понеделник, 10 юни 2013 г.

Био производители и магазин

Публикувам списък с производители, търговци и магазини за био продукти. Не е съвсем актуален, но го намирам за ПОЛЕЗЕН :)
Бях го подговил за една маркетингова стратегия, която пропадна.


Био производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е пряко свързано с храната, която консумираме, и съответно със здравето на почвата. Забранени са и изкуствените торове и опасни пестициди. В краен случай фермерите могат да използват седем от хилядите пестициди, които се прилагат повсеместно в конвенционалното земеделие. Без ГМО
„Био” и „еко” са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био” или „еко” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт http://www.balkanbiocert.com/indexbg.htm  – е гаранция за био произход.  “Балкан Биосерт” е първият национален орган за контрол и сертификация на биологична продукция, която работи с добре обучен и високо квалифициран персонал и предлага качествени и достъпни услуги на биологични фермери, преработватели и търговци.

Магазини
http://www.serenaltd.com/shop/index.php произвеждат сушени плодове и зеленчуци с онлайн магазин и в Кюстендил
http://www.amiti.org продават по скоро посадъчен мателрили са осбственик на био хотел
http://www.zdravosloven.com/ тези се опитват да продават всичко свързано с здравословния начин на живот – детска градина, медицински център, трудова медицина, фитнес, имат статии, но май преводни, внасят няколко марки http://www.zdravosloven.com/vnos/index.html
имат онлайн магазин, предлагат и Индивидуална програма за здравословен живот, това като Калина предполагам нещо такова, некви доктори
http://biosviat.com/ магазин, имат доста детски храни
Зелена Земя ЕООД е млада фирма. Официален представител и дистрибутор сме на водещата френска компания за био храни Euro-Nat S.A, която е представена у нас с шестте си бранда: Primeal, Bisson, Le pain des fleurs, Michel Montignac, Douce Nature, Ecodoo. Вносител сме и на немската компания Bionade GmbH, производител на една уникална био безалкохолна напитка. В момента сме в преговори с още две компании, които проучваме от отдавна. Надяваме се преговорите да приключат успешно и така да завършим цикъла на вносните био продукти, които предлагаме. Фокусирали сме се в предлагането на най-висококачествени био продукти, както и на продукти на справедливата търговия (fair trade). Искаме да дадем най-доброто на нашите клиенти. Продукти, които да са чисти, вкусни и полезни. Това е нещо, с което никога няма да направим компромис и сме сигурни, че клиентите ни го оценяват.
zdraveite az sam zemedelski proizvoditel ot samokov na kartofi kakto i semeproizvoditel imam ideq da proizvejdam biokartofi ,no pritesneniqta mi sa otnosno pazara niama otdelni shtandove,spechqlizirani magazini sertifikat se poluchava v ramkite na 5-godini prez tova vreme niamam pravo da prodavam produkciqta kato bio a mejdovremenno vlagam pari a i informaciqta e malko a i povecheto xora nexaqt za zdraveto si i kopuvat po eftinoto a i mislqt ''obiknoven kartof a se prodava za bio edva li s tozi nikakav kontrol v Balgaria '' i do tuk s bioto
гледани за био мляко? Само да ви кажа че аз съм производител на зърно и вече 6-ти МЕСЕЦ!! не мога да си продам 80 тона екологично чиста ръж! Ако това ви интересува ми пратете съобщение на agroset_ltd@abv.bg
Малките квартални био магазинчета отстъпват място на настъпващите еко-супермаркети. Eko Plaza е съвременната верига запълваща тази ниша в Холандия. http://www.ekoplaza.nl/ В момента фирмата поддържа 4 собствени супермаркета и 33 филиали – като щандове в други вериги. В момента фирмата поддържа 4 собствени супермаркета и 33 филиали – като щандове в други вериги.
Whole Foods - най-голямата верига магазини за биохрани в САЩ четвъртата по големина верига магазини в САЩ и най-големият и печеливш магазин на биохрани в света
Гергана Ненчева от Балкан Биосерт ООД, първата българска организация за био сертифициране.

Кое е най-точното описание на това, с което се занимавате в момента?

Управление на орган за контрол и биологична сертификация на земеделска продукция и храни.

Как протича един типичен за вас ден?

Преглед на планираните инспекции за седмицата, контакти с партньори на организацията и клиенти, финансов мониторинг, евентуално – инспекции на оператори, тъй като съм и инспектор.

Кои са клиентите ви?

Селскостопански производители, пчелари, животновъдни стопанства, фирми, занимаващи се със събиране на диворастящи растения, преработватели, търговци на биопродукция от цяла България и Македония.

Кое е най-важното предимство на биопродуктите?

