сряда, 14 февруари 2018 г.

Информация за изпълнение на „Насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в Европейските структурни и инвестиционни фондове - фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014-2020 г.”

Настоящата информация се предоставя на членовете на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС 2014-2020) в изпълнение на точка 6 от Решение № 3 на Министерския съвет от 6 януари 2016 г., с която се възлага на министрите, отговорни за управление на програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за програмен период 2014-2020 г. да организират предоставянето на информация на комитета за наблюдение на съответната програма за предприетите действия по прилагане на „Насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в Европейските структурни и инвестиционни фондове - фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014-2020 г.” (наричани по-надолу Насоките за ПОС и ПИК).
В допълнение, представената информация е и в изпълнение на чл. 11, точка 19 от Постановление № 79 на Министерския съвет от 17 юни 2016 г., съгласно който комитетът за наблюдение на съответната оперативна програма следи за прилагането от управляващия орган (УО) на принципите на устойчивото развитие, включително опазване на околната среда, на равенството между мъжете и жените, на равните възможности и недискриминацията, включително достъпност за хора с увреждания.
Основание за интегрирането на политиката по околна среда е разпоредбата на чл. 11 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), която определя политиката по опазване на околна среда като хоризонтална политика, която трябва да бъде вземана предвид при определянето и изпълнението на останалите политики, в частност, за да се насърчи устойчивото развитие. Съгласно чл. 8 от Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета, целите на фондовете към Европейските структурни и инвестиционни фондове трябва да се придържат към рамката за устойчиво развитие и към целта на  Европейския съюз (ЕС) за защита и подобряване на околната среда, като се отчита принципът „замърсителят плаща“. Държавите-членки и Комисията следва да гарантират, че по време на подготовката и изпълнението на Споразуменията за партньорство и програмите се насърчават изискванията за опазване на околната среда, ресурсната ефективност, смекчаването на изменението на климата и адаптацията към него, опазването на биологичното разнообразие, устойчивостта на природни бедствия, както и превенцията и управлението на риска.
I. Приложение на Насоките за интегриране на ПОС и ПИК в ОПОС 2014-2020 г.
Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. е програма, включваща мерки за финансиране на проекти, които са в пряка полза за околната среда. Програмата има пряко отношение към хоризонталния принцип за устойчиво развитие и е насочена основно към изпълнение на националните ангажименти към европейското законодателство в съответните сектори и към осъществяването на посочените към всяка приоритетна ос инвестиционни приоритети, които в своята цялост имат за основна цел постигане на устойчиво развитие и опазване на околната среда.
Ръководните принципи за подбор на операции по приоритетни оси 1, 2, 3, 4 и 5 на ОПОС 2014-2020 г. са разписани в програмата в секция 2.А.6.2. Всички операции, финансирани със средства от ЕСИФ в рамките на съответните приоритетни оси, са съобразени с европейското и национално законодателство в областта на околната среда. При избора на операции по ОПОС, освен основните хоризонтални принципи – законност, партньорство, прозрачност и публичност, равни възможности и предотвратяване на дискриминация се спазват и следните принципи:
        Финансиране, основано на ангажиментите по законодателството – финансират се приоритетно проекти, които целят изпълнение на ангажиментите на страната по изискванията на европейското и национално законодателство в съответните сектори;
        Устойчиво развитие – финансираните проекти допринасят за подобряване състоянието на околната среда;
        Устойчивост на инвестициите – при избора на операции се залагат условия, които да гарантират дългосрочността и устойчивостта на инвестициите;
        Интегрираност на инвестициите – финансират се дейности, при изпълнението на които се цели ефективност на интервенциите и интегрираност на инвестициите с оглед постигане на цялостен синергичен ефект, когато това е подходящо и приложимо, както и ефективност от гледна точка на разходите;
        Ресурсна и енергийна ефективност – финансират се проекти, които допринасят за постигане на ресурсна ефективност и подобряване на околната среда, като се насърчават технологични решения, изискващи по-малко инвестиционни и експлоатационни разходи;
        Борба с изменението на климата и адаптация, устойчивост към бедствия - при финансирането на проекти, там където е приложимо, се цели намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата, както и постигане на устойчивост на инфраструктурата към бедствия.
