четвъртък, 28 януари 2010 г.

Apple iPad

Днес някои слухове се потвърдиха, а други не, но важното е, че видяхмв първия таблет на Apple, за който се спекулираше до днес.  Най-голямото разочарование е, че iPad НЯМА да може да се използва като телефон. Въпреки че ще има модели, които да поддържат 3G (850/1900/2100MHz или с други думи, ще може да се използва в Европа), така че да сте наистина мобилни, но не е предвидено да говорите по него, освен ако няма микрофон, тогава Skype ще бъде алтернатива.  Доминиращото настроение е, че хората все още не могат да разберат защо биха искали подобно нещо.



Технически Характеристики 
Нищо революционно няма в спецфикациите - http://www.apple.com/ipad/specs/, но не е май и необходимо, по важно е продуктът да е добре балансиран. И iPhone-а не беше революционен. Като излезна бяха едни сравнения с Nokia - памет, пиксели, GPS, слот за флаш, etc. Сега обаче всички сериозни производители продават подобия на iPhone с touch screen. А blackberry се чудят каква глупост да добавят, че да се задържат на пазара.
iPad9.7-инчов таблет (резолюция от 1024x768 пиксела), който би трябвало да запълни дупката между iPhone и Mac. Наистина ли ще може? Повечето хора биха казали "Ползвам "Мак" и имам "Айфон", но не съм сигурен къде точно се вписва новото устройство в живота ми. 
Ще има версии с 16, 32 и 64GB вградена памет, като всички те ще са с процесор Apple A4 с 1GHz тактова честота - custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip. Което значи, че вземаме вече залагания, кого първи ще бъде буутнат на таблета: НетБСД или Линукс. Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1. - дебелина - 0,5 инча; тегло- 700 гр. Батерията на iPad би трябвало да издържа до един месец в готовност! (Моля?) Също, ще можете да използвате устройството 10 часа без прекъсване. А това означава ли 10 часа игране на игри? По-скоро не. За такива устройства, които искат да заемат средната ниша между преносимите компютри и телефоните, издръжливостта на работата на батерия има ключово значение. Заявените за това 10 часа са горе долъ добре, но такива лаптопи има и сега - примерно Acer Timeline. Консумацията явно идва от малко повече от необходимото големия, почти 10-инчов екран. Всъщност, не е никак изключено да идва също и от техния собствен 1-Ghz-ов процесор. Като от друга страна пък, това е долната граница на производителност от гледна точка на съвременните изисквания за модерните висококачествени HDTV филмови видеодекомпресори и мултимедийни видеоприложения. Така, че - тази машина в много отношения е на ръба, но може и да се окаже cutting edge.

Софтуерът изглежда като този на iPhone, но е пригоден за по-голям екран. Някои приложения ще са като тези на iPhone, а други ще са с обновен интерфейс, като например календарът,  Разработчиците явно са се възползвали от екрана и ще виждате определен ден, докато разглеждате целия месец.  Впечатлява и бележникът, контактите, а особено много Photos & iBooks. Някои идеи в тях са доста свежи - различните "папки" със снимки са изобразени като купчинки във Photos, а колекцията от книги в iBooks е подредена на Bookshelf и показва всяка корица. Ще се запази важната тенденция да могат да се ползват и разработват всякакви приложения.  Сега е моментът да споменем, че пакетът за разработчиците (SDK) вече е наличен. Той ще им позволи да разработват лесно приложения, които да се възползват напълно от красивия дисплей на таблета. Само един факт - от момента в който излезна iPhone до сега - средно по един човек става милионер всеки ден само от апликациите, които се пишат за iPhone и са с отворен код. Имам колега който използвайки стандартни апликации си е автоматизирал цялата къща през iPhone.  Управлява си TV, DVD, климатика, шторите, алармата, може да сваля файлове от интеренета и да ги записва на ТиВо ... и много други. Всичко това от телефона си и може да го прави дори и когато е в Европа, а също и да вижда какво става в къщата му през камерита за охрана.

Наистина вълнуващо е това, че наличните приложения от App Store ще бъдат напълно съвместими с iPad, което и се очакваше. Ето как стават нещата: можете да си пускате приложения в стандартната им резолюция от 480x320 пиксела, но можете и да ги разпънете, за да се изобразят на цял екран. Е, по този начин качеството на образа ще е по-ниско, но е доста по-удачен вариант от това да няма нито една програма, нали?