По мое мнение няма едно най-важно предимство, мога да посоча комплексни предимства – природосъобразен начин на производство, проследяемост, контрол върху цялата верига до достигане до краен потребител и други.

Защо са важни принципите в биопроизводството?

Самото изброяване на принципите дава представа за важността им: производство в пълна хармония с околната среда, опазване и дори увеличаване на почвеното плодородие, спазване на равновесието между хора, животни и растителен свят, максимално слаба интервенция върху суровините при преработката им в крайни продукти, абсолютна недопустимост на ГМО и/или техни производни и т.н.

Кое е най-голямото ви постижение досега?

Балкан Биосерт е сертифициращият орган с най-голям брой клиенти в България и Македония, пионер във въвеждането на биологичната сертификация в страната, активно участва в разработването на Националния план за развитие на биологичното земеделие на България и на Македония, ползва се с много добро име сред утвърдени западно-европейски сертифициращи организации като ЕКОСЕРТ и Soil Association.

Какво в работата ви доставя най-голямо удоволствие?

Лесно е да се разбере – това е работа с ясна кауза, всеки един клиент е и още една малка част съхранена природа. В тази връзка значителното нарастване на интереса към биологично производство и сертификация е изключително вълнуващ.

Кое е най-трудното във вашия бизнес?

Все още много слабо държавно участие в биоземеделието, слаб контрол върху фалшивите «био-продукти» от страна на държавните органи, ниска информираност на потребителите за биопродуктите и смисъла на сертификацията им, липсата на финансово подпомагане за биопроизводителите.

Какви опасности виждате пред вашия бизнес?

Контролни органи с негативна репутация, които ще увредят името и работата на утвърдените сертифициращи органи в България, занижения държавен контрол върху работата на контролните органи, толерирането на разпространение на ГМО в страната.

Кой е най-важният урок, който сте научили до този момент?

Биопроизводството е философия, в която трябва да бъдат в отлично взаимодействие държавата, производителите и потребителите. Тогава се получават впечатляващи резултати, като тези на Германия и Англия.

Как може да бъде развит биопазарът?

Тук е трудно да се даде рецепта или отговор с няколко думи, това е тема за мащабни планове. Все пак механизмите на този пазар не се различават от тези на пазара на конвенционални продукти, тоест може да се прилагат същите механизми и да доведат до същия ефект.

Кои други биобрандове уважавате?

Поради естеството на моята работа не мога да посоча една предпочитана марка биопродукти, дори бих се радвала на по-голямо разнообразие от такива марки на нашия пазар.

Оттук накъде? Как виждате бъдещето на вашия бизнес?

Имам оптимистична нагласа, която досега се оправдава. Това е поле за развитие, което ще се разраства изключително бързо в близко бъдеще и ще е изцяло в плюс на страната и на потребителите.
Кръчмата Duke of Cambridge печели наградата „Кръчма на годината” за 2000 г. на популярното списание Time Out, а през 2006 г. е на второ място в класацията на вестник Оbserver за най-добър бар във Великобритания. Биокръчма
Кое е най-трудното във вашия бизнес?
Липсата на достатъчно биопродукти произведени от местни фермери. Невероятно трудно ми е да се снабдявам само с продукция на британски фермери.
Кое е най-важното предимство на биопродуктите?
Минималният екологичен отпечатък и хуманното отношение към животните.
Как да различаваме истинските от фалшивите био продукти?

При последното ми посещение в супермаркет с голямо задоволство установих, че продуктите с етикет БИО са се увеличили впечатляващо за една година. Отделен беше и специализиран щанд за “чистите” стоки. От тях един оптимистичен процент са български. Наред с добрите новини се оказа, че "биоментетата", усетили вятъра на промяната, вече изпреварват във време и количество истинските биостоки. След като под път и над път се срещат фирми и стоки с име, сричка или претенция за "еко", "био", "натурално" и "напълно естествено", явно има реална опасност очакваният бум на биоземеделие у нас да бъде спънат, а скептичният българин да се отдръпне от тази пазарна ниша, неразбиращ логиката в етикирането.

