понеделник, 6 ноември 2017 г.

ОТЧЕТ ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2017 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛИТИКА: „ПОДГОТОВКА И ПРОВЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС 2018 Г.“

 

 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

МИНИСТЕРСТВО ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 2018

 

 

 

ОТЧЕТ

ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2017 Г.

 

ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛИТИКА:

ПОДГОТОВКА И ПРОВЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС 2018 Г."

 

БЮДЖЕТНА ПРОГРАМА:

„ПОДГОТОВКА НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС 2018 Г."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

София, 21.08.2017 г.

         

Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 (МБПСЕС 2018) е създадено с цел реализирането на мерките и задачите, свързани с подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който координира и ръководи политиката на Република България като държава – членка на Европейския съюз, във връзка с подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., и осигурява провеждането на единна национална политика на Република България по въпросите, свързани с Европейския съюз, съвместно със заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи.

С Решение на Народното събрание от 9 май 2017 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България бе създадено Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 (МБПСЕС 2018). С Постановление
№ 100 на Министерския съвет от 31 май 2017 г. Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (Център) е преобразуван в МБПСЕС
2018, като трудовите и служебните правоотношения със служителите от преобразувания Център са уредени при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда и чл. 87 а от Закона за държавния служител. МБПСЕС 2018 поема активите, пасивите, архива, както и другите права и задължения на Центъра.

         

 

1.      ОТЧЕТ НА ОСНОВНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА БЮДЖЕТА

а) Отчет на приходите по бюджета на МБПСЕС 2018

 

        Приложение № 1

ПРИХОДИ

Закон

Уточнен план

Отчет

(в лева)

Общо приходи:

 

 


Данъчни приходи

 

 

 

Неданъчни приходи

 

 


Приходи и доходи от собственост

 

 


Държавни такси

 

 

 

Глоби, санкции и наказателни лихви

 

 

  

Други

 

 


Помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми

 

 

 

 

МБПСЕС 2018 няма реализирани приходи към 30.06.2017 г.

б) Отчет на разходите по области на политики и бюджетни програми по бюджета на МБПСЕС 2018

 

              Приложение № 2а

Класификационен код*

РАЗХОДИ

Закон

Уточнен план

Отчет

(в лева)


Общо разходи по бюджета на МБПСЕС 2018


9 341 000

156 441


Политика в областта на „Подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г."


9 341 000

156 441


Бюджетна програма  „Подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г."


9 341 000

156 441

 

в) Отчет на консолидираните разходи по бюджетни програми в рамките на изпълняваната политика

 

 

г) Източници на финансиране на консолидираните разходи

 

 

Приложение № 3




Източници на финансиране на консолидираните разходи, обхванати в програмния и ориентиран към резултатите бюджет

Закон

Уточнен план

Отчет

(в лева)

Общо консолидирани разходи:


9 341 000

156 441

Общо финансиране:


9 341 000

156 441

   По бюджета на МБПСЕС 2018, в т.ч. за сметка на:


9 341 000

156 441

Собствени приходи




Субсидия от държавния бюджет


9 341 000

156 441

   По други бюджети и сметки за средства от ЕС, в т.ч. от:




Централен бюджет, в т.ч.:




Държавни инвестиционни заеми




Сметки за средства от ЕС (ССЕС на НФ и на ДФЗ)




Други програми и инициативи, по които Република България е страна-партньор




Други програми и други донори по бюджета на ПРБ




Други бюджетни организации, включени в консолидираната фискална програма




 

Основен източник на финансиране на разходите към полугодието на 2017 г. на

МБПСЕС 2018  е субсидия от държавния бюджет. 

 

 

2.      ПРЕГЛЕД НА НАСТЪПИЛИТЕ ПРЕЗ ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД ПРОМЕНИ В ОРГАНИЗАЦИОННАТА СТРУКТУРА

 

Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е новосъздадена структура. Организационната структура включва четири дирекции, инспекторат, звено за вътрешен одит и финансов контрольор. Общата численост на персонала в организационните структури и административни звена е 70 души.
С Постановление № 100 на Министерския съвет от 31 май 2017 г. Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (Център) е преобразуван в МБПСЕС 2018, като трудовите и служебните правоотношения със служителите от преобразувания Център са уредени при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда и чл. 87 а от Закона за държавния служител.

