събота, 27 ноември 2010 г.

Кога започва ски сезонът 2010?

Боровец
Боровец открива зимния сезон на 18 декември, събота. За двата дни в уикенда на откриването цените на лифт картите ще бъдат намалени с 50 на сто.



Закупени са нови оръдия за изкуствен сняг, а водоемът с вместимост около 30 хил. куб. м. подава вода директно към оръдията по трасетата на ски пистите. Това позволява перфектното заснежаване и обработване на над 200 дка писти в ски зони „Ястребец" и „Ситняково". Завършена е връзката между водоема и Ситняковския дял. Благодарение на наличното водоподаване, ще бъде осигурена стабилна снежна покривка и по пистите пред хотел „Рила". И ски зона „Макурджик" разполага с нова система за снегозадържане. С помощта на новите съоръжения ще бъдем подготвени да избегнем оголването на определени участъци, което в миналото се причиняваше поради силния вятър в тази висока зона.

Боровец има 150 паркоместа в зоната на лифт „Ястребец Експрес", а през лятото се реконструира пътя от долна станция на Кабинковия лифт до долна станция на лифт „Ястребец Експрес". Обърнете внимание на факта, че от този сезон на паркиралите неправилно автомобили в Боровец ще бъдат поставяни скоби, а глобата ще е 30 лева, докато в Самоков същата ще е 10лв.

Пампорово
Цените за сезон 2010/2011 са:
1 ден лифт карта 50 лв.
2 дена 97 лв.
Нощно каране 18 лв.
1/2 ден 37 лв.
Пакетите за два и три дни ползване на лифтовете в курорта ще се предлагат съответно за 97 лв. и 141 лв. Билет за съоръженията в две посоки е 12 лв. Има възможност за нощно каране по пистата до ски плаца пред хижа "Студенец", като осветлението е по цялото протежение на трасето, което ще се обслужва от допълнителен нов ски гардероб и пълно оборудване за ски и сноуборд. Цената на спускането по тъмно от 18 до 22 ч е 18 лв. В Пампорово ще бъдат пуснати и 4 лифт автомата, от които по всяко време на денонощието ще могат да се закупуват пропуските за лифта. Нови обезопасителни мрежи на обща дължина от над 2 километра ще пазят туристите от отклоняване в опасни участъци през новия зимен туристически сезон в Пампорово. Освен обезопасителните мрежи в началото на всяка ски писта са поставени и нови информационни табели, които ще дават информация на скиорите за това каква е сложността на пистата, къде се намира и каква е нейната денивелация, както и мерките за безопасност. Монтирани са и камери, които по интернет ще показват в хотелите, какви са условията за туризъм по пистите в реално време. Ски патрули, съставени от полицаи и ски учители ще пазят туристите по пистите, като щ е следят за безопасността на скиорите по пистите, недопускането на инциденти и каране на ски по опасни участъци.

Витоша
За съжаление почти се потвърдиха слуховете, че Спас и Боби няма да работят този сезон. Вече е факт, че "Заека" също няма да работи. Приничи не знам. Персонаа на "Спас" е махна. На тяхно място няма други. "Боби" му е източено маслото. Не е ясно и дали "Романски" ще мине през техническата комисия. Това, при цени от 35 лв на ден

Банско
Откриването на сезона от 1-ви Декември се отлага. Сезонът ще започне на 11 Декември, когато беше планирано да е само официално откриване. (Вероятно пак на Томба, плюс още някои други писти, зависи от снега).
Заради топлите температури напоследък оръдията за изкуствен сняг, които бяха пуснати за първи път тази година на 26 ноември и действат само при минусови температури, спряха, докато топлият вятър стопи почти всичко, произведено от тях.

Тази промяната в метеорологичните условия отложи отварянето на пистите, което бе предвидено за 1 декември. Официалното откриване на скисезона в курорта Банско остава за 11 декември.

Новините от курорта са, че 10 автобуса ще се борят с опашките пред начална станция на лифта в Банско. В тях ще пътуват безплатно всички, които вече са си купили карта за ски зоната. Автобусите ще пътуват по маршрута Банско - Бъндеришка поляна. Друга новост е, че от четвъртък до събота ще има дежурна каса за ски карти, която ще работи чак до 23 часа. Скиорите ще могат да си заявят закупуването на карта, след като се регистрират в сайта http//www.skipoint.info. Ски карта може да се осигури и през "М-Тел" и "Водафон". На този сайт ще можете да си регистрирате картата (сигурно с номера й) и да следите кои съоръжения сте ползвали (а и те вас). Ето как ще работи


"Ski Point, Ви предлага възможността бързо и лесно да презаредите картата си за лифтовите съоръжения за ски центровете на Банско и Витоша.
Необходимо е да имате валиден картов носител тип 29 (това са първите две цифри на гърба на картата).