Този риск ще е минимален, именно ако се научим да различаваме БИО-то от ментето. Доста лесно и въпрос на навик е да свикнем да се ориентираме по етикета и цената. Биото обикновено е по-скъпо (цената му разбира се е напълно оправдана заради качеството на стоката). Винаги трябва да търсим на етикета определението „био” или "биологично", което идва едва след извоюване на сертификат за биологично производство. И още - изписано името на контролния орган, който издава този сертификат и следи за спазването на строги правила по отглеждане, производство и транспортиране на продукцията. Почитателите на биохраните бързо свикват с имената на контролните органи. Така например в България могат да се намерят стоки сертифицирани от българския орган Балкан Биосерт, от италианците BioArgiCert, от гърците DIO, от ангилчаните Soil Association, но и много други. Справка за логата може да се направи на тук - http://bio.bg/index.php?p=109

Ако все още сте недоверчиви, идете на страницата на МЗП http://www.mzgar.government.bg/Eco/Register-operators2006.htm , където е публикуван списък с всичките 168 производители и вносители на биопродукция. Може да задълбаете като прочетете и Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и двете наредби за биологично производство на растения и отглеждане на животни.
Най-голямото специализирано международно изложение за биологични продукти, BioFach, ще се проведе между 21 и 24 февруари в Нюрнберг, Германия http://www.sme.government.bg/IANMSP/ Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира участието на български фирми на национален щанд от 75 кв.м
http://www.bioselena.com/ Консултантски услуги за фермери - Общ преглед и оценка на стопанството
Консултантски услуги за преработвателни - Посещение на място, общ преглед и оценка
http://www.bioferma.bg/ - свързани с горните – портален сайт с обяви и инфо, каталог на производители
Целта на Bio.bg е да събере и предложи изчерпателна информация за пазара на био продукти у нас.  Имат каталог с храни, производители и магазини пак са свързани с горинте и горичка
http://www.time-foundation.org/ имат инфо за сертифициране по определн ред, фодация, нищо особено
http://www.nab-bas.bg/ зпълнителна агенция „Българската служба за акредитация”
http://www.agrolink.org/agrolink/ се стреми да окуражава и подпомага земеделските производители и селските общности в България за развитие на органичното земеделие като най-устойчивата земеделска система, организират БИО МАРКЕТИНГ ФОРУМ и са основен лобист
http://bgbio.zaedno.net/ - Българска асоциация Биопродукти /БАБ/ е браншова организация, обединяваща земеделски производители, които отглеждат земеделска продукция по биологичен начин.
http://www.solidarno.com/ пак проект на фондация заедо, погледни отгрое - СОЛИДАРНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ (на англ. Community Supported Agriculture - CSA) възстановява връзката на хората от големия град с храната и земята АБОНИРАНЕ - като членове на група за солидарно земеделие, ние - потребителите предварително се абонираме за участие в групата като заплащаме сезонен аванс ИЛИ месечна такса КОШНИЦАТА ОТ СЪСЕДНИЯ ДВОР: според условията на предварителната уговорка, био-фермата сяка седмица снабдява членовете на солидарната група с предварително договорена част от сезонната продукция
http://www.ecbalcanika.com/ ферма – даваш пари, осиновяваш животно, ала бала
http://www.solidarno.com/bambuka - още една ферма
www.bread-art-house.org  с надслов „Хляб и Изкуство за Духовно Социално Възраждане” бе открита на 27 Декември, Стефановден, в Габров, това е по скоро средище, място за спиритуални общения
http://www.solidarno.com/bio-ferma още една, малко по нормална
http://biozemedelie.com/ нещо като фондация или по скоро сайт, няма много полезно инфо
Bio & Eco Expo – специализирано изложение за здравословни храни, напитки, продукти и технологии.
http://zdravoslovnohranene.com/ - рецепти, преводни статии, лай фстайл, умрял форум
http://www.bio-magazin.eu/ - магазин, има секция бебе, аптека, КОЗМЕТИКА,
http://www.sunmoon.bg имат ресторант и магазин, уж се занимават с хляб
http://zazemiata.org/ никакво полезно инфо
http://www.bede-asso.org/ неква френска
http://www.hipp.de Детски храни плодовu cokoвe, леkо подсладенu чайове, зеленчуkовu блюда и плодови каши, а също тaka u различни видове отбрано месо с гарнuтурu от зеленчуцu, орuз u мakapoнeнu uзделuя.
гр. София 1336, ж.к. Люлин 3, бул. " Панчо Владигеров", бл. 380, вх. В, ап.17

тел. 925 20 63, 927 72 91
http://www.ira-eko.com/home.html производител на биологично сертифицирани и конвенционални билки, подправки, семена и медицински растения
http://www.nash-dom.com/bg-index.php производител на Органични плодове и зеленчуци в буркани
http://biodiversity.bg/ не е полезно
http://www.bioslunceluna.com/ най-големият според мен, имат два реални, продават не само храна
http://bio-bulgaria.com/ никаква полза, няма ифо, са на Малеева, внасят още 3 марки
http://biomag.bg/ пак на Малеева, това реално не е онлайн магазин, а сайт на трите им магазина,
Биомаг Журналист + Кафене
пл. Журналист №1
Биомаг Дойран
Биомаг Заимов
бул. Янко Сакъзов N50
Продават следната козметика
http://harmonica.bg/ публикуват на сайта си полезни неща и продуктите си, имат и блог, което е добре
Предлагаме ви специален комплект за офиси, магазини и заведения: безплатна и удобна хладилна витрина, която ще зареждаме с био кисело мляко harmonica (при условие за минимално месечно зареждане на стойност 200 лв.)
http://www.zoya.bg тези продават основно био козметика, но имат храни и смесен магазин на ул. Аксаков 22 (до Мотто, след градинката на Кристал), има доста инфо за сертификати и тн марки, които ползват.
Повече материли по темата можете да намерите на Women’s Environmental Network (www.wencal.org),  www.safecosmetics.org и http://www.soilassociation.org/healthandbeauty
Fair trade и био кафе в България
Български био етерични масла