През 2017 г. по ОПОС 2014-2020 г. са обявени 6 нови процедури, преобявени са 5 процедури (две по приоритетна ос 1, две по приоритетна ос 3 и една по приоритетна ос 6).
По приоритетна ос 1 „Води“ са преобявени 2 процедури, съответно за подобряване мрежите за мониторинг на качеството на подземните води и подобряване мониторинга на количеството на повърхностните води за постигане на съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство;

По приоритетна ос 2 „Отпадъци“ са обявени 5 процедури с бенефициенти общини от регионални сдружения за управление на отпадъците (РСУО). Процедурите са насочени към: намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци; намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране; намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци; намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на биоотпадъци. Обявена е и процедура за предоставяне на финансиране по тази приоритетна ос за финансови инструменти.
По приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ са преобявени 2 процедури, насочени към повишаване на информираността на заинтересованите страни за мрежата Натура 2000 и завършване изграждането на мрежата Натура 2000 в морска среда.
По приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ в края на 2016 г. е обявена процедура насочена към финансиране на мерки за превенция и противодействие на свлачищните процеси и за ограничаване на риска от тях. Обявена е и процедура, насочена към финансиране на мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения.
Изискванията за постигане на съответствие с хоризонталните политики на ЕС и на приноса към тях се описват в насоките за кандидатстване, част „условия за кандидатстване“ в раздел 17. „Хоризонтални политики“ по съответните процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП). В изпълнение на Насоките за интегриране на ПОС и ПИК, УО на ОПОС 2014-2020 г. преценява приложимостта на посочените общи и специфични критерии за програмата към дейностите, предвидени за финансиране по процедурите, като изискванията се включват в приложимите документи на съответния етап от изпълнението на програмата – насоки за кандидатстване, административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (АДБФП)/заповед за предоставяне на БФП (ЗБФП). 
В преобявените процедури по приоритетна ос 1 „Води“ за доизграждане на мрежите за мониторинг на количество на водите и доизграждане на мрежите за контролен и оперативен мониторинг на химичното състояние на подземните води, освен ръководните принципи за подбор на операции за всяка отделна процедура са описани и приложимите критерии от Насоките за ПОС и ПИК, представени като изисквания към потенциалните бенефициенти при подготовката на проектните предложения, както следва:
-  Предвиждане на възлагане на зелени обществени поръчки, съгласно приложимите разпоредби на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в съответствие с критериите за екологосъобразност към отделни продуктови групи, разработени и публикувани от Европейската комисия, например чрез използване на рециклирана копирна и графична хартия, електронни носители на информация, компютърна и офис техника, енергоспестяващи техники и технологии и др.;
-  Проектът да допринася за доизграждане или оборудване на обоснованите и планирани със съответния действащ План за управление на речните басейни (ПУРБ) мрежи за мониторинг на водите, като се закупуват средства за измерване, осигуряващи изпълнението на планирания със съответния действащ ПУРБ мониторинг на водите;
-  При изграждането на пунктовете и станциите за мониторинг да се използват материали, невлияещи на състава и свойствата на водите, и др.
По обявените процедури по приоритетна ос 2 „Отпадъци“, при подготовката на насоките за кандидатстване, в допълнение към ръководните хоризонтални принципи са заложени и изисквания към проектните предложения от Насоките за ПОС и ПИК, както следва:
-  Предвиждане на възлагане на зелени обществени поръчки, съгласно приложимите разпоредби на ЗОП и в съответствие с критериите за екологосъобразност към отделни продуктови групи, разработени и публикувани от Европейската комисия;
При избора на операции, се залагат изисквания за съобразяване с ръководните принципи за подбор на операции по ОПОС 2014-2020 г.:
1. Финансиране, основано на ангажиментите по законодателството – финансиране на проекти, с изпълнението на които се цели подпомагане изпълнението на ангажиментите на страната, произтичащи от европейското и национално законодателство.