Цена
Apple iPad ще се предлага на доста атрактивна цена. Вариантът с 16GB памет, без 3G, ще струва около 693 лева (499 щатски долара). Вариантът с 32GB памет ще се продава срещу около 832 лева (599 щ.д.), а този с 64GB памет – около 971 лева (699 щ.д.). Вариантите с Wi-Fi и 3G ще се предлагат съответно срещу около 874 лева (629 щ.д.), 1013 лева (729 щ.д.) и 1152 лева (829 щ.д.). Нито един от вариантите няма да е заключен към определен оператор. Вероятно първоначалната цена ще бъде изкуствено завишена. В рамките на две години обаче цената ще падне до 199 долара, докато всеки, включително шестгодишните деца, нямат на бюрото си светещият и правещ всичко интерактивен мини компютър.
Таблетът на Apple ще може да се използва и с няколко готини аксесоара. Ще можете да си закупите допълнително поставка, клавиатура и калъф. Предполагаме, че първият аксесоар ще бъде най-популярен.

Недостатъци и разочерования
  1. Няма Flash - следователно и свестно браузиране в мрежата;
  2. Няма многозадачност - мултитаскинг, което го прави просто един огромен iPod Touch;
  3. Няма нищо ново като хардуер - 1GHz процесор - това вече го видяхме в HD2 и Nexus One...но от друга страна е добре построен (както всичко на бълките);
  4. Няма... защо да си го купувате - лично мнение - ако имате свестен смрт-фон;
  5. Не може да се използва за разговори;
  6. Липсва му камера. Има ли микрофон поне?
  7. Ноутбуците са наистина красиви, но конкурентите им предлагат много по-гъвкави, производителни и надеждни решения, за разликата в цената да не говорим. Ако човек общува интензивно докато е в движение, месинджърите на блакбери са ненадминати по удобство и ефективност, че дори и решенията с хардуерна клавиатура на HTC са по за предпочитане от iPhone. Нищо против Епъл, но и новото устройство невиждам как може да е от полза на сериозен потребител. Tова са просто "лайфстайл" джунджурии;
  8. Поради това, че използва капацитивна технология не може да се използва писалка. А аз си представям устройство за студенти и ученици, на което може да се пише и което да разпознава написано. Епъл тази технология я имат от повече от 10 години, но така и не я използват отново.
  9. Най-якото нещо на таблетите по принцип е, че може да си пишеш по екрана и с подходящия софтуер, компютърът да разпознава написаното на ръка и да го превръща в "печатен" текст. Изобщо е интуитивен начин за общуване с компютъра. Само че Microsoft имат таблети от сума ти време и … нищо;
  10. И преди iPod-а имаше много по-добри mp3 player-и, и gsm-и с touch screen също. Nokia правят интернет таблети от 2005 година. Дори и в момента има много по-функционални и изгодни уреди. Така че пак нищо ново.  Но Apple e перфектна рекламна машина и отново ще разбие пазара с продажбите на революционни опаковки –това е минус, нали?
  11. За капак на всичко "Епъл" може да се окажат в съда заради спор за права върху името iPad, съобщи "Блумбърг". Проблемът идвал от факта, че от 2003 г. за търговска марка за "държано в ръка компютърно устройство" с точно това име се бори компанията "Фуджицу". Молбата е подадена в Американското бюро за патентите и търговските марки, пред което до 28 февруари "Епъл" може да оспорва правата на японците.
Кога Apple iPad ще излезе на пазара?
По-късно. Вариантите с Wi-Fi ще бъдат пуснати в продажба след 60 дни (в края на март), а тези с Wi-Fi и 3G след 90 дни (през април).
Истината е, че Apple представиха този таблет под сила и натиск на феновете. Личи си, че са неподготвени след като продажбите ще започнат чак след 3 месеца. Но това е нормално. Защо не го обявиха след 3 месеца, за да не разбулят загадката по-рано ли? Може би не, защото не е за първи път Епъл да вадят продукт, който по-късно ще се продава. Просто производителите на хардуер имат капацитети. Например iPad не е с ЛЕД посдветка, защото Самсунг няма да могат да им осигурят достатъчно екрани.  Има и още нешо - Апъл вадят продукта по-рано от продажбите, за да могат да запазят изненадата, която чакахме. За да започнат продажбите, трябва да преминат много тестове, може би най-важния от които е на FCC, за да бъде допуснат на пазара. При тези тестове няма как да се опази таблета в тайна, тайната на която Апъл разчитат за получаване на масова психоза преди обявяване на продуктите си. 

