вторник, 22 февруари 2011 г.

Прехвърляне на автомобил в КАТ

Как да прехвърлим автомобил? Как се регистрира автомобил в КАТ?

Ето ви малко инфо за всички процедури при нотариуса и в КАТ.След като си харесате автомобил (независимо дали нов внос или някоя бангия от приятел) и се разберете за парите пак ще трябва да ви го прехвърлят и да го регистрирате в КАТ. Е, ако приятелят ви е близък можете просто да си вземте едно пълномощно за управление на автомобил.
Обаче ако е нов внос, пак ще трябва да ви се прехвърли.

Срокът за регистриране на колата в КАТ, след осъществяване на покупко - продажбата (т.е. - от датата на фактурата и договора ви с търговеца) е 14 дни. Срокът за регистрация на МПС-то в общината, след осъществяване на покупко - продажбата е 2 месеца.

При покупка на автомобил, внос от чужбина, продавачът трябва да ви даде автомобила с налични следните документи:
 • оригинален талон (ако говорим за внос),
 • временен талон, който е издаден при получаване на временните номера,
 • договор за покупко - продажба от страната, от която е закупен автомобила (това е договора между човека които ви продава автомобила и човека които му го е продал на него ),
 • фактура за продажбата на ваше име,
 • договор за покупко – продажба, който ще заверявате нотариално (или вие да носите такъв или нотариусът ще ви даде). (срока на валидност на временните номера нямат нищо общо с срока на продажба или със срока на регистрация на колата. Временните номера ни казват до кога имаме право да карате автомобила на самоход до КАТ. След изтичането на тези номера, трябва да вземете или репатрак или нови временни номера. Това са единствените законни възможности да транспортирате автомобила до точка КАТ).
След като сте уредели парите, се отива при нотариус. Пред него представяте:
 • големия талон на колата, 
 • бележка за платен данък за годината, 
 • личните карти на продавача и купувача и съпругата/съпругът (ако някой от участниците в сделката е в брак, съответно с лична карта, ако сте придобили автомобила по време на брак). Нотариусът изготвя договор за покупко-продажба и вписва посочената от вас сума ( хубаво е да е малка, на база на тази сума нотариуса си прибира хонорар)
ето как се формира такста при нотариуса (нотариални такси):
Удостоверяван материален интерес         Нотариална такса (в лв.)
до 100 лв.  включително                           30
от 101 до 1 000 лв.                                    30 + 1,5 на сто за горницата над 100
от 1001 до 10 000 лв.                                43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1 000
от 10 001 до 50 000 лв.                             160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000
от 50 001 до 100 000 лв.                           480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000
от 100 000 – 500 000 лв.                           730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000
над 500 000 лв.                                         1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече от
                                                                   6000 лв.

При нотариуса се подписва договора, а той удря печата.


За КАТ ви е нужно - ГО (гражданска отговорност ) и Еко - такса.
В КАТ - отидете възможно най-рано и си вземете отверка задължително. Задължително е колата да е оборудвана с:
 • аптечка, 
 • триъгълник, 
 • пожарогасител, 
 • вериги ако не сте 4х4 и 
 • жилетка (искат ги на каналите).

Ето какво се прави в КАТ, за да регистрирате колата.  Описано е как става това в София:
 1. Паркирате кората на каналите и слизате с всички документи под мишница.  Връщате се в началото на бариерата и питате от къде да си вземете декларация (все ще намерите кого да питате, всеки ще ви упъти, но не бъдете прекалено дружелюбни и доверчиви, особено към хора, опитващи се да ви помогнат всячески уж ей така).
 2. Вземате съответната декларация, попълвате я, важно е че в средата на листа се пишат данните на търговеца, от когото си купувате колата, а малко по надолу вашите. Не забравяйте да напишете временните номера на колата, ако има такива. 
 3. След попълването, отивате до една малка бяла барачка, която се пада след бариерата, на плаца. (Заставате след бариерата, на плаца, с гръб към каналите в дясно, тя е като за пазач). В нея стои един кисел човек, който дава печат, за да завери декларацията и ще ви напише на кой канал трябва да минете.
 4. След това се отива при малките барачки преди бариерата на ксерокс.  Там трябва да снимате договора, фактурата и оригиналния талон. Може и да имаше още нещо, но те ще ви кажат на ксерокса. 
 5. С декларацията и всичката бумащина се занасяте при опашката (като застанете след бариерата, на плаца, с гръб към каналите, в ляво, една едноетажна сграда). Влизате вътре и чичко на вратата ще ви каже на кое гише да се наредите. Давате всички документи и слушате МНОГО внимателно, за да ги чуете.
 6. Ако всичко е наред, отивате на касата, за да си платите 11 - 12 лв, след което ще ви даде малка част от вашите си бумаги и ще ви прати на канал.
 7. Излизате при колата и чакате за канал. Стойте в колата и гледайте вашия канал, отвори ли се влизате в халето и пак слушате много внимателно указания на чичкото с гащеризона
 8. След това излизате от халето и спирате на указаните след него места. Слизате от колата и ще видите таблетки за банка, където веднага в дясно има 2 гишета, на който трябва да платите 67- 68 лв за номера, талони и т.н. Плащате и чакате.
 9. Там трябва да си върнете временните номера (за което ви трябва отверката - за да си свалите временните номера).
 10. Като ви извикат по радиоуредбата на гишето, давате старите номера, взимате своите талоните (малък, голям) и ви казват да отидете да ви сложите новите номера.
 11. В халето за номерата (то е първото, което се вижда при излизане от банката). Там ви слагат номера и си заминавате.