2. Устойчиво развитие – при финансирането ще се търси намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване изменението на климата - намаляване на транспортните разходи, като местоположението на площадките да е в оптимална близост до обслужваните населени места;
3. Устойчивост на инвестициите – за да се гарантира ефективност и устойчиво въздействие на интервенцията по ОПОС 2014-2020 г., при подготовката на проектните предложения трябва да се съобразяват изисквания, които да гарантират дългосрочността на инвестициите в областта на управление на отпадъците.
4. Ресурсна ефективност – финансираните проекти следва да са в съответствие с йерархията за управление на отпадъците, като доведат до минимално количество на отпадъците, предназначени за крайно обезвреждане/депониране.
В насоките за кандидатстване, част „условия за кандидатстване“ в раздел 22. „Критерии за оценка на проектните предложения и относителната им тежест“ в частта за оценка на качеството се залага критерият „Проектът демонстрира спазването на приложимите хоризонтални принципи на ЕС, посочени в раздел 17 от „условията за кандидатстване“, както и приложимите критерии от „Насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в Европейските структурни и инвестиционни фондове - фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014 – 2020 г.”
По преобявените процедури по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ в раздел 17. „Хоризонтални политики“ са заложени само ръководните хоризонтални принципи от ОПОС 2014-2020 г. Не са идентифицирани приложими критерии от Насоките за ПОС и ПИК, тъй като тези политики са интегрирани директно в съответната приоритетна ос, а мерките, които се финансират по нея са заложени в Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000 (НПРД).
 Процедурите по приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ са насочени към финансиране на мерки за превенция и управление на риска от наводнения и осъществяване на превантивни и укрепителни геозащитни мероприятия и дейности в регистрирани свлачищни райони. Подкрепените интервенции ще допринасят за постигане на целите на тематична цел 5 „Насърчаване на адаптацията към изменението на климата и превенцията и управлението на риска“, съгласно чл. 9 от Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета.
Приоритетната ос е насочена изцяло към финансиране на мерки, адресиращи екологичните предизвикателства, по отношение приспособяването към изменението на климата и неговото смекчаване и устойчивостта към бедствия. Кодът по измерението „Област на интервенция“ по който се финансират мерки по тази приоритетна ос е 087 „Мерки за адаптиране към изменението на климата и предотвратяване и управление на рискове, свързани с климата, например ерозия, пожари, наводнения, бури и засушавания, включително повишаване на осведомеността, системи и инфраструктури за гражданска защита и управление на бедствия“, съгласно приложение 1 на Номенклатура на категориите интервенции на фондовете по цел „Инвестиции за растеж и работни места“ и инициативата за младежка заетост на Регламента за изпълнение (ЕС) № 215/2014 на Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета.
С изпълнението на дейностите по процедура „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване на риска от тях (вкл. по републиканска пътна мрежа)“ ще бъде извършено проектиране и изпълнение на геозащитни мерки и дейности в свлачищни райони с оглед опазване живота и здравето на населението, инфраструктурата и околната среда и предотвратяване на риска от свлачищни процеси. Ще бъдат изградени/възстановени контролно-измервателни системи за мониторинг на свлачищните процеси с оглед ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората. Очакваният резултат от изпълнението на проектите ще бъде намаляване дела на населението в риск от свлачища и осигуряване на устойчивост при бедствия.
