понеделник, 7 февруари 2011 г.

Генерични марки

Генеричната марка е запазена търговска марка (бренд или бранд), с която често в резултат на придобита широка популярност в разговорната реч се нарича конкретен вид продукт или услуга. Една търговска марка се превръща в генерична (имащ обш род, с широко приложение, произлизащ от, имащ един и същ качествен и количествен състав) тогава, когато с нея започне да се обозначава цяла продуктова категория, дори и когато конкретният продукт е на конкурентна на носителя на генеричната марка компания.


За да се превърне една търговска марка в генерична, тя трябва да заеме място в съзнанието на достатъчно голяма група от обществото. Това е възможно например в условията на чувствителен (макар и възможно само временен) пазарен монопол на тази марка в съответната продуктова категория. Често в генерични се превръщат марките на първите продукти от дадена нова пазарна ниша. Често наименованията на генеричните марки стават причина в езика да се появят техни производни думи от други части на речта.

Генеричните марки обикновено спадат към категорията на т.нар. top-of-mind brands — марки, за които участниците в дадено маркетингово проучване на познаваемостта сред марките в дадена продуктова категория първо се сещат.

http://en.wikipedia.org/wiki/Genericized_trademark





Генеричен термин

Оригинално наименование, Търговска Марка

Определение

Собственик на марката

Употреба
(Дали се употребява навсякъде по света – универсално или е типично за България)


Ксерокс

Xerox

Фотокопир

Xerox

Употребява се навсякъде по света, но фирмата Ксерокс полага усилия да ограничи употребата като синоним на фотокопир.


Уърд

Word
Текстообработваща програма
Microsoft

Популярно е предимно в България, но се среща и на друг места


Тефлон

Teflon

Незалепващо покритие

DuPon

Навсякъде по света


Найлон

Nylon
Прозрачен или оцветен еластичен материал, синтетичен покривен материал
DuPon

Предимно в България


Неопрен

Neoprene

Водолазен водонепромокаем костюм костюм

DuPon

Предимно в България


Кевлар

Kevlar

Органичен полимер, изключително здрав и устойчив, съставен от множество малки власинки.

DuPon

Armor

bullet resistant vests The fiber is used in woven rope and in cable

Навсякъде по света


Целуфан

Cellophane

Прозрачно покривно фолио

Innovia Films

Предимно в България


Пилатес

Pilates exercise system
Система от упражнения
Pilates Inc., Joseph Pilates

Навсякъде по света


Аспири

Aspirin

Ацитил силициева киселина

Bayer AG

Навсякъде по света, но Байер полага усилия за ограничаване. Много е популярно в България поради ниската корпоративна култура и неразпознаване на марките.  До скоро просто не се продаваха аналози, а неоновите рекламите на маракта могат да се видят на стар пощенски картички от 30те год в София.


Бобкат

Bobcat

Мини челен товарач, завиващ с блокиране на двойка колела

Bobcat

Навсякъде по света. До скоро не беше толкова популярно у нас, но това се променя.


Фадрома

Fadroma

Челен товарач

Fadroma Poland

Особено популярно е в България, но може да се срещне и на други места


Джип

Jeep

Високо проходим пълноприводен аевтомобил

Chrysler

Ексклузивно в Българи


Нескафе

Nescafe

Разтворимо кафе

Nestle

Ексклузивно в България.  Навремето всичко бързо разтворимо или инстантно (мигновенно), като мляко на прах и тн беше нес. Но това се променя и хората започнаха да разпознават марката зад наименованието


Швепс

Schweppes

Газирана Лимонада

Търговската марка се държи от различни компании, включително и от Кока Кола за различните региони и пазари

Ексклузивно в Българя


Уалкмен

Walkman

Мини касетофон със слушалки за индивидуално ползване

Sony

Популярно е (беше) в България, но се среща и на други места рядко.