http://bioaromatherapy.net/ Студио за aроматерапия Green Hills
http://kibea.net/bg/restorant ресторант
http://www.fixmix-culture.com/ пак реторант
http://www.mettasense.com/bg/news йога студио, но правят био неща, като презентация на био козметика
http://zelenazemia.com/about/  - представители на различни фирми – храни, козметика, битова химия
Euronat S.A., която е представена у нас с шестте си бранда – Primeal, Bisson, Le pain des fleurs, Michel Montignac, Douce Nature, Ecodoo. Вносител сме и на немската фирма Bionade GmbH, която произвежда неповторима освежаваща безалкохолна напитка Bionade в четири вкуса – Elderberry, Lychee, Herbs and Ginger-Orange.
Фирмено магазинче в „Gourmet Cafe Smile“ – ул. Стара Планина 8-10, София
тел. 0888 33 07 25
Магазини:
Магазини „Биомаг“ – площад Журналист 1, ул. Дойран 10А, скоро и на Янко Сакъзов 50, София

Магазини „My organic market“ – онлайн и на ул. Парчевич 48, ул. Янтра 3, София

Магазин „Здравословен живот“ – жилищна група „Южен Парк“, бл. 27 (до заведението SOUTH PARK), София

Магазин „Зоя“ – ул. Аксаков 22, София


Магазин „Слънце Луна“ - ул. Юри Венелин 1, София

Магазин „Био Зелено“ – бул. Витоша 78, София

Фирмено магазинче в „Gourmet Cafe Smile“ – ул. Стара Планина 8-10, София
тел. 0888 33 07 25
Магазин „Био Бургас“ – ул. Цар Симеон I 65 (бивша Републиканска), Бургас

Магазин “ Зелена Улица“ – кв. Слънчев дом, ул. Слънце №2 (с/у КАТ), Велико Търново

тел. 062-62 57 75

Магазини „Биокеис“ – тел. 0888 432 740, Девин и Козлодуй

Магазин „Organic Green House“ –  ул.Отец Паисий 47, гр. Стара Загора

тел. 0887166744

Mагазин SILABG.COM – ул. Г.С. Раковски 176 – партер, София

тел. 0884 340 655


Онлайн магазин “ Пазарувай лесно „



1. Пикадили (био щанд)– Mall of Sofia, City Center Sofia

2.ЗОЯ - магазин за био, супер храни и био козметика - скоро на улАксаков 22, до Мотто -www.zoya.bg

3. Био магазин на пл.Журналист -http://bio-bulgaria.com/biomag
Богат избор от био храни. Био Маг - 2 се намира на ул. "Дойран"10а. Скоро и на "Заимов"


4.Вегетарански ресторант Dreаm House (http://www.dreamhouse-bg.com/)
Всяка събота се предлага меню направено от био продукти. В постоянното им меню има ястия с био киноа и био елда.През седмицата можете да похапнете вкусни здравословни храни.
6.Магазини ХИТ - Люлин и Младост - http://www.hit-hypermarket.bg - щанд за био храни

7. Био пекарна Слънце и Луна на Гладстон и Борис в София. Истински хляб с квас и без мая.Вегетарианско меню. Био брашно от най-старите сортове пшеница - лимец и спелта, емер.

8.Магазин My organic market на ул. Парчевич 48; http://www.bioslunceluna.com
В магазина преобладават био храните. На място се приготвят и сандвичи .Вечe има втори магазин My organic market на ул.Янтра 3.

9.Онлайн магазин Био Свят - www.biosviat.com

10. Мататама -онлайн магазин за био козметика и аксесоари; www.matatama.com

12.Organic -bg.com - Био козметика, дамски превръзки Natracare

13. http://www.bio-magazin.eu   - био магазин онлайн

13- Магазин "Био-вариант", гр.София, ул.Деян Белишки" 60, кв.Гоце Делчев.

15.Вилтрейд - дистрибуция на био храни, препарати и др.

