понеделник, 6 ноември 2017 г.

Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. към 13 април 2017 г.

ДОКЛАД

за изпълнението на Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

към 13 април 2017 г.

 

Въведение

Подготовката за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. /БПСЕС/ бе определено като един от основните приоритети на служебното правителство. През изминалия период бяха предприети множество стъпки за активизиране работата по подготовката на БПСЕС, както и бяха преодолени редица закъснения в изпълнението на отделните дейности.

Основната задача, която поставихме, беше предприемането на спешни действия за подобряване на ефективността на работата и взаимодействието между отделните административни звена, ангажирани с подготовката на Българското председателство. Въвеждането на централизиран подход на координацията на дейностите даде своите резултати. Допълнителни усилия бяха положени за ускоряване на дейностите по осъществяване на анализ, планиране и изпълнение на заложените мерки.

С ПМС № 30 от 2017 г. бяха извършени промени в националния координационен механизъм за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. За национален координатор по подготовката и провеждането на Председателството бе определен заместник министър-председателят по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 г. Отчитайки състава на служебното правителство, бяха извършени промени и по отношение на координаторите по отделните направления на Председателството.

В началото на мандата на служебното правителство бе изготвен подробен доклад, отчитащ етапа на изпълнение на мерките в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., приет с РМС № 965 от 2016 г., изм. и доп. с РМС № 141 от 2017 г. (Плана за подготовка). Докладът е публичен, като в приложение към него е разработен План с неотложни мерки със заложени срокове и отговорни ведомства по отделните аспекти на подготовката. Действията бяха насочени върху редица неизпълнени мерки, които значително забавят процеса и поставят в риск подготовката на Председателството. Направеният анализ показа, че натрупаното закъснение по различните мерки варира между два и девет месеца. Предприети са спешни действия за преодоляване на идентифицираните закъснения. С РМС № 141 от 2017 г. за изменение и допълнение на РМС № 965 от 2016 г. за приемане на План за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. е регламентиран по-кратък срок за докладване на напредъка на изпълнението на мерките от Плана – на всеки два месеца, както и са прецизирани сроковете за изпълнение на отделни мерки. В резултат на положените усилия, са изпълнени мерки, чието изпълнение е било заложено за месеците октомври – декември на 2016 г.

 

Предприетите действия по раздели на подготовката

В раздел I "Екип на Председателството" съставът на Екипа в столицата и в Постоянното представителство на Република България към ЕС е почти напълно финализиран. В ход е поетапното командироване на допълнителен персонал в ППРБЕС. Взето е решение за командироване на 10 бройки служители на институции на ЕС с цел подпомагане провеждането на Българското председателство. Порталът за Екипа на Председателството е надграден с нови функционалности, които позволяват по-добро управление на информацията. Централизираните обучения, организирани от ИПА, обученията, които се предоставят от Генералния секретариат на Съвета, както и чуждоезиковите обучения, организирани от Дипломатическия институт, се изпълняват в съответствие със заложените план-графици. Изготвен е анализ за нуждите от допълнителен персонал, както и проект на актуализирана мотивационна програма за целия екип, на базата на които следва да бъдат предприети допълнителни действия, в т.ч. разработване на необходимите нормативни промени.

В раздел II "Логистика" е изготвен проект на график на заседанията на Съвета на ЕС по време на Българското председателство, който се съгласува на национално ниво. Изготвен е и първи проект на календар на събитията, които ще се проведат в България. С РМС № 146 от 2017 г. са одобрени Насоки за планиране на събитията на Председателството, които ще послужат като основа при планирането и реализирането на събитията, включени в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Във връзка с осигуряването на система за акредитация и регистрация на делегациите е изготвена тръжна документация. Предприети са действия за установяване на информационни бюра, планиране на протоколно обслужване, настаняване и осигуряване на кетъринг услуги.

Забавянето в изпълнението на част от мерките в този раздел се дължи, от една страна, на липсата на финализиран календар на събитията, който се явява основа за планирането на всяка една от логистичните дейности. Също следва да се отбележи, че броят на събитията, особено в категория А е силно завишен и е необходимо преосмисляне и фокусиране върху по-малко, но съдържателни събития с ясна връзка с приоритетите и програмата на Триото. В противен случай, съществува риск от невъзможност за покриване на изискванията по адекватен начин. Създадена е организация за наваксване на забавянето в мерките от този раздел, както и за финализирането на календара в максимално кратки срокове преди юни. Очаква се през м. май и юни да могат да бъдат публикувани обявите за отделните процедури.

Във връзка с изпълнението на мерките от раздел III „Инфраструктура и сграден фонд", свързани с ремонтните дейности по преустройство и адаптация на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД, са финализирани изискванията по отношение на техническата инфраструктура, кабелната инфраструктура и безжичната мрежова система, преводната техника, пресцентъра, противопожарната и евакуационната система. С цел интегриране в работния проект по преустройството и адаптацията на сградата са изготвени и остойностени техническите и организационни изисквания и предписания, свързани с обезпечаване на сигурността в НДК, което позволява да се финализира работният проект по преустройството и адаптацията на сградата.

Във връзка с ремонтните дейности на Дом 2 от комплекс „Бояна" е проведена открита процедура по реда на ЗОП, избран е изпълнител и предстои сключване на договор.

Планираните ремонтни дейности на прилежащата и довеждащата инфраструктура към конферентните центрове, летище „София" и основните пътни коридори за придвижване на делегациите се извършват от Столична община (СО), съобразно заложените срокове.

В рамките на раздел IV „Сигурност" създадената междуведомствена работна група „Сигурност на Председателството" е извършила огледи и е издала предписания във връзка с мерките за сигурност на НДК и Дом 2 от Комплекс „Бояна", като текущо ще осъществява контрол върху спазването на изискванията за сигурност при изпълнението на ремонтните дейности до тяхното приключване.

Проследени са маршрутите на движение на отделните човекопотоци и са доуточнени основните елементи на системата за контрол на достъпа. Разгледани са възможностите за интеграция на съществуващите системи за видеонаблюдение и контрол на трафика в единна интеграционна платформа за Системата за сигурност, както и ползите от нея в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Разработено е предложение за изграждане на системата за сигурност чрез централна компонента, която да обединява всички системи за видеонаблюдение на НДК, СО, МВР-СДВР, летище София, Метрополитен в една обща интеграционна платформа.

За осигуряване на транспортни средства за събитията от категория „А" и „С" НСО е извършила допълнително проучване на пазарните възможностите за осигуряване чрез оперативен лизинг за срок от 6 месеца на транспортни средства.

По отношение на възможностите за осигуряване на транспортни средства за трансфер на делегациите за събитията от категория "B" и "D", Националният център е провел пазарно проучване, което потвърждава наличието на достатъчно фирми с капацитет да поемат самостоятелно нужния обем трансфери, както и първоначален интерес от тяхна страна да участват в процедурата. За изпълнение на мярката предстои да бъде обявена обществена поръчка през месец май т.г.

Столична дирекция на вътрешните работи е изготвила списък с 58 основни и резервни маршрути на движение на делегациите между „Летище-София", хотелите и обектите, където ще се провеждат събитията. Изготвените трасета към 15 март 2017 г. са на базата на разработен първи проект на Календара на събитията.

По отношение на раздел V „Финансиране на Председателството", с ПМС № 67 от 05.04.2017 г. е одобрено прогнозно разпределение на средствата за периода 2017-2018 г. и на допълнителни разходи за 2017 г. Приемането на постановлението ще ускори изпълнението на мерките, свързани с възлагане на дейности на външни изпълнители по реда на ЗОП. В ход е разработването на проекта на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. в съответствие със сроковете, определени с бюджетната процедура за 2018 г.

В рамките на раздел VI „Комуникационна стратегия" е изготвен проект на Комуникационен план на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. с прогнозен бюджет за изпълнение, който е одобрен от МС на 12 април 2017 г. Одобрена е обща визуална идентичност на Българското председателство. В ход е и работата по организирането на пресцентър на Българското председателство в София и по обезпечаването на медиен екип в Брюксел. Изготвен е проект на задължителни параметри на бъдещия интернет портал на Българското председателство, като основа за изработване на техническо задание.

По отношение на Културната програма, съпътстваща Българското председателство (раздел VII „Културна програма"), е създадена междуведомствена работна група под ръководството на Министерството на културата, която  работи по изготвянето на концепция  и проектно разпределение на заложените средства. Същевременно се отчита и вече одобреният от МС Комуникационен план, с цел гарантирането на синергия между двата документа.

В рамките на раздел VIII „Приоритети и програма на Председателството" са изготвени и одобрени указания за участие на Република България в консултациите по първия проект на Програма на Триото, които се проведоха на 14 март 2017 г. между трите държави от председателското Трио, ГСС, ЕК и ЕСВД. В резултат на проведените преговори на 11 април 2017 г. ГСС изпрати втори проект на Програма на Триото. В процес на изготвяне е проект на указания за участие във вторият кръг от консултациите, които ще бъдат проведени на 2 май т.г. Окончателният текст на 18-месечната Програма на Триото ще отчете процесите и развитието на темите от европейския дневен ред и ще бъде одобрен непосредствено преди началото на Естонското председателство от Съвет „Общи въпроси" през м. юни 2017 г.

Изготвен е и списък с досиета, които се очаква да бъдат на преговорната маса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. По всички досиета от списъка се разработват рамкови позиции в съответствие с образеца на фиш.

