сряда, 30 януари 2013 г.

Петър Диков: Цената за паркирането в центъра на София ще продължи да се увеличава

26.януари.2013 / 18:02 ТВ Европа

ИНТЕРВЮ НА ГАНИЕЛА АНГЕЛОВА
 
- Здравейте, г-н Диков. Преди време казахте, че трябва да се промени обликът на София. Какво точно трябва да се промени?
- Мисля, че точно в предаването „Под лупа" казах, че с конструкцията на София направихме много и започваме да работим за красотата й. Софиянци вече виждат първите резултати. Имам много амбициозна програма за благоустрояването на най-важните и най-обичаните места в столицата. Един от проектите, по който предстои да се започне работа, е обновяването на градинката пред НДК. Това е пространство, което от доста време се приема от жителите на столицата като едно от най-важните места. Дълги години то беше занемарено, не беше поддържано, нямаше средства за ремонти. Сега ще направим цялостно обновяване – нови настилки, осветление, нова напоителна система, детски кътове, възстановяване на фонтаните, градски дизайн и елементи на градско обзавеждане, за да стане градинката пред НДК едно привлекателно европейско парково място.
- Кога ще стартира този проект?
- Той стартира всъщност с нашето заявление в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по ОП „Регионално развитие". Крайният срок е свързан с тази програма. Всичко трябва да е готово до края на 2014 г. Подали сме документите в срок и се надяваме, че до април, началото на май, ще бъдат разгледани и проектът ще бъде одобрен. Това означава, че есента ще започнем и самите строителни дейности, които са доста по обем. Около 60 хил. кв. м са само настилките. Важен елемент е напоителната система. Аз лично не мога да приема, че в центъра на София имаме пространство, което в средата на август прилича на селско пасище, а не на градина в европейска столица. Там градините са ярко зелени от ранна пролет до късна есен. Това трябва да стане и тук – с ефектни цветя, хубави растения, нови пейки и осветление.
- Преди време излезе информация, че НДК е пред разруха. Вие опровергахте това твърдение. Как според Вас трябва да се промени сградата на Националния дворец на културата? Факт е, че тя не се използва като такъв културен център.
- Доволен съм, че от НДК излезе Капалъ чарши. Тези пазари, които се организираха, осигуряваха средства за поддържане на сградата. Това обаче не е смисълът на съществуването на тази хубава сграда. Това, което трябва да се направи, е нова организация на работа на този комплекс. Новото ръководство започна да работи в тази посока. Трябва да се намери вариант, така че, от една страна, да се работи на търговски принцип – да се създават приходи за комплекса. От друга страна, трябва да е насочен основно и главно за култура. Такава възможност има. За мен добър пример е залата „Арена Армеец". Тя е построена за спортни събития, но ръководството й създаде такава организация, че привлича и много други събития. Те й дават допълнителни средства за нормално съществуване и същевременно решават сериозните проблеми, които имахме с липсата на подходящо място за концерти. Добре е, ако управлението на НДК започне да използва този опит. Има дребни неща, които могат много да променят функционирането на НДК. Системата за визуална комуникация там е, откакто е построена сградата. Аз като архитект и човек, който познава сградата, понякога трудно се ориентирам в нея. Какво остава за човек, който отива за първи път там? Ако искаме тази сграда да функционира, да произвежда култура и да я предоставя на хората, не трябва да функционира, както е замислена в началото – да се отваря за някое голямо мероприятие и след това да се затваря и да пустее.
- За да затворим темата за НДК, кажете ни какво се случва с паметника "13 века България"?
- Направихме допитване до софиянци, дали той да бъде подновен в сегашния си, вече доста почистен, вариант. За мое съжаление, защото аз съм привърженик на това паметникът да се поднови, 4/5 от хората, участвали в допитването, искат той да се махне. Тук се включва и частично премахване, подновяване на визията, промяна на функциите. Моето становище е, че трябва да направим конкурс, тъй като мненията варират много. Предлага се да се направи стена за катерене, детска площадка, паметник на Аспарух и др. За да може хората да видят как ще изглеждат тези варианти, трябва да поръчаме на специалисти да направят проектите. Ще обявим конкурс, който да визуализира отделните проекти, и тогава отново ще се допитаме до софиянци. Аз лично се стремя да се доближаваме до мнението и вижданията на софиянци за столицата.
