събота, 14 май 2011 г.

П Р О Г Р А М А ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ– 14 МАЙ 2011 г.

П Р О Г Р А М А ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ– 14 МАЙ 2011 г.

Тази година в инициативата за заявили участие:



Национални музеи – 12
Регионални музеи – 24 (2 не участват поради планов ремонт)
Общински музеи – 32

(За сравнение - през 2010 г. цифрите са:

Национални музеи – 10
Регионални музеи – 16
Общински музеи – 14)

В галерия „Средец” на Министерството на културата е открита изложба живопис на художника Свилен Блажев. С тази експозиция престижната галерия ще се включи и в тазгодишната Нощ на музеите, която предстои да бъде отбелязана на 14 май, събота. Тогава и галерия „Средец” ще работи с удължено работно време - до 21:30 ч.

14 МАЙ 2011 г.
НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ
ТЕЛ.: 931 80 18

Ново в експозицията на музея
Петте сетива
(Текстилни инсталации, представящи петте човешки сетива – част от международен проект „МаХ” – към програма „Култура 2007 – 2011”)

Гостуващи инициативи
18.00 ч. Национален дворец на децата представя детска артистична програма с участието на камерен състав от Филхармония „Пионер”
18.45 ч. Венци Мартинов представя: „За науката с чувство за хумор”
19.00 ч. Презентация на доц. Асен Пашов (Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”) “Физика на китарата”
19.45 ч. Химическо шоу на студенти и преподаватели от Химическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
След 21.00 ч. - Астрономически наблюдения

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
ТЕЛ.: 955 42 90

1. Постоянна експозиция на НИМ
2. Изложба ”Тракия и древният свят – колекция Васил Божков” – непоказвани досега шедьоври на античното изкуство
18.00-22.00 ч.:
- Концерт-спектакъл «Българска музика»: кавър версии на популярни песни, обработен фолклор и авторска музика в стил мелодичен поп, в изпълнение на «ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО - БГ ДУЕТЪТ”;
- Концерт на камерен ансамбъл на „АБ Артпроект: шедьоври от българската и световната музикална класика”, в изпълнение на Бистра Дилянова – пиано, Димитър Бакърджиев – флейта и Анастасия Абаджиева – цигулка.
Партньори на събитието: Арт Продакшън Къмпани, която ще осигури и кетъринг.
Издания на музея – книги, каталози, албуми и други, ще бъдат предлагани на преференциални цени.

НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН, ТЕЛ.: 980 65 12
В „Нощта на музеите” се предвижда гостуване на френска културна делегация, начело с посланика на Република Франция в България.
В сайта www.hexagramm.fr/nuit-des-musees/?=gbr. е представена на английски език експозицията „Аз писахъ”, както и обновяването на постоянната експозиция с нови витрини, разположени в Централната зала на музея.
Музеят ще посреща посетители от 18.00 ч. до 01.00 ч., като ще работи и рекламния щанд, който ще продава материали, свързани с експозицията и българската археология.

НАЦИОНАЛЕН АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ КЪМ ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МОРФОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ ПРИ БАН
ТЕЛ.: 872 24 26

Музеят ще работи от 10:00 до 01:00 ч. с безплатен вход.
Прожекция на филма „Националният антропологичен музей при БАН”.


НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
ТЕЛ.: 946 1806
До 1.00 ч. след полунощ ще бъдат отворени за публиката постоянната експозиция, която разказва за българската войска от древността до наши дни и единствените у нас колекционни зали с оръжие, униформи, български отличия и отличия на държавните ни глави.

18.00 ч. Школа за средновековна фехтовка “MOTUS” демонстрира умения във фехтовката с мечове. Оръжието, облеклото и техниката на фехтоване са по запазени исторически извори от ХІІІ-ХVІ в.
19.00 ч. Концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

ФИЛИАЛ „ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444”
ВАРНА, ТЕЛ.: 052/74-03-02

Изложба „Магията на времето” – творби на художника Ясен Ненков.


НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ
ТЕЛ.: 9873414
Музеят ще работи до 1.00 ч след полунощ в къщите- музеи на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, П. К. Яворов и Никола Вапцаров (в София) и на Емилиян Станев във Велико Търново.
Специална изява ще бъде откриването на обновения Културен клуб “Иван Вазов” - отворени врати и безплатен достъп за посетителите с участие на известни български поети, актьори и музиканти от група “Гологан” в къща музей “Иван Вазов” от 19.00 часа. Тази културна проява е свързана и с 85-годишнината от обявяването на къщата на Патриарха на българската литература за национален музей.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ТЕЛ.: 980 00 71

НМБИИ и Посолството на Япония в Република България представят изложба на съвременна японска фотография „ДА УЛОВИШ ДУХА”.
12 май – 12 юни 2011 г.
18.00 ч. - откриване
Досегът до реалността през обектива на 12 японски фотографа е темата на настоящата изложба в залите на музея. Две основни направления „другото възприятие” и „другото отношение” са организационното звено на представените творби. Първото включва фотографии, в които зрителят разпознава субекта чрез неговото сетивно усещане, а във второто социалният подход при ситуиране на образа е определящ.
Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Японската фондация.
На откриването на изложбата официално ще бъде представено и дарението от правителството на Япония на аудио-визуална апаратура, оборудване за ателиетата по консервация и реставрация и специализирана техника за ателието по фотография на Националната художествена галерия
Дарението е на стойност 46.5 млн. японски йени (около 345 хил. евро) и се реализира в рамките на програмата на правителството на Япония за подпомагане на културни институции с национално значение. До момента правителството на Япония е отпуснало на Р България финансова помощ по различни културни, образователни и спортни проекти на обща стойност около 8 млн. eвро.
Дарението се състои от 86 апарата и включва микроскопи за анализ на икони, дублажна маса за ателието по живопис, специализирана техника за ателието по графика; фотоапарати, обективи и стативи; озвучителна техника, видео проектори, плазмени екрани и др. Новата апаратура ще подпомогне разширяването на издателската дейност: каталози, дипляни, плакати, картички и др.; ще бъде използвана при откривания на изложби, презентации на лекции и симпозиуми, културни конференции; ще осигури възможността да бъде дигитализиран изцяло фонда на галерията.
5 май - 18.00 ч.
Откриване на новото издание на Хартиен Арт Фест – София 2011 с представителна част от произведения, включени в програмата на Биенале за хартиено изкуство 2011
Експозицията в Националната художествена галерия е под надслов „Тръни и рози”.
4 май - 11.00 часа Сюзан Стокуел / Великобритания/ ще направи свой „уъркшоп” на оргиналните си хартиени рокли и географски карти, демонстриращи различни епохи и региони.
Селектираната за Националната художествена галерия експозиция е най – богатата и включва произведения за интериор и екстериор на автори от различни държави, които носят духа на традицията, претворена със съвременни средства и техники. Редица от произведенията, демонстриращи огромните възможности на хартията, са деликатни на вид, но изключително устойчиви и носят естетиката на естествените хармонии в природата.
14 май
„Най доброто от колекцията на НХГ” - съвместен проект със Столична община (Дирекция „Култура”) на моста на Националния дворец на културата.