По отношение на Програмата на Българското председателство е създадена необходимата координация и организация на работата. Първи проект на Програма следва да бъде изготвен през месец юни т.г. При неговото разработване ще бъдат отчетени експертизата и водещата роля на ресорните министерства по секторните политики, както и позициите на заинтересованите страни. Този подход е от ключово значение за постигането на максимално широк консенсус относно темите и въпросите от национален интерес, които да бъдат изведени по време на Българското председателство. Заместник министър-председателят по подготовката на Българското председателство стартира дебат със социалните партньори (включително в рамките на Съвета по европейски въпроси), неправителствения сектор, научните среди, студенти, представители на НСОРБ. В съответствие с установената практика, окончателният текст на Програма на Българското председателство ще бъде одобрен от Министерския съвет на възможно най-късен етап (през м. ноември 2017 г.), непосредствено преди началото на Българското председателство. По този начин ще бъдат отчетени резултатите от Естонското председателство.

 

* * *

Докладът за изпълнението на Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. към 13 април 2017 г. е структуриран в съответствие с определените в ПМС № 114/2016 г. основни направления на подготовката и провеждането на Председателството. През отчетния период е постигнат съществен напредък в изпълнението на мерките, заложени в Плана, както следва:

 

                                                                                                  I.       Екип на Председателството

Координатор: Заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Мерки № 1 и 2: Финализиране на състава на Екипа в столицата и в ППРБЕС по отношение на председатели и заместник-председатели на подготвителните органи на Съвета на Европейския съюз; Финализиране на състава на Екипа извън посочените лица по мярка № 1 в столицата и в ППРБЕС

Крайни срокове: март 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

Във връзка с финализирането на състава на функционална група (ФГ) 5 председатели и заместник-председатели – от Екипа на Председателството (Екипа), Националният център по подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (Националният център) изготви анализ и идентифицира 208 работни групи и комитети, за които България следва да определи председатели и заместник-председатели и 48 работни групи и комитети, които са с постоянен/избираем председател или се председателстват от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) или от Генералния секретариат на Съвета на ЕС (ГСС). За посочените работни органи на Съвета с постоянно председателство, България следва да определи национални делегати от компетентните ведомства.

            В тази връзка на 15 март 2017 г. ресорният заместник министър-председател изпрати писма до всички министерства и ведомства, които към тази дата имаха незапълнени позиции или неуточнени въпроси, с искане да бъдат предприети необходимите действия, за да бъдат изпълнени в срок мерките. Въпреки това, съгласно информацията, въведена от министерствата и ведомствата в Системата за обучение и оценка на екипа на Българското председателство, към 12 април т.г., все още не са определени 5 председатели и 11 заместник-председатели. На 4 април 2017 г. са изпратени нови писма до министерствата и ведомствата, които не са попълнили своите екипи. Следва да бъдат планирани допълнителни мерки, които да отчетат риска от промени в състава на Екипа.

С РМС № 1018 от 2016 г. съставът на Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз (ППРБЕС) за периода на подготовка и провеждане на Председателството е увеличен с 90 бройки. Служителите следва да бъдат командировани в периода 1 януари 2017 г. – 30 септември 2018 г. С цел изготвяне на обобщен график за командироване и ротация на служителите в ППРБЕС, Министерството на външните работи (МВнР) изиска от всички ведомства да предоставят поименен списък и график за командироване на експертите, както и да отбележат изрично за всеки служител позицията, която ще заема в ППРБЕС. До момента в ППРБЕС са командировани допълнително 17 служители. Предвижда се в периода м. април - м. юни 2017 г. да бъдат командировани още 20 служители.

            С РМС № 154 от 16 март 2017 г. са определени 10 бройки за служители на институции на Европейския съюз, които да бъдат командировани с цел да подпомагат провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Девет от тях ще подпомогнат състава на МВР, МВнР, МОСВ, МФ и МЗХ в ППРБЕС, а един служител от Генералния секретариат на Съвета на ЕС ще бъде командирован в администрацията на Министерския съвет. С писма на заместник министър-председателя г-жа Деница Златева е изискана информация от съответните министерства относно служителите, които искат да привлекат. Получената информация е изпратена до ППРБЕС на 6 април 2017 г. Предстои ППРБЕС да предприеме съответните действия с оглед командироването на служителите на европейските институции в подкрепа на Екипа на Председателството.

Мярка № 3: Поддържане на база данни за Екипа на председателството и предоставяне на справки в реално време

Краен срок: текущо

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

От 6 февруари 2017 г. функционира обновена версия на електронния Портал за екипа на Председателството. Новото наименование на платформата е „Система за обучение и оценка на екипа на Българското председателство". Националният център изготви указания за работа със системата, които изпрати до министерствата и ведомствата, и проведе разяснителна среща, с цел коректно отразяване на необходимата информация в системата, извършване регулярен преглед на наличната информация и актуализиране/редактиране на данните.

            В рамките на отчетния период са извършени редица подобрения в системата с цел осигуряване на по-добро структуриране на информацията, по-лесен достъп до необходимата информация (търсене и намиране) и по-добра възможност за извършване на справки и извличане на статистически данни.

            Към настоящия момент базата данни съдържа пълен списък на определените членове на Екипа на Председателството от всички институции. Всеки служител има профил, който съдържа подробни данни за него. Към информацията за всеки член на екипа има и таблица с неговите оценки по Методиката за оценка на професионалните качества и умения на лицата, включени в Екипа на Председателството и с обученията, които той задължително трябва да премине.

            Предстои системата да бъде допълнена с информация относно оценката на преминалите обучения членове на Екипа. ИПА и ДИ следва да подадат информацията към Националния център.

Мярка № 4: Провеждане на пилотни обучения за подготовка на Екипа на Председателството

Краен срок: декември 2016 г.

Отговорник: НЦ чрез ИПА

Състояние: изпълнена

          През месец септември 2016 г. ИПА стартира пилотни обучения за подготовката на екипа на Председателството с курс на тема „Практически аспекти на Председателството на Съвета на ЕС". В рамките на курса, до началото на месец октомври, са обучени общо 150 служители от ФГ 5, а до края на месец декември т.г. обучението са преминали 535 служители от ФГ 6.

Мярка № 5: Провеждане на централизирано обучение за подготовка на Екипа на Председателството по мярка № 1

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: НЦ чрез ИПА и ДИ

Състояние: в процес на изпълнение

            Обучения, организирани от Института по публична администрация

            След подписване на договора между ИПА и избрания изпълнител - обединението между Европейския институт по публична администрация (ЕИПА, Маастрихт, Нидерландия) и френската Академия по публична администрация (ЕНА), е изготвен план-график за всички обучения по планираните курсове.

          Съгласно план-графика обученията стартираха в началото на м. март 2017 г. с първия курс на тема „Законодателен процес на ЕС и практиката на Триалога след Договора от Лисабон. Стратегии и тактики на лобиране". В периода 6 - 31 март 2017 г. са обучени общо 202 членове на екипа от ФГ 5 и ФГ 6, разпределени в 8 групи.

          Планираните обучения през м. април 2017 г. са разделени в 6 групи, като през същия месец се предвижда и едно обучение в Брюксел за служителите на ППРБЕС на тема „Председателстване на срещите на работните групи/органи на Съвета на ЕС".

            Обучения, организирани от Дипломатическия институт

Във връзка с втората сесия от централизираното обучение за подготовка на екипа, Дипломатическият институт (ДИ) изпълнява проект „Провеждане на обучения на служители от централната администрация за придобиване на ключови умения и компетентности в контекста на ЕС". В рамките на проекта ДИ проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Провеждане на курсове за повишаване на преговорните, комуникативните и презентационните умения на служители от държавната администрация" и през м. март 2017 г. избра за изпълнител Нидерландския институт за международни отношения „Клингендал". На 24 април се очаква да бъде подписан договорът за изпълнение. Обученията трябва да стартират през първата седмица на м. май 2017 г.

Мярка № 6: Организиране и провеждане на обучения, предоставяни от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз

Краен срок: юли 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

Съгласно изготвения график обученията ще се проведат в рамките на първото полугодие на 2017 г., като в София са планирани 10 обучения, а в Брюксел – 4. За организиране на обученията отговарят Националният Център и ППРБЕС.

            От началото на годината са обучени общо 265 служители в рамките на следните обучения:

1.      Обучение (брифинг) на ГСС за координатори (ФГ 7), организирано в две групи - на 14 и 15 февруари 2017 г., в София. Обучени са около 100 служители от основните координационни звена за Председателството, в т.ч. служители на администрацията на Министерския съвет (дирекция „Координация по европейските въпроси"), Министерството на външните работи, Националния център, както и на координиращите звена по въпросите на ЕС в рамките на ресорните ведомства.

2.      Обучение (брифинг) на ГСС за председатели и заместник-председатели на подготвителни органи на Съвета (ФГ 5), проведено в четири групи в София и 3 групи в Брюксел. Обучени са общо 65 членове на екипа в ППРБЕС и 100 служители от администрацията в столицата.

            В края на месец април са планирани обученията на още две групи в София.

Мярка № 7: Провеждане на обучения по терминологичен и комуникативен английски език за Екипа на Председателството по мярка № 1

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: НЦ чрез ДИ

Състояние: в процес на изпълнение

Съгласно договора, сключен между Дипломатическия институт и Британския съвет - клон България, обученията се провеждат в рамките на три семестъра, като всеки един от тях е с продължителност от 5 месеца с определен хорариум от часове. Предвижда се да бъдат обучени общо 350 служители от централната държавна администрация (предимно от ФГ 5 и ФГ 6 – председатели и заместник-председатели на работни групи).

          Обученията стартираха в края на 2016 г. В рамките на първия семестър, който се проведе в периода 07.11.2016 г. - 12.03.2017 г., от общо 127 служители (предимно от ФГ 5), успешно са завършили обучението си 110 служители. За останалите 17 служители заместник министър-председателят г-жа Деница Златева информира съответните министри с цел да бъдат предприети необходимите действия.