 

3.      ПРЕГЛЕД НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОЛИТИКИТЕ В ОБЛАСТТА НА ПОДГОТОВКА И ПРОВЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС 2018 Г.

Политиката в областта на подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. се провежда от Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

За първите три месеца от функционирането на МБПСЕС 2018, усилията са насочени основно към продължаване на вече започнатите от Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. дейности, както и за изпълнението в срок на мерките и задачите от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (РМС № 965/2016 г.). Целта е недопускане на забава в изпълнението на подготвителните дейности и ускоряване на тези, които имат приоритетно значение за успешното провеждане на Българското председателство. Извършени са необходимите промени в различни нормативни актове и документи, свързани с председателството, с оглед оптимизиране на процесите по подготовката.

През периода се работи активно за изграждане на административния капацитет, в съответствие със структурата и организацията, заложена в устройствения правилник на МБПСЕС 2018.

а) Описание на степента на изпълнение на заложените стратегически и оперативни цели, допринасящи за нейното изпълнение

През разглеждания период бяха предприети необходимите действия за актуализиране на представителите на МБПСЕС 2018 във всички създадени за целта междуведомствени работни групи и структури за подготовка на Българското председателство. Актуализирани са основните планови и други документи, с оглед ефективно изпълнение на дейностите, задачите и мерките, свързани с подготовката и провеждането на Председателството. Приети са редица стратегически и планови документи в това число:

-          Одобрена е програмата на Триото Естония-България-Австрия за 18-месечния период на Българското председателство.

-          Актуализиран е Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

-          Одобрен е проекта на визуална идентичност на Българското председателство на Съвета на ЕС с решение на Междуведомствената група за изготвяне на Комуникационен план.

-          Определени са екипите от говорители в отделните министерства.

Предприети са стъпки за:

-           приемане на проект на програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС;

-          актуализиране на насоките за планиране и организиране на събитията, които ще се проведат в България по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.;

-          одобряване на календар на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в Република България;

-          одобряване на проект на Споразумение за административно сътрудничество между Генерална дирекция „Устни преводи" на Европейската комисия и Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. в областта на конферентния превод;

-          осигуряване на охрана, транспортно осигуряване и преминаване през летище София  на ръководителите на делегации и придружаващите ги делегации някои други категории участници в събитията от календара Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. по смисъла на Закона за Националната служба за охрана.

-          одобряване проект на споразумение за партньорство за дейности по организирането на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

-          одобряване на слоган на Българското председателство на Съвета на ЕС като част от Комуникационната стратегия на национално ниво.

-          определяне на междуведомствени координационни екипи за всяко събитие от календара на Българското председателство.

-          Изготвяне и провеждане на процедури по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на логистичната организация и протоколно обслужване на участниците в събитията от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

б)  Степен на достигане на очакваната полза/ефект за обществото от постигането на стратегическата цел в областта на подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

Ø  Отчет по показатели полза/ефект

 

 

 

 

 

Приложение № 4

Област на политика "Подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018"

Мерна единица

Целева стойност

Отчет

Показатели за полза/ефект

1. Изграждане на позитивен имидж на Република България на равностоен и надежден партньор, гарантиращ високото ниво на сътрудничеството и координация в изпълнението на Стратегически дневен ред на Съюза.

провеждане на брифинги и срещи с институциите на ЕС

всеки министър следва да е провел поне по една среща до края на годината

На база доклад до МС от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 са приети редица принципни решения по отделните направления на поготовката на Българското председателство, имащи за цел да активизират и насочат всички министерства в изпълнението на техните ангажименти. Всчики министри провеждат редовни срещи с Генералния секертариат на Съвета, ЕК и ЕП, както и се изпъляват в срок ангажиментите на страната ни по подготовката за Председателството. Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 подпомага процеса в сътрудничество с ППРБЕС като отговаря за логистичното осигуряване на посещенията на служителите от ГСС в страната и тяхната програма.