Ратрак

RATRAC

Високопроходими снегоутъпкващи машини с широки вериги, разпределящи натиска върху широка площ

Thiokol, Schleuninger, Rolba, така и не мога да разбера

Навсякъде по света.


Велкро

Velcro

Самозалепваща се лента, думата произлиза от френските „velours” - кадифе и „crochet” – кукичка.

Velcro company

Навсякъде по света


Помагалски

Pomagalski

Наземен ски влек за един скиор. Тегличите представляват тръба и към нея закачен диск. Нарича се още тип „паничка” (от диска, който се поставя между краката на скиора). Системата е характерна с това, че индивидуалните тегличи се откачат и закачат само на началната станция, което осигурява по-висока скорост

Poma SA France

Предимно в България, където често не се свързва с някакъв бранд, ами като система. Често се употребява от уж по опитни скиори, за да си придадат важност.  Може да се срещне и на други места по света, но рядко.


Теракол

Теркол

Сухо строително лепило за фаянсови плочки

Boro

Ексклузивно в България


Гугъл

Google
Интернет търсеща машина. Използва се като синоним на търсене в интернет изобщо и в частност на „търсачка”. За по-възрастните хора се използва и като синоним въобще на Интернет като база данни от информация

Интересна статия на английски

Google

Доста е спорно това понятие дали попада в кръга на генеричните термини, така че е трудно да се определи географският му обхват. В страните, където Гугъл доминира, може да се срещне като генеричен термин. В България определено.


Гедоре

Gedore

Инструмент за развиване и завинтване, на който се поставя накрайник, за работа с всякакви размери гайки, болтове и тн. Същите имат механизъм на „зацепване”, чрез който натискът може да бъде упражняван в една посока и да се връща в предишната, без да се маха инструмента от съответно развиваното / завинтваното място. Известни са още като „трещотка” (произлиза от руски ез. от характерния звук, който издава).

wiki

Gedore.de

Ексклузивно в България (?)


Лего

Lego

Система от пластмасови строителни блокчета за деца, които се закрепят едно към друго. Използва се като синонимна „строител” за малки деца.

Lego

Предимно в България, където културата на уважение и разпознаване на търговските марки е ниска.


Ескалатор

Escalator

Система от подвижни стълбища

Otis Elevator Company

Универсално


Термос

Termos

Изолирана бутилка за топли течности (най-вече чай). Основната употреба на тези съдове е в планински условия. Тези бутилки постигат високо запазване на температурата на течностите в тях, благодарение на изолацията от вакуум между вътрешната и външна стена.

The vacuum flask was invented by Scottish physicist and chemist Sir James Dewar in 1892 and is sometimes referred to as a Dewar flask after its inventor. The first vacuum flasks for commercial use were made in 1904 when a German company, Thermos GmbH, was formed. Thermos, their trademark for their flasks, remains a registered trademark in some countries but was declared a genericized trademark in the U.S. in 1963 as it is colloquially synonymous with vacuum flasks in general.

Универсално


Йо-йо

Yo-yo

Играчка за деца и възрастни, направена от два еднакви малки диска от пластмаса (метал, дървесина и др.), свързани с ос, около която е навита еластична нишка, завършваща с примка за пръста - така получената макаричка се хвърля надолу и сама се връща в ръката на играещия.

Yo-yo Manufacturing Company – Патент, по късно придобита от Duncan Toys Company

Wham-O Inc. I

Duncan Yo-Yo Company

Универсално


Цип

Zipper или за кратко ZIP

Вид механично закопчаване, предназначенно за бързо съединяване или разделяне на две парчета от плат, посредством две ленти със зъбци и затваряща глава.