          Вторият семестър започна на 13.03.2017 г. и ще приключи на 15 юли 2017 г., като ще бъдат обучени общо 146 служители.

Мярка № 8: Изготвяне на анализ за нуждите от допълнителен персонал въз основа на нуждите на ресорните ведомства и АМС и предложение за нормативни промени, уреждащи мотивационни инструменти за екипа на Председателството

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: Дирекция „Модернизация на администрацията", АМС

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

Дирекция „Модернизация на администрацията" в АМС през първата половина на м. април изготви Анализ за нуждите от допълнителен персонал за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. въз основа на писмените заявки от всички ведомства, които имат ангажименти към подготовката и провеждането на Председателството. Обобщените заявки показват необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки, за които се изискват специфични знания, умения и опит, с оглед прякото им включване на експертни позиции. Анализът идентифицира два възможни варианта за действие: 1) Приемане единствено на предложенията за допълнителен персонал с предимно технически, организационни, координационни и логистични функции; 2) Приемане на всички получени мотивирани предложения за допълнителен технически и експертен персонал.

Дирекция „Модернизация на администрацията" в АМС е изготвила и актуализиран проект на Мотивационна програма, в който е добавено предложение за въвеждане на специален вид допълнително възнаграждение със срочен характер, отнасящо се за постигнати резултати от структурните звена и служителите, чиито основни ангажименти са свързани с подготвителния и същинския етап на Председателството.

За да се финализира работата по тази мярка, трябва да бъдат предприети следните спешни действия:

1.      Да се изготвят ясни критерии за наемането на допълнителни служители с технически и експертни функции и да се определят съответните нива на размера на възнагражденията на този персонал;

2.      Да се изготви проект на НИД на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с който да се въведе нов вид допълнително възнаграждение за постигнати резултати, свързани с организацията и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС.

 

                                                                                                                            II.       Логистика

Координатор: Заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Мярка № 9: Стартиране на работата по изготвяне на календар на събитията, организирани от Председателството в Брюксел, Люксембург и Страсбург и текущо актуализиране

Краен срок: март – юни 2017 г.

Отговорник: ППРБЕС

Състояние: в процес на изпълнение

На 21 март 2017 г. ППРБЕС изпрати в столицата проект на график на предвидените заседания на Съвета на ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС (1 януари – 30 юни 2018 г.). Той съдържа датите на заседанията на Европейския съвет, формалните и неформалните заседания на Съвета на ЕС, КОРЕПЕР и КОПС, като се отчитат датите на сесиите на ЕП, официалните празници за институциите и за председателството. Проектът е изготвен от ППРБЕС въз основа на опита на други държави членки, които са председателствали Съвета през първата половина на годината, както и при спазване на насоките дадени от ГСС за обвързаност на сроковете за провеждане на заседания на различните формати на Съвета и на Европейския съвет.

            С писмо на заместник министър-председателя г-жа Деница Златева проектът на график е изпратен за съгласуване до всички ведомства със срок 14 април 2017 г. След одобряването му, той ще бъде представен чрез ППРБЕС на ГСС и ЕК за съгласуване. На тази база ще може да се пристъпи към финализиране на календара.

            На 3 април 2017 г. ППРБЕС информира столицата за датите за провеждане на заседанията на Съвета на ЕС по външни работи и СВнР (Отбрана) по време на Българското председателство на ЕС през 2018 г., съобщени от Европейската служба за външна дейност. ЕСВД допълнително ще информира за датата на провеждане на СВнР (Развитие). Датите на неформалните СВнР (Гимних), СВнР (Отбрана) и СВнР (Развитие), които ще се проведат в България, допълнително ще бъдат определени в консултация с българската страна.

            На 14 февруари 2017 г. ППРБЕС изпрати до секторните ведомства предварителни разчети на протоколните събития, които се организират по традиция в периода на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Разчетите са съпроводени с предварителна прогноза на разходите, за които следва да бъдат планирани финансови средства в план-сметката за издръжка на дългосрочно командированите в ПП-Брюксел служители от съответното ведомства за 2018 г.

Мярка № 10: Изготвяне на проект на календар на събитията, организирани от Председателството в България и текущо актуализиране

Краен срок: март 2017 г., при текущо актуализиране

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

Националният център изготви първи проект на календар на събитията, които ще се проведат в България в периода декември 2017 г. – юни 2018 г. В проекта на календар към 10 април са заложени 242 събития, както следва: 36 събития от категория „А", 173 събития от категория „B", 7 събития от категория „C" (събития от парламентарно измерение), 26 събития от категория „D" (събития под егидата на Председателството). Датите за провеждане на неформалните заседания на Съвета на ЕС ще бъдат фиксирани, след като бъде финализиран календарът по мярка № 9.

            Продължава регулярното провеждане на срещи с министерствата и ведомствата с цел актуализиране на информацията за събитията, предложени за включване в календара на Българското председателство, и оптимизиране на техния брой. Успоредно с това, министерствата и ведомствата изготвят детайлна информация за програмите/дневните редове на събитията от календара, което ще даде възможност за правилното планиране на логистичните детайли.

            Основен проблем при финализирането на календара е фактът, че министерствата и ведомствата са предложили твърде голям брой събития от категория А, като липсват ясна аргументация и мотиви. При селектиране на събитията следва да се следи за наличието на ясна връзка с приоритетите и програмата на Триото, както и за ясно определени резултати, които се целят чрез провеждане на конкретните събития. Не на последно място следва да се отчете и възможността за осигуряване на достатъчно високо ниво на участие.

Мярка № 11: Изготвяне на обобщен календар на събитията за периода на Българското председателство

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: предстои изпълнение

Мярка № 12: Изготвяне на насоки за планиране на събитията на Председателството в България, които ще бъдат организирани децентрализирано

Краен срок: февруари 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: изпълнена

            Националният център, съвместно с представители на Министерския съвет и дирекция „Държавен протокол" на МВнР, изработи подробни насоки и указания за организирането на всички категории събития, които ще се проведат в България. В допълнение, ППРБЕС подготви образци на концепции и програми за изнесените заседания на аташетата в различните области, както и за визитите на КОРЕПЕР и КОПС.

            Насоките са одобрени с РМС № 146 от 2 март 2017 г. Те следва да послужат като основа при планирането и реализирането на събитията, които са включени в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Насоките ясно очертават разпределението на отговорностите между Националния център и ведомствата, като за някои от дейностите ведомствата следва да предвидят определени разходи и самостоятелна организация.

             Във връзка с планирането и провеждането на някои събития от календара е необходимо предприемането на допълнителни спешни мерки:  

1.      По отношение на планираните от ведомствата събития, които частично се финансират от различни европейски институции, следва да се осигури национално съ-финансиране и да се изясни кой от българска страна следва да подписва споразуменията със съответните европейски институции. Националният център не може да бъде страна по такива споразумения, тъй като не е институцията управляваща бюджета за Председателството и няма подобни функции;

2.      По отношение на събитията, които се планира да бъдат проведени в различни европейски столици (седалища на международни организации и др.), следва да бъде осигурено финансиране. Организацията на тези събития следва да бъде поета от съответните ведомства.

Мярка № 13: Изготвяне на анализ на вариантите за осигуряване на система за акредитация и регистрация на делегациите и одобряване от Министерския съвет

Краен срок: декември 2016 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: изпълнена

            През м. януари 2017 г. със заповед на директора на Националния център беше създадена работна група за изработване на документацията за тръжна процедура за „Осигуряване на система за управление на събитията, акредитация и регистрация на делегациите за целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.".

След съгласуване с компетентните институции и проведени пазарни проучвания, бе взето решение за провеждане на открита процедура по реда на ЗОП. Документацията е финализирана, като обявяването на процедурата предстои до края на м. април.

Мярка № 14: Изготвяне на предложение за установяване на информационно бюро (Helpdesk) на Председателството на летище „София"

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: НЦ, МВнР

Състояние: в процес на изпълнение

На 2 март 2018 г. се проведе среща между представители на Летище „София" и представители на работна група „Сигурност на Председателството", с участието на директора на дирекция „Държавен протокол" на МВнР и и.д. директора на Националния център. Обсъдено е организирането на информационни бюра на територията на летището за периода на Председателството. Информационните бюра трябва да бъдат брандирани с елементите на визуалната идентичност на Председателството и да бъдат разположени на Терминал 2 и евентуално на Терминал 1. Тяхната цел е да подпомогнат делегатите, пристигащи за участие в събитията на експертно ниво, с логистична и друга практична информация, в т.ч. относно видовете транспорт и др. Направен е и оглед на ВИП-А, като е уточнен начинът на преминаване на делегациите при пристигане и заминаване.

            На 28 март 2017 г. работната група, която подготвя заданието за визуалната идентичност на Председателството, посети ВИП-А Правителствена зала и Терминал 2. Определени са местата, които ще бъдат брандирани.

            С ПМС № 67 от 2017 г. са осигурени средства за строително-ремонтни работи на Правителствена ВИП-А зала и сградата на Авиоотряд 28.

Мярка № 15: Извършване на анализ и изготвяне на предложение за подобряване на достъпа от/до летище „София" с обществен транспорт

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: НЦ, Столична община

Състояние: предстои изпълнение

            На 5 април е проведена среща между Националния център и Столична община, на която е обсъден графикът на обществения транспорт от и до летище София. На този етап не е необходимо да се правят подобрения, като Националният център е поел ангажимент за изпращане на информация за очаквания пътнико-поток след финализирането на календара. На тази база може да се изготви предложение за оптимизация на броя коли на градския транспорт и техния график.