2. Подобряване професионалната квалификацията и развитие на потенциала на българската администрация и нейната ефективност с оглед обучението, което е предвидено за Екипа на Председателството.

брой

1200

Обученията по Националната програма се изпълняват в срок, като резултатите могат да се отчетат на по-късен етап по време на провеждането на Българското председателство.

3. Популяризиране на Българското председателство, приоритетите  на триото и националната програма

Брой медийни участия, публични събития, обучения и др. в България и ЕС.

10 медийни участия и 6 събития с различни целеви групи за представяне на приоритетите и програмата на председателството

Популяризирането на Българското председателство обхваща огромен спектър от информационни канали, като резултатите ще бъдат отчетени в навечерието на председателството

4. Промяна в степента на информираност на обществото за Българското председателство и ЕС

Процент (%) на нарастване на информираността

500% спрямо базата

Промяна се измерва в края на всяка календарна година, като към декември 2016 г. процентът на българите, които знаят за Българското председателство, е нараснал 10 пъти

 

Ø  Кратко описание на показателите за полза/ефект:

Успешната подготовка и провеждане на Председателството следва да се разглежда не само като политически успех, но и като възможност за страната ни. Очакваните резултати за обществото са основно свързани с изграждане на позитивен имидж на Република България, подобряване професионалната квалификацията и развитие на потенциала на българската администрация, повишаване на интереса на инвеститори към Република България и популяризиране на страната като туристическа дестинация, подобряване на информираността на българското общество за възможностите и ползите от европейските политики.

 

Ø  Други институции, допринасящи за изпълнение на политиката

Координатори по чл. 5 от ПМС 114/2016 г. за създаване на национален механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г

 

Ø  Източници на информация за данните по показателите полза/ефект

-                 Отчети по Плана за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

-                 Шестмесечни доклади от участието на Република България в процеса на вземане на решения в ЕС за Малтийско (януари-юни 2017) и Естонското (юли-декември 2017) председателство на Съвета на ЕС.

-                 Заключителен доклад за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

в) Отговорност за изпълнение на целите в съответната област на политика

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който координира и ръководи политиката на Република България като държава – членка на Европейския съюз, във връзка с подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., и осигурява провеждането на единна национална политика на Република България по въпросите, свързани с Европейския съюз, съвместно със заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи.

В допълнение с Постановление № 114 на МС 2016 г. е създаден и национален механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Определени са и координатори по основните направления на подготовката - министърът на вътрешните работи; министърът на финансите; министърът на външните работи; министърът на културата.

 

г) Преглед на настъпилите промени на нормативната уредба през отчетния период

С Решение на Народното събрание от 9 май 2017 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България бе създадено Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 (МБПСЕС 2018). С Постановление
 № 100 на Министерския съвет от 31 май 2017 г. Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (Център) е преобразуван в МБПСЕС 2018, като трудовите и служебните правоотношения със служителите от преобразувания Център са уредени при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда и чл. 87 а от Закона за държавния служител. МБПСЕС 2018 поема активите, пасивите, архива, както и другите права и задължения на Центъра.

Отменени са следните подзаконови нормативни актове:

-          Устройственият правилник на Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., приет с Постановление № 171 на Министерския съвет от 2016 г.

-          Постановление № 171 на Министерския съвет от 2016 г. за приемане на Устройствен правилник на Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

 

Извършени са промени в следните нормативни актове:

-          Постановление № 67 на Министерския съвет от 2017 г. за одобряване на прогнозно разпределение на разходите по подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и на допълнителни разходи за 2017 г.

-          Постановление № 229 на Министерския съвет от 2009 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

-          Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 г.

-          Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 г.

-          Класификатора на длъжностите в администрацията, приет с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 г.

 

4.      ПРЕГЛЕД НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО ПО БЮДЖЕТНА Програма „Подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г."

Всички дирекции на МБПСЕС 2018 участват в изпълнението на бюджетната програма съобразно техните компетентности. По-конкретно, дейностите се изпълняват от дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството" и дирекция „Комуникация и пресцентър".