ИНСТИТУТ ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПРИ БАН, ТЕЛ.: 979 30 87

16.00 ч., І етаж, 7 зала.
Откриване на авторска изложба „Творение от светлина. Изкуството на резба върху яйца” на Браян Бейти (САЩ). Под патронажа на Посолството на САЩ в България.
18.00–19.00 ч. Прожекция на филма „Писана булка” с автор Веселка Тончева, режисьор Екатерина Минкова, оператор Панайот Данчев.
19.00 ч. ІІ етаж.
Откриване на изложба „Промяна на гледната точка” на студенти от Националната художествена академия. Фолклорна музикална програма: сестри Валентинови.
21.30 ч. ІІ етаж, Огледална зала.
Откриване на изложба „Традиции. Мисия. Послание”. 60 г. НФА „Филип Кутев”. Концерт на ансамбъла.
През цялата нощ – етнографска изложба на ИЕФЕМ при БАН – Кръговратът на живота.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"
ТЕЛ.: 865 69 42

Зала «Гигантски кристали»
Постерна изложба от програмата «Великите хуманисти на ХХ в.», посветена на Акад. Валентин Афанасиевич Коптюг

18.00-01.00 ч.
1. Концерт на лауреати на Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята”
2. Фото-изложба „Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничия земя”, представяща българо-киргизката спелеоекспедиция „Тян Шан 2010”
3. Фото-изложба „Скални рисунки”, представяща единствения на Балканите вулканичен геопарк, разположен на открито
Вечер на солидарност с Япония – мултимедийно представяне
Поетичен рецитал „Българските поети за Земята” – мултимедийно представяне
Мултимедийно представяне на Международната експедиция на музея отвъд Северния полярен кръг на п-ов Кола, Русия.

Видеозала
18.00 ч.
Дискусия - „Ние - народът на България за устойчиво развитие” – водещ д-р Пенчо Пенчев



МУЗЕЙ „ХРИСТО БОТЕВ” – ГР. КАЛОФЕР
ТЕЛ.: 03133/54-07

1. Прожекция на документалния филм „И помни любящият те Христа...”, реж. А. Алтъпармаков
Експозиционна сграда, 18:30 ч.
2. „Даскал Ботевото училище – средище на новобългарската просвета”: съвместно мероприятие с ПГ „Иванка Ботева”, вкл. цялостно туристическо обслужване, представено от стажантите от специалност „Туристическа анимация”.
Даскал Ботево училище, 18:30 ч.
3. „Подготовка на Ботевата чета-финансиране, униформи, оръжие”-специализирана беседа. Музеят ще предостави възможност посетителите да се заснемат с реплика на четническа униформа пред знамето на Ботевата чета.
Експозиционна сграда, 19:30 ч.


МУЗЕЙ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” – ГР. КАРЛОВО
ТЕЛ.: 0335/93489

18.30 ч. Представяне на моноспектакъл "Дерето на елхите" от Екатерина Томова, изпълнение на Върбан Колев от Читалищен театър "Елена Снежина".

КЪЩА-МУЗЕЙ „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”
ТЕЛ.: 02 8687389
Къща-музей „Панчо Владигеров” ще представи 4 документални филма, продуцирани от музея в партньорство с Българската национална телевизия, два от които за българския музикален класик Панчо Владигеров, а другите за: водещи творци, със свой ярък принос в българската музикална култура - акад. Николай Кауфман и театралния композитор и диригент Бенедикт Молхов, ученик на Владигеров, а именно:
- „Домът на Якубица”
- „Рапсодий Wlаdigeroff”
- „Кауфман & Кауфман”
- „Бенедикт Молхов и театърът”
Вечерта ще премине под мотото „...и извън експозицията чрез видеокамерата”, а гостите на „Нощта на музеите” ще имат възможност да се срещнат и с авторските екипи на изброените филми.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК-МУЗЕЙ „ШИПКА-БУЗЛУДЖА”
ГР. КАЗАНЛЪК
ТЕЛ.: 0431/629 18

19.00 ч. - 22.00 ч.
Паметник на свободата – връх Шипка
- Представяне и прожекция на документалния филм „Ведомост”, режисьор Пламен Масларов
- Концерт на Детско-юношески хор „Искра” и ВГ „Искрица”
- Фойерверки

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ ЗА ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО - СОФИЯ
ТЕЛ.: 988 49 22

19.00 ч. Пред сградата на Галерията.
Откриване с участието на Софийски духов оркестър
19.00 ч. Зала за гостуващи изложби.
Откриване на изложбата „Хартиен арт фест 2011”.
19.00 ч. Централно фоайе.
Благотворителна изложба с рисунки на деца от дневен център „Благовещение”.
Изложба плакати на ученици от училището по приложни изкуства „Св. Лука” в София.
19.30 ч. Зала № 5, Африканско изкуство
Деца рисуват в залата.
19.30 ч. Зала № 4 „Японско изкуство Укио – е”
Ученици от 18 СОУ от паралелката с преподаване на японски език и посетители ще изработват оригами
20.00 ч.
Представяне на танцов ансамбъл при посолството на Индонезия.
21.00 ч. Зала „Рьорих”.
Участие на фондация „ДЕВАМ”. Изпълнение на ситар и табла, песни на бенгали и санскрит, демонстрация на индийско традиционно облекло.
22.00 ч. Зала № 14.
Концерт на изпълнители от Нов симфоничен оркестър.
Тематична прожекция на филми за Африка.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. МОНТАНА
ТЕЛ.: 096/307 481

Експозиционна зала ул. „Граф Игнатиев” 3, Михайлова къща, Лапидариум, Антична крепост, Художествена галерия „Кирил Петров”. Много награди и изненади за посетителите.

16.00ч. Награждаване на победителите в радиовикторина „Лапидариумът в Монтана”
Място: Лапидариумът
17.00 ч. Среща с поезията на Кирил Александров „Времето в мен”
19.00 ч. Изложба „Гоблени от колекцията на Надежда Александрова”
20.00 ч. Разговор с журналиста Нели Василева „ Музеят, ние и другите”
21.00 ч. Мултимедийни презентации за личности, теми и събития от историята и културата на България.
Място: Експозиционна зала, ул. „ Граф Игнатиев” 3

ОБЩИНСКА МУЗЕЙНА СБИРКА – ГР. ВЪРШЕЦ

Изложба „Мъдростта на един вековен дъб”, посветена на 120 – годишнината от рождението на Димитър Осинин /1891 – 1981/.

СЪПЪТСТВАЩИ ИЗЯВИ

1. Гостуваща изложба „Лика Янко” на Националната художествена галерия – София
Място: Художествена галерия „ Кирил Петров” – Монтана
2. Гостуваща изложба „Съвременна българска живопис” на Художествена галерия „ Кирил Петров” – Монтана
Място: Читалище „ Н. Вапцаров”, гр. Криводол.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ХАСКОВО
ТЕЛ.: 62 42 37

1. Постоянни експозиции.
2. Гостуващите изложби от РИМ – Варна и Музея на Родопския карст – Чепеларе.
3. Изпълнения на местните групи и изпълнители “Рокива” и “Лотос бял”.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. РУСЕ
ТЕЛ.: 082/825006

Приятели на музеите – Русе
Русенска опера, Русенска художествена галерия, Поетична група MVM, Галерия „Приятели”, Международно дружество „Елиас Канети”,
Регионален исторически музей – Русе