Мярка № 16: Планиране на протоколното обслужване на делегациите в България

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ, МВнР

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

            Проведени са разговори за създаване на работна група с представители на Националния център, дирекция „Държавен протокол" на МВнР, Дипломатическия институт и администрацията на Министерския съвет, в рамките на която да се обсъдят възможните подходи за осигуряване на лица за свръзка (liason officers) с делегациите и критериите за техния подбор. Направено е проучване на практиката на други държави членки, която показва, че за целта обикновено се набират студенти. По първоначални разчети ще са необходими около 150 души – 50 да обслужват информационните бюра на летището, в хотелите и конферентните центрове и 100 - да придружават делегациите.

            Изпълнението на мярката е свързано с уточняването на броя локации, където ще е необходимо да бъдат ангажирани доброволците (хотели, летище, конферентни центрове). Това, от своя страна, зависи от финализирането на календара и избора на хотели (мерки №№ 11 и 18). По този начин ще може да се планират по-добре нуждите и ангажирането на адекватен брой лица. Подборът не следва да започва по-рано от май-юни, тъй като ангажиментите на тези лица са в периода на председателството, с единични ангажименти в края на тази година. Обучението ще се проведе около 2 месеца преди началото на основните събития.

Мярка № 17: Планиране на трансфера на делегациите за събитията в България

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ, в координация с МВнР, МВР и НСО

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

НСО анализира потребностите от осигуряване на допълнителен брой водачи на автомобили за специализиран транспорт и на водачи за транспортно осигуряване на трансфера на членовете на делегациите при провеждане на различните типове събития от категория „А". Анализът ще бъде финализиран след представяне на окончателния график на събитията през м. юни 2017 г. В рамките на определения числен състав на службата през м. март 2017 г. е обявен конкурс за вакантни позиции за сътрудници по охраната и водачи на автомобили за специализиран транспорт.

            За 4 специфични събития от календара на Българското председателство (визити на КОРЕПЕР I и II, КОПС и Прес трип) Националният център е провел проучване на пазара за цените на полетите по направление София – Брюксел, в резултат на което е установено, че цените за пътуване по зададените параметри, които се предлагат от различни доставчици, варират в сходни граници. В допълнение, Националният център е провел разговори с правителствения Авиоотряд 28 и главния изпълнителен директор на националния превозвач за изясняване на възможността за промяна на разписанието на полетите между Брюксел и София.

            Проведена е среща с ръководителя на Правителствена зала на Летище „София", в рамките на която са уточнени подробностите относно използването на залата за нуждите на Председателството. Предстои МВнР и Националният център да уточненият формалните правила за възлагане на задачи на Правителствена зала и евентуално да бъде инициирано изменение/допълнение на РМС № 686 от 1998 г. за организацията на преминаване през ВИП „А" – Правителствена зала на летище София.

          Изпълнението на мярката е свързано с финализирането на календара и избора на хотели (мерки №№ 11 и 18), за да бъдат фиксирани маршрутите в столицата и изяснени възможностите за промени в полетния график на националния превозвач.

Мярка № 18: Планиране на настаняването на делегациите в България

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ, МВнР

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

            В периода 27 февруари – 27 март 2017 г. е направено проучване на редица хотели в гр. София с цел идентифициране на най-подходящите места за настаняване на делегатите, които ще участват в събитията на Председателството. Проведени са срещи с ръководствата на 22 хотела с цел запознаване с графика и натовареността според предварителния календар на събитията на Българското председателство и уточняване на броя на гостите, които всеки хотел би могъл да настани.

            Установено е, че не всички посетени хотели са подходящи за настаняване на ВИП делегации. В тази връзка е изготвен списък с избрани хотели, който е предоставен на правоохранителните органи с цел проучване на съответствието с изискванията за сигурност и потвърждаване на хотелите, които са подходящи за настаняване на ВИП делегации.

            С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени, за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой.

            Към настоящия момент, Националният център получава оферти от отделните хотели и проучва възможностите за квоти стаи, които да бъдат запазени за нуждите на Председателството. Провеждането на преговори и подписване на бъдещи договори зависи от финализирането на календара.

            Мярка № 19: Планиране на кетъринг услуги за събитията в България

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ, МВнР

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

            С цел планиране и организиране на изхранването на делегатите са изготвени насоки за отделните прояви с примерен календар на храненията, като е идентифициран общият брой делегати, за които трябва да бъдат организирани кафе паузи, обеди и гала вечери. Националният център е провел консултативна среща с представители на Европейското сдружение на готвачите. Обсъдени са конкретни аспекти по организацията на храненето на ВИП гостите и делегатите на събитията в България.

            Основните отворени въпроси при изпълнението на тази мярка са намирането на изпълнител или консорциум от изпълнители, предвид пазара и капацитета на кетъринг компаниите, и изборът на подходящи и удобни локации за гала вечерите, които да отговарят на изискванията за сигурност и да разполагат с необходимия капацитет.

            Едва след финализиране на календара на събитията, особено по отношение на тези от категория А, преговорите ще бъдат водени по ясни параметри, за да може нуждите да бъдат покрити по адекватен начин.

Мярка № 20: Планиране на нуждите от превод по време на събитията в България

Краен срок: февруари 2017 г.

Отговорник: НЦ, МВнР

Състояние: частично изпълнена

            В процеса на съгласуване с компетентните институции на проекта на споразумение, което следва да се сключи между българската страна и ГД „Преводи", възникна необходимостта от предоставяне на допълнителни материали и документи. След предоставянето им в началото на април т.г., се очаква окончателното становище на компетентните органи, след което да се предприемат стъпите за финализирането на процедурата

            Що се отнася до техническото обезпечаване на преводите, нуждите от осигуряване на конферентна техника в основните зали за провеждане на заседанията в НДК (зали № 3, 7 и 8) ще се покрият почти изцяло от наличната техника в НДК и от допълнителната техника, която НДК ще закупи за пресцентъра на Председателството при осигуряване на бюджет. Само за най-големите формати се налага Националният център да наеме допълнително подвижни кабини и известен брой допълнителни слушалки, микрофони и дискусионни пултове (за зала № 3).

Мярка № 21: Създаване на работна група и извършване на анализ на възможностите за привличане на спонсори и начините за уреждане на отношенията със спонсорите

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

            Със заповед № РД-18 от 20.12.2016 г. на директора на Националния център е създадена работна група, която работи по изготвянето на критерии, правила и процедури за възможните форми на спонсорство. В рамките на отчетния период е разработен пакет от документи „Процедура за избор на спонсори и сключване на споразумения за спонсорство и за получаване на патронаж за Българското председателство на Съвета на ЕС". Пакетът е съгласуван в предварителен порядък, като предстои финализиране на документацията.

Мярка № 22: Актуализиране на плана за обществените поръчки за нуждите на Председателството

Краен срок: Текущо

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

            Планът за обществените поръчки е актуализиран след отпускането на финансови средства с ПМС № 67 от 5 април 2017 г. Актуализирани са сроковете, предметите и видовете на обществените поръчки.

Мярка № 23: Изготвяне на тръжна документация, съгласно актуализирания план за обществени поръчки, провеждане на обществени поръчки и подписване на договори с избраните изпълнители за централно организираните събития на Председателството в страната;

Краен срок: март - октомври 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

Изготвени са типови документации за обекти – услуги и доставки, които предстои да бъдат възлагани централизирано. С оглед предстоящото изготвяне на техническите спецификации, тези документации ще бъдат конкретизирани с детайлите относно точния обем, видовете дейности, изискванията към изпълнението и т.н. в съответствие с одобрения бюджет и Календара на събитията. С ПМС № 67 от 5 април 2017 г. е одобрено прогнозно разпределение на разходите по подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и на допълнителни разходи за 2017 г., в т.ч. за всички обществени поръчки, включени в Плана.

Мярка № 24: Изготвяне на тръжна документация, провеждане на обществени поръчки и подписване на договори с избраните изпълнители за децентрализирано организираните събития на Председателството в страната

Краен срок: март - октомври 2017 г.

Отговорник: Ресорните ведомства

Състояние: в процес на изпълнение

Следва да се изготви допълнителен анализ във връзка с изпълнението на мярката, в т.ч. да се разработи предложение за подход за осигуряване на финансирането за събитията и дейностите, които ще бъдат организирани децентрализирано.

 

                                                                              III.       Инфраструктура и сграден фонд

Координатор: Заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Мярка № 25: Изпълнение на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД съгласно одобрен график и в съответствие с предписанията на Работната група по мярка № 29, както и изготвяне на месечни отчети

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: НДК

Състояние: в процес на изпълнение

Във връзка с изпълнението на дейностите по мярка № 25 и мярка № 27 е създадена Междуведомствена работна група за текущ мониторинг на изпълнението на дейностите по преустройство и адаптация на сградата на НДК, назначена със Заповед № Р-40 от 21.02.2017 г., допълнена със Заповед № Р-50 от 08.03.2017 г. на заместник министър-председателя по подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 г.

Междуведомствената работна група (МРГ) заседава многократно в рамките на един месец, като за по-голямо улеснение от гледна точка на вземане на експертни решения бяха формирани две основни подгрупи: 1-ва подгрупа „Сигурност на Председателството в НДК" и 2-ра подгрупа „Инфраструктура".

Членовете на МРГ са запознати в детайли с обхвата, обема и съдържанието на изготвения проект за „Текущ ремонт" и „Работен проект за адаптация на сградата на НДК за нуждите на Председателство". Изпълнителят на обществената поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г." предостави чертежи и разяснения на МРГ.