Дирекциите от общата администрация и специализираните звена подпомагат специализираната администрация в изпълнението на програмата в зависимост от функциите им съгласно устройствения правилник на МБПСЕС 2018.

Цялостната отговорност за изпълнението на бюджетната програма е на Министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

а) Описание на степента на изпълнение на заложените в програмата цели

- Реализиране на държавната политика за успешната подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

- Ефективно изпълнение на дейностите, задачите и мерките, свързани с подготовката и провеждането на Председателството, утвърдени в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и координиране на всички отговорни за тези дейности институции.

- Координиране и оказване на съдействие на всички министерства и ведомства, предложили провеждане на събития като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

- Подаване на информация на експертно ниво към представителите на другите централни и местни административни звена, с цел разясняване на процедурите и възможностите свързани с подготовката и провеждането на Българското председателство.

- Организиране на обучения за екипите по ведомства за Българското председателство.

- Организиране на информационни кампания за популяризиране на Българското председателство.

б) Продукти/ услуги, предоставяни по програмата – описание на постигнатите резултати и изпълнение на дейности за тяхното предоставяне

ü  Поддържане и актуализиране на календара на събития по повод Председателството.

-                     Организация и координация между отделните ведомства с оглед изготвянето на календара на неформалните събитията в страната и с ППРБЕС за календара на редовните заседания на Съвета и подготвителните му органи.

 

ü  Осигуряване на логистична подготовка на събитията в страната и тяхното провеждане.

-          В процес на подготовка и провеждане са процедури по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на логистичната организация и протоколно обслужване на участниците в събитията от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС - за осигуряване на акредитационна система, настаняване, изхранването и транспортирането и подаръци за делегациите за всички събития от Календара. Подготвят се документи за приемане на Решения от МС за: актуализиране на насоките за планиране и организиране на събитията, които ще се проведат в България по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.; одобряване на календар на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в Република България; осигуряване на охрана, транспортно осигуряване и преминаване през летище София  на ръководителите на делегации и придружаващите ги делегации някои други категории участници в събитията от календара Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. по смисъла на Закона за Националната служба за охрана.

ü  Разработване и осъществяване на Комуникационна стратегия за Българското председателство в национален план.

-          Провеждане на информационни кампании, популяризиращи Българското председателство и европейските политики и приоритети. В процес на подготовка и провеждане са процедури по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване външна и вътрешна реклама на председателството, изработка на сайт на председателството, изработка на рекламни клипове и др. В процес на одобряване е слогана на Българското председателство на Съвета на ЕС като част от Комуникационната стратегия на национално ниво.

 

ü    Осигуряване на устен превод по време на събитията, които ще се проведат в столицата по повод Българското председателство

-          Проведени срещи с компетентните лица в дирекция „Устни преводи" на ЕК. Предстои приемане на одобряване проект на споразумение за партньорство за дейности по организирането на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

 

ü  Осигуряване на необходимото ниво на координация между основните компетентни органи и институции за успешното провеждане на Българското председателство

-          Предприети са стъпки за определяне на междуведомствени координационни екипи за всяко събитие от календара на Българското председателство.

ü  Успешно отстояване на приоритети, заложени в програмата на Триото и националната програма за Българското председателство през 2018 г.

-          Предприети са стъпки за приемане на проект на програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС.

            в) Отчет на показателите за изпълнение на програмата

 

Приложение № 5

Бюджетна програма "Подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018"

Мерна единица

Целева стойност

Отчет

Показатели за изпълнение

1. Брой обучени служители на държавната администрация в рамките на  Националната обучителна програма за ЕС.

Брой

1200

-          858 служители по проекта на ИПА

-          136 служители по проекта на ДИ

-          400 служители по обученията на ГСС

-          250 служители по проекта на ДИ за терминологичен английски език

2. Финализиране екипа на Председателството.

% (процент) завършени екипи по министерства

90%

-          Екипът е финализиран, като се актуализира при необходимост или при създаване на нови работни групи/ комитети към Съвета на ЕС

3. Изготвен календар на председателството.

Брой

1

-          Първият проект на календар е подготвен и се актуализира периодично

4. Проведени процедури по реда на ЗОП.