С какво се очаква да бъде толкова революционен?
  1. iBooks ще е вградено приложение, което ще позволява на потребителите на iPad да го използват за четене и закупуване на книги.IPS екраните хич не са зле, по-добре от най-евтините LCD-та, широк ъгъл на виждане, добри цветове.  Идеята на Епъл е да изградят iBooks подобно на iTunes, откъдето падат дори повече пари от продажбите на устройството. Но липсата на стойка еминус. Огромният потенциал идва от непрекъснатият достъп до огромна база данни - вестници, библиотеки....съгласете се, че не можете да изкупите една будка вестници и да прочетете 10 статии, които са ви интересни, а другото е боза и пълнеж. От друга страна 90% от потребителите използват компа за забавление. Рядкост са хората използващи го професионално.
  2. Ами...революционно устройство ли беше iPod когато се появи? Не, MP3 плейъри вече имаше всякакви, но 5 години по-късно iPod държеше 75% от пазара в света. iPad може да не е революционен с технологиите и идеите, които реализира, обаче, ако ги реализира добре може да стане революционен като успее да стане наистина популярен.
  3. От колко години чакам някой да направи най-накрая електронен четец с по-голям екран от този на малките книжки предлагани сега от Амазон, Сони. На кой му хрумна, че един четец освен да бъде пълен с книги трябва и да изглежда привлекателно, за да ти се ще да ги отвориш и прочетеш, точно както един пълен рафт с книги в истинска библиотека мами с шарените си корици? Защото всеки който има такъв четец и малко дете знае, че трудно можеш да примамиш детето без някакъв зрителен ефект.Освен това, сега имате възможност да си ги download-вате директно и в дрижение, а RSS със сигурност ще ви подканят за нови и интересни статии точно като с pod-cast-ите. Не знам дали е идеален за четене на книги. Още повече сравнението с Киндъл или четеца на Сони. Те са абсолютно различни продукти. С Киндъл можеш да четеш книги цял месец и накрая да презаредиш батерията. Технологията е различна. Киндъл харчи батерия при смяна на страницата, капацитет от около 7000 смени. Това прави 10 книги без презареждане. Отделно е-мастило технологията е по-щадяща за очите, защото няма опресняване както е при стандартните монитори. Но в крайна сметка конкуренцията ще доведе до това, че ще паднат цените на четците.
  4. Списанията и вестниците ще се възстановят от удара, който поеха по време на рецесията. Таблетът ще им позволи да излизат в класическия за тях формат, но в цифров вид и потребителите отново ще започнат да се абонират за тях.Издателите осъзнават, че ще им бъде много трудно да си възвърнат абонатите, които някога са плащали за услугите им, а сега са загубили в интернет пространството. В очакване сме да видим и издателите да пуснат визуално поразяващи версии на списанията си с изненадващо печатарско оформление, видео притурки, поднесени в социалните медии – всичко каквото ви хрумне да се съдържа във вестник или списание, толкова много, че да ви се прииска да платите, за да го получите.  Не напразно престижни списания като „Таймс” извеждат тази новина на първа страница, а някои дори показват iPad в реален размер – за да свикват читателте.
  5. Рейтингите на телевизиите и радиото ще продължат да падат за сметка на интернет. Все пак таблетът ще е много по-удобен за глобалната мрежа, отколкото за гледане на телевизия. За разлика от печатните медии, телевизията и радиото няма да се нагодят лесно с цялостния формат на таблета, освен ако Apple не им помогне. Да, несъмнено американските потребители ще продължат да гледат средно по 5 часа и 9 минути телевизионни предавания на живо, но проблемът е, че рейтингите няма да се задържат, когато рекламите се оттеглят от този сектор. Логично е да се предположи, че Apple ще се опита да окаже натиск върху телевизионните шоу програми и филми чрез iTunes. Но от друга страна може да стане и като с pod-casts.
  6. Удобните размери на таблета ще го направят и много подходящ за видео комуникация, която ще бъде много по-лесна и удобна с помощта на таблета, ще позволи и работа от разстояние, като така значително ще намали разходите за пътувания. Стига разбира се таблетът да разполага със съответните функции, защото в момента очакванията към iPad са много, но реалностите недостатъчни.Други производители, например Dell, също подготвят таблети, но в полезрението остава Apple, поради уникалните им хардуерни формати.
  7. Добавената реалност (Augmented-reality) е ново явление, което се очаква да придобие голяма популярност. Потребителите на iPhone-и могат да свалят приложения, които наслояват видеоклипове от камерите им чрез плаващи стрелки на екрана, показващи например дистанцията на най-близката метро станция в Ню Йорк.  По-големите размери на таблетите ще направят гледането на подобни клипчета още по-лесно. Освен това се очаква, че производителите на приложения ще направят дори по-гигантска крачка, като предложат на потребителите продукти, с помощта на които да проверяват разпродажбите в моловете или пък да видят криминалното досие, на който си пожелаят.
  8. Двустранното видео, което предлагат таблетите, ще направи цените на комуникациите още по-ниски. Макар и портативното видео да е възможно в днешно време, то трябва да го правите разхождайки се с лаптоп в близост до Wi-Fi зона. Но в известна степен, инфраструктурата все още не позволява лесното й осъществяване. Прибавете и таблета с вградена уебкамера и изведнъж видео разговорите са лесни като детска игра.