В подгрупа „Инфраструктура" експертите и представители на МРРБ и ДНСК, Камарата на строителите и Камарата на инженерите, обсъдиха всички въпроси, свързани с необходимостта от промяна в обхвата на КСС и с увеличаването на обема на видовете СМР по договора за преустройство и адаптация на НДК - Т-00859/24.10.2016 г. Въз основа на проведените разисквания е изготвен доклад относно обосновка на необходимостта от промяна в обхвата на изпълнение на проекта за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на подгрупа „Сигурност" са извършени допълнителни огледи на сградата на НДК във връзка с оценката на риска по време на Председателството и се разгледаха и оцениха технически решения за отделните системи за сигурност. Оценени са различни становища, свързани с организацията на човекопотоците по време на събитията, акредитационната система, кабелна и безжична инфраструктура, системата за контрол на достъпа, системата за видеонаблюдение и пожароизвестителната система. Всички дейности, свързани с осигуряването на „Сигурност", са обобщени и остойностени по пера.

След проведените срещи, огледи и заседания, членовете на МРГ изготвиха Протокол с решения за текущ мониторинг на изпълнението на дейностите по преустройство и адаптация на сградата на НДК и прилежащи към него приложения:

1.      Доклад за резултатите на подгрупа „НДК" към група „Сигурност на Председателството", изготвен на 15.03.2017 г. и подписан от съответните компетентни експерти в тази област от МРГ. Докладът е придружен от Приложение „Техническо решение и бюджетни разчети".

2.      Доклад относно обосновка за необходимостта от промяна в обхвата на изпълнение на проекта „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на СЕС-2018г.", изготвен на 23.03.2017 г. и подписан от съответните компетентни експерти в подгрупа „Инфраструктура" на МРГ. Докладът е придружен от Приложение „Анализ и ревизия на обхвата на възложените дейности по договора Т-00859/24.10.2016 г. за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018".

3.      Доклад на работната група за изграждане на Пресцентър на Българското председателство на Съвета на ЕС, изготвен от Националния център и подписан от представители на НДК, БНТ и Националния център. Докладът е придружен от Протокол за разпределение на отговорностите при изграждането на инфраструктура на Пресцентъра на Председателството на Съвета на ЕС в НДК и остойностена таблица на дейностите.

4.      Доклад относно необходимостта от допълнителни финансови средства във връзка с преустройството и адаптацията на сградата на НДК за целите на Българското председателство през 2018 г., придружен от Обобщена справка на необходими финансови средства.

С тези доклади се финализират и приемат изискванията по техническата инфраструктура и обезпечаване, кабелната инфраструктура и безжичната мрежова система, преводната техника, Пресцентъра, противопожарната и евакуационната система, както и мерките за сигурност в НДК на базата на предварителните предписания и препоръки на МВР и НСО.

Идентифицирани слабости/трудности при изпълнение на мерките:      

1.      Процедурата по ОП за избор на независим строителен надзор по време на строителството на обекта на НДК /първоначално отваряне на кандидатури на 09.01.2017 г./ се обжалва от един от участниците. Жалбата е входирана в КЗК, образувана е преписка, по която НДК ще поиска предварително изпълнение. Поради тази причина до края на отчетния период липсва Доклад за оценка на съответствието на работния проект.

2.      До края на отчетния период не е финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК „Конгресен център – София" ЕАД и няма възможност да бъдат извършвани дейности по неговия обхват. Тепърва предстои работният проект да бъде внесен за съгласуване в Столична община и останалите компетентните институции за издаване разрешение за строеж.

Мярка № 26: Изпълнение на дейностите по основен ремонт на сградата и сградните инсталации с въвеждане на енергоефективни мерки за Дом № 2 от Комплекс „Бояна" съгласно одобрен график и в съответствие с предписанията на Работната група по мярка № 29, както изготвяне на месечни отчети

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: АМС

Състояние: в процес на изпълнение

Във връзка с открита процедура № ФС–2/10.01.2017 г. с възложител Администрацията на Министерския съвет с предмет „Строително–монтажни работи на сградата и на част от сградните инсталации с въвеждане на енергоефективни мерки за Дом 2 от комплекс „Бояна" по повод ползване на обекта за целите на Председателството на Република България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г." до крайния срок, 06.02.2017 г., са получени оферти от 11 участника.

Със заповед № ФС–26/10.03.2017 г. на директора на дирекция „АПОУС" в АМС за изпълнител е определен Обединение „БОЯНА 2018".

В Комисията за защита от конкуренция (КЗК) е постъпила жалба от един от участниците в откритата процедура. Администрацията на Министерския съвет е предприела своевременни действия и е изпратила в КЗК становище с искане да се допусне предварително изпълнение на поръчката. На 30.03.2017 г. КЗК с разпореждане отказва образуване на производство по входираната жалба. На 29.03.2017 г. АМС е публикувала обява за обществена поръчка за упражняване на инвеститорски контрол, като крайният срок за получаване на оферти е 06.04.2017г. На 07.04.2017 г. АМС е назначила комисия за разглеждане и оценка на получените оферти по гореописаната обществена поръчка. Срокът за приключване работата на комисията е 28 април 2017 година.

Паралелно с посочените дейности, дирекция „АПОУС" в АМС подготвя документи за обявяване на обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на мебели, средствата за която са заложени в ПМС № 67/2017 г.

В допълнение, през отчетния период, във връзка с промяна на календара на събитията за Дом №2 от комплекс „Бояна" и проведени допълнителни срещи с представители на отделни структури и дирекции, ангажирани с подготовката на Българското председателството. Извършена е охранителна проверка за оценка на сградата от службите за сигурност. Установена е необходимост от закупуване на оборудване.

Необходими са допълнителни средства за Дом №2 от комплекс „Бояна" за обезпечаване на Българското председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. в размер на 4 995 825 лв. с вкл. ДДС, които да бъдат осигурени по бюджета на АМС за 2017 г.

Мярка № 27: Осъществяване на текущ мониторинг за изпълнението на дейностите по мерки №№ 25 и 26 в съответствие с изискванията на Съвета на ЕС по отношение на сградите за провеждане на събития, свързани с Председателството

Краен срок: текущо

Отговорник: РГ на ЗМППБПСЕС

Състояние: в процес на изпълнение

Във връзка с изпълнението на изискванията на Съвета на ЕС по отношение на сградите за провеждане на събития, свързани с Председателството, на 25 и 26 януари 2017 г. технически екип на НДК е провел работна среща с експерти от ГД „Устни преводи" към ЕК. След направена от тях презентация и уточняване на всички детайли по преводните кабини в сградата на НДК, експертите от ЕК са изпратили доклад за необходимите функционалности на преводната техника, необходима за провеждане на събитията от Председателството, с конкретни констатации за съответствие или необходимост от адаптиране и въвеждане в съответствие с определени изисквания.

Мярка № 28: Предоставяне на информация за планирането и осъществяването на ремонтни дейности на прилежащата и довеждащата инфраструктура към конферентните центрове, летище „София" и основните пътни коридори за придвижване на делегациите

Краен срок: текущо

Отговорник: СО

Състояние: в процес на изпълнение

Във връзка с изпълнение на графика със заложените ремонтни дейности на част от прилежащата и довеждащата инфраструктура към конферентните центрове, летище „София" и основните пътни коридори за придвижване на делегациите, Столична община е обявила обществена поръчка с предмет „Проектиране и изпълнение на строително–монтажни работи за рехабилитация на бул. „България" от бул. „Фритьоф Нансен" до Околовръстен път София и бул. „Даскал Стоян Попандреев" от Околовръстен път София до мост над река Боянска". По отношение на ремонта на моста по бул. „Даскал Стоян Попандреев", както и на надлеза при детелината на бул. „България" и Околовръстен път София – посока от бул. „Братя Бъкстон" към кв. „Бояна", предстои финализиране на обществената поръчка за избор на изпълнител. За изпълнението на посочените дейности Столична община е поискала отпускане на целеви финансови средства от републиканския бюджет.

Предвидената цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев", включително на релсовия път, е включена за изпълнение в предстояща за обявяване обществена поръчка за изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София.

След проведена обществена поръчка е избран изпълнител за ремонтните дейности по бул. „Прага". Ремонтът се предвижда да бъде извършен през летния сезон на 2017 г.

Предвид периода на провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., посочените ремонти дейности се планира да приключат до края на 2017 г., като СО осъществява постоянен мониторинг на състоянието на пътната настилка на територията на града с цел предприемане на мерки за текущ ремонт на наличната пътна инфраструктура при необходимост.

 

                                                                                                                          IV.       Сигурност

Координатор: Министърът на вътрешните работи

Мярка № 29: Създаване на работна група „Сигурност на Председателството" за извършване на огледи, даване на предписания и осъществяване на контрол върху спазването на изискванията за сигурност при изпълнението на ремонтните дейности на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД и Дом № 2 от Комплекс „Бояна"

Краен срок: ноември 2016 г.

Отговорник: МВР

Състояние: изпълнена

Със Заповед № 8121з-1553 от 14.12.2016 г. е създадена работна група „Сигурност на Председателството" за извършване на огледи, даване на предписания и осъществяване на контрол върху спазването на изискванията за сигурност при изпълнението на ремонтните дейности на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД и Дом № 2 от Комплекс „Бояна".

За председател на работната група е определен директорът на Главна дирекция „Национална полиция" (ГДНП), като в състава на РГ са включени експерти от ГДНП, ГДБОП, СДВР, СОБТ, ГДПБЗН, ДКИС, ДЕСМС, НСО, ДАНС, НЦ, АМС, СО и НДК. Предвид широкия формат от представители и спецификата на дейностите, към РГ „Сигурност на Председателството" са създадени подгрупи „НДК", „Аерогара", „Комуникации", „Информационно осигуряване", „Календар на събитията" и „Материално-техническо осигуряване".

