната карта не е осигурил достатъчно средства по посочената от него сметка, SMS услугите са активни още в течение на 30 дни. При липса на средства по сметката след изтичането на този срок, услугите се деактивират.

  1. Изпращане на информация за авторизации/трансакции, разполагаемо салдо по международни и национални банкови карти

2.1. Оправомощените държатели на основна карта, издадена от Банката, получават SMS съобщения за:

2.1.1. извършени онлайн авторизации/плащания с притежаваните от тях карти – регистрирани за услугите;

2.1.2. разполагаемо салдо по регистрираните карти.

2.2. След регистрацията на Оправомощения държател на основна карта в Банката, системата извършва авторизация в БОРИКА АД с въведените данни за банковата карта и със сумата на цената на регистрираната услуга. След успешна регистрация услугите се активират.

2.3. За получаване на информация за разполагаемо салдо по абонираните карти Оправомощеният държател на основна карта изпраща SMS съобщение със съдържание –

17


N+персоналния си код (без интервал помежду им) на кратък номер 190091 (за абонати на М-Тел) или на 1618 (за абонати на Глобул и Виваком).

  1. Други условия.

3.1. Доставчика на услугата може да променя тарифата си, като за това уведомява Оправомощения държател на основна карта чрез SMS и/или чрез средствата за масова информация;

3.2. Оправомощеният държател на основна карта не може да откаже плащане на услугите с мотива, че не е уведомен за тарифирането на услугите, предоставени от доставчика на услугата; 3.3. Таксите на доставчика на услугата включват техническите и комуникационни разходи за ползване на услугите и не включват банковите такси за банковото обслужване на плащанията, които Оправомощения държател на основна карта заплаща отделно на Банката;

3.4. Доставчикът на услугата и Банката не гарантират и не носят отговорност в случай, че Мобилният оператор не предаде в срок или въобще не осигури предаването на SMS съобщение, както и в случаите когато поради обстоятелства, независещи от доставчика на услугата (спиране на електрозахранване, земетресения и други бедствия и форсмажорни обстоятелства), тези SMS съобщения не бъдат изпратени, съответно получени от Оправомощения държател на основна карта или не бъдат получени в посочения в Раздел VI, т. 1.5 срок;

3.5. Оправомощеният държател на основна карта на следва да се уведоми от своя мобилен оператор за това дали може да получава SMS съобщения в чужбина. В случай, че тази услуга не се осигурява от Мобилния оператор и неговите роуминг партньори в чужбина в съответната страна, доставчикът на услугата и Банката не носят отговорност за неполучените от Оправомощения държател на основна карта съобщения, както и не възстановя платените от Оправомощения държател на основна карта такси за тези съобщения. В случай, че Оправомощеният държател на основна карта на се информира от своя Мобилен оператор, че не може да получава SMS съобщения в чужда държава, Оправомощеният държател на основната карта има възможност да заяви пред обслужващия го филиал на Банката, че желае да прекрати временно ползването на услугата за SMS известие, без това да води до промяна в срока, за който Оправомощения държател на основна карта вече е заплатил годишна такса.

3.6. Доставчикът на услугата и Банката не носят отговорност за погрешно подадени от Оправомощения държател на основна карта телефонни номера и/или номера на банкови карти за включване в услугата;

3.7. Банката не носи отговорност за изпращане на повече от едно SMS съобщение за една трансакция към Оправомощения държател на основна карта;

3.8. Доставчикът на услугата си запазва правото да прекрати предоставянето на SMS услугите с едномесечно писмено предизвестие до Оправомощения държател на основна карта и Банката.

3.9. Банката не носи отговорност за действията на Оператора, Мобилния оператор или БОРИКА АД, извършени в изпълнение на предлаганите от тях услуги.

  1. Правила за използване на допълнителна услугата „Сигурни плащания в Интернет”

1.1. УниКредит Булбанк АД предоставя на своите Oправомощени държатели възможност да включат издадената им международна банкова карта с логото на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard в програмите за идентифициране на Oправомощени държатели Verified by Visa и MasterCard SecureCode за извършване на транзакции през Интернет по сигурен начин, чрез различни канали:

  • подаване на искане във филиал на Банката или през Булбанк Онлайн;

  • регистрация на АТМ, който предоставя тази възможност;

  • регистрация в момента на плащане - Activation During Shopping (ADS) в сайт на сигурен Интернет търговец, участващ в програмите Verified by Visa и MasterCard SecureCode.

Условията по канала ADS не са задължителни за карти тип V PAY, Visa Electron и Maestro.