    Разбира се, няма гаранция, че тези предположения ще се сбъднат. Може би надеждата за свят, в който Apple осигурява нискотарифни разговори, двустранно повсеместно видео, спестяващо журналистиката, краят на задръстванията и на замърсяването, е твърде голяма, така че преди всичко нека бъдем реалисти.
    Но Епъл правят нещата не просто добре, ами ефектно и привлекателно. И така ги правят популярни. Това си е революционно.
    Ясно е, че таблетът на Apple няма да е толкова вълнуващ, колкото iPhone, но все пак изглежда като доста готино устройство, а сравнително с останалите неща на пазара, продукта е доста добър за цената си.  Това е смъртта за Амазон киндъл, както и за почти всички нетбуци. Няма нужда да го пипам, за да кажа, че е 5 пъти по-добър от всички тъчскийн устройства към момента, визирам на ХП нещото от преди 1 седмица, хибридният тъч на Леново или на Асус тъча, който решиха да анаосират точно днес преди Епъл /ама много са зле /....
    Иначе с тия 10 инача ще го видим колко е портативно и удобно за работа. По-скоро ще чакам следващата версия на устройството следващата година с оправени първоначалните проблеми и поне 120 ГБ памет. Имам странното усещане, че това нещо скоро ще има по-портивна версия... 6 инача например
    И като за епилог - Стив Джобс: "Винаги сме работили в пресечната точка между технологията и изкуствата, за да правим продукти, които са интуитивни, забавни за използване и лесни за работа."
    източник: Apple чрез Ustream и Gizmodo и много други
    И един англоезичен коментар
    No jaw-droppingly new user interface
    One of the most amazing things about the original iPhone was its ground-breaking touch interface; just pinch to zoom into a Web page! Tap to turn on the speakerphone! Swipe to flip through your photos! So maybe it was only natural that many of us gadget hounds (myself included) thought that Apple would come up with some new, "Minority Report"-style interface for the iPad ... perhaps some cool haptic feedback for the virtual QWERTY keypad, or maybe (as outlined in some recent patent filings) the ability to sense a finger that's hovering near the screen but not touching it. What we got, instead, was ... pretty much the same touch UI as on the iPhone, except with a lot more room. Not bad, but not all that revolutionary, either.
    No built-in camera
    The iPhone has a camera, the MacBook has a camera ... heck, even the new iPod Nano has a camera (well, a video-only camera, anyway). So, what about the iPad? Ahhh ... ...
    Прочитане на целия коментар nope, and that's especially disappointing given the chatter from the Wall Street Journal that Apple has been toying with facial-recognition software that could potentially be used to, say, identify the various members of your family and deliver their own, customized iPad interface.
    No Flash support
    When, oh when, Apple, will you let us view Flash videos and Web modules on the mobile version of Safari? Who knows, but it's definitely not starting with the iPad, which is just as bereft of Flash support as the iPhone and iPod Touch are.
    No user-replaceable battery
    Steve Jobs claims that the iPad will come with an impressive 10 hours of battery life and a full month of stand-by time. Pretty cool, but as with the iPhone, the iPod Touch, and the latest MacBooks, the iPad battery comes sealed in the case, and there's no way to swap in a new one yourself.
    No TV subscriptions
    One of the more intriguing recent rumors was that Apple was going around to all the TV and cable networks, trying to sell them on the idea of monthly TV subscriptions that viewers would be able to watch on iTunes, the iPhone, Apple TV, or ... the iPad. Word even had it that Disney's Bob Iger was in San Francisco today, all set to announce a new content deal with Apple, but ... nope, didn't happen. (The writing for this non-event was on the wall, thanks to a recent New York Times story that reported that TV execs looked over Apple's subscription proposals and said "thanks, but no thanks."
    No iPhone software 4.0 announcement
    Yet another interesting rumor had it that the reason that there hadn't been a big iPhone software update lately was that the new code was too intertwined with the iPad OS, and therefore we'd get a big announcement today for iPhone software 4.0—complete with full-on app multitasking, UI enhancements, and other goodies. The rumor sure sounded plausible (and hey, the part about the new iPhone software being closely interwoven with the iPad may well be true), but the Apple event came and went Wednesday, with nary a sign of iPhone software 4.0.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Етикети

    имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)