Мярка № 30: Извършване на оглед на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД и Дом № 2 от Комплекс „Бояна", запознаване с проектната документацията за предвидените ремонти дейности и издаване на предписания съобразно мерките за сигурност, които да бъдат включени в дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на сградите

Краен срок: февруари 2017 г.

Отговорник: РГ по мярка № 29

Състояние: изпълнена

Извършен е повторен оглед на сградата от служители на МВР. Проведена е среща с представител на НДК и ръководителя на инженерния екип.

По отношение на Дом 2 от Комплекс „Бояна" и предвид че същият е стратегически обект от значение за националната сигурност и се охранява от НСО, е проведен оглед. Констатирано е, че инвестиционният проект е изготвен при спазване на разпоредбата на чл. 169, ал. 3, т. 3 от ЗУТ и действащата към момента Наредба № 7 от 1998 г. за системите за физическа защита на строежите. По същество в инвестиционния проект не са предвидени строителни и монтажни дейности за изпълнение на специфични мерки за повишаване сигурността на обекта с оглед неговото значение за националната сигурност и конкретната цел на планирания основен ремонт – приемане на събития от категории „В" и „Д" по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

За извършване на проверка и оценка на състоянието на системите и елементите за физическа сигурност със заповед на началника на НСО е сформирана експертна група от членове на РГ по мярка № 29 от Плана. Извършена е охранителна проверка-оценка на сградата. Изготвено е становище, информацията по което е класифицирана, съдържащо предписания с мерки за сигурност, които да бъдат включени в дейностите по основния ремонт на сградата и сградните инсталации на Дом № 2 на комплекс „Бояна". Становището на експертната група е изпратено на възложителя за преценяване на възможността за изпълнение на препоръките, прогнозното им остойностяване и финансиране, като сумата е включена към допълнително поискани средства за изпълнението на ремонтните дейности на Дом 2 от комплекс „Бояна" по мярка № 26 от Плана.

Мярка № 31: Осъществяване на контрол върху спазването на изискванията за сигурност при изпълнението на дейностите по:

          проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на „НДК – Конгресен център София" ЕАД;

          основен ремонт на сградата и сградните инсталации с въвеждане на енергоефективни мерки за Дом № 2 от Комплекс „Бояна" и изготвяне на месечни отчети

Краен срок: текущо

Отговорник: РГ по мярка № 29

Състояние: в процес на изпълнение

През м. март 2017 г. са проведени заседания на подгрупа „НДК" с участието на изпълнителя на ремонтните дейности „Галчев инженеринг" ЕООД, представител на компания за мрежова инфраструктура и проектанта на работния проект за преустройство и адаптация на сградата на НДК за нуждите на Председателство.

Извършена е оценка на разгледаните от работните подгрупи решения, свързани с организацията на потоците от хора на територията на НДК, акредитационната система, системата за безжична връзка, системата за контрол на достъпа, системата за видеонаблюдение и пожароизвестителната техника.

Установена е необходимост от промяна на концепцията за интегриране на системите, което наложи екип от експерти от състава на подгрупа „НДК" да оцени предварително зададените параметри на системата за контрол на достъпа, видеонаблюдението и сигнално-охранителната техника.

Разгледани и оценени са технически решения за отделните системи по отношение функционалност и достатъчност. В рамките на дискусиите е поставен и въпросът за използване на системите на територията на НДК след приключване на Председателството и преди всичко заплащането на експлоатационните разходи на същите.

Съобразно становищата на МВР и НСО са проследени маршрутите на движение на отделните човекопотоци и са доуточнени основните елементи на системата за контрол на достъпа. За по-прецизно проследяване на планираното движение на човекопотоците по зали, зони и евакуационни маршрути, са разработени схеми, прегледа на които потвърди коректността на предвидените мероприятия и техническа обезпеченост, базирана на изискванията на МВР и НСО.

За нуждите на акредитационната система допълнително ще бъде изработена таблица и схеми с точките и вида контрол на достъпа.

Във връзка с предписанията, дадени от МВР и НСО, и с изискванията на НЦ, свързани с акредитационна система, пресцентър и др., и като се вземат предвид пропуснатите или недостатъчни количества, заложени в тръжната документация към основния договор, е заявена необходимост от увеличаване на броя на устройствата и структурното окабеляване, промяна на техническите изисквания към устройствата и системите като цяло и добавяне на нови функционалности, и добавяне на допълнителни изисквания за хардуерно и софтуерно интегриране.

При неосигурено финансиране за реализиране на препоръките за развитие на системите за физическа сигурност безопасността на събитията в Дом № 2 следва да се осигурява от НСО с привличане на допълнителни сили за охрана от структурите за защита на националната сигурност, които ще домакинстват провеждане на събития в този обект.

Мярка № 32: Изготвяне на предложение за създаване на общ координационен щаб по сигурността с достъп до системата за контрол на трафика

Краен срок: септември 2017 г.

Отговорник: МВР, НСО и СО

Състояние: предстоящо изпълнение

На 9 март 2017 г. е проведена работна среща на подгрупа „Комуникации", на която са обсъдени възможностите на съществуващите системи за видеонаблюдение и контрол на трафика, необходимостта от единна интеграционна платформа за Системата за сигурност, както и ползите от нея в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Разработено е предложение за изграждане на системата за сигурност чрез централна компонента, която да обединява всички системи за видеонаблюдение на НДК, СО, МВР-СДВР, летище София, Метрополитен в една обща интеграционна платформа.

Във връзка с включване на летище „София" към т.нар. „Система за сигурност", на 2 март 2017 г. е проведена среща между представители на летище „София" и дирекция „Сигурност и охрана". Обсъдена е необходимостта изграденото видеонаблюдение да бъде изведено чрез оптична свързаност до командните центрове на НДК и СДВР.

Проведени срещи с цел мониторинг на съществуващите системи и са обсъдени възможностите за използването и интеграцията им, както и необходимостта от разширяване за определени точки и зони за контрол, касаещи сигурността на Дом 2 от комплекс „Бояна" и „Метрополитен" АД.

Периодично се провеждат работни срещи с представители на НДК, НЦ, Столична община, НСО и МВР по направление на дейности, свързани с определяне на техническите възможности на акредитационната система, Системата за сигурност, Интегрирането на системите за видеонаблюдение на територията на СО и системите, които ще се изграждат в НДК. В резултат на тези срещи, са подготвени технически изисквания за съответните системи и начина на обмен на информация, за обезпечаване дейностите по време на Председателството. Предложените за изграждане системи ще могат да бъдат използвани за други цели и събития, както на територията на столицата, така и за анализиране на информация, подадена от различни системи за видеонаблюдение от страната.

Изготвеният финансов план с необходимите средства, касаещи дейности по сигурността на Председателството, е предоставен на НЦ.

Към настоящия момент няма предвидени финансови средства за интегриране на съществуващите системи за видеонаблюдение и контрол на трафика.

Мярка № 33: Осигуряване на транспортни средства за трансфер на делегациите за събитията от категория А* и С*** в България

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: НСО, МВР, МВнР

Състояние: предстоящо изпълнение

Транспортното осигуряване на неформалните заседания на Съвета на ЕС и на конференциите с участие на министри на държавите членки съгласно ЗНСО следва да се осъществи като специализиран транспорт по смисъла на чл. 19 от ЗНСО.

В тази връзка НСО е извършила допълнително проучване на пазарните възможностите за осигуряване на транспортни средства чрез оперативен лизинг, за срок от 6 месеца. Индикативно предложение, включително ориентировъчната цена, е предоставено на НЦ в средата на м. март 2017 г.

Мярка № 34: Анализ и предложение за осигуряване на транспортни средства за трансфер на делегациите за събитията от категории В** и D**** в България

Краен срок: ноември 2016 г. (за анализа)

ноември 2017 г. (за осигуряването)

Отговорник: НЦ в координация с МВнР, МВР и НСО

Състояние: изпълнена

в процес на изпълнение

По отношение на възможностите за осигуряване на транспортни средства за трансфер на делегациите за събитията от категория "B" и "D", в поредица от срещи представители на Националния център са информирали ръководителите на водещите компании за автобусни превози в София и Пловдив за транспортните нужди, свързани с предстоящото Председателство, и същевременно са проучили възможностите и интереса на компаниите да участват в такава поръчка. По данни на НЦ проведеното пазарно проучване потвърждава наличието на достатъчно фирми с капацитет да поемат самостоятелно нужния обем трансфери, както и първоначален интерес от тяхна страна да участват в процедурата.

Предвижда се НЦ да обяви обществена поръчка за осигуряване на транспортни средства за трансфер на делегациите за събитията от категории В и D в България през месец май т.г.

Мярка № 35: Изготвяне на транспортни маршрути за трансфер на делегациите за събитията в България

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: МВР, НСО, МВнР

Състояние: в процес на изпълнение

Столична дирекция на вътрешните работи е изготвила списък с 58 основни и резервни маршрути на движение на делегациите между „Летище-София", хотелите и обектите, където ще се провеждат събитията. Изготвените трасета към 15 март 2017 г. са на база първия проект на Календара на събитията.

В срок до края на месец април т.г. СДВР следва да извърши проверка на посочените от НЦ хотели като възможни за настаняване на делегати по време на Българското председателство и да изрази становище за настаняване на гости в тях от гледна точка на сигурността. На тази база ще се изготвят маршрути на движение на делегациите.

Мярка № 36: Изграждане на автоматизирана информационна система и/или мрежа за работа с класифицирана информация на ЕС в задгранични представителства на Република България

Краен срок: декември 2017 г.