В раздел 17. „Хоризонтални политики“ в насоките за кандидатстване по процедурата е заложено изискването да се прилагат ръководните принципи за подбор на операции „Финансиране, основано на нуждите“, „Устойчиво развитие“, „Ресурсна ефективност“ и „Борба с изменението на климата и адаптация, устойчивост към бедствия“. При избора на варианти за инвестиции следва да бъдат насърчавани технологични решения, изискващи по-малко инвестиционни и експлоатационни разходи, вследствие на което изпълнението на проекта ще е съобразено и с принципа „Устойчиво развитие и ресурсна ефективност“.  Описани са и приложимите критерии от Насоките за ПОС и ПИК, представени като изисквания към потенциалните бенефициенти при подготовката на проектните предложения, като:
-  Проектното предложение е препоръчително да предвиди, по възможност, възлагане на зелена/и обществена/и поръчка/и, например чрез използването на рециклирана хартия и електронни носители на информация.
Изпълнението на дейностите по процедура чрез подбор на проектни предложения Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения“ по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ цели повишаване защитата на населението от наводнения, подобряване техническото състояние и защита на критичната инфраструктура и повишаване защитата на техническата и социална инфраструктура, както и повишаване подготвеността на населението за реакция при наводнения.

В раздел 17. „Хоризонтални политики“ в насоките за кандидатстване е заложено изискването проектните предложения да демонстрират спазването на хоризонталните принципи на ЕС, залегнали в чл.7 и чл.8 на Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета, както и приложимите критерии от „Насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в Европейските структурни и инвестиционни фондове – фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014-2020 г.” В рамките на процедурата, бенефициентите следва да прилагат ръководните принципи за избор на операции „Финансиране, основано на нуждите“, „Устойчиво развитие“, „Ресурсна ефективност“ и „Борба с изменението на климата и адаптация, устойчивост към бедствия“. При изпълнение на дейностите ще се финансират проекти, чието изпълнение няма да доведе до влошаване състоянието на водните тела в съгласуваност с изискванията на Рамковата директива за водите (РДВ) и целите, заложени в ПУРБ. Избраните за изпълнение мерки следва да бъдат съобразени с мерките за намаляване на риска от наводнения, посочени в Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН). При избора на варианти за инвестиции се насърчават технологични решения, изискващи по-малко инвестиционни и експлоатационни разходи с цел спазване на принципа „Устойчиво развитие и ресурсна ефективност“. Изпълнението на проектните предложения следва да допринесе за подобряване на околната среда, създаване на устойчивост при бедствия и предотвратяване на отрицателните последствия в резултат на наводнения и защита на човешкото здраве. Кандидатите следва да посочат в проектните си предложения, че ще спазват принципът на законност като съобразяват подготвените документи с действащата европейска и национална нормативна уредба.
В съответствие с Насоките за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата се насърчават проектни предложения, за които са изпълнени изискванията:
        предвиждат възлагане на зелена/и обществена/и поръчка/и, например чрез използването на рециклирана хартия и електронни носители на информация. Информация относно възможностите за прилагане на изискванията за възлагане на зелени обществени поръчки се съдържа на интернет страницата на Агенцията по обществени поръчки (www.aop.bg) и на интернет страницата на Европейската комисия;
        чието изпълнение осигурява защита и намаляване на риска от наводняване не само на населеното място, а и на други разположени надолу по течението на реката земи.
В раздел 22 .„Критерии за оценка на проектните предложения и относителната им тежест“ в част оценка на допустимост е заложен критерият „Проектното предложение демонстрира спазването на приложимите хоризонтални принципи на ЕС, залегнали в чл. 7 и чл. 8 на Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета и посочени в раздел 17 от „условията за кандидатстване“:
-       Равнопоставеност и недопускане на дискриминация - насърчаване на равни възможности за всички, включително възможностите за достъп за хора с увреждания чрез интегрирането на принципа на недискриминация.
-       Устойчиво развитие – подобряване на околната среда (вкл. съгласуваност с Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000), запазване на икономическото състояние на региона чрез създаване на устойчивост при бедствия и предотвратяване на отрицателните последствия в резултат от наводнения, както и защита на човешкото здраве.