B. F. Goodrich Company

Универсално


Кола

Coke
Кофеинова газирана напитка. Интересното е, че на английски се различава от това на български. На английски произлиза от растението кокаин, което е било една от оригиналните съставки на напитката.
The Coca-Cola Company

По скоро навсякъде по света, въпреки че зависи от спецификите на местния пазар и културата на уважение към търговските марки


Фризби

Freezbie

Летяща чиния. Детска игра. Не намирам подобен бранд, въпреки че някъде съм чел, че е такъв


Предполагам е универсално


Джакузи

Jacuzzi

Тангенторна вана. Вана снабдена с клапи, от които излиза вода или въздух под високо налягане. Интересното е, че на англииски се употребява „hot tub” – или топла вана.

Jacuzzi

Навсякъде по света


Вазелин

Vaseline

Вазелинът е петролен дериват, с белезникав цвят и гъста, мажеща се консистенция.

В медицината и козметиката широко се използва като конституент на продукти, които се нанасят върху кожата

The word is believed to come from German Wasser (water) + Greek έλαιον (oil) + scientific-sounded ending -ine

Unilever

Универсално


Хероин

Heroin

Силно полусинтетично производно на опиума, създадено през 1897 г., като болкоуспокояващо средство. Впоследствие се продава масово, докато не става ясно, че предизвиква физическа и психическа зависимост и е забранено поетапно във всички страни. Дори няколкократно последователно инжектиране на хероин е достатъчно, за да се развие непреодолимо влечение към него. Хероинът е силно пристрастяващ и има най-жестоките абстинентни симптоми от всички наркотици. Името произлиза от думата „Hero” – герой, тъй като под негово въздействие войниците ставали безстрашни

Bayer AG

Универсално


Керосин

Kerosene

Силно запалима въглеводородна течност. Името произлиза от гръцката дума "керос" (κηρός) - восък.

Бива наричан и „парафиново масло“ или само „парафин“

Керосинът се използва като гориво за осветление, отопление и готвене с открит пламък, както и като самолетно гориво за реактивни двигатели и като разтворител. Добива се при дестилирането на петрол. При изгарянето си отделя огромни количества въглероден диоксид, както и водни пари, на които се дължат 60% от парниковия ефект.

Abraham Gesner in 1854 and for several years only the North American Gas Light Company and the Downer Company (to which Gesner had granted the right) were allowed to call their lamp oil kerosene.

Универсално


Линолеум

Linoleum

Балатум или винил, също така линолеум е вид полимерна подова настилка. Обикновено се продава на големи рула, плочки или ивици. Може да има или да няма текстилна основа, която омекотява и изолира.

Не е търговска марка, но случаят е интересен и го прилагам за изчерпателност:

Linoleum was invented by Englishman Frederick Walton.

The term had not been trademarked, and he lost the suit, the court opining that even if the name had been registered as a trademark, it was by now so widely used that it had become generic, only 14 years after its invention. It is considered to be the first product name to become a generic term.

patented the process in 1860

in 1864 established the Linoleum Manufacturing Company Ltd., with a factory at Staines, near London

Навсякъде по света


Трамплин

Trampoline

Оригиналната търговска марка Трамплин обозначава еластичен плат, опънат в кръг, върху който се подскача – батут. На български под „трамплин” се разбира еластична дъска, от която се правят скокове във вода.

Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company

Навсякъде по света


Джет

Jet Ski

Плавателен съд за индивидуално използване (водни ски с водометен движител) е съд с дължина по-малка от 4 m, оборудван с двигател с вътрешно горен

Kawasaki, Kawasaki Heavy Industries, Ltd.

Навсякъде по света


Фотошоп

Adobe Photoshop, може да се спори до колко това е генеричен термин

Програма за обработка на дигитално изображение; намазана снимка, прикриваща реалността

Adobe

Използва се като генеричен термин предимно в България.