16. Fair Trade и био храни и напитки, шоколади в България - http://www.integra-bds.bg/bg/cerebisproducts.html

Нов магазин за БИО и здравословни храни - Зелен Био - ул Света Неделя, до Централата на ОББ

Нов магазин - Фрешко - хранителен магазин с част за био храни в Лозенец

БИО пицария в кв. Дървеница бул. Марко Семов -преди метростанция Дървеница

"Здравословен живот" Южен Парк", бл. 27 (до заведението SOUTH PARK)

Онлайн магазин Балев Био - http://www.balevbio.bg/

магазин Зелен свят - http://www.bio-magazin.eu/

ресторант MettaSense - http://www.mettasense.com/

Балев Био във Варна на ул. "ген.Колев" и в The Mall- София

www.armina-bg.com -дистрибуция на Логона и Санте, Alma Win

БИО магазинче на бул. Витоша - www.biozeleno.com, био пшенична трева на прах, био кафе и др.

Зелена Земя - онлайн магазин и дистрибуция на био храни Primeal, безглутенови френски храни и др. - http://zelenazemia.com/

Инке Тинке е кафе/магазин за био кафе, чай, био насипни храни, био хляб "Слънце и луна", сандвичи, био паста, козметика и др. - ул.Ю.Венелин" - пряка на Шишман.

Оналйн магазин за детски продукти - http://www.organicproducts.bg/


Диетични магазини, които предлагат био продукти:

2.Магазин Био зона, София, "Цар Борис III" 86-90, работно време от 10-19 ч - www.biozona.eu/.

3.Магазини "Здравница" - София, ул."Цар Самуил" 38 - тел. + 359 2 9818136 и ул. Неофит Рилски" 23 - тел. + 359 2 9814434

5. Диетичен магазин на Шишман 20. Mного добре зареден и работи всеки ден. Има доста био храни.

6.Диетичен магазин "Радост" на ул,Лавеле (пряка на Алабин, зад Съдебната палата).

Био продукти в други градове:

1.Девин - Био магазин "Биокейс"

2.Био магазин в град Русе - http://www.biohrani.eu/

2.Пловдив - Биодарма - доставят био зеленчуци

5.В Пловдив вече има био магазин - БИО БУТИК I FEEL GOOD. Намира се в търговски център GRAND, на партера до кафето. Адрес е: Пловдив, ул. "Капитан Райчо" № 56, Магазин 1-66.

6. Био магазин в Бургас - ул. Цар Симеон Първи 65

7. Био магазин Велико Търново -Магазин за Био продукти "Зелена улица"
кв."Слънчев ден"
ул. "Слънце" №2
(срещу КАТ)
тел.: 062 / 62 57 75

8. Магазин за здравословни и био храни и продукти "BORO" - Габрово

Био Градини:

1.Био градина в карловската долина
2.Био зеленчуци от с. Мало Пещене - 0899 835313 - производител Милен Стоянов (Балкан Биосерт) - milen.b.stoyanov@gmail.com
3. Био хотел Моравско село - био градина
4.Био градина в Азарея - еко селище в Троянския балкна
5. Органика Добростан - Родопите
6. Гимел - Пловдив
7.Дарма – http://biodarma.org/delivery.html – производители са Агро-екологичен инстирут гр. Пловдив и Атанас Тополов от с.Извор

В Пловдив вече има био магазин - БИО БУТИК I FEEL GOOD. Намира се в търговски център GRAND, на партера до кафето. Адрес е: Пловдив, ул. "Капитан Райчо" № 56, Магазин 1-66.

онлайн магазин за Био продукти

www.houseofsport.bg/


Заведения:

Вегетариански ресторант „Dream House“ – ул. Алабин 50 А, ет.1, София

Вегетариански ресторант и пекарна „Слънце Луна“ – ул. У. Гладстон 18Б (ъгъла с Княз Борис), София

Вегетариански ресторант “ Brothers Green“ – ул. „Г. С. Раковски“ 181, тел. 0888665991

Brothers Green facebook page

„Веда хауз“ – къщичка за чай и мъдрост – ул. Гладстон 2 (до ъгъла с Ботев), София

„Tea House“ (Чай във фабриката) – ул. Г. Бенковски 11, София

„Butcher’s“ – ул. Шейново 4а, София

„Fixmix – juice for life“ – бул. В. Левски 24 и бул. П. Евтимий 14, София

„ORISHA Bar & Dinner“ – ул. Солунска 50, София
тел. 0878787998 / 0886318891

„Биокафе“ – площад Журналист 1, София

„Coffee House“ – Бизнес парк Младост-ІV Сграда 5, 7, 12, бул. Цариградско шосе 40, Европарк, партер, ул. Шести септември 1, София

Интернет кафе „Гарибалди“ – ул. Граф Игнатиев 6, пл. Гарибалди, София
www.garibaldicafe.net