Брой

12

-          Проведени са 2 процедури по ЗОП

5. Срещи на екипа от координатори по   отделните направления за подготовката на Председателството.

Брой

24

-          С оглед по-голямата ефективност се провежда ежедневна  координация по електронен път. Предстои да се създадат координационни екипи за всяко събития, които да се срещат по определен график.

6.       Кампания за популяризиране на Българското председателство, вкл. медийни участия, организиране на събития, информационни материали и др. в България и ЕС.

брой

2

предстои

7.       Организиране на публични и информационни събития за подготовката и протичането на  Председателството.

брой

минимум 10

6 събития с различни целеви гупи - представяне на приоритерите и програмата на председателството

8.       Промяна в степента на информираност на обществото за Българското председателство.

Процент (%) на нарастване на информираността

500% спрямо базата

предстои отчет към края на 2017г.

 

ü  Подобряване професионалната квалификация и развитие на потенциала на българската администрация и нейната ефективност с оглед обучението, което е предвидено за Екипа на Председателството.

През отчетния период продължи изпълнението на проектите за обучения на екипа на Българското председателство на Съвета на ЕС съгласно Националната програма за обучения.

По проектът на Института по публична администрация за централизирани обучения, който изпълнява съвместно с обединението на следните европейски обучителни институции: Европейски институт по публична администрация – ЕИПА (Маастрихт, Нидерландия) и Френската академия по публична администрация – ЕНА обучени общо са 858 служители от функционална група 5 и 6, разпределени в 32 групи за обучения.

            По проекта на Дипломатическият институт (ДИ) към МВнР, който изпълнява съвместно с Нидерландския институт за международни отношения „Клингендал за периода на отчета са проведени общо 9 обучения и са обучени общо 136 служители от функционална група 5 и 6.

          МБПСЕС 2018 организира и проведе обученията, предоставяни от Генералния секретариат на Съвета на ЕС. За отчетния период са обучени общо 400 служители в проведените общо 13 обучения (10 от тях в София и 3 в Брюксел - за служителите в постоянното ни представителство към ЕС).

            Обучението на Дипломатически институт по терминологичен и комуникативен английски език, организирано в сътрудничество с Британски съвет – клон България включва провеждането на общо 3 семестъра – като всеки един от тях е с продължителност от 5 месеца и в него участват средно около 120 души. Първият семестър бе проведен в периода ноември 2016 – март 2017 г. Обучението е преминато успешно с връчен сертификат от общо 110 служители от ФГ 5 и ФГ 6. Вторият семестър стартира на 15.03.2017 г. и следва да приключи на 15 юли 2017 г. като участниците в него са общо 140 служители.

 

ü    Организация и координация между отделните ведомства с оглед финализиране състава на Екипа на Българското председателство.

В рамките на отчетния период са извършени редица подобрения в „Система за обучение и оценка на екипа на Българското председателство" с цел осигуряване на по-добро структуриране на информацията, по-лесен достъп до необходимата информация (търсене и намиране) и по-добра възможност за извършване на справки и извличане на статистически данни.

          Към настоящия момент базата данни съдържа пълен списък на определените членове на Екипа на Председателството от всички институции. Всеки служител има профил, който съдържа подробни данни за него. Към информацията за всеки член на екипа има и таблица с неговите оценки по Методиката за оценка на професионалните качества и умения на лицата, включени в Екипа на Председателството и с обученията, които той задължително трябва да премине.

          За всички формати и подформати на подготвителните органи на Съвета са определени председатели и заместник-председатели от ресорните ведомства. Има готовност за определяне на допълнителни лица при възникване на нови работни органи.

 

ü   Изготвяне на календара на събития по повод Председателството.

            Изготвен бе първи проект на календар на редовните и неформалните заседания на Европейския съвет, Съвета и подготвителните му органи. На 16 май 2017 г. по време на среща на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 с Генералния секретар на Съвета на ЕС беше представен първият проект на график на предвидените заседания на Съвета на ЕС по време на Българското председателство. На 26 юни 2017 г. от Генералния секретариат на Съвета бяха представени писмени коментари. Проектът на график, с отразените коментари, е изпратен за консултация с Генералния секретариат на ЕК.