- Кога площадът „Света Неделя" ще стане на световно ниво?
- Аз съм с големи очаквания от обявения международен конкурс за площада. В момента правим опити да привлечем световноизвестни имена в състава на журито. Това може да привлече и големи имена за участие в конкурса, тъй като наградите не са толкова големи, че да привлечем големи архитекти. Подобен конкурс не се е правил в София. Колеги ми опонираха, като припомниха конкурса със зоната на казармите на 4-ти километър. Разликата обаче е огромна. Тогава конкурсът бе така обявен, сякаш е на празен терен. Сега става въпрос за среда, която е с история от 3 хил. години. Професионалното предизвикателство е как да вплетеш тази история с един жив и съвременен град. Очаква се, че под „Света Неделя" се намират най-ценните археологически находки. Смятам, че с тази реализация в бъдеще ще подминем много други столици, включително такива с класическа история.
- Това ще помогне ли за развитието на културния туризъм в София?
- Аз съм убеден, че софиянци са забелязали миналото лято колко много чужденци имаше из столицата. С откриването на Ларгото, с разкопките по бул. „Мария Луиза" те ще стават все повече. София е на 94-то място сред най-посещаваните градове в света, според международна класация. Мисля, че можем рязко да дръпнем в тази статистика.
- Достатъчно ли е рекламирана столицата ни?
- Рекламата във функционирането и привлекателността на един град не е най-важното. Важното е градът да е привлекателен с това, което има. Миналата година за първи път от 14 години махнахме строителните огради в центъра на София. Смятам, че София е привлекателен град и има ресурс за привличане на туристи. Но трябва да е направен така, че когато дойдат посетители, да изпитат удоволствие, че са тук.
- А площта около „Свети Александър Невски" как трябва да се реновира?
- Ние направихме предложение към Министерството на регионалното развитие. Има програма, по която 36-те града, които разработват интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, за тази година и за следващата да кандидатстват за финансиране само за изработването на проекти. Дали сме заявка за 2 млн. и половина за проектиране, като една част от тези пари смятаме да пренасочим към проекти за благоустрояване на важни и ценни градски зони в София. Става въпрос за зоната по бул. "Евлоги Георгиев" между Орлов мост и ул. "Граф Игнатиев"; самият "Граф Игнатиев" с пространствата около църквата „Свети Седмочисленици" и площад „Славейков"; улица „Солунска" от „Алабин" до „Витошка"; ул. "Батенберг"; бул „Руски"; зоната около храм-паметника „Александър Невски". Целта е до края на тази година да се изберат колективите, които да изработят проектите по тях. След като имаме готови проекти, получаваме шанс да кандидатстваме по ОП "Регионално развитие" за периода 2014-2020 г. Имаме възможност с европейско финансиране да обновим цялостно градската среда в центъра на София.
- Предстои и ремонт на бул. „Цариградско шосе". Това няма ли да доведе до огромни неудобства и транспортен хаос?
- Там предстои подмяна на настилката, трябва да се оправят двете мостови съоръжения. Обичам в такива случаи да цитирам едно рекламно послание – „По-добре ремонт за цял живот, отколкото цял живот ремонт". Когато правим нещо, има затруднения, но след това се решават нещата, така че дълго време да няма трудности. Със сигурност ще има период на затруднения при предвижването, но хората разбират, че това е необходимост.
- На фона на тази тема, защо буферните паркинги нямат успех?
- Тук е въпрос на манталитет и психология. Не сме свикнали, първо, да паркираме под земята, второ, да си плащаме. Паркингът на Интер Експо Център е прекрасен, но не се използва. Сигурен съм, че след време това ще се промени. Въпрос е на създаване на навици.
- Как Ви се вижда идеята да се затвори центърът в София за лични автомобили и изобщо приложима ли е тук?
- Според мен не. Не можем да се мерим с такива градове като Лондон, който е в пъти по-голям. Това обаче, което със сигурност ще се случва, е, че цената на паркирането в центъра ще се повишава.
- Какво се случва със Северната скоростна тангента?
- Там сме пред отваряне на ценовите предложения. Щастлив съм, че стигнахме почти до реализация. С изграждане на Северната скоростна тангента и с частта, която се строи от западната част на околовръстния път, ние даваме изключително големи удобства на градската комуникация и на улеснен достъп до града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)