Отговорник: МВнР, ДАНС

Състояние: в процес на изпълнение

В изпълнение на мярката за изграждане на автоматизирана информационна система и/или мрежа за работа с класифицирана информация на ЕС в задгранични представителства на Република България са осигурени 15 броя компютри за зареждане със системата ACID. Компютрите са предадени на ДАНС за подготовка и зареждане с необходимия софтуер. Предстои разпращане по места.

 

                                                                           V.       Финансиране на Председателството

Координатор: Министърът на финансите

Мярка № 37: Съставяне и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза в хода на бюджетната процедура за 2018 г. и 2019 г.

Краен срок: текущо

Отговорник: МФ

Състояние: в процес на изпълнение

С РМС № 37 от 2017 г. е приета бюджетната процедура за 2018 г., като съгласно одобрените в нея срокове за първия етап в срок до 10 февруари т.г. Министерство на финансите е изготвило и изпратило указания до всички първостепенни разпоредители с бюджет за подготовката и представянето на бюджетните прогнози за периода 2018–2020 г.

Към настоящия момент в ход е разработването на проекта на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. в съответствие със сроковете, определени с бюджетната процедура за 2018 г., приета с РМС № 37.

Мярка № 38: Изготвяне на актуална информация за средствата за обезпечаване на подготовката на Председателството, планирани в централния бюджет

Краен срок: текущо

Отговорник: МФ

Състояние: в процес на изпълнение

Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. в централния бюджет са планирани средства за обезпечаване на подготовката и провеждането на Българското председателство в размер на 100 млн. лв., като съгласно чл. 75, ал. 2 от ЗДБРБ за 2017 г. одобрените в централния бюджет средства (50 млн. лв.) се предоставят с акт на Министерския съвет по предложение на националния координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

С ПМС № 67 от 2017 г. за одобряване на прогнозно разпределение на разходите за подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и на допълнителни разходи за 2017 г. са предвидени разходи за 2017 г. в размер на 37 240 000 лв. и прогнозно разпределение за 2018 г. в размер на 32 121 000 лв. Общата сума за 2017 и 2018 г. е 69 361 000 лв.

 

 


                                                                                        VI.       Комуникационна стратегия

Координатор: Министърът на външните работи

Мярка № 39: Изготвяне на Комуникационна стратегия

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: МВнР и НЦ

Състояние: изпълнена

С оглед на идентифицираните слабости и рискове в отчета по Плана за подготовка от началото на месец февруари и в изпълнение на мерките за тяхното преодоляване със Заповед № 51 от 8 март 2017 г. на заместник министър–председателя по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 е създадена Междуведомствена работна група /МРГ/ с цел въвеждане на централизиран и координиран подход за изготвяне на Комуникационен план на Българското председателство на Съвета на ЕС /национално и международно измерение/ и на прогнозен бюджет за изпълнение на комуникационните дейности по двете направления. В състава на МРГ са включени представители на институциите и структурните звена, които имат отговорности във връзка с разработването на Комуникационен план на Българското председателство - Националният център, МВнР, Дипломатическият институт, Държавният културен институт, Столична община, Министерството на туризма.

В резултат от дейността на МРГ и проведените обсъждания беше разработен и одобрен проект на единен Комуникационен план на БПСЕС, който определя общата рамка на задачите и дейностите, необходими за информационното обезпечаване на подготовката и провеждането на БПСЕС, предвидени за изпълнение през 2017 и 2018 г., както в страната, така и зад граница. Отчитайки спецификите на комуникационната среда в България и зад граница, Планът съдържа две приложения: 1) План за вътрешни комуникационни дейности за 2017 и 2018 г. и прогнозен бюджет и 2) План за външни комуникационни дейности за 2017 и 2018 г. и прогнозен бюджет.

Националният център ще изпълнява дейностите от Плана в национално измерение. Министерство на външните работи ще осъществява координация и ще изпълнява дейностите от Плана по международното измерение. Заложените средства по двете измерения на Плана са обезпечени с ПМС 67 от 5 април 2017 г. Следва да се отчете, че е възможно отпуснатият бюджет да не бъде достатъчен за покриване на необходимите минимални количества подаръци, включително на подаръците на ВИП делегатите.

Осигурените на този етап средства позволяват подготовка, провеждане и изпълнение на съответните процедури по ЗОП, при пълна публичност и прозрачност на процеса. Забавянето, констатирано в началото на месец февруари по това направление на подготовка, е преодоляно и може да се пристъпи към изпълнение на съответните дейности по комуникация.

Мярка № 40: Приемане на Комуникационна стратегия от Министерския съвет

Краен срок: април 2017 г.

Отговорник: МВнР

Състояние: изпълнена

Комуникационният план на Българското председателство на Съвета на ЕС  през 2018 г. е приет с Решение на МС на 12 април 2017 г.

Мерки № 41 и 42: Изпълнение на Комуникационната стратегия (национален план); Изпълнение на Комуникационната стратегия (международен план)

Краен срок: 2017 – 2018 г.

Отговорник: съответно НЦ и ресорните министерства; МВнР

Състояние: предстои изпълнение

Мярка № 43: Организиране на Пресцентър на Българското председателство в София

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

            Със Заповед № РД-02/06.01.2017 г. на директора на Националния център е създадена работна група за изработка на техническото задание за изграждане на пресцентър на Българското председателство на Съвета на ЕС. С оглед спецификата на обсъжданата тематика за участие в заседанията на групата са привлечени представители на НСО, избраната фирма, изпълнителя на адаптацията и ремонта на НДК, главният проектант, експерти на обществения доставчик на аудиовизуални медийни услуги, както и на системния интегратор.

          Работната група е извършила анализ на: препоръките на ГСС и ЕК за организиране на международния пресцентър; състоянието на техническата инфраструктура на НДК и прилежащите ѝ площи и на ограниченията, произтичащи от морално и физически остарялата техническа инфраструктура; възможните технически решения за изграждане на апаратна за пренос на видео и аудио сигналите от основните мощности на домакина-разпространител до телевизионните и радио кабините в пресцентъра. Определени са видът и обхватът на дейностите, които трябва да се извършат с цел осигуряване на нормално функциониране на пресцентъра – провеждане на пресконференции, поддържане на официалния сайт на Председателството, осигуряване на видео, аудио и фото съдържание на медиите, обезпечаване на необходимия брой оборудвани работни места за радио, телевизионни и пишещи журналисти, фоторепортери и оператори. Постигнато е съгласие по всички дискусионни въпроси и по разпределението на задълженията между отделните институции. Изработено е техническо задание за международния пресцентър.

          С РМС № 165 от 23 март 2017 г. Българската национална телевизия е определена за домакин-разпространител на картина и звук от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (т.нар. host broadcaster). На 24 март е подписан протокол за съгласие между НЦ, НДК и БНТ за разпределение на задълженията по изграждането на техническата инфраструктура на пресцентъра. Предстои трите институции да се споразумеят за осигуряването на необходимите технически екипи за нормалното функциониране на пресцентъра. В отделно споразумение ще бъдат уточнени и задълженията на БНТ като host broadcaster. Предстоят разговори с БНР и БТА за формите на сътрудничество при комуникация на Българското председателство.

Мярка № 44: Изпълнение на дейностите, свързани с вътрешното и външно брандиране в съответствие с визуалната идентичност на Българското председателство по отношение на "НДК-Конгресен център София" ЕАД и Дом № 2 от Комплекс "Бояна"

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: частично изпълнена

            В рамките на отчетния период, като аспект и инструмент на комуникация, Междуведомствената работна група, създадена със Заповед № 51 от 8 март 2017 г. на заместник министър–председателя по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018, проведе обсъждания по проектите на обща визуална идентичност на Българското председателство на Съвета на ЕС. Разработените предложения и варианти на единна визуална идентичност бяха представени и аргументирани пред МРГ от страна на Националния център и екипа художници, на който Националният център възлага разработването на проектите. В хода на обсъжданията МРГ отчете необходимостта да бъде потърсена и отчетена допълнителна професионална гледна точка и експертиза относно предложените шест графични визии извън състава на МРГ, като бъде проведена целенасочена фокус-група, чиито състав да включва членовете на Експертно–художествения съвет към Столична община, в който влизат художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи и др. Заключенията и резултатите от проведената фокус–група по проектите на единна визуална идентичност бяха обобщени в доклад до МРГ. Въз основа на доклада, отчитайки аргументите и заключенията от фокус-групата, МРГ с Протокол от 6 април 2017 г. одобри един от предложените варианти на обща визуална идентичност на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

            Изборът на визуална идентичност и одобрените средства, заложени в ПМС 67 от 5 април 2017 г. в частта за вътрешна и външна реклама, са предпоставка за пристъпване към следващ етап - подготовка и изпълнение на дейностите по възлагане и изработване на всички елементи на външната реклама /брандиране/, която ще бъде разположена на летището, по транспортните трасета, фасадите на избрани сгради и по други елементи на градската среда; вътрешното брандиране на сградите на НДК, резиденция Бояна – дом 2, държавните и общински институции, Народното събрание, сградите на Съвета на ЕС и ППРБЕС в гр. Брюксел.

Мярка № 45: Обезпечаване на медиен екип на Българското председателство в Брюксел

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: МВнР

Състояние: в процес на изпълнение

Предвижда се в ППРБЕС да бъде обезпечен „медиен екип" в следния състав: говорител КОРЕПЕР 1 – дипломатически служител от състава на ППРБЕС; говорител КОРЕПЕР 2 - дипломатически служител, командирован от ЦУ-МВнР; „Пресофисър" – служител от ЕК; секретар-координатор. Във връзка с последния член на екипа ППРБЕС е отправило заявка до ЦУ за разрешение за сключване на граждански договор с местно лице.