            Изготвен е и проект на календар на събитията в страната, който се актуализира периодично, като са отразени всички заявки, подадени от ресорните ведомства.

            В календара на Българското председателство са заложени общо 238 събития, разпределени в четирите категории както следва: 28 събития от категория „А" (включително едно събитие на най-високо ниво, 12 неформални заседания на Съвета на министрите и др.), 180 събития от категория „B" (генерални директори, директори и експерти), 6 от категория „С" (парламентарно измерение) и 29 от категория "D" (събития под патронажа на Председателството). За момента общо 188 събития са планирани да се проведат в конферентен център НДК. Повечето събития под патронажа на Председателството ще се проведат в хотели, зали и други локации, а има и около 20, които се организират извън столицата.

            Предстои Министерският съвет да приеме календар на Българското председателство към края на м. юли 2017 г.

            С оглед необходимостта от ясно разпределение на отговорностите по планиране и организиране на събитията на Председателството в България е изготвен и нов проект на насоки за отделните категории събития,  които Министерският съвет предстои да одобри през м. юли 2017 г.

 

ü  Осигуряване на логистична подготовка на събитията в страната.

            Процедурата с предмет: „Осигуряване на система за управление на събитията, акредитация и регистрация на делегациите за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г." е проведена. Комисията, назначена със Заповед № РД-12/30.05.2017 г., е излезнала с доклад от своята работа. Има решение за избор на изпълнител, което е качено на профила на купувача.

            По процедурата с предмет: „Доставка на мебели за нуждите на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г." в 5 обособени позиции работата на комисията, определена със Заповед № РД-13/31.05.2017 г. към 30.06.2017 г. е на етап публикувано обявление за предстоящо отваряне на ценови оферти през м. юли 2017 г.

Въз основа на Комуникационния план на Българското председателство на Съвета на ЕС  през 2018 г., приет с Решение на МС на 12 април 2017 г., е изготвена и е в процес на съгласуване документацията за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки за част от дейностите, свързани с популяризиране на председателството в страната, като изработване на телевизионни, аудио и интернет клипове и банери за популяризиране на председателството, и на филм за председателството; pазработване на интернет портал на Българското председателство и неговата поддръжка; създаване на специални рубрики и публикуване на реклами в медиите.

            През финализиране е процесът за избор на мото на Българското председателство, което да носи основното послание за целите, които си поставя страната ни като член на Европейския съюз.

            Въз основа на одобрения проект за обща визуална идентичност на Българското председателство са проведени 4 срещи за обсъждане на конкретни локации и позиции, външни и вътрешни в определените сгради, положение и големина на визиите, конкретно графично и информационно съдържание. На база на разработената техническа спецификация, се подготвя тръжна документация за обявяване на обществена поръчка за външна и вътрешна реклама.

            Определен е екипът от говорители в отделните министерства и съвместно с ГСС е подготвено специално обучение за членовете му с лектори от Генералния секретариат, планирано за първата седмица на юли.

            Подготвя се споразумение с Europe by Satellite за безвъзмездно излъчване на събития  от Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

            В процес на подготовка са тръжните документации за останалите процедури по реда на ЗОП.

 

 

Ø  Източници на информация за данните по показатели за изпълнение

-     Отчети по Плана за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

-     Шестмесечни доклади от участието на Република България в процеса на вземане на решения в ЕС за Малтийско (януари-юни 2017) и Естонското (юли-декември 2017) председателство на Съвета на ЕС.

-     Заключителен доклад за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

д) Фактори и причини, оказали въздействие върху непостигането на планираните/ заявените целеви стойности

 

Външни фактори, които могат да окажат въздействие върху постигането на целите на програмата

-                     Промяна в европейското законодателство, свързано с председателството на Съвета и председателството на подготвителните органи на Съвета;

-                     Промяна в приоритетите на правителството;

-                     Промяна в структурата и дейността на организациите.

е) Отчет на разходите по програмата с разпределение на ведомствени и администрирани разходи

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)