18


1.2. Условията за използване на услугата „Сигурни плащания в Интернет” влизат в сила от момента на подаването на Искане за включване в услугата във филиал на Банката или през Булбанк Онлайн, или от момента на регистрация за услугата на банкомат (ATM), или чрез регистрация за услугата по време на пазаруване и са в сила до прекратяване на участието на Оправомощения държател в услугата;

1.3. Банката приема писмено/електронно искане за регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет” попълнено изцяло и коректно и подписани лично или с електронен подпис от Оправомощения/те държател/и на карта/и в своите филиали или чрез Булбанк Онлайн;

1.4. След приемането на искането, последната се задължава да предостави еднократно безвъзмездно на Оправомощения държател временна парола в срок от 1-работен ден. Временната парола е валидна в рамките на 24 часа от изпращането й, като първата част от паролата се получава на посочения в искането от Оправомощения държател имейл адрес, а втората част - чрез SMS на посочения мобилен номер. Временната парола може да се използва единствено за регистрация на картата за услугата;

1.5. Банката се задължава да помести на официалната си Интернет страница препратки към Интернет страници на МКО за онлайн регистрация за услугата и създаване на клиентски профил от страна на Оправомощения държател;

1.6. В случай на забравени секретна парола и/или отговор на подсещащ въпрос, Банката се задължава, след подаване на ново Искане за регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет” от Оправомощения държател, да предостави нова временна парола за регистрация;

1.7. Банката е длъжна да приеме регистрацията на картата за услугата направена на банкомат (АТМ) или в момента на покупка в сайтовете на Интернет търговци, при въведени коректни данни от страна на Оправомощения държател;

1.8. Банката се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите посредством попълнени формуляри или електронна кореспонденция;

1.9. Предоставеният имейл адрес в искането ще бъде използван за изпращане на част от временна парола за регистрация в услугата и за други съобщения от страна на Банката;

1.10. Оправомощеният държател е длъжен:

1.10.1. Да регистрира лично своята банкова карта, посочена в искането за регистрация за услугата „Сигурни плащания в Интернет”, на АТМ или в момента на плащане на сайт на Интернет търговец и лично да създаде свой профил, използвайки препратките, публикувани на официалната електронна страница на УниКредит Булбанк АД.

1.10.2. Да определи личната си секретна парола, подсещащ въпрос и лично съобщение, за потвърждаване на транзакции при сигурни Интернет търговци;

1.10.3. Да пази своята секретната парола, отговор на подсещащ въпрос и лично съобщение с грижата на добър стопанин, като предприеме всички необходими мерки срещу узнаването и употребата им от други лица.

1.10.4. Да не предоставя информация за персоналната си секретна парола и/или подсещащ въпрос, освен в случаите на потвърждаване на плащания в сайтовете на сигурни Интернет търговци и след визуализация на личното съобщение;

1.10.5. Да не съхранява информация за персоналната си парола и/или подсещащ въпрос заедно с картата или върху нея;

1.10.6. Да уведоми незабавно Банката при компрометиране или съмнение за компрометиране на секретната му парола и/или отговор на подсещащ въпрос;

1.10.7. Да уведоми незабавно Банката при получени запитвания за персоналната му парола, подсещащ въпрос и/или лично съобщение, получени от всякакви източници, начини на комуникация и по всякакви поводи, различни от плащане в сайт на сигурен Интернет търговец.

1.11.        Оправомощеният държател има право:

19


1.11.1. Да променя по всяко време чрез онлайн профила си своята секретна парола, подсещащ въпрос, лично съобщение и имейл адрес;

1.11.2. Да си създаде нова парола, в случай на въведена три пъти грешна секретна парола, след правилен отговор на предварително избрания подсещащ въпрос по време на регистрацията за услугата „Сигурни плащания в Интернет” или чрез АТМ;

1.11.3. При забравен отговор на подсещащия въпрос или при въвеждане на грешен отговор, профилът на Оправомощения държател за ползване на услугата „Сигурни плащания в Интернет” се блокира. Оправомощеният държател има право да регистрира отново картата си за услугата след подаване на искане за регистрация във филиал на Банката или на АТМ;

1.11.4. Да получи информация чрез онлайн профила си дали опити за транзакция при Интернет търговци са протекли с коректно въведена секретна парола.

1.11.5. Да прекрати участието си в услугата „Сигурни плащания в Интернет” по всяко време чрез онлайн профила си или чрез искане в свободен текст при посещение във филиал на Банката.

Раздел VІІ. СРОК НА ДОГОВОРА. ПРЕКРАТЯВАНЕ.

  1. При прекратяване на Договора за дебитна карта, Оправомощеният държател на основната карта е длъжен да заплати всички дължими на Банката такси и комисионни и да погаси всички задължения към нея, произтичащи от Договора.