Ресторант „Checkpoint Charly“ – ул. Иван Вазов 12, София

Кафе-галерия-ресторант „Прага“ – ул. Г. С. Раковски 100. Чешки център, София

„Gourmet Cafe Smile“ – ул. Стара Планина 8-10, София

Кафе „Ориджин“ в книжарница „Пингвините“ – бул. Цар Освободител 22, София

„Лавандула“ – кафе и книги - ул. Шишман, 15, Варна

Ресторант „Бордо“ - ул. Цар Симеон 3, Варна

Бистро „Comercial“ – ул. Шишман 27, София


Coffee Room at The Mall – The Mall Sofia, бул. „Цариградско шосе“ 115, София


Club 8 Bit – ул. „Кирил и Методий“ 27, София

CozY Bar – Уютният бар – кв. Малинова Долина, бул. Климент Охридски 127Г, София


PaperCake – Книжарница за Съвременна Литература и Сладкарница за Домашен Шоколад – ул. Раковски 122, София, тел. 0878787321


Къща за гости, здраве и красота „Огоста – ул. Огоста 5, София

www.ogostahouse.com

Хотели:

Гранд хотел София „Гранд Кафе“ – ул. Гурко 1, София
www.grandhotelsofia.bg

Хотел „Modus“ – ул. Стефан Стамболов 46, Варна
www.modushotel.com/bg
Здравословни места за хранене в София
http://www.kukuriak.com/ част са от zoya.bg
добър блог, акцентират на козметиката силно, рецепти, алабала, съвети
http://integra-bds.bg/ Сдружение подпомага развитието на малки и средни предприятия, целева група са и жените в неравностойно положение и достъп до пазара.  Занимават се с Fair trade, вносител и представител на Зърнени храни и бисквити, Шоколади, какао, кафе, захар, чай и няколко крема
http://spelta.biz/ магазин – био възглавници и завивки, малко подправки, захар
Био магазин 'Green Point', София, ул. Костенски водопад 47
http://shopforbeauty.eu/ - онлайн магазин за био козметика, дрехи, бельо, храни, детски, аксесоари, за дома и тн
http://ecolina-bg.com/ - онлайн магазин за жени, Дрехи, Козметика, Играчки, Чанти и бутилки, Вода, Бижута, За дома, аксесоари
http://www.byalataorlitsa.com/ внасят и продават сол, включително и като козметика и интериор !??!?
www.zelenbio.com Магазин „Зелен“ – ул. Лавале 20, Пловдив, Благоевград, онлайн магазин и вносител на храни, козметика, бебешки стоки
http://www.origin-trade.com/ - официален вносител и дистрибутор на кафе, био и еко продукти, ама не им работи сайта
http://www.biocafe.bg/ - онлайн магазин, кафе и малко други храни, вносител
http://bghandmade.com/ ръчно направена хартия
http://www.veridia.eu/bg - производител хранителни добавки па рецепти на д-р Пашкулев - http://www.dpashkulev.info/
www.balevbiomarket.com онлайн магазин, храни, напитки, месо, консерви, детски, хляб, добавки, КОЗМЕТИКА, предполагам са вносител
Магазини „Балев Био Маркет“ – Молът на бул. Цариградско шосе 115, ниво -2, София,
ул. Генерал Колев 75, Варна
http://www.biozeleno.com/ електронен магазин, вносител, ЖИТНИ СТЪБЛА, търгуват по-скоро с добавки, сиропи, прахчета
био щандове в ХИТ и Фантастико
Сертификати
Балкан Биосерт, България Министерство на земеделието и горите на Република България Европейски съюз Öko Kontrollstelle Bio, Швейцария Austria Bio Garantie

NOCA: Natural Organic Certification Association, Pune, (M.S.) APEDA, Ministry of Commerce & Industry, India USDA Organic, САЩ Fairtrade

http://probijo-bg.com/ вносител детски био храни, продават в много магазини и чрез Он-лайн магазин http://www.zabebo.bg/
Седмиците на биодинамичното земеделие организирана от супермаркети Биомаг през месец март 2010
Димитър Стоянов фермер от село Бачково Родопи
http://www.bio-kozmetika.com/ онлайн магазин за био козметика
www.ekomama.net Екомама - онлайн магазин за екологични продукти за жени и бебета – продават в 4 магазина също.  Имат Козметика
www.estestveni-idei.com Здравословни и екологични решения, дрехи, бебета, полезни съвети, курсове, доста инфо за бремени, има Козметика, имат магазин в София
Етикети
    * Кю си енд Ай - Италия

        

    * Сойл Асоциация - Великобритания

         

    * Био Зиигел - Германия

         

    * И накрая етикетът на ЕК указващ общите европейски стандарти за органична продукция.