Полароид

Polaroid

Фотографска система, при която апарата произвежда моментални снимки. Под производния термин „поляризирани” се разбира стъкла за очила, които имат ултравиолетова защита – тънък слой (филм) Полароид предлагат 40 нововъведения

Polaroid Corporation

Навсякъде по света


Скотч

Scotch Tape

Самозалепваща се лента

3M

Навсякъде по света


Елка

ЕЛКА

Произлиза от съкращеноето „Електронен Калкулатор”, Книга за българската електронна промишленост

„Оргтехника”-АД (Силистра) - основана през 1964 год. Дълги години тя е единствен в България и един от малкото в Източна Европа производители на електронни калкулатори и средства за копиране и размножаване. В началото на 80-те години тя започва производството на микропроцесорни системи и електронно – регистриращи касови апарати.

Ексклузивно в България, по обясними причини
Феродо
Ferodo

Фрикционен топлоустойчив композитен материал на базата на (първоначално) на азбестови влакна и фенол-формалдехидна смола.

Federal Mogul

Ferodo brand was born in England in 1897. The founder of Ferodo was Herbert Frood who set up the first company in the world to be entirely dedicated to the design and manufacture of friction products.

Популярно е и в други страни, освен в България

Цаис

Zeiss

Използва се като обидно название на очила (или човек, носещ такива) и произлиза от популярните оптики на немската фирма.

Карл Цайс АГ

WIKI

Мисля, че е ексклузивно за България


Раховец

Раховец

Използва се като обидно нарицателно за бавнозагравящ котлон. Не знам дали може да се определи като генеричен термин.

Завод „Битова Техника”, гр. Горна Оряховица, иначе името произлиза от названието „Раховец” на крепост съществувала в периода III-XV век сл.Хр. в Северна България, недалече от съвременния град Горна Оряховица.

Ексклузивно в България, по обясними причини
Памперс
Pampers

Пелена за еднократна употреба. Името произлиза от от английската дума "to pamper", която означава милвам, глезя

Procter & Gamble

Навсякъде по света, но това се променя. В България, където културата на разпознаване на търговски марки е ниска, този процес не е толкова забележим.


Кларкове

Clarks

Велурена обувка с връзки

C&J Clark International

Мисля, че само в България


Вертолет

Много е спорно дали е гереничен термин или по-скоро чуждица

Хеликоптер (от английски: helicopter) или вертолет (от руски: вертолёт, понякога въртолет) е по-тежък от въздуха летателен апарат, който може да излита и каца вертикално, да увисва във въздуха и да се движи във всички направления. Необходимите за полет подемна сила и тяга се създават от един или няколко носещи винта задвижвани от двигател (двигатели). Опашният винт служи за уравновесяване на реактивния момент на носещия винт и за управление. Думата "хеликоптер" е получена от гръцката дума "ὲλιξ" (винт, спирала) и "πτερó" (крило). Хеликоптер с двигател е създаден за пръв път от словашкия изобретател Ян Бахил.

Boeing_Vertol

България и постсъветското пространство


Стиропор

Styropor

Полимер, изготвян от мономера стирен (стирол), течен въглеводород, произвеждан промишлено от петрол.

От химична гледна точка мономерът е стирен, а полимерът - полистирен. В български отдавна се използват и наименованията стирол/полистирол, включително и в по-стари нормативни документи, но в последните години се налагат стандартните наименования на IUPAC стирен, респ. полистирен.

BASF

В Германия, а може би и в цяла Европа, най-познатата марка за експандиран полистирен (EPS) е на първия оригинален продукт - Styropor, на български - стиропор (наименованията стириопор, стереопор, стериопор, студопор, стирипор са погрешни).

Американската компания Dow Chemical Company произвежда екструдиран полистирен (XPS) под запазената марка Styrofoam. В САЩ това название се е разпространило за всяка разновидност на полистирена. Марката на "Шмидт Холдинг" (Австрия) е "Austroterm" за EPS и XPS. Марките на гръцката фирма "Фибран" са "Fibran" за XPS и "Izolmak-fibran" (MK) za "Termopor" за EPS. Марката на немската фирма BASF е "Styrodur" за XPS.

В статията са цитирани редица статии от Wikipedia.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)