Осма нощ в музея. Място за свободния дух
La Huitième Nuit des Musées
17.00 ч. „Приятели на музеите”, филм на „Арена медия”, 28 мин.
Място: Исторически музей
18.00 ч. Представяне на книгата на проф. д.ф.н. Гатя Симеонова, Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, „В славен град живеем ний. Етноложки поглед към Русе”. ИК „Фабер” 2010; четене на откъси от белетристика на Г. Симеонова.
18.00–20.00 ч. Стъклени мъниста, демонстрация на старинни техники за изработка на бижута и украшения от етнографините Десислава Димитрова и Искра Тодорова.
Място: Зала „Русе”, Исторически музей
19.00 ч. „Калиграфия и поезия”, пърформанс с Теди Лихо.
Място: Галерия „Приятели”
18.00 ч.– 00.00 ч. Литературно четене. Международно дружество „Елиас Канети”
Място: Дом Канети, ул. „Славянска” 12
19.00 ч. –00.00 ч. Нощ на Русенска опера, музикален коктейл – пролог към предстоящата изложба „Звездите на Русенската опера от 70-те”
Място: фоайе на Русенска опера.
19.00–01.00ч. Отворени врати за изложбата „Цветовете на праисторията: червено, черно и бяло” и постоянната експозиция на музея „Теохари Антонеску”
Място: Гюргево
19.30 ч. Арт Арена – минути изкуство, видеопрожекция Арена Медия
Място: зала Батенберг, Исторически музей
20.00 ч. Упражнения по стил, пърформънс, по Раймон Кьоно и Илия Деведжиев, театрален клас.
Място: зала „Батенберг“, Исторически музей.
20.00 ч. Тибет, Богове и хора, изложба „На танки и мандали”
Място: Русенска художествена галерия
21.00 – 00.00 ч. Прожекция на филм „Непал и Тибет”
Място: Русенска художествена галерия
21.30 ч. Поетичната група "ЕмВиЕм" организира конкурс за най-тихо стихотворение. Четене от Мира, Влади и Мая.
Място: зала „Княз Александър І”, Исторически музей
22.00 ч. Тибетски танци с маски
Място: Русенска художествена галерия
23.00 ч. Упражнения по стил, пърформънс, по Раймон Кьоно и Илия Деведжиев, театрален клас.
Място: зала „Батенберг“, Исторически музей.
Място: Пространство за изкуства Арт център в Мега мол Русе, ет. 2
18:30 ч. – Ставри Калинов – живопис, пластика, керамика, стъкло, гоблен
Място: Пространство за изкуства Арт център в Мега мол Русе, ет. 2, на „Улица Творческа”
17:00 ч. – Две изложби с фотографии – „Русе от птичи поглед” на Александър Карчински и „Русе – още един поглед” – изготвена от Исторически музей – Русе към едноименния фотоалбум.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. КЪРДЖАЛИ
ТЕЛ.: 0361/62102

1. Гостуваща музейна изложба на Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология и антропология при БАН „Човекът и миналото”, посветена на 135 години от Априлското въстание и 190 години от рождението на Г.С. Раковски.
2. Фотоизложба на тема:”Кърджалийци с принос в САЩ” – откриване от 18.00 ч.
3. Открита сцена за концерт на рокбанди от Кърджали в парка на музея от 19.00 ч.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОВЕЧ
ТЕЛ.: 068/601382
съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Ловеч, „Екомисия 21 век”, Ловешко читалище”Наука” и занаятчии от гр. Ловеч.

1. 13.00 ч. „Улицата на занаятите”, която ще започва от Художествената галерия, кв. “Вароша” до църквата „Св. Богородица”. Майсторите ще демонстрират своето изкуство.
2. 18.00 ч. в музейна сбирка „МИНЕРАЛИ И МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ” ще бъдат направени 2 презентации - „Зодиакалният камък” и „Минералите в бита ни” и клип за празнуването на този ден досега в Ловеч. Ще можете още:
- да закупите зодиакалния си камък и да разберете много интересни неща за вас самите и какво ви „вещаят звездите;
- да се докоснете до ценни експонати, събирани от цял свят;
- малките музиканти от китарния оркестър при Ловчанско читалище „Наука” с диригент Стефан Тихов ще поздравят присъстващите;
- еко-доброволците - облечени в стари градски дрехи, ще разказват за ценните минерали в експозицията;
- за посетителите е приготвена интересна историческа справка на радиоразпространението в България и света;
- аудиторията ще бъде запозната с живота на първите хора, обитавали нашите земи и може да направите сами на ръка съдове от глина по образци, открити при археологически разкопки под ръководството на експерт от музея;
- програмата включва забавни игри за малчуганите и работа с пластелин, или направа на собствена рисунка за всички желаещи.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ЯМБОЛ
ТЕЛ.: 046/662 736
Регионален исторически музей – Ямбол за втора поредна година организира ПАНАИР НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ, който ще се проведе на 21-22 май 2011 г. в Национален археологически резерват „Кабиле” в рамките на международния празник на музеите – 18 май и обявената под патронажа на Съвета на Европа „Нощ на музеите”. Нашата „Нощ на музея” ще бъде на 21 май, включена в програмата на панаира.

21 май (събота) Традиционно посрещане на посетителите на входа на обекта от фолклорна група – с. Кабиле.
9.30 ч. - Начало на панаира пред Археологическия музей в НАР ”Кабиле” (звуков сигнал „атака” – тромпет).
10.00 ч. – Начало на представлението на сдружение „Чигот” - Варна и представители на други групи за исторически възстановки.
Продължителност – от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 20.00 часа.
Атракции:
- на всеки кръгъл час ще има демонстрация (военни маневри, пазар на роби, религиозен ритуал, гладиаторски боеве) или турнир по стрелба с лък и копие с възможност за участие на посетителите.
10.00 ч. – Презентиране на идеята за създаване на „Музей на бойната слава” в Ямбол
- откриване на изложба, свързана с даденостите на региона като център на съсредоточаване на военни формирования с участието на военна техника, имущества и военнослужещи от поделения 52590 и 54100 – Ямбол.
17.00 ч. – Концерт на група „Последен момент” - Ямбол
20.30 ч. – Огнено шоу „Дивинитас” - София
От 10.00 до 17. 00 ч.:
- палатков информационен център с рекламни материали; място за срещи между партньори и приятели;
- представяне на проект за атракцион Castelum “Kабиле”.
Атракция: стена с изображение на римски войник в цял ръст - възможност за снимки на посетителите;
- изложба на художници от ХГ „Жорж Папазов” - Ямбол и РИМ – Ямбол;
- астрономически наблюдения с телескоп – Астрономическа обсерватория с планетариум – Ямбол;
- палатков лазарет с възможност за оказване на първа помощ (измерване на кръвно налягане след участие в гладиаторска битка или изкачване на Зайчи връх и др.);
- изложба-базар на сувенири–реплики на археологически находки от Ямболския регион и други керамични изделия;
- представяне на хлебни и сладкарски продукти;
- представяне на продукти на винарска изба.
22 май (неделя)
10.00 -14.00 ч. - програма на групите за исторически възстановки.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ПЛЕВЕН
ТЕЛ.: 064/822623
„Спомен от стария Плевен” е мотото на проявите, с които музеят ще се включи в Европейската инициатива „Нощ в музея”.
Със съдействието на: ДТ „Иван Радоев”, ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, ПГ „Захарий Зограф”
Медийни партньори: КТ „Плевен Спринт” и радио „Плевен”
Звук и светлина „Рули” ООД

ИЗЛОЖБИ:
1. „Дарения. Избрано през годините”.
2. „Училищни уреди и апарати” – гостува Национален музей на образованието – Габрово.
3. „Уникати от Рогозенското съкровище” – гостува Регионален исторически музей – Враца.
4. „Живопис и скулптура. Международен пленер по случай 130 г. от Руско-турската освободителна война, 2008 г.” – дарение.
5. „Животни – артисти” – частна колекция на д-р Стоян Лазаров.
6. „В света на динозаврите” – Украински музей.
7. „Вера – Мисия Феномен” – посветена на Вера Кочовска .