  1. Договорът за дебитна карта се прекратява:

2.1. Едностранно от Оправомощения държател на основната карта – с едномесечно писмено предизвестие до Банката;

2.2. Едностранно от Банката – без предизвестие, в случай на неизпълнение на което и да е задължение на Оправомощения държател на основната карта по този Договор, като обезпечи вземанията си, блокира използването на картата и изиска връщането й в Банката;

2.3. С двумесечно писмено предизвестие до Оправомощения държател на основната карта, като за начало на предизвестието се счита датата, на която е изпратено предизвестието;

  1. Всяко преждевременно изискване или предаване обратно на дебитна карта не може да породи претенции от страна на Оправомощения държател на основната карта за частично възстановяване на платените такси и комисиони по картата.

Раздел VIII. ПРОГРАМА „PLUS” на УниКредит Булбанк АД („Програмата“) – УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ НА ОПРАВОМОЩЕНИ ДЪРЖАТЕЛИ НА ДЕБИТНИ И КРЕДИТНИ КАРТИ, ИЗДАДЕНИ ОТ УниКредит Булбанк АД

  1. Присъединяване към Програмата и прекратяване на участието в Програмата:

1.1. Банката регистрира за участие в Програмата всички oправомощени държатели на основни и допълнителни активни дебитни и кредитни карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физическо лице;

1.2. Оправомощеният държател на основна карта подава искане за прекратяване на участие в Програмата (за основна и допълнителна карта) във филиал на Банката, в случай, че не желае да се възползва от нея. Срокът за прекратяване на участието на oправомощения държател в Програмата е до три работни дни от подаване на искането. Изключеният от Програмата картодържател губи правата си върху Точките на картодържател, които не е използвал до момента на прекратяването на участието си в Програмата, като точките му се прехвърлят в Наградния фонд на Програмата;

1.3. Оправомощен държател на основна карта, отказал се от Програмата, подава искане за присъединяване към Програмата (за основна и допълнителна карта), във филиал на Банката, в случай, че желае отново да участва в нея. Срокът за присъединяването на

20


оправомощения държател към Програмата е до три работни дни, считано от датата на подаване на искането за присъединяване към Програмата;

1.4. Точките на починали картодържатели не се наследяват и се прехвърлят в Наградния фонд на Програмата.

  1. Функционалност на Програма „PLUS на УниКредит Булбанк АД

2.1. Програма „PLUS“ на УниКредит Булбанк АД е разработена и поддържана от Банката програма за взаимно партньорство между Банката и Търговците, с които Банката е сключила Договор за партньорство при предварително фиксирани условия и параметри. Правата на Банката във връзка с техническото осигуряване и поддържане на Програмата не подлежат на прехвърляне;

2.2. Всеки Търговец, част от Партньорската мрежа, предоставя на участващите в Програмата oправомощени държатели на основни и допълнителни карти, издадени от УниКредит Булбанк АД на физически лица, при покупка, извършена на реален ПОС в търговския му обект, фиксирана сума, процент от цената на направената покупка или фиксирана сума и процент от цената на направената покупка, под формата на точки;

2.3. Всеки, участващ в Програмата, oправомощен държател на основна и/или допълнителна карта получава точки при трансакция на реален ПОС при Търговец от Партньорската мрежа;

2.4. При покупка, извършена на реален ПОС при Търговец от Партньорската мрежа, всеки oправомощен държател, участващ в Програмата, може да усвои наличните по клиентския си номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател;

2.5. Оправомощеният държател на основна и/или допълнителна карта има право да използва в Партньорската мрежа наличните по клиентския си номер във Фонда за съхранение на точки Точки на картодържател не по-късно от последния ден на петата година, следваща календарната година, в която са предоставени от Търговец от Партньорската мрежа;

2.6. Оправомощеният държател на основна и/или допълнителна карта губи права върху натрупаните точки, неизползвани в срока, определен в предходната т. 2.5, като тези точки се прехвърлят в Наградния фонд на Програмата;

2.7. Подробна информация за Програмата, Търговците, участващи в Програмата, и определените от тях условия, е достъпна на Интернет-страницата на Банката – www.unicreditbulbank.bg.

  1. Оспорени плащания

3.1. В случай, че оправомощен държател оспори плащане, извършено за негова сметка и в полза на Търговец от Партньорската мрежа чрез Банката-издател поради това, че плащането не е извършено от него, извършено е с подправена карта, стоката не е получена или услугата не е извършена или при други обстоятелства, даващи право на оправомощен държател да претендира връщане на неоснователно платената сума (chargeback), при основателност на рекламацията Банката сторнира сумата на оспореното плащане и възстановява на Търговеца левовия еквивалент на предоставените от него точки от точките на картодържателя по оспореното плащане, налични по клиентския номер на картодържателя във Фонда за съхранение на точки. При евентуална липса на достатъчно точки по клиентския номер на картодържателя, недостигът се поема от Банката и й се възстановява при първа възможност при натрупването на достатъчно точки по клиентския номер на картодържателя във Фонда за съхранение на точки;

3.2. Оспорването на плащането се извършва от оправомощения държател на основната карта.