-       Ресурсна ефективност – принос за постигане на ресурсна ефективност, подобряване на околната среда, като се насърчават технологични решения, изискващи по-малко инвестиционни и експлоатационни разходи.
-       Борба с изменението на климата и адаптация, устойчивост на инфраструктурата към бедствия.
В частта с критериите за техническа и финансова оценка е включен критерий за спазване на приложимите критерии от Насоките за ПОС и ПИК, като при изпълнение се присъждат 5 точки, а при неизпълнение не се присъждат точки, както следва:
        Проектното предложение демонстрира спазването на приложимите критерии от „Насоки за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата в Европейските структурни и инвестиционни фондове - фаза „Изпълнение на Споразумението за партньорство и програмите в периода 2014 – 2020 г.”
В насоките за кандидатстване по всички процедури УО на ОПОС 2014-2020 г. изисква в проектните предложения, кандидатите да разпишат как ще се спазят хоризонталните принципи, посочени в условията за кандидатстване, раздел 17. Могат да бъдат описани и допълнителни хоризонтални принципи, които се считат приложими при изпълнението на проекта;
II. Прилагане на други хоризонтални политики от Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.
В насоките за кандидатстване УО описва и други основни хоризонтални принципи на ЕС с оглед тяхното спазване.
Реализацията на проектите следва да допринася за постигане на принципите за устойчиво развитие и ресурсна ефективност, както и подобряване на околната среда, посредством насърчаване на технологични решения, изискващи по-ниски инвестиционни и експлоатационни разходи, като по този начин се цели постигане на по-голяма ефективност на използваните ресурси и подпомагане опазването на околната среда чрез намаляване на емисиите парникови газове.
При изпълнението на дейностите по проектите, приложение следва да намират принципите на равните възможности, недопускане на дискриминация, равенство между мъжете и жените. Осигуряването на равни възможности във всички сфери на обществения живот е основен принцип на европейското и национално законодателство. Предоставяните услуги и/или резултати от проекта следва да бъдат общодостъпни за всички заинтересовани страни, да предоставят равни възможности за достъп на всички потребители, вкл. да дават възможност за достъп на лица в неравностойно положение и на хора с увреждания. При провеждане на обучения, информационни събития, срещи, кампании и др. следва да се осигурят еднакви възможности за участие на представители на съответните заинтересовани страни, както и недопускане на дискриминация от какъвто и да е вид, по отношение на пол, етнически произход, религия, възраст и др.
Следва да се осигури, там където е приложимо при изпълнението на проекта принципът на партньорство, чрез включване на заинтересованите страни в процеса във всеки един етап, както и принципът за прозрачност и публичност, с цел навременно информиране, отразяване на мнението на всички партньори. В раздел 12. „Допустими партньори (ако е приложимо)“ в насоките за кандидатстване по всички процедури се изброяват условията, на които трябва да отговарят допустимите партньори или асоциирани партньори.
Дейностите, попадащи в обхвата на процедурата, следва да бъдат възлагани при спазване на принципите посочени в Закона за обществените поръчки, а именно чрез провеждане на открита, прозрачна, достатъчно добре разгласена, недискриминационна и безусловна тръжна процедура.
След приключване на финансирането по програмата, бенефициентът следва да предвижда средства за поддръжка и експлоатация на резултата от проекта, т.е. следва да се спазва принципът за устойчивост на резултатите във времето.
Спазването на хоризонталните принципи и политики на ЕС, заложени в ОПОС 2014-2020 г. и на изискванията, съгласно Насоките за ПОС и ПИК е обект на оценки и проверки от страна на УО на ОПОС, чрез:
ü представяне на информация в раздел 11. Допълнителна информация, необходима за оценка на проектното предложение, в точка Хоризонтални принципи във формулярите за кандидатстване в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН 2020), където кандидатът разписва как ще се спазят хоризонталните принципи и изисквания към проектите, посочени в насоките за кандидатстване, като според процедурата могат да се разпишат и допълнителни хоризонтални принципи, които кандидатите считат за приложими при изпълнението на проекта;
ü в процеса на оценка на проектните предложения, чрез използване на заложените критерии за подбор на проекти по съответната процедура.