В ПАРКА НА МУЗЕЯ:
1. Разходка по улица „Александровска” – възстановка на част от старата главна улица на Плевен, 30-те години на ХХ в.
2. Музикално-сценичен спектакъл „Спомен от стария Плевен” с участието на Плевенска филхармония, Общински духов оркестър, Общински хор „Гена Димитрова”, Хор за популярна музика „Емил Димитров” при читалище „Цветан Спасов”, Клуб за спортни танци, Венцислав Ветов – цигулка, Клуб „Традиция”.

ДИРЕКЦИЯ „ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕИ” – ГР.ПЛЕВЕН
ТЕЛ.: 064/837306

18 май
20.00-24.00 ч. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” - вход свободен
20.00 ч. Представяне на хладно и огнестрелно оръжие от Руско-турската освободителна война 1977 г.
21.00 ч. Концерт на тримата славянски тенори Любомир Дяковски, Константин Янков и Григорий Палищук с Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова”, Общински духов оркестър и Духов оркестър на сухопътните войски.
Концертът ще завърши с увертюрата на П. И. Чайковски „1812 г.” с топовни гърмежи, която в този формат се изпълнява за първи път в Плевен.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СЛИВЕН
ТЕЛ.: 044/622495

9.00 - 19.00 ч. – Щанд за сувенири пред РИМ
10.00 - 18.00 ч. – на монитор пред входа на РИМ се излъчват рекламни клипове, представящи музеите в Сливен и музейни експонати
18.00 – 19.00 ч. – изпълнения на Детски фолклорен танцов състав при ОУ „Хр. Ботев” – Сливен, с ръководител Станка Иванова
Възпроизвеждане на пролетна обредност „Кукери” – изпълняват група от читалище „Д-р Петър Берон” – с. Тополчане
Място: Къща-музей на Сливенски бит
19.00 – 20.00 ч. – Изпълнения на деца от ОШИ „М.Тодоров” при ч-ще „Зора”
Място: залите на РИМ
Детски хор „Дружна песен” с диригент Яна Бонева
Пред сградата на музея:
20.00-21.45 ч. – Програма на Детски комплекс – Сливен
1. Детска вокална група „Ритъмчета” с худ. р-л Елена Пеева.
2. Модерен балет „Грация” с худ. р-л Юлия Кирова.
3. Индивидуални изпълнения на деца от клуб „Ритъм” с худ. р-л Елена Пеева.
4. Мажоретен състав с худ. р-л Юлия Кирова.
5. Народен хор с р-л Маруся Петрова.
6. Детски танцов ансамбъл „Тракийче” с худ. ръководител Мирчо Дерменски.
21.45–22.00 ч. – Изпълнения на Клуб по спортни танци „Сливен” – гр. Сливен, с треньор Цанка Иванова.
22.00–22.20ч. – Хореографски състав при 12 СОУ „Е. Багряна”.
22.20–22.45 ч. – Изпълнения на ученическа рок група при Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов” – Сливен.
22.45–23.30 ч. – Изпълнения на група „Епизод”.
От 17.00 до 19.00 ч. в къща-музей „Х. Димитър” - излъчване на филма „Планината на непокорните”, автори - специалисти от РИМ-Сливен.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ВИДИН
ТЕЛ.: 094/601 710
1. Изложба "Археологическо лято 2010", която ще се открие на 13.05.2011г. в 11,00 ч.
2. Джаз концерт на формация "Nikolas Simeon grup"- Австрия от 20.00 ч. в замък "Баба Вида" на 16.05.2011 г.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ГАБРОВО
ТЕЛ.: 066/809767
По предложение на Община – Габрово и съгласуване с музеите и галерията в Габрово, VІІ-то издание на „Нощта на музеите” ще се състои на 21.05.2011 г. Датата е избрана, защото е част от празниците на града и е кулминацията на карнавала на хумора. На този ден посетители в Габрово са габровци, които живеят извън града и гости от другите градове на страната.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СМОЛЯН
ТЕЛ.: 0301/62770

19.00 ч. – Концерт на самодейни състави при читалище “Христо Ботев” – Смолян
20.00 ч. – Снимка за спомен с традиционни родопски костюми
19.00ч.–Отворени врати на постоянна експозиция “Културно-историческото богатство ва Родопите от древността до наши дни”


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ- ГР. БУРГАС
ТЕЛ.: 056/842582

ИЗЛОЖБИ
17.00 ч. Откриване – «Блясъкът на вечността – двуколката от с. Караново, Новозагорско»
Археологическа експозиция
18.00 ч. Музеен проект «Да изтъчем заедно една българска черга»
Етнографски комплекс
135 г. от Априлското въстание – участие на българи от Бургаския край
Историческа експозиция на ул. «Лермонтов» № 31
Южното черноморие от птичи поглед – фотоизложба на Татяна Стефанова-Байкушева – Природонаучна експозиция на ул „Фотинов” № 30
Изложби на детски школи по приложни изкуства
ПРОЖЕКЦИИ НА ФИЛМИ ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА БУРГАСКИЯ КРАЙ И НА ФИЛМА „ПЪТЯТ НА БОТЕВАТА ЧЕТА”.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ТЕЛ.: 062/623772
17.05.2011 г.
Начало – 19.00 ч.
Място – Затвора-музей
19.00 ч. - Музикални изпълнения на деца от ДМШ при Младежки дом – Велико Търново
20.00 ч. - Концерт на Вокална група „Пеещи камбанки”
21.00 ч. – Представяне за първи път в България на песен за Търново по стихове на Иван Вазов в изпълнение на Валентина Алуркова и дарение за Затвора - музей
22.00 ч. – Прожекция на филм за Филип Тотю
23.00 ч. – Атракция на Клуб „Традиция”
23.30 ч. - Концерт на младежка рок- група „Кову”

Всички гости ще могат да влязат свободно, да разгледат експозицията, да се снимат в килиите и новооткрития кабинет на Директора на затвора.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ШУМЕН
ТЕЛ.: 054/877410
„КОГАТО МИНАЛОТО ОЖИВЯВА”
Експозицията ще бъде отворена за посещения без входна такса от 13.00 ч. до 1.00 ч. след полунощ. Къщите-музеи, без входна такса, от 13.00 ч. до 22.00 ч.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
Гостува АЕК „Етъра”.
20.00 ч. Изложба „Когато миналото оживява”.
20.00–01.00 ч. Базар на занаятчийски изделия на майстори от АЕК „Етъра”
20.00– 01.00 ч. Демонстрации на мутафчия и шекерджия от АЕК „Етъра”
КЪЩА-МУЗЕЙ” Л. КОШУТ”
18.00 ч. Магията на дърворезбата” Авторска изложба на Школата по дърворезба към ОДК – Шумен с ръководител А. Минчев.
18.00–20.00ч. Демонстрации на уменията на младите майстори – дърворезбари от ОДК – Шумен
КЪЩА-МУЗЕЙ „П. ВОЛОВ”
19.00 ч. "Нощни китари"- концерт на шуменски китаристи и бардове
КЪЩА-МУЗЕЙ „Д. ВОЙНИКОВ”
16.00 ч. „От извора български” – Изложба живопис – възрожденска архитектура, запазена до днес в историческите резервати на България на варненския художник К. Китанов.
МУЗЕЕН КОМПЛЕКС „П. ВЛАДИГЕРОВ”
20.00 ч. „Импровизации в Нощта на музеите” Концерт на студенти от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, катедра „Музикална педагогика”.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ПАЗАРДЖИК
ТЕЛ.: 034/443113
ХГ „СТАНИСЛАВ ДОСПЕВСКИ” – ГР. ПАЗАРДЖИК
ТЕЛ.: 034/444152