4 коментара:

 1. Благодаря предварително на тези, които ще ми отговорят. Имам петгодишна кола,на мое име, купена от концесионер нова, на 0 км, с италианска регистрация. Живея и работя от 12 години в Италия, но се връщам често в България както служебно, така и на почивка. Искам да я пререгистрирам пак на мое име, но в България, какви документи ще ми трябват от Италия за целта?

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте,
  Имате доста специфичен въпрос, който излиза извън рамките на стандартните ситуации в България. Какъвто и отговор да ви дам аз или друг някоя, най-добре би било да се консултирате лично с адвокат, КАТ или поне с някоя автокъща.

  Първо, вашата кола не е вече нова и не може да мине за първоначална регистрация. Тоест, ще ви се наложи да я дерегистрирате в Италия. Това, само предполагам, е по-изгодно за вас в чисто финансов план, тъй като у нас и застраховките и таксите може да са по-ниски. Мои съученици си джиткат с бг номера в Европа и са пей сърце. Но съществува и друга група аспекти. От една страна, чуждите номера са винаги обект на по-внимателна проверка от страна на пътните полицаи. От друга, при настъпване на застрахователно събитие по реда на гражданската отговорност (ГО) може да влезнете в голям филм, защото нашият застраховател може да изплати минимално по размер, а вие да трябва да доплащате. Не знам как е уреден въпросът с ГО в Италия и дали застраховката следва автомобила или водача. Освен това, нашият застраховател може да ви откаже изплащане на обезщетение, ако намери, че вие сте нарушили договора за ГО, тъй като обичайното ви место-управление на автомобила не е РБ. Тези аспекти не са за подценяване.

  Описаната от вас ситуация се различава доста от стандартната, при която хората си купуват автомобил от чужбина и си го регистрират у нас. В този смисъл, описаната процедура е приложима при т.нар. нов внос и това е най-разпространената практика. Вие също може да го проиграете това, но ще трябва да „продадете” автомобила си на ваш роднина и да го регистрирате на негово име у нас. По принцип законът не забранява това да е жена ви или ваше дете, но пък данъчните със сигурност ще ви обърнат внимание.

  Реално, което мога да ви посъветва по така формулираното питане е следното: ще ви трябват договорите за покупко-продажба и първоначална регистрация на автомобила в Италия. Освен това ще трябва да проверите как да се снемете на отчет пак от там, да вземете временни номера и тн. Вземете и всички документи за платени данъци, защото след регистрация на колата в КАТ в рамките на 2 месеца трябва да я регистрирате в НАП (данъчното). Глобата за неспазване на срока не е малка. Изисква се попълнена Декларация по чл.54 ал.1 от ЗМДТ (синята бланка) и копия от големия талон на колата и договора за покупко-продажба, който не е необходимо да е преведен. При автомобил с мощност до 74kw и действащ катализатор, за удържане на по-малък данък, може да минете само с декларирането му и подпис, но може да ви изискат и удостоверение от фирма извършваща годишни технически прегледи. При регистрация на инвалид, задължително пък се прилага удостоверение от ТЕЛК.
  В някои общини вероятно ще ви накарат да платите местен данък, в други като в София ще ви освободят. По чл. 44 от ЗМДТ е ясно, че данък трябва да се плати, но ако сте закупили колата примерно в Италия, сделката ще се счита за направена там и ще важат на първо място международните договори, които в случая не са ни ясни, а явно не са ясни и на данъчните.

  ОтговорИзтриване
 3. Тази стъпка номер седем..." Излизате при колата и чакате за канал. Стойте в колата и гледайте вашия канал, отвори ли се влизате в халето и пак слушате много внимателно указания на чичкото с гащеризона..." ми е доста смешна понеже имах един интересен случка с това чакане в канала, но да не се впускам в подробности.Общо взето става бавно и мудно и трябва да се вземеш отпуск от работата за да свършиш тази работа, иначе не се получава.И само ако си забравил някой документ а ти е дошъл реда може да се умреш от яд, че трябва на ново да се редиш.

  ОтговорИзтриване
 4. Трябва да бъдат доста строги и с големи глобите.Имайки предвид, че глобата за неспазване на срока не е малка. Изисква се попълнена Декларация по чл.54 ал.1 от ЗМДТ и копия от големия талон на колата и договора за покупко-продажба, който не е необходимо да е преведен. При автомобил с мощност до 74kw и действащ катализатор, за удържане на по-малък данък, може да минете само с декларирането му и подпис, общо взето има доста вратички с които нещата могат да станат по бързо, но нека всичко да бъде както трябва.По пътищата се кара ненормално , мака ри колите да не го позволяват.

  ОтговорИзтриване

Етикети

имена (149) Ски (139) уеб камери (128) Право (105) Grand Tour (102) Ski (97) video (95) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) ски курорти (58) Маркетинг (44) Рила (40) банки (39) snow reports (37) Боровец (32) София (32) Borovets (27) Родопи (27) Банско (26) икономика (26) история (26) Пампорово (22) проекти (22) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) интернет (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) раница (15) язовир (15) Стара Планина (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) eco (13) Витоша (13) цени (13) snow forecast (12) буква С (12) връзки (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) Пирин (11) буква М (11) данъци (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) буква В (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) годишнини (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) буква И (5) буква Х (5) град (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) енергетика (3) поща (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) електроенергия (2) здраве (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) 2010 (1) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Австрия (1) Алпи (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) авария (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) градоустройство (1) деца (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) музей (1) мъдрости (1) недвижими имоти (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) пълномощно (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)