По време на изпълнение на проектите и условията в АДБФП/ЗБФП се провеждат проверки на място, по време на които също се проверява за спазването на хоризонталните политики на ЕС. Извършва се проверка за съответствие на проекта с политиките на ЕС в областта на обществените поръчки, държавни помощи, околната среда и равните възможности, спазване на изискванията за осигуряване на информация и публичност за проекта. За потвърждаване на горепосоченото се провеждат документални проверки, интервюта със съответния екип, отговорен за реализацията на проекта и посещения на обекта, където се изпълнява проектът. Информацията от проверката се обобщава и се изготвя доклад от извършената проверка на място, който се представя на ръководителя на УО за одобрение. След одобрение на доклада, той се изпраща на бенефициента с писмо/електронен път, в което се съдържа и срок, в който бенефициентът трябва да подготви план за изпълнение на дадените препоръки и го изпраща на УО за сведение.
III. Основни изводи и заключения
В резултат на настоящият преглед на прилагането от УО на ОПОС на Насоките за ПОС и ПИК и отразяването на хоризонталните принципи при подготовката на насоки за кандидат-стване са направени следните основни изводи и заключения:
1. Критериите/изискванията от Насоките за ПОС и ПИК и хоризонталните принципи, според тяхната приложимост, са включени при подбора и оценката на проектните предложения по ОПОС 2014-2020 г. на няколко етапа:
ü на етап подготовка на насоки за кандидатстване;
ü на етап кандидатстване за финансиране, чрез предоставяне на информация във формуляра за кандидатстване в ИСУН 2020;
ü на етап оценка на проектни предложения;
2. Изискванията за постигане на съответствие с хоризонталните политики на ЕС и с Насоките за ПОС и ПИК са съобразени от бенефициентите. По приключилите процедури, според естеството на проектите, се разглеждат различни хоризонтални принципи и изисквания.
При инфраструктурните проекти се разглеждат хоризонталните и ръководни принципи за подбор на операции, като например: „Финансиране, основано на законодателни ангажименти“, „Устойчиво развитие и ресурсна ефективност“, „Устойчивост на инвестициите“, „Борба с изменението на климата, адаптация и устойчивост към бедствия“, „Партньорство“, „Устойчивост на резултатите от проекта във времето“, „Равни възможности и недискриминация“, „Равенство между половете“, принципите заложени в ЗОП.
При неинфраструктурните проекти се разглеждат принципите за „Финансиране, основано на законодателни ангажименти“, „Устойчиво развитие и ресурсна ефективност“, „Борба с изменението на климата, адаптация и устойчивост към бедствия“, насърчават се принципите за равенство между половете, недопускане на дискриминация, равни възможности за достъпност, „Партньорство“, принципите за честна и лоялна конкуренция, заложени в ЗОП, „Прозрачност и публичност“ на резултатите и услугите от проекта.