Мярка № 46: Напълно функциониращ интернет портал на Българското председателство

Краен срок: октомври 2017 г.

Отговорник: НЦ

Състояние: в процес на изпълнение

Във връзка с разработването на интернет портал на Българското председателство е направено проучване на страниците на последните Председателства и е изготвен проект на задължителни параметри на бъдещата уеб страница, като основа за изработване на техническо задание.

 

                                                                                                    VII.       Културна програма

Координатор: Министърът на културата

Мярка № 47: Изготвяне на културна програма

Краен срок: март 2017

Отговорник: МК, МВнР, СО и НЦ

Състояние: въпреки натрупаното закъснение, водещо до невъзможност за изпълнение на мярката в срок, са предприети спешни действия и е постигнат значителен напредък

Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. включва две основни направления: национално и международно. Тя е тясно свързана с цялостния облик на Председателството и следва да бъде подчинена на единна визия, концепция и конкретни послания.

С цел по-добро координиране на усилията при изготвянето на програмата и отчитане на всички заинтересовани страни, със заповед на министъра на културата № РД09-155/23.03.2017 г. е създадена междуведомствена работна група (МРГ). В нея са включени представители на Министерство на културата, МВнР, Министерство на туризма, Столична Община, Община Пловдив, НДК, Държавен културен институт, Национален филмов център. В тясно сътрудничество между тези институции се работи по изготвянето на  концептуалния документ на Културната програма, съпътстваща Българското председателство. Същевременно, регулярно бе отчитан и напредъкът в работата по Комуникационния план на Българското председателство, за да се гарантира синергия между двата документа. Като неизменна част от Културната програма на всяко председателство са предвидени галаконцерти за официалното откриване на Председателството в София и в Брюксел. Откриването в София ще премине в две части: голямо публично събитие на открито на 1 януари 2018 г. (съвпадащо с традиционния новогодишен концерт) и тържествен концерт пред Колежа на комисарите – 11–12 януари 2018 г., като датите за посещението на членовете на Европейската комисия в София са потвърдени. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар", на 1 февруари 2018 г. Събитията за закриване на Председателството се планира да бъдат проведени през м. юни 2018 г.

В допълнение, в съдържателния обхват на Столична програма „Култура" и Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. е включен нов Специален приоритет: София – град-домакин на председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Предложенията на Столична община включват събития от Културния календар на СО, чието съдържание ще се надгражда и ще бъдат предложени за допълнително финансиране, събития от Календара, които ще получат логистична и комуникационна подкрепа, както и нови събития, които следва да бъдат изцяло продуцирани.

Част от Културната програма са и т.нар. „културни пакети", изготвени след серия консултации между Министерство на културата и Националния център. Тези пакети предоставят възможност делегатите, които ще посетят България по време на Председателството, да се запознаят с различни аспекти от българската култура и традиции. Стойността на всеки пакет ще бъде за сметка на водещата институция, която е домакин на съответното заседание/среща/конференция. МК ще изпълнява логистични услуги, като безвъзмездно за възложителя и доставчика ще съдейства при подготовката на графика на културните пакети и ще подпомага разплащането между възложителите и доставчиците на художествените услуги. Изготвените варианти на „културни пакети" са изпратени до всички министерства за последни коментари и улесняване на бюджетирането от тяхна страна, както и с цел избягване на припокриване при планирането на събития.

Мярка № 48: Приемане от Министерския съвет на Културна програма

Краен срок: април 2017 г.

Отговорник: МК

Състояние: предстои изпълнение

Мярка № 49: Изпълнение на Културната програма (национален план)

Краен срок: 2017–2018 г.

Отговорник: МК, МВнР, СО и НЦ

Състояние: предстои изпълнение

Мярка № 50: Изпълнение на Културната програма (международен план)

Краен срок: 2017–2018 г.

Отговорник: МК и МВнР

Състояние: предстои изпълнение

 

                                                                                         VIII.       Приоритети и програма

Координатор: Заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Мярка № 51: Изготвяне на проект на принос на Република България към 18-месечната програма на Триото и съгласуване в СЕВ

Краен срок: ноември 2016 г.

Отговорник: дирекция „КВЕС" в АМС и дирекция „ПИЕС" на МВнР, в сътрудничество с членовете на СЕВ

Състояние: изпълнена + текущо изпълнение

Въз основа на предложенията на ресорните министерства за приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и при отчитане на стратегическите и програмни документи на ЕС, дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изготви проект на Принос на Република България към 18-месечната програма на Съвета на ЕС (1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.). Същият е съгласуван и одобрен от Съвета по европейските въпроси на 3 ноември 2016 г. На 4 ноември 2016 г. документът е изпратен до Генералния секретариат на Съвета чрез Постоянното представителство на Република България към ЕС.

На 20 декември 2016 г. Генералният секретариат на Съвета разпространи първи проект на Програма на Триото, разработен въз основа на приносите на трите държави от председателското Трио. На 27 февруари 2017 г. беше разпространен и приносът на ЕСВД към Програмата в частта относно външните дейности на Съюза. Документите бяха съгласувани в СЕВ и на тази основа на 13 март 2017 г. СЕВ одобри указания за участие на Република България в консултациите по първия проект на Програма на Триото. Указанията бяха изпратени за изпълнение на ППРБЕС чрез МВнР.

Първият кръг от консултациите между партньорите от председателското Трио, ГСС, ЕК и ЕСВД се проведе в гр. Брюксел на 14 март 2017 г. във формат „Античи" и „Мертенс". В резултат на проведените обсъждания на 11 април 2017 г. ГСС изпрати втори проект на Програма на Триото. В процес на изготвяне е проект на указания за участие във вторият кръг от консултациите, които ще се проведат на 2 май т.г.

Мярка № 52: Изготвяне, периодично актуализиране и съгласуване в СЕВ на проекта на Програма на Българското председателство

Краен срок: юни 2017 г.

Отговорник: дирекция „КВЕС" в АМС и дирекция „ПИЕС" на МВнР, в сътрудничество с членовете на СЕВ

Състояние: предстои изпълнение

Първият проект на Програма на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде разработен след широка обществена дискусия и при отчитане на финалната версия на 18-месечната Програма на Съвета на ЕС за периода 1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.

На 20 март 2017 г. в рамките на Съвета по европейските въпроси се проведе първа дискусия с представители на синдикалните и работодателските организации по основни въпроси и теми, които следва да залегнат в Националната програма.

 Мярка № 53: Предоставяне на информация за разработването на проекта на Програма на Българското председателство в Народното събрание

Краен срок: текущо

Отговорник: заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Състояние: в процес на изпълнение

Напредъкът по приоритетите и подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ще бъде докладван текущо на 44-то Народното събрание.

Мярка № 54: Приемане от Министерския съвет на Програма на Българското председателство

Краен срок: ноември 2017 г.

Отговорник: заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство на съвета на ЕС - 2018 г.

Състояние: предстои изпълнение

Мярка № 55: Изготвяне и приемане от Министерския съвет на ново Постановление за координация по европейските въпроси

Краен срок: март 2017 г.

Отговорник: дирекция „КВЕС" в АМС

Състояние: отпаднала необходимост от изпълнение на мярката

В изпълнение на мярката през м. октомври 2016 г. дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изготви проект на ново Постановление на Министерския съвет за координация по въпросите на Европейския съюз. Проектът на Постановление премина съгласувателна процедура по чл. 32 от УПМСНА през м. ноември 2016 г., но не беше приет от Министерския съвет, поради получени бележки от Министерството на външните работа.

След встъпването в длъжност на служебното правителство бяха предприети действия за допълнително анализиране на необходимостта от приемане на нов нормативен акт, регламентиращ координацията по въпросите на ЕС, по-малко от 10 месеца преди Българското председателство на Съвета на ЕС. Постигнато бе съгласие, че приемането на ново ПМС и/или изменения в сега действащото ПМС № 85/2007 г. за координация по въпросите на ЕС ще бъдат извършени след приключване на Председателството и извършването на анализ на силните и слабите страни на координационния механизъм.

Мярка № 56: Изготвяне и одобряване от СЕВ на фишове по всички открити досиета

Краен срок: април 2017 г.

Отговорник: ресорни министерства

Състояние: частично изпълнена

Дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет изготви проект на образец на фиш на Българското председателство на Съвета на ЕС. Образецът е съгласуван и одобрен от Съвета по европейските въпроси на 21 октомври 2016 г. В допълнение, дирекцията разработи и разпространи указания за неговото попълване.

Дирекцията изготви списък с досиета, които се очаква да бъдат на преговорната маса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, на базата на информация, подадена от работните групи съгласно чл. 7 от ПМС № 85/2007. По всички досиета от списъка отговорните ведомства разработват рамкови позиции в съответствие с одобрения образец на фиш, които се съгласуват в Съвета по европейските въпроси. Списъкът с досиета ще бъде актуализиран периодично, на всеки 3 месеца в съответствие с информацията, която се съдържа в Инструмента на ГСС за програмиране на работата по досиетата в рамките на обикновената законодателна процедура и във фишовете по всички отворени досиета, които се изготвят и предоставят от ГСС.

Мярка № 57: Периодично актуализиране на фишовете по всички открити досиета

Краен срок: текущо

Отговорник: СЕВ

Състояние: предстои изпълнение

След изготвяне и одобряване от СЕВ на фишовете по досиетата, които ще бъдат на „преговорната маса" по време на Българското председателство, ресорните ведомства в зависимост от развитието на преговорите по време на Малтийско и Естонско председателство ще предприемат необходимите действия за актуализирането им.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)