понеделник, 28 февруари 2011 г.

Влековете и лифтове - lifts

Има толкова много различни видове ски влекове и лифтове и за всеки от тях трябва да се спазват определени правила за това как да се возим на тях. ЗАПОМНЕТЕ!!!  При возене на влек/лифт винаги дръжте щеките си надолу с върховете в една ръка, за да не нараните себе си или другите скиори и за да не одраскате екипировката.

Представете си
колко неприятно е да карате ски или сноуборд, ако трябваше да ходите нагоре по склона след всяко спускане план. Лесно бихте се уморили и вероятно ще се откажете напълно. Ето защо има Лифтове и влекове, за да ви помагат да се пускате отново. Има различни видове Лифтове за различни цели. В този раздел ще разгледаме някои от най-разпространените видове Лифтове и как трябва да се използват от скиорите, така и от сноубордисти.

Повърхностни Влекове
Влековете се използват за по-кратки разстояния и по-нежно склонове. Те са първите неща, на които ще се возите, когато започнете да учите да карате ски или сноуборд. На тях скиорите трябва да държат и двете ски събрани, докато сноубордистите откопчават задния си крак и само предния закачен за дъската.  Тегличът се поставя между крата им.



Детски влекчета
Ами това са най-простите, едно въже, което се върти на две колела, без стълбове и на което са закачени нещо като дръжки (теглич или рамо), перпендикулярни на въжето, за които малките деца се хващат с ръце и мъцително биват издърпвани по склона. Уверете се, че сте малко назад, така че да паднете напред при хващане на дръжката. Тук нищо не се поставя между краката, а всичко става на мускулите на ръцете и поради това е изморително.

Влек тип Котва и Паничка
Това са влекове, които имат въже, движещо се над склона през стълбовете. Към въжето има закачени много тегличи, на които можете да се возите. Тегличите се наричат или котви или чинийки в зависимост от формата си. Въпреки че и котвите и чинйките изглеждат малко като столове, внимавайте да не сядате върху тях (тоест да  не се опирате на тях твърде много), защото иначе ще паднете.

Чинийките се хващат с една ръка (в другата са щеките) и поставяте дръжката между краката си, така че дискът да е на дупето ви. По този начин не трябва да използвате ръцете си, за да се задържите на влека - може просто да оставите влека да ви дърпа.
Котвите са доста подобни на чинийките. При тях обаче се возите по двойки. Скиорите трябва да държат и двете ски събрани, докато сноубордистите откопчават задния си крак и само предния закачен.  Ако сте сам на котвата ще ви е малко неудобно да се возите без спътник, защото липсва баланс и трябва да придържате с една ръка другото рамо.  Много скиори прекрачват котвата, но това е трудно за начинаещите и не го препоръчвам, а слизането става малко по-трудно.

Poma Влекове
Този тип влек е подобен на чинийките, но те работят малко по-различно: тегличите се откачат от въжето на началната станция и ви ускоряват рязко при трогване. При тях е лесно да си  поставите чинийката между краката и да се подготвите, но когато потегли тегличът може да се получи нещо като "ритане" и скиорът да подскочи, което да е малко по-силно за начинаещите и да се получи падане. При този тип влекове тегличите не са фиксирани за въжето както при обикновените чинийки и котвите.

Сноубордисти
При возене на влек ще трябва да карате с преден крак закачен за дъската, а задният свободен. Като вземете теглича, уверете се, че сте опрени малко назад, така че внезапното дръпнане да не ви обърне. За разлика от скиорите, сноубордисти няма как да гледат по посока на движението, а са тричетвърти обърнати. Дръжте теглича по начин, така че дърпането да към предната част. Дръжте Сноуборда, насочен в същата посока и тегло върху предния крак. Може да забележите,  че дългото пътуване с влек може да бъде доста уморително.

Седалкови лифтове

Седалковите лифтове са най-популярните лифтове в повечето ски курорти. При тях скиорите се возят със ските си, докато Сноубордисти често ги свалят и ги държат в ръка. Разбира се и те могат да се возят с дъски, закопчани за предния крак.


Как да се качим на седалков лифт?