Англичаните ги наричат "Оrganic", французите – "Bio", а немците и холандците- "Eco".
Еврокомисията от години настоява за приемането на единен термин, - това са продукти, отгледани без използването на химически торове, синтетични препарати, не съдържащи никакви генетични изменения, преработени и опаковани в съответствие със стандартите за земеделско производство, приети в Европейския съюз.
Мит 1. Органичните продукти са по-вкусни от останалите. И да и не
екологично отгледани имат по-ярък натурален вкус и естествено са по-богати на витамини, минерали и нутриенти,
Мит 2. Органичните продукти са само плодове и зеленчуци
Не. Био могат да бъдат не само плодовете и зеленчуците."Биологично земеделие" се отнася до всички земеделски култури, които не са генетично модифицирани и чийто отглеждане максимално се доближава до естественото им развитие в природата.
Мит 3. Био продуктите са по-скъпи от отгледаните чрез конвенционално земеделие
Да, безспорно. Развиването на био земеделие все още изисква значително по-големи разходи и инвестиции,повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химия, допълнителни разходи за сертификация.

Мит 5. Био продуктите са по-трайни, поради липсата на пестициди Да. Био плодовете и зеленчуците като цяло имат по-голяма трайност, защото съдържат по-малко вода и не съдържат остатъци от пестициди и растежни регулатори.

Фирма Гимел е най- големият оранжериен производител в България – краставици, зеле, домати, диня, картофи, спанак и тн

Събиране, сушене и преработка на диворастящи плодове, гъби и билки, биологични сладка и продукти, подправки и консервиране на плодови, плодово-зеленчукови и зеленчукови екохрани с ниско захарно съдържание.
“Герада – ГМ” ООД
Мед
Балкан Био Херб АД
Коприва, чай
Вносители на Био продукти

http://vk-bg.com
изключителен дистрибутор за България на световно известни марки хранителни продукти като Bonduelle, Barilla, Bornier, Kikkoman, Saupiquet, Teisseire, Elle-et-vire, EMCO и др.
в по-големите градове на страната имаме свои търговски представители и складове или работим с независими поддистрибутори, които извършват доставка на място.
партньори са и големите търговски вериги като Metro, Billa, HIT, Picadilly, Ramstore, Фантастико и др.
“Ен Джей Партнърс” ООД, София
Вносител на Тöpfer GmbH – детски сухи млека и каши
Олимпорт ООД
Официален вносител на био зехтин екстра вирджин LATZIMAS Контакти:1680 София, ул. Лерин 57  (+359)    0888 959 721
Селекта Интернационал ООД
Официален вносител на http://www.weleda.com/ - био козметика
Вносител на Essential Care Organics - Грижа за кожата Проблемна кожа За коса За тялоЗ а бебета & За майката Дамска хигиена За дома За професионална употреба Продукти от памук, онлайн магазин, магазин в София
Има списък с магазини, където продават в цялата страна http://organic-bg.com/stores.php и онлайн
http://www.trevarnoskincare.co.uk био козметика със сертификат от Oranic farmers & Growers
bio-bulgaria.com  
Газирани и натурални напитки http://www.direktsaft.at
bio-bulgaria.com
Австрийците http://www.sonnentor.com/ са лидери в производството на био храни. Изключително широката гама от продукти включва богата селекция от чайове, подправки, снакс, студени чаени напитки, десерти.
Био законодателство
НАРЕДБА № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход
Издадена от министъра на земеделието и храните, обн., ДВ, бр. 84 от 26.10.2010 г., в сила от 26.10.2010 г.

Един от основните проблеми на земеделските производители във всички държави - членки на Европейския съюз, е големият дисбаланс между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на хранителните продукти. Резултат от съществуващите проблеми по хранителната верига са протестните действия на производителите в цялата Общност и извънредните мерки, предприети от Съвета и Европейската комисия. Един от начините за преодоляване на този дисбаланс е откриването на възможности за производителите на животински продукти да ги доставят директно на крайните потребители. По този начин се елиминират излишните звена в хранителната верига, което води до повишаване на изкупните цени и осигурява достойно заплащане на фермерския труд.