14.30–15.30ч. Рисуване на студенти от Института по педагогика на изобразителното изкуство – Пазарджик.
15.30 ч. Начало на „Овчарска резба” (в Лапидариума на РИМ и ХГ) – демонстрация на дърворезбена техника (продължителност – без ограничение)
16.00–17.00 ч. Изучаване на техники за свирене на най-древния и просто устроен музикален инструмент – австралийското диджериду.
17.00–17.30 ч. Откриване на изложба „През ключалката” на автори, работещи в ХГ „Станислав Доспевски” – Пазарджик
18.00–19.00 ч. Моноспектакъл на Александър Пасков (в Зала 1 на ХГ)
19.00–20.00 ч. Ангобой Капела
20.00–21.00 ч. Трио акустични китари (в Лапидариума на РИМ и ХГ)
21.00–01.00 ч. Формация „Екс” – Самба група - инструментална ритъм група от различни ударни инструменти; неформална театрална група с танц и музика; огнено шоу; музикални импровизации на различни музиканти от Пазарджик и страната.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. КЮСТЕНДИЛ
ТЕЛ.: 078/55 00 95

10.00-18.00 ч. Игра „Отключи историята на своя град” – 2011 г.
15.00-21.00 ч. Атракции в двора на музея
- арт работилница с базар;
- фотосесия с облекла от фонда на музея;
- снимки пред реставрирана римска колесница;
- обиколка с файтон сред парковото пространство на музейния двор;
- възрожденски възстановки;
- прожекция на документални филми от фонда на музея.
16.00 ч.Откриване на фотоизложба „Български крепости” в двора на музея
19.00ч.Теглене на печелившите имена от играта „Отключи историята на своя град” – 2011 г. в двора на музея
20.00 ч. Откриване на изложба „Археологически обект „Гороцветна – 2010 г.” в зала „Асклепий” на РИМ – Кюстендил

На 14 май 2011 г. всички музейни експозиции - Къща-музей «Ильо Войвода», Къща-музей «Димитър Пешев», Емфиеджиева къща, Комплекс «Св. Георги» в кв. „Колуша”, гостуващата изложба «Праисторическа Тракия VI-III хил. пр. Хр.» в изложбена зала в джамия «Ахмед бей» - ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10.00 ч. до 21.00 ч. Археологическата и етнографска експозиции в двора на музея ще приемат посетители до 1.00 ч. след полунощ.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ДОБРИЧ
ТЕЛ.: 058/603 256

16.00–16.30 ч.Откриване на експозиция „Детство мое”
16.30–20.00 ч. „Песъчинки от детството” със следните модули:
- „Дай, бабо, огънче!” – фолклорна програма с възстановка на стари детски игри с участието на деца от СОУ „Св. Климент Охридски”;
- „Малките приложници” – работилница на открито;
С участието на деца от СОУ „Св. Климент Охридски”;
- „Ето ни днес” – музикална програма с участието на Студио за поп рок певци „Сарандев” и Арт център „Палитра”.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ТЪРГОВИЩЕ
ТЕЛ.: 0601/64147
18.00 ч. на 13 май до 1.00 ч. на 14 май 2011 г.
Място: Славейковото училище

18.00 ч. Концерт на ученици от клас „Народно пеене” при ІІ СОУ „Никола Маринов” с художествен ръководител Елена Василева
18.30ч. Откриване на изложбата „Архивът „Гибсън”
19.00ч. Вечер на Индонезия. Гостува Танцовият ансамбъл при Посолството на Република Индонезия в София PESONA MAWAR NUSANTARA - „Очарователните рози на Архипелага”
20.00 ч. Откриване на изложбата „Съкровището на Петър Банов”
19.30-24.00ч. Видеопрожекции на филми от фонда на Регионален исторически музей – Търговище
Място: Славейково училище
Археологическата експозиция
18.30 - Отворени за посещение Археологическата и Етнографската експозиции и изложбите:
Славейково училище: „Архивът „Гибсън”, „Съкровището на Петър Банов”, „50 години от първия полет на човека в Космоса”
Хаджи Ангелова къща: „Билките в народната традиция”.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ВРАЦА
ТЕЛ.: 092/620373

Централна сграда на РИМ – Враца
10.00-16.00 ч. Експериментални демонстрации – представяне на семена от едноделно зърно (използвано през новокаменната епоха) и техники за обработването му; стриване на семената в каменни мелници до получаване на брашно; омесване на брашното и изпичане на готовия хляб върху каменни плочи или в глинена пещ; дегустации и приложения; видео заснемане;
16.00-16.30 ч. Експониране в зала „Каменна дъга” на фосил ХИПАРИОН (предшественик на коня) от преди 10 млн. години – без паралел в България;
16.30-17.00 ч. Откриване в зала „Археология” на новоекспонираното „in situ” ранно неолитно погребение от Оходен-Валога;
17.00-17.30 ч. Откриване на гостуващата изложба „Ръчни художествени тъкани” – дело на Иван и Наташа Манчови от с. Софрониево, членове на Задругата на народните и художествени занаяти;
Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ – Враца
постоянни кинопрожекции на документални филми от видеотеката на музея
ЕВК „Св. Софроний Врачански
18.00–19.00 ч. ФОЛКЛОРЕН ЦИКЪЛ
- Изпълнения на Танцов състав „Хемус” при Община Враца;
- Изпълнения на Танцов състав при СОУ „Отец Паисий”;
- Изпълнения на група за инструментален и певчески фолклор с ръководител Пламен Герганов;
- Индивидуални изпълнения на певчески фолклор – Калинка Андреева и Силвия Веселинова;
19.00-19.30 ч. РЕТРО ФОТОАТЕЛИЕ
19.30-21.30 ч. МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧЕН ЦИКЪЛ
Изпълнения на Духов оркестър при Читалище „Развитие” – Враца;
„Любовни въздишки под звездите на Враца”
Изпълнения на стари градски песни – вокална група „Романтични сърца” – Враца и Дора Манчева;
Демонстрации на Клуб по спортни танци при Младежки дом – Враца;
Рецитал на избрани стихотворения от Никола Костов (Червен лиляк);
Поетичен рецитал на стихове за любовта на поетите Иван Пеев и Яна Кременска;
21.30 ч. МУЗИКАЛНО-СЦЕНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ
„Огнена феерия” – Театрална формация „ТЕМП” при Младежки дом – Враца;
„Самодивски танци” – Танцова формация „Магнифика”.

ОБЛАСТ ПЕРНИК
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЕРНИК
ТЕЛ.: 076/603118
Ден на отворени врати - 17.00 – 24.00 ч.
Изложба „Хлябът и животът”. Обредни хлябове от фонда на РИМ-Перник.
Изложбена зала, „Семейна неделя в музея”
Програма за деца – „Нещотърсачи”.
Програма за деца и родители – Участие в демонстрация на правене на традиционни хлябове.
„Музеят и приятели” – Концерт-спектакъл в РИМ-Перник. Съвместно с Районен Младежки дом „Мошино”, Обединен детски комплекс – Перник.
„Уличен театър” - съвместно с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” - София
Поетична вечер „Градът, който обичаме” - съвместно с Общински комплекс Дворец на културата.

ОБЩИНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ –ТРЪН
ТЕЛ.: 0898/706387
Ден на отворени врати -17.00–24.00 ч.
Изложба „Фосили от Пернишко” - съвместно с РИМ-Перник.

ОБЩИНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – РАДОМИР
ТЕЛ.: 0777/80343
Ден на отворени врати - 17.00–24.00 ч.
Изложба „Радомир през античността” - Съвместно с РИМ-Перник.

ОБЩИНСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ЛЮБЕН ГАЙДАРОВ”
ТЕЛ.: 076/600726

Ден на отворени врати - 17.00 – 24.00 ч.
Концерт на Камерен оркестър „Орфей”, диригент Райчо Христов.

ОБЩИНА ПЕРНИК. КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ПОДЗЕМНА МУЗЕЙНА СБИРКА.
Мистерия от „Старите рудници”. Атракционна програма в Подземния минен музей.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. БЛАГОЕВГРАД
ТЕЛ.: 073/88 53 70

16.00 ч. Уъркшоп на открито пред музея с участието на студенти от Национална художествена академия, катедра „Метал”
16.00-18.00 ч. Детска нощ в музея в интерактивна експозиция „Музеен кът”. Занимателни игри и образователна програма. Ревю на праисторически дрехи и накити.
18.00 ч. Откриване на „Нощта на музеите”
Изложби „Археологическа колекция на Нумизматичен музей – Русе и „Монетите на римската колония Деултум”.
19.00 ч. Награждаване на дарители и съмишленици на музея
19.30 ч. Ревю на модели, изработени от студенти в ЮЗУ „Н. Рилски” – факултет по изкуствата
21.00 ч. Представяне на документален филм на РТВЦ – Благоевград „Белият кораб на сушата” – история за хан Хаджи Никола във Велико Търново
21.30 ч. „Спомен от старите ленти” – прожекция на архивни кинопрегледи.


РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ГР. ПЛОВДИВ
ТЕЛ.: 032/633096
Специално за „Нощ на музея” ще бъде открита обновената зала „Птици”

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ПЛОВДИВ
ТЕЛ.: 032/269 955
Постоянна експозиция „Българско Възраждане” – развитието на града ХV-ХІХ в.
Постоянна експозиция „Съединение на България 1885”
Постоянна експозиция Център за съвременна история - „Душата на японската кукла”

18.00 ч. Откриване на фотодокументална изложба „Бомбардировките над София”, съвместно с Фотографската академия.
19.00 ч. Временна изложба „Патриарх Кирил – живот и дейност” и безплатен театрален спектакъл „Небето на Димитър” на Димитър Селенски.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СТАРА ЗАГОРА
ТЕЛ.: 042/919 206


17.30 – 18.30 ч. Държавна опера - Стара Загора
Фоайе – Фотографска изложба „Атон”, автор Славчо Славов
19.00 – 01.00 ч. Къща- музей „Гео Милев”, ул. „Гео Милев” 37
19.00 ч. 75 години от рождението на поета Иван Груев. Премиера на стихосбирката му „Пречупване на светлината” с участието на Владимир Янев, Тодор Чонов и Диана Найденова.
21.00 ч. Рецитал по стихове на Иван Груев
19.00–24.00ч. II експозиционно ниво на РИМ – Старт на играта „Гатанката отгатни и нататък премини”
На касата за билети ще получите талон с гатанка. Отговорът й ще Ви отведе в следващия обект за посещение. Там ще получите друга гатанка. За всеки, събрал всички талони с гатанки, ще има награда на последния обект.
19.00–01.00 ч. Регионален исторически музей, бул. „Руски” 42
19.30–20.00ч. IV-то експозиционно ниво „Вечер на дарителя” (тържествено връчване на свидетелства на дарителите на музея през годината)
20.00 ч. III-то експозиционно ниво
Официално обявяване финала на дарителската акция за реставрация на знамето на Старозагорските въстаници
20.30 – 01.00 ч. зала №33 Изложба на новопостъпило дарение на снимки и книги на полк. Васил Сейреков и прожекция на мултимедийни продукти на военна тематика
20.00–22.00 ч. Двор на музея – „Една нощ в лапидариума”
19.00–01.00 ч. Кафене на открито с участието на комплекс “Форум”
20.00–21.00 ч. Концерт на Духов оркестър - Стара Загора
21.00–22.00 ч. – „Комедия Дел‘Арте“ – театър за възрастни, представен от Държавен куклен театър
20.30–01.00 ч. Антична улица – „Дяволът носи ... тога” - кът за римска мода и снимки (...на желаещите ще бъде облечена римска тога, с която да се снимат в автентична обстановка)
19.00–01.00 ч. II експозиционно ниво- Книжарница „Последен шанс”
19.00–01.00 ч. IV-то експозиционно ниво – „Да напишем заедно най-дългата приказка”
19.00–01.00 ч. – Градска художествена галерия Стара Загора, бул. „Руски” 27
19.00–01.00 ч. Камерна изложба „Димитър Гюдженов /1891-1979/”
19.00–01.00 ч. Ретроспективна изложба „Марко Шивачев /1892-1946/”
20.00ч. Изпълнения на вокална студия „Розов свят” с художествен ръководител Веселин Божков.
20.30 ч. Три етюда на студио „Пантомима” към НУМСИ „Христина Морфова” с художествен ръководител Красимир Ангелов
21.00 ч. Мирослав Димов – изпълнения на маримба
23.00 ч. Марк Шагал – мултимедия
19.00–01.00 ч. Къща-музей „Градски бит ХІХ век”, ул. „Димитър Наумов” 68
19.00–01.00 ч. I-ви етаж – Изложба - базар на дърворезба, автор Димо Балабанов
20.00–22.00 ч. II-ри етаж – Изпълнения на група „Рамона” с художествен ръководител Петко Бонев, Народно читалище „Железник”, Стара Загора
19.00–01.00ч .Късно антична мозайка на ул. „Столетов” 117 (северно от Операта) – отворена за посещение
19.00–01.00 ч. Антична улица пред Операта и Античен форумен комплекс при Западна порта
19.00– 21.30 ч. Игра „Открий съкровището с фенерче”
19.00– 19.30 ч. II експозиционно ниво на РИМ (каса за билети) - записване за участие
20.00 ч. Старт на играта (на входа на РИМ)
22.00 ч. Обявяване на наградите от играта на II експозиционно ниво в РИМ
21.30-24.00ч. – Античен форумен комплекс при Западна порта - прожекция на кино „Промакс”
21.30 ч. Документален филм „Краят на Римската империя”
22.30ч. Игрален филм „Агора” (филмът, с режисьор Алехандро Аменабар, разглежда за пръв път един от централните моменти в историята на Западния свят. Има 13 номинации и 7 награди „Гоя”, които са испанският еквивалент на американските награди за кино „Оскар”).

Всеки, направил покупка от сувенирния щанд на музея на стойност над 5 лв., ще получи 10 % отстъпка при едно посещение в ресторант в рамките на месец МАЙ.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ИСПЕРИХ
ТЕЛ.: 08431/47-83

ВЕЧЕР „АРТ ТАНЦ ВЕЧЕРИНКА”
НАЧАЛО – 18.00 ч.
1. Художествена галерия - Посетителите ще могат да разгледат изложбата „Цвят за двама” с автори четирима млади художници от гр. Исперих и от гр. В. Търново и да бъдат „погълнати” от магията на „Магьосникът-художник” /„Боди арт” - рисунка върху тяло/. Изявата ще бъде осъществена съвместно с читалище „Съзнание-1891” гр. Исперих.
2. Постоянна музейна експозиция – Посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция и изложбата „Исперих – вчера и днес”.
19:30-22:00 ч. Гостите ще могат да се насладят и да участват в музикалната програма, наречена „Кратка школа по танци” - след като видят изпълненията на деца от детската школа и танцов клуб „Ахинора”, всеки, който желае, може да се включи в изиграването на дадения танц /хоро, зумба, танго и други/. Програмата ще се осъществи съвместно с читалище „Съзнание - 1891” гр. Исперих. От 22:00 ч. ще започне прожекция на филмите: „Кафене „Сарай борун” и „Мис Кемаллар”, заснети през 2010 г. във връзка с честванията на 50 г. от обявяването на Исперих за град.
3. Етнографска къща гр. Исперих- Посетителите ще могат да разгледат изложбата „Цветна ферия с восък” на Исторически музей - Исперих и да видят атракцията „Варене на качамак по стара традиционна рецепта”. Тя ще бъде изпълнена от Тодорка Иванова – аниматор към Исторически музей Исперих и служители на Исторически музей - Исперих.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. БРАЦИГОВО
ТЕЛ.: 03552/2139

1. Кръгла маса на тема „Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт.
2. Концерт във Възрожденски комплекс „Попови къщи” на Ансамбъл за народни песни и танци, гр. Пазарджик..
3. Рецитал на патриотични стихове от кръжока по художествено слово към читалище "Васил Петлешков".
4. Концерт от патриотични песни на хор „Дълголетие” към клуба на пенсионера в гр. Брацигово.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ПАВЛИКЕНИ
ТЕЛ.: 0610/5-28-77

Дните от 16 до 20 май включително ще бъдат обявени за дни с безплатен достъп в музея и на Античния керамичен център.
16 май
18.00 ч. откриване „Нощта на музеите”
18.15 до 19.00 ч. Представяне на изложбата „КАЛЕНДАРЪТ – МЕРИЛО НА ВЕЧНОСТТА” и експозициите на музея
19.00 ч. Концерт на „ЛЮТИ ЧУШКИ” – Клуб по български народни хора с художествен ръководител д-р Анелия Данчева.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ВЕЛИНГРАД
ТЕЛ.: 0359/51 342

Откриване с гостуваща изложба от АЕК „Етър”, Габрово – „Овцевъдството в Централния Балкан”.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ „ПРОФ. МЕЧИСЛАВ ДОМАРАДСКИ” - ГР. СЕПТЕМВРИ
ТЕЛ.: 03561/35-02

14.30 ч. Обща изложба „Живопис” на детски школи по живопис от община Септември”
Място: В залата на АМ, гр. Септември
15.00 ч. Представяне на филма „Живот на родолюбец” - режисьор Евгени Попов
Място: зала № 2 на АМ, гр. Септември
17.00 ч. Откриване на изложба „За буквите” на художника Георги Веселинов
Място: залата на АМ, гр. Септември
18.30 ч. Концерт на рок-група „Мастерс”, гр. Септември
Място: В двора на АМ гр. Септември

ДОМ „ПЕТКО СТАЙНОВ” – ГР. КАЗАНЛЪК
0431/6-50-14

19.00 ч. „Поетично-музикална вечер с творчеството на Франсоа Вийон“ с участието на ученици от СОУ „Екзарх Антим I“ и ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра 1860“, с преподавател Елена Юлианова и ученици от Школата по класическа китара към Военен клуб - Казанлък с преподавател Стефан Христов.
Място: музикален салон на Дома

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ- ЧИПРОВЦИ
ТЕЛ.: 09554/2168

20.30 ч. Откриване с връчване награди на дарителите
21. 00 ч. Концерт- торлашки фолклор с участието на фолклорни групи от гр. Чипровци, с. Железна и с. Копиловци
22.00 ч. Откриване на изложба „Магията на булчинските рокли”
22.30ч. Концерт на Мъжки хор при НЧ „Разум 1883” – Монтана, изпълнения на църковнославянска, европейска и българска хорова класика.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. БЯЛА ЧЕРКВА
ТЕЛ.: 06134/2533

„Нощта на музеите” в Бяла черква ще се проведе на 13 и 14 май 2011, тъй като на 13.05 2011 г. ще се състои честването на 135 – год. от Априлското въстание.
На 13-14 май Исторически музей – Бяла черква ще работи с удължено работно време и ще обяви безплатен достъп за посетителите в следните музейни експозиции: Исторически музей, Къща-музей „Цанко Церковски”, Къща-музей „Райко Даскалов”, Природонаучна експозиция и етнографска експозиция.

13 май 2011 г.
9.00 ч. Ученически крос „Бачо Киро”
10.30ч. Начало на Национален поход „По стъпките на четата на Поп Харитон и Бачо Киро”- посещение на музейните експозиции от участниците в похода
14.00ч. Кръгла маса „135 г. Априлско въстание”
16.00ч. Откриване на документална и фотоизложба „Април 1876 в паметта на поколенията”
17.00ч. Освещаване на знамена, кметство и клуб „Традиция”
18.30ч. Концерт
20.00ч.Спектакъл-възстановка на излизане на белочерковските въстаници от четата на Поп Харитон и Бачо Киро; Факелно шествие до м. „Черничака”
21.00 ч. Тържествен митинг – заря
14 май 2011 г.
Ден на отворените врати в музейните експозиции
Посещение на изложбите:
Исторически музей – „Април 1876 в паметта на поколенията”
Природонаучна експозиция – изложба „В света на тиквите”
Участие на ИМ-Бяла черква в кръгла маса „135 години Априлско въстание” в Дряновския манастир и в спектакъл-възстановка на сраженията в Дряновския манастир през 1876.

СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО
ИЗКУСТВО – ГР. ТРЯВНА
ТЕЛ.: 06776/6-22-78

Музеят ще отвори врати за вечерно безплатно посещения на музей „Азиатско и африканско изкуство”. Проявата ще се съпътства от музикална програма с участието на ученици от СОУ „П. Р. Славейков”, гр. Трявна.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ТУТРАКАН
ТЕЛ.: 0866/61235

20.00 ч. Театрална постановка „Щърков хан” по мотиви от разкази на Борис Илиев
Място: лапидариума на музея. Съвместна организация със самодеен театър с ръководител Ценка Бойчева.
21.30 ч. Гостуваща изложба „Бързо, точно, срочно”
Място: изложбена зала на музея
23.00ч. Дегустация на вина от местни сортове от Тутракан
Място: залите на музея


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СЕВЛИЕВО
ТЕЛ.: 0675/32724

Представяне на изложба „Реплики на неолитни съдове и култови предмети”, изработени от посетители с консултация на музейни специалисти и художник.
Всеки посетител ще има възможността да изработи по негово желание реплика на някои от най-добрите образци на неолитното изкуство от нашите земи, представени чрез фотоси.


ОБЩИНА МАДАН
ТЕЛ.: 0308/2-31-37

20.00 ч. В Кристална зала - Мадан, която съхранява уникална сбирка от минерални образци, ще се представи моноспектакъла „ Кристален шепот”, подготвен от театралната школа към НЧ „Иван Вазов”, с ръководител г-н Румен Бечев.
21.00 ч. В Пещера „Шаренка” (единствената пещера-музей в община Мадан) ще се представи музикална програма „Песента в сърцето на пещерата”. Участници в програмата :
- Рок-група „Микроб” към НЧ „Иван Вазов” гр. Мадан;
- Фолклорни изпълнители към НЧ „Иван Вазов” гр. Мадан.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СВИЩОВ
ТЕЛ.: 0631/6-04-52

18 май
19.00 ч. Кратка програма на мажоретен състав при ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”
19.30 ч. Представление –„Търси се лъжец”
20.30 ч. Програма на група за модерен балет
20.45 ч. Концерт на рок-група „DIVISION ONE” гр. Русе
22.45 ч. Прожекция на филм на Хоби ТВ „Дестинация България: Свищов”

Посетителите ще могат да разгледат и откритата на 16 май изложба, посветена 85 години къща музей „Алеко Константинов” (непоказвани досега експонати от фондовете на Исторически музей Свищов)


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ДИМИТРОВГРАД
ТЕЛ.: 0391/66787
Музеят ще работи с безплатен вход за всички посетители.
В сградата на Исторически музей:
10.00-20.00 ч.
Димитровград
Бригадирско движение в България
Село Крум – векове на кръстопът
Дом-музей „П. Пенев”
10.00-18.00 ч. Експозиция за живота и творчеството на поета
ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЧУРЧУЛИЕВ”
10.00-18.00 ч. Изложба „Нарисувана поезия” – графика - зала 1


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СТРЕЛЧА
ТЕЛ.: 03532/35-33

12 май
17.00 ч. - Фотоизложба „История, изсечена в скалата – послания от вековете”
Организатори на изложбата: НАИМ при БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски”- Благоевград, катедра Културология и Университетски научноизследователски център за древни европейски и източно-средиземноморски култури, Институт за космически и слънчево – земни изследвания при БАН, филиал Стара Загора, Общинска администрация – Стрелча, Исторически музей – Стрелча, Сдружение с нестопанска цел „Борей 2009”.



ЕТНОГРАФСКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ЕЛХОВО
ТЕЛ.: 0478/88039
Свободен достъп до експозицията на музея при удължено работно време до 1.00 часа на 15 май. Постоянно ще вървят прожекции на мултимедийни презентации, свързани с местното културно-историческо наследство.
АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ „БОЖЕНЦИ”

19.00 ч. Откриване на изложба – творби енкаустика
Място: Изложбената зала на Старото школо
Изработване на светещи хартиени балони по спомени на местни жители от региона (върху конструкция от дървени пръчки се опъвала хартия, а отдолу е имало напоена гъба със запалителна течност); деца от Школа по енкаустика ще демонстрират най-древната живописна техника „енкаустика”.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР.КАВАРНА
ТЕЛ.: 0570/821 50

20.00ч.Откриване на изложба „Варна, морето и още нещо ...” – гостува РИМ – гр.Варна
21.00 ч. Демонстрация на прабългарски бойни изкуства в изпълнение на прабългарска школа „Багатур” – гр. Варна
21.30 ч. Рисувани приказки по „Храбрият шивач” от братя Грим в изпълнение на Христо Колев (бате Ицо) – гр. Варна
22.30 ч. Прожекция на документален филм за Ф. Ф. Ушаков.

Всички музейни експозиции: Исторически музей, Етнографски комплекс, Експозиция „Добруджа и морето” ще бъдат отворени за безплатно посещение до 1,00ч. след полунощ.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ПОПОВО
ТЕЛ.: 0608/423564

18.00 ч. Откриване на изложба „Дарители & Дарения“ и награждаване на дарители
19.00 ч. Камерен струнен концерт (цигулки)


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ЛОМ
ТЕЛ.: 0971/66069
17.00 ч.
Мажоретни състави при СОУЧЕМИ "Димитър Маринов" - Лом в Лапидариума на музея
Откриване на изложба "Ломчани от миналото"- национални костюми и накити - от колекциите на Исторически музей - Лом.
Мултимедийна презентация "Лом-преди и сега"- ученици от СОУЧЕМИ "Д. Маринов".
Концерт на младежки музикални формации.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. СВИЛЕНГРАД
ТЕЛ.: 0379/71097

Обявяване на удължено работно време и безплатен достъп в този ден до експозициите на ОИМ-Свиленград.

Освен постоянните експозиции в ОИМ –Свиленград може да се разгледа и временната изложба за развитието на фотографското дело в Свиленград.
10.00-11.00ч. Посещение на туристическа група от Ботевград в Свиленград, разглеждане на музея, запознаване с историята на Свиленград
11,00ч.- Литературна програма с участието на ученици от І ОУ”Ив.Вазов”-Свиленград на тема ”Вазов в Свиленград” ( 22-годишният поет е бил 1 година главен учител в Свиленград) - поезия, живот и дейност.
Изпълнения на тракийски песни от фолклорната група при Клуба на пенсионера „Ал. Кипров” № 2 - Свиленград и изпълнение на пролетен танц от Танцов център с ръководител Петя Стефанова.

МУЗЕЙ „СТАРИНЕН НЕСЕБЪР”
ТЕЛ: 0554/46018

Специално подготвен транспарант върху фасадата на Музея ще привлича посетителите.

Посетителите на Археологическия музей ще могат да разгледат подредената специално за „Нощ на музея” временна изложба „Археологическо лято 2010”, като акцент в нея ще бъде новооткритата през 2010 г. и вече реставрирана бронзова хидрия с апликация от ІV век пр. Хр.
съпътстваща програма пред сградата на Археологическия музей
На всеки кръгъл час (18.00 ч., 19.00 ч. и 20.00 ч.) ще започват различни изпълнения. Програмата включва:
- Фолклорна програма, подготвена от Общинска школа по изкуствата, гр. Несебър;
- Танцова програма, подготвена от Общински детски комплекс, Несебър;
- Музикална програма, подготвена от вокална група към читалище „Яна Лъскова”, Несебър.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ЖОРЖ ПАПАЗОВ” – ГР. ЯМБОЛ
ТЕЛ.: 046/66 10 10

19.00 – 01.00 ч.
Постоянна експозиция на Художествената галерия
1. Изложба на преподаватели от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” - Сливен
2. Експониране на документални материали – родната къща на Жорж Папазов
3. Художници с китари… и една хармоника
4. Изпълнения на орган – Мария Александрова
5. Изпълнения на вокално-инструментална група „Последен момент”

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. РАЗЛОГ
ТЕЛ.: 0747/80546
18 май
Посещение и разглеждане на музейна сбирка в с. Елешница и археологически обект „Писана църква” с ученици и възрастни хора от Дневен център – гр. Разлог

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)