Избирате ски центъра който искате да посетите, възрастовата група в която попадате и началната дата.  Системата Ви предлага избор на вида карта (за един, два и т.н. дни). След като направите Вашия избор, я добавяте в продуктовата си кошница.  След това се въвежда номера на вашата карта и данните на разплащателната картата (може да ползвате Visa, Maesto, Borika)"
Големият бонус пък е за тези, които си купят сезонна карта. Те ще ползват услугата "Бърз коридор", т.е. ще минават към лифта, без да се редят на опашка. Иначе цената на дневната карта остава непроменена в сравнение с миналия сезон - 50 лева.
Подготовката за новия сезон включва и редица дейности в града, пък съобщава кметът. Асфалтира се ул. "Явор", която ще изпълнява функциите на околовръстен път и води до няколко от новите туристически зони. В процес на изграждане са и два нови паркинга. Единият ще бъде на общински терен за 1000 коли.
Оръдията за изкуствен сняг достигнаха 230 - на местата, където до сега нямаше оръдия за изкуствен сняг, бяха монтирани нови 45 последен модел на фирма „Tehno Alpin”. С тях общия брой достигна 230, с които от ЮЛЕН могат да заснежат 90% от територията на ски центъра, като целта им е в скоро време да се постигне 100% заснежаване.
Новост са и четирите големи интерактивна табла, монтирани на Бъндеришка поляна, на Шилигарника, на Платото и под връх Тодорка. Те ще дават по всяко време актуална информация кои съоръжения и писти работят в момента.

В процес на изграждане са и два нови лифта, но кога ще приключи строителството все още никой не съобщава. Интересното е, че този на Платото ще се пресича с този от Железен Мост. Това е видно и от новата им карта и снимките, които сами са направили.

Чепеларе
Курортът Чепеларе отваря врати за почитатели си на 18.12.2010г., събота. На този ден четириседалковият лифт ще бъде безплатен! Освен това в неделя, 19.12.2010г. цената за полудневна лифт карта за деца (15.00лв.) и възрастни (25.00лв.) ще бъде валидна за цял ден! Повече информация за цените на ски картите в Чепеларе тук.

курорта Свети Константин край Пещера
На 18 дек се откри ски-сезона с малсия ски-влек, защото няма достатъчно дебел сняг, за големия. Снежната покривка е около 20 сантиметра. Пътят за курорта е много добре почистен и опесъчен. Към курорта има интерес, защото той е близо до Пещера и Пазарджик и предоставя много добри условия за ски-туризъм.

ски-пистата „Бяло скиорче” в комплекса на „Славия” в София
Същата е предназначена за деца – начинаещи. Съоръжението разполага със ски оборудване, има изграден лифт, който да предвижва децата, има осигурени ски-инструктори. То ще продължи да функционира докато има сняг, защото пистата е изградена в градски условия и работи само при наличието на сняг. На не се прехвърля снега от другите съоръжения в комплекса на „Славия”. Цената за използване на съоръжението е 20 лева на ден като в цената са включени използване на оборудване и ски-учител.

Осогово
Ски центърът в планината Осогово също даде начало на новия зимен сезон на 18-ти декември. Ски писта Людмил Янков и фън паркът Осогово, разположен на нея, ще работят отново. Собствениците на центъра обещават, че ще запазят миналогодишните цени за лифт картите - 15 лева за цял и 12 лева за половин ден. Повече информация ТУК и ТУК.

За по-евтина ски почивка може да посетите ски писти в някои от по-малките курорти, а не в в голямата тройка: Банско, Боровец и Пампорово. Такива са Чепеларе, където ни обещават, че има спад на цените от около 10% по данни на местни хотелиери. Други такива места са Семково, Беклемето, връх Ком, Узана край Габрово, Мальовица, Паничище, Пършевица, хижа "Чумерна" и др. Картите за спускането по тях и ползването на влекове започват от около 5 лв. на ден и достигат до 20. Обърнете внимание: повечето от пистите по тези места са доста къси. В повечето случаи не се предлагат и полудневни карти. През последните години около част от тези курортчета бяха направени или реновирани хотели, в семеен хотел цените започват от 15 лв. и може да достигнат колкото искате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)