3. Към настоящия момент, одобрените проекти се съобразяват и допринасят за изпълнение на изискванията, заложени в насоките за кандидатстване в раздел 17 „Хоризонтални политики“ и по конкретно с реализацията на съответните проекти се цели постигане на:
Ø  съответствие с Европейското и националното екологично законодателство по отношение на опазване на водните ресурси, управлението на отпадъците, адаптация към изменението на климата, подобряване качеството на атмосферния въздух;
Ø  прилагане на принципа на равните възможности по отношение на достъпа до инфраструктурата, включително за лица с увреждания, където строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, регламентирани в Закона за устройство на територията;
Ø  прилагане на принципа за равенство между половете и създаването на заетост - чрез създадени в резултат на изпълнението на проекта нови работни места за мъже и жени;
Ø  намаляване на количеството на депонираните биоразградими отпадъци и  повишаване на дела на разделно събраните количества отпадъци на територията на съответното РСУО;
Ø  намаляване на количеството битови отпадъци за депониране в изпълнение на приоритет 3, подприоритет 3.7. Климатични промени от Националната приоритетна рамка за действие (НПРД) (мярка „Устойчиво управление на отпадъци или биомаса в териториите от мрежата Натура 2000“), както и намаляване на емисиите парникови газове от депонирани отпадъци;
Ø  намаляване на емисиите от парникови газове и ограничаване изменението на климата чрез намаляване на транспортните разходи, като местоположението на инсталациите е в оптимална близост до обслужваните населени места в РСУО;
Ø  по-добро управление на отпадъците, съобразно йерархията при управлението им и с оглед постигане на по-висока ефективност на този ресурс;
Ø  намаляване на вредните въздействия върху околната среда и климата и осигуряване на нетни социални и екологични ползи, чрез:
-   спестяване както на транспосртни разходи, така и на транспортни емисии, в резултат на избора на алтернатива на площадка за изграждане на инсталациите;
-   намаляване на вредните емисии във въздуха в резултат на намаляване количествата на депонирани отпадъци;
-   предвиждане на мерки за намаляване на потенциални шумови въздействия:
Ø  постигане на ресурсна ефективност и подобряване на околната среда, посредством насърчаване на технологични решения, изискващи по-ниски инвестиционни и експлоатационни разходи, създаване на нови работни места по време на експлоатацията на ПСОВ, което ще доведе до повишаване на конкурентоспособността и развитие на устойчиви икономически дейности на териториите на изпълнение на проектите;
Ø  разработване и прилагане на Програма/план за управление на утайките, генерирани вследствие бъдещата експлоатация на ПСОВ, като един от начините за борба с изменението на климата, адаптация и устойчивост към бедствия;
Ø  ВиК услуга общодостъпна за всички потенциални потребители на територията на съответната агломерация;
Ø  подобряване на екологичната инфраструктура и насърчаване на различни форми на икономическо развитие;
Ø  опазване на природните ресурси, като база за развитие и конкурентоспособност;
Ø  намаляване на неблагоприятните последствия от изменението на климата, адаптация към изменението на климата и повишаване устойчивостта към бедствия;
Ø  ефективност и устойчивост на инвестициите, които се гарантират чрез механизмите за мониторинг и контрол;
Ø  принципа за недопускане на дискриминация чрез възлагане на дейностите, свързани с реализиране на проектите при спазване на условията и реда на ЗОП;
Ø  прилагане на принципа на равните възможности по отношение на достъпа до информация за хора в неравностойно положение, чрез изпълнение на мерки за информация и комуникация по проектите с цел осигуряване на общодостъпна информация за всички заинтересовани лица, в т.ч. за хора в неравностойно положение, поддържане на актуална информация за управлението и изпълнението на проектите на официалните интернет страници на общините; организиране и провеждане на информационни събития, приемни дни, регулярно уведомяване на населението за напредъка по изпълнение на проекта, за взетите решения и прилагането им и т.н.;
Ø  включване и ангажиране на партньорите по проекта на всеки етап от реализирането му и осигуряване на тяхно участие в изпълнението на дейностите по проекта;
Ø  приложимото европейско и национално законодателство, по отношение на извършване на ЕО и ОВОС, оценки за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони от НАТУРА 2000, мерки за ограничаване на запрашаването, на шума и др.;
Ø  осигуряване на равен достъп и недискриминация при набирането на участници в обучения и осигуряване на еднакви възможности за участие на представители на съответните заинтересовани страни, независимо от техния пол и др.

Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. е основен източник за финансиране на екологични проекти. Изпълнението на инвестиционните проекти цели подобрение на екологичния баланс в районите на инвестиции, подобрение в условията и оттам качеството на живот на населението. Реализацията на мерките по проектите гарантира изпълнението на заложените в проектните предложения социално-икономически цели и постигане на съответствие с европейското и национално законодателство за постигане на устойчиво развитие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)