НАРЕДБА № 35 от 30 август 2001 г. за биологичното отглеждане на животни и биологично производство на животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях (Загл. изм. - ДВ, бр. 13 от 2006 г.)
Издадена от министъра на земеделието и горите и министъра на околната среда и водите, обн., ДВ, бр. 80 от 18.09.2001 г., изм. и доп., бр. 13 от 10.02.2006 г.
Сертифицираните по тази наредба продукти могат да се продават само в България.
У нас се прилагат изискванията на Регламент R 834/2007 на Съвета на Европа от 28.06.2007. и Регламент 889 от 05.09.2008 година.
"преход към биологично производство" е периодът от започване прилагането на правилата на биологично производство до момента, когато продуктите могат да бъдат продавани като "сертифицирани биологични";

НАРЕДБА № 22 от 4.07.2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях
Издадена от министъра на земеделието и горите, обн., ДВ, бр. 68 от 3.08.2001 г., изм. и доп., бр. 13 от 10.02.2006 г.
наредбата се уреждат правилата за: 1. биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и техния внос; 2. означаването на биологичното производство; 3. контрола върху дейностите
Био са продукти, за които са спазени минималните изисквания за производство, посочени в наредбата и за които са ползвани продукти за растителна защита, торове и подобрители на почвата, посочени в приложения № 1 и 2 и семена или размножителен материал, произведени по биологичен начин

Всяко лице, което с цел търговия произвежда по биологичен начин растения, растителни продукти и храни от растителен произход или ги внася в страната, е длъжно да информира контролен орган, получил разрешение съгласно чл. 17, и да се регистрира и контролира от този контролен орган.



НАРЕДБА № 45 от 1.12.1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти

Още полезни връзки

bio


bio hrani - Google Търсене
Био храни — Уикипедия
Балев Био Маркет - Био Магазини - Био продукти - Био храни - Био
BIOZELENO: ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ
БЕБЕЗОНА - Какви са ползите от бебешките био храни?
СЕРЕНА ЕООД: Начало
био храни - Google Търсене
Зелена чушка: Места за био храни в София и страната
ЗЕЛЕН ТИМ БЪЛГАРИЯ
index.php
Balkan Biocert
Bio.bg : Рубрики : Всяко кафеено зърно, пирон в ковчега на планетата
index.php
index.php
фондация за биологично земеделие "биоселена" - Google Търсене
Био Храни
Био продукти
Зоя.БГ - Био магазин - Био храни: био киноа, био пшеничени кълнове, белен био сусам
Биохрани, Organic Храни, Био продукти най-полезната информация онлайн.
Бебешки и детски онлайн магазин iBebe, експресни онлайн поръчки iBebe
Био магазин, биомагазин, био магазини, био продукти
Сертифициране на био продукти в различни страни biosertificirane – BioHrani.com
Balkan Biocert
Национална Служба за Растителна Защита (НСРЗ)
Кукуряк - блог на група ентусиасти
BlueLink Information Network
BlueLink Information Network
BlueLink Information Network
BlueLink Information Network
Спрaвочник - Ecovege.Org
Земя на заем
Еко Каталог - Начало
вдъхновение
Organica Dobrostan
www.milenita.eu
fashion-chocolate.eu
Adriana Yankulova
Зелена Земя
Начало
BezPanika.com
Начало
Асоциация на био търговците
Партньорите на Зелена Земя: Landgarten « Зелена Земя
Kalinka.bg « Зелена Земя
НЧ Бъдеще сега « Зелена Земя
EcoVege « Зелена Земя
Start UP Foundation « Зелена Земя
Екология и Вегетарианство - EcoVege.Org:
Solutions Bulgaria - Welcome to Solutions.bg
Коалиция за климата - България | Граждански портал по измененията в климата
Балев Био Маркет - Био Магазини - Био продукти - Био храни - Био
Био магазин Зелен - био храни и био козметика
BIOZELENO: ЗНАЧЕНИЕ НА ОРГАНИЧНИТЕ (БИО ХРАНИ)
DNS Made Easy: Your DNS has expired
Skin Deep: Cosmetic Safety Reviews
Солидарно земеделие / Community Supported Agriculture | Сайт за хората, земята и храната... отгледана с грижа, любов и доверие
MADE IN HOME | Facebook
Skin Deep: Cosmetic Safety Reviews
Гривни от кожа, чанти от рециклирани материали, ключодържатели, играчки и аксесоари. Zona Urbana
Природата и аз
ЕКОБАТЕРИ – организация по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) > Начало > Рециклирайте батерии! Събирайте разделно !
KALINKA.BG - бебешки и детски дрехи и играчки от 100% органичен памук
Детски дрехи и бебешки дрехи от органичен памук - детски дрехи онлайн
Здравословен Живот - програма за здраве и дълголетие. Био-магазин, медицински център, кухня и рецепти, форум и блог.
BIOKEIS
Ресторант "Братя Грийн"
д-р Гайдурков
The Earth Collection
Онлайн магазин Latanier - Онлайн магазин Latanier
ПРИРОДЕН ДОМ
Вилно селище Азарея - екологични къщи, дървени къщи, нощувки, Троян, почивка, под наем, квартири, хотел, медитация, семинар, кръгла къща, тийм билдинг, спа, минерални басейