петък, 4 януари 2013 г.

Ценови анализ на ски курортите в България

Автор: Публикувана на 3 януари 2013 в 18:04 в offnews

Не особено популярните доскоро зимни курорти като Добринище, Паничище и Чепеларе в последните години се превръщат в предпочитана дестинация, в сравнение с мегакомплекси като Боровец и Банско.

Макар броят на пистите в по-малките курорти да не е толкова голям, те остават предпочитани заради по-ниските цени, които предлагат. Тази година цените на лифт картите на Банско и Боровец бяха увеличени, което още повече засилва тенденцията за преориентиране на скиорите и сноубордистите към по-евтини курорти. Целодневна лифт карта на Банско е 58 лв., на Боровец – 55 лв., 50 лв. на Пампорово. За сравнение картите на Витоша са 35 лв., на Добринище – 28 лв., а Паничище и Семково предлагат целодневен абонамент за съоръженията за едва 15 лв.

Друга причина за преориентирането на туристи към по-малките курорти е и недоволството срещу опитите за монополизиране на курортите. Много младежи заявяват, че в знак на протест срещу ски монопола на Цеко Минев отказват да карат в курорти, които са под неговата опека (Банско, Боровец, по-голямата част от Витоша), като търсят алтернативни места. Именно със спирането на съоръженията на Витоша миналата година се засили и интересът към по-малките курорти.

Тази година, макар и на пръв поглед ски сезонът на Витоша да е отворен, на практика работи единствено писта „Витошко лале". Никои от останалите влекове и съоръжения не работят, а много от тях стоят счупени и изоставени, а собственикът „Витоша ски" отказва да ги ремонтира.

Голяма част от българските туристи споделят, че новите цени на големите курорти Банско и Боровец не са по джобовете им и затова се преориентират към по-малки и по-евтини места за почивка и туризъм. „Трябва да работя два дни, за да си изкарам парите за еднодневна карта на Банско", споделя Мартин, наскоро завършил строително инженерство. Университетски преподавател пък, който получава по 6 лева на учебен час, трябва да изработи почти 10 часа, за да може да си плати само картата за ски. Отделно от това са разходите за път, храна и спане.

На Банско лифт карта за цял ден за всички ски съоръжения и писти за възрастни е 58 лева, а за студенти – 53 лева. За ученици е 39 лева, а за деца до 12-годишна възраст включително е 38 лева. За половин ден, след 12.30 ч. лифт картата за възрастни е на цена от 45 лева. Ако обаче сте решили да не карате ски, а само да се качите с кабинковия лифт, цената за отиване и връщане е 28 лева на човек. В цената на лифт картата е включена и планинска застраховка. Тя покрива разходите за спасителни операции в случай на инцидент на пистата или при ползване на ски съоръженията и за оказана медицинска помощ.

Посочените цени на лифт картите важат за периода – 21.12.2012 г. – 31.03.2013 г., когато е интензивният ски сезон. Между датите 15.12.-21.12.2012 г. лифт картите се продаваха с близо 50% намаление. В този период картата за възрастен за един ден струваше 30 лева, а за ученици и студенти – 28 лева. Тъй като ски сезонът продължава до 14 април, подобно намаление на цените се очаква отново в периода 31.03. – 14.04.2013 г.

В случай, че нямате собствен ски или сноуборд екип, пълното ски оборудване – ски, обувки и щеки за възрастни под наем – за един ден струва 30 лева, а за деца е 18. Сноуборд и меки обувки за борд са 50 лева за възрастни и 33 лева за деца.

На официалния сайт на курорта е посочено, че ски зоната разполага с 16 ски писти и 2 ски пътя, чиято обща дължина е близо 60 км. Също има и трасе за ски бягане биатлон от 12 км. До момента има един кабинков лифт, който закарва скиорите и туристите до Бъндеришка поляна, където се намират всички ски влекове и писти. (Миналата седмица се проведоха серия от протести за изграждането на втори кабинков лифт и още писти на Банско, което обаче е противозаконно и ще ощети природните богатства на Пирин).

На Банско могат да се открият нощувки за 20-30 лева на човек, в самостоятелна стая с отопление и санитарен възел, но без закуска. Апартаменти и хотели, които са на около 5-10 минути пеша от кабинковия лифт, предлагат цени от около 100-120 лева на вечер. Ако са по-отдалечени от центъра на курорта и лифта, цените стигат до 50 лева на вечер.

Тези, сравнително ниски цени в иначе скъпия курорт, се дължат на големия брой хотели, които остават незапълнени и направо празни, дори и по време на активния сезон през зимата. Освен това има и много такива, които са зарязани наполовина построени и изоставени с надписи „For Sale". По непотвърдена информация, голяма част от функциониращите хотели в курорта нямат „Акт 16", който предоставя законно разрешение за ползване и облагане с данък.

Поради по-голямата леглова база, отколкото са туристите в курорта, собствениците и хотелиерите са принудени да свалят цените на нощувките, както и предлагането на специални промоционални пакети за привличане на повече посетители. Те споделят, че е спаднал и интересът и за купуване на апартаменти в курорта. „До преди няколко години англичани и руснаци масово купуваха апартаменти тук, но сега никой не иска. За това цените от 60 000 евро паднаха на близо 20 000 евро за апартамент", споделят собственици на жилища и хотели в курорта.

При наличието на по-свит бюджет може сами да си готвите, защото много от хотелите, които предлагат апартаменти, са оборудвани със собствена кухня с посуда и прибори. Препоръчително е да купувате продуктите от центъра на град Банско, където цените са нормални, без надценка, за разлика от курортната част, в района в близост до кабинковия лифт.

Цените за обяд в чайните и ресторантите на Бъндеришка поляна, където са ски пистите, също са сравнително високи. Чаша чай струва 3 лева, бутилка минерална вода от половин литър пък е 4 лева. Предлагат се и сандвичи, пържени картофи и готвени ястия, чиито цени обаче скачат над 10 – 15 лева. В случай, че този тип цени не са по джоба ви, е препоръчително да си приготвите сандвич от вкъщи.

Вечер, ако вместо да си готвите изберете да вечеряте на механа, може да се обобщи, че един човек може да се нахрани добре средно за около 20-25 лева.

В сравнение с цените на Банско, тези на Боровец са малко по-ниски. В периода 16.12.2012-14.03.2013 целодневна лифт карта за възрастни за всички съоръжения е 55 лева, полудневната е 30 лева (важи след 12.01 ч.), а за нощно каране е 22 лева. За разлика от Банско, курортите Боровец, Витоша и Пампорово освен дневно каране, предлагат и нощно каране. Намаление за студенти и ученици няма, единствено цената на картата за деца е 27 лева. И тук, както и в Банско, в лифт картите е включена застраховка "Злополука" в ски зона Боровец. Според официалния сайт на курорта, тя включва – медицинско транспортиране и / или първична медицинска помощ на място до лекарски кабинет в границите на маркираните ски писти, ски пътища и връзките между тях в ски зона Боровец (застраховката не важи на територията на Borosport Snowpark). Застраховката е валидна само в рамките на официалното работно време на съоръженията.

Наемането на пълна ски екипировка – ски, обувки и щеки, както и на сноуборд и обувки, е 25 лв. за възрастни. За деца цената за борд е същата, но за ски екип е 19 лева. Общата дължина на маркираните ски писти в Боровец е 58 км. Най-дългата писта е 12 км. Трасетата за ски бягане – биатлон са 35 км. Има един кабинков лифт с 6 седалки, 4 четириседалкови лифта и 10 ски влека.

Цените за нощувка и храна са подобни на тези в Банско.

На Пампорово ски картата за 1 ден за възрастен е 50 лева, за половин ден е 37 лв., а за деца до 12 г. е съответно 37 лв. и 23 лв. Билета за кабинковия лифт (отиване и връщане) е 19 лв. На Пампорово ски пистите са с обща дължина 16 км. Трасеата за ски бягане са с обща дължина 32 км.

На Витоша, за този ски сезон, цените на картите за възрастни, за един ден са 35 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – 28 лева. Полудневна карта до 12.30 ч. и след 12.30 ч. е 26 лева. Билета за кабинковия лифт в едната посока е 10 лева, а в двете 14 лева. За учащи и пенсионери е съответно 8 лв. и 12 лв.

Пълно ски оборудване за един ден струва 20 лева, а за сноуборд 25 лв.

Тъй като за момента работи единствено писта „Витошко Лале" и „Меча поляна" (която е предимно за начинаещи) много от скиорите се насочват към други курорти, като Добринище, Паничище и Мальовица, които предлагат повече избор на писти на по-ниски цени, от големите курорти.

Курортът Добринище е разположен на 6 км. от Банско и все повече набира популярност сред запалените скирои, които особено след тазгодишното увеличение на цените в Банско, предпочитат по-евтиния вариант. Лифт картата за един ден за възрастни е 28 лева, а за деца е 15 лева. Полудневната е 20 лева, а за деца – 10 лв.

Ски оборудване за един ден е 15 лева.

Общата дължина на ски зоната е около 7 км. Хижите, които я разделят са "Безбог", "Тузлата", "Говедарника" и "Гоце Делчев". Средният наклон е около 22%. Двете крайни точки са съединени с двуседалков лифт с капацитет от 500 човека на час и междинна станция по средата.

Някои хотели предлагат оферти за около 150 лева, за четири дни, със закуска и вечеря плюс лифт карти.

Курортът Паничище е на 1350 м. надморска височина на границата на Национален парк Рила, до Седемте рилски езера, близо до град Сапарева баня. Целодневната карта там е 15 лева, а полудневната – 11 лв. В цената на картата е включена планинска застраховка.

Чепеларе е на 9 км. от Пампорово и на 20 км. северно от град Смолян. Ски пистите са 12, а пистата „Мечи чал" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини – 6 км. До върха, висок 1873 м, се стига с двуседалков лифт с дължина 2 471 м., при времетраене на пътуването 17 минути и капацитет 700 души за час. Има и няколко малки влека.

Картата за един ден, за възрастни е 40 лева, за деца – 24 лв. За половин ден е 32 лв.

Мальовица се намира в североизточната част на Рила. Общата дължина на пистите е 4 км. Целодневната карта за възрастни е 25 лева, а полудневната – 18 лева.

Курортът Семково, който е известен със станциите на Техническия университет в София и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), има седем ски писти с обща дължина от 4 км, обслужвани от осем ски влека. Три от тях са на северните склонове и са сравнително трудни. Трябва обаче да се вземе под внимание материалната база и съоръженията, които са доста лошо поддържани и от години не са подменяни. Поради тази причиниа често се развалят и рядко работят всички писти едновременно.

През миналия ски сезон цената на лифт карта за един ден на Семково, за възрастни е била 15 лв. Пълен ски или сноуборд екип под наем за един ден струва 15 лева.

Курортният комплекс Беклемето е разположен на 22 км. югозападно от град Троян. Той е разположен на 1320 м. Надморска височина. Целодневна карта там е 15 лева, а за половин ден – 10 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)