1. За да се возите, трябва да се наредите на опашка пред лифта. Система с отварящи се врати (порти) гарантира, че само определен брой хора ще се возят на всяко столче (на по-старите български лифтове няма такива, но там трябва да спазвате указанията на лифтаджиите). Това обикновено е между 2-6 души на седалков лифт. В Пампорово има останал действащ и един едноседалков лифт.
2. Когато вратата се отвори, плъзнете се напред и изчакайте столчето да дойде отзад, докато гледате към него.
3. Хващате седалката с една ръка (в другата са щеките) и внимателно сядате на нея. Столчето леко се залюлява и ви забутва леко.
4. След като напуснете станцията, поставете внимателно щеките си, заедно с вашите спътници, да легнат в скута ви или ги дръжте вертикално. След това вие и другите хора на седалката следва да свалите предпазната преграда (парапет, стойка), които да подкрепят краката ви да не се уморяват и ще ви предпази от падане.
5. Сега можете да си починете и да се насладите на преживяването.

Как слезем от влек?

Слизането от седалков лифт е доста сходно с качването на него – само че в обратен ред.

1. Когато се приближите до платформата (горната станция), повдигнете преградата заедно с другите си спътници и се пригответе за слизане.
2. Спуснете сноуборд или ските си и ги оставете да се плъзгат по платформата.
3. Изправете се леко, като същевременно поддържат баланса и придържате седалката с една ръка. Отблъснете се с ръка от столчето и се плъзнете настрани. Винаги се уверявайте, че сте се отдалечили на безопасно разстояние и в правилната посока от седалката и другите съоръжения. Така няма да пречите на другите слизащи.

Сноубордисти
Както при повечето лифтове и влекове, обикновено е леко по-сложни за сноубордистите да се качват и слизат от лифт. Когато се качите на някой седалков лифт, ще трябва да се плъзнете леко напред като се държите за седалката и се забутвате леко с крак. Уверете се, че имате някакви умения да се пързаляте, преди да опитате това. Слизането от седалков лифт е най-трудната част, тъй като трябва да поставите Сноуборд на земята с предния си крака, поставете задния си крак на дъската или го ползвайте, за да се забутате. Най-добре е ако може да го поставите на дъската все едно го карате. Спуснете се далеч от платформата.  (или просто си свалете борда и го носете в ръка) Е, ще ви помогне, ако има кабинков лифт, тъй като това са най-големите и най-удобни лифтове, но ги има само на Витоша, Боровец, Банско и Бодрост-Картала-Благоевград (там има само кабина за сега), пък и на повечето места не се ползват за каране, а само за да стигнете до пистите. В тях и скиорите и сноубордистите свалят ски или сноуборд и ги носят със себе си в кабината или ги поставят извън нея на специални скоби (поставки).


Да се научиш как да се качват и слизат от Лифтовете е изморително на първо време за начинаещите. Но много скоро ще свикнете с него и ще очаквате с нетърпение да се качите на тях, защото това означава, че ще имате още спускания. Въпреки това не забравяйте да внимавате, защото при качването на седалкови лифтове са възможни различни контузии – да си нараните или натъртите крака, да се прещипете, да си ударите главата, да паднете и други подобни. За това е важно да се внимава. По принцип лифтовете, които се откачат от въжето при станциите са по-безопасни и подходящи за начинаещи скиори. Такива са Ястребец и Ситняково експрес на Боровец, Ардашлъ, Студенец – Снежанка, от автогарата и новият към Стойките на Пампорово, лифтът на Чепеларе, лифтовете от Бъндерица, Шлема, Платото, от Железния мост и Шилигарника-Платото на Банско. Има и лифтове, при които на началната станция има ускорителна пътека, която ви вози, докато седнете на столчето. Те също са малко по-безопасни. Такъв е лифтът на Маркуджиците и старият на Банско от Шилигарника към Шлема. Останалите лифтове в България са стандартни 2-3 седалкови: на Витоша, Добринище и Рилски езера.

2 коментара:

  1. Уж съм на ски от десетки години, но беше трудно да преглътна новоизмислените термини в статията

    ОтговорИзтриване
  2. Няма проблем, ако считате че нещо не е наред ми пишете. Опитах се да ги преведа на български възможно най коректно, много от тези термини си нямат аналог на нашия език. Поздрави

    ОтговорИзтриване

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)