  1. Отчетност

4.1. Банката ежемесечно предоставя на имейл адрес на оправомощения държател на основна или допълнителна карта (при наличие на валиден такъв в Информационната система на Банката) или при поискване във филиал на Банката на всеки оправомощен държател

21


„Информация за активност на потребител в Програма „PLUS“, относно предоставените, усвоените, наличните и изтичащи Точки на картодържател;

4.2. Оправомощеният държател, ползващ услугата Булбанк Онлайн, получава информация в реално време по установен от Банката формат;

4.3. Справка за наличните точки може да се направи на всеки ПОС терминал при Търговец от Партньорската мрежа.

  1. Лотария на Програмата

Банката ежегодно, под формата на Лотария, преразпределя натрупаните в Наградния фонд на Програмата точки. Лотарията се провежда в присъствието на нотариус. В Лотарията участват всички оправомощени държатели на активни банкови карти, издадени от Банката на физически лица. Първата Лотария се провежда през първото тримесечие на 2018 г. при условия и в срокове, допълнително уточнени на Интернет-страницата на Банката – www.unicreditbulbank.bg, където картодържателите ще бъдат своевременно уведомени за първата и за последващите Лотарии.

  1. Прекратяване на Програмата

Прекратяването на Програмата се обявява на Интернет-страницата на Банката – www.unicreditbulbank.bg, с едномесечно предизвестие, като се определя дванадесетмесечен срок, в който оправомощените държатели имат право да използват наличните по клиентския си номер точки в Партньорската мрежа на Програмата. През дванадесетмесечния срок Търговците не предоставят Точки на картодържател. След изтичането на дванадесетмесечния срок, неизползваните точки, налични във Фонда за съхранение на точки, се осребряват на картодържателите в тяхната парична равностойност 0,01 лева = 1 точка, а за наличните точки в Наградния фонд се провежда лотария между оправомощените държатели на банкови карти, издадени от Банката на физически лица.

Раздел IХ. ДРУГИ УСЛОВИЯ

  1. За промени в настоящите Общи условия Банката следва да уведоми Оправомощения държател в срок не по-малко от два месеца преди датата, на която промените влизат в сила, чрез съобщения във филиалите на УниКредит Булбанк АД, както и чрез публикуването им на интернет страницата на Банката. Предвижданите промени Оправомощеният държател може да получи при поискване на хартиен носител на гишетата на Банката.

  1. Банката уведомява Оправомощения държател за всяко изменение в Общите условия по сключения договор на сайта на Банката. Когато не е съгласен с измененията в Общите условия, Оправомощеният държател може да се откаже от договора, без да посочва причина и без да дължи обезщетение или неустойка, или да продължи да го изпълнява при действащите преди изменението Общи условия. Оправомощеният държател упражнява правото си по предходното изречение, като изпраща до Банката писмено уведомление в едномесечен срок от публикуването на сайта на Банката. Измененията в Общите условия обвързват Оправомощеният държател по договора, когато Оправомощеният държател е уведомен за тях при условията на изречение 2 и не е упражнил правото си по изречения 3 и 4 от тази точка.

  1. Настоящите Общи условия са изготвени на основание чл. 57 от Закона за кредитните институции, чл. 37 от Закона за платежните услуги и платежните системи и чл. 298 от Търговския закон, приети са от Управителния съвет на Банката с решение по Протокол № 31 от 14.07.2010 г., последно актуализирани с решениe на Управителен съвет по Протокол №42 от 11.10.2017г. и влизат в сила от 29.01.2018г. Същите са имплицитно присъща и неразделна част от всеки един сключен от Банката договор и изменения към него, който препраща към настоящите Общи условия, и се разглеждат в тяхната цялост като единен документ, като се прилагат до колкото в конкретния договор не е установено друго.

  1. В случаите, при които в Договора за дебитна карта/кредитна карта е установено нещо различно от уреденото с настоящите Общи условия, се прилагат клаузите на съответния договор.

22


  1. Всички отношения между Оправомощения държател и Банката, които не са уредени с настоящите Общи условия или Договора за дебитна/кредитна карта се уреждат от Закона за платежните услуги и платежните системи, Наредба №3 на БНБ за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти, както и от други относими норми на българското законодателство.

Настоящите Общи условия (рамков договор) са неразделна част от всеки един Договор за дебитна карта/кредитна карта. Тези Общи условия са част и от подадено искане за услугата SMS известие и/или услугата „Сигурни плащания в Интернет” за съществуваща дебитна и/или кредитна карта на физически лица, в което Клиентът писмено е потвърдил, че е запознат с тези Общи условия. Общите условия са установени на основание чл. 298 от Търговския закон и са предоставени на всяка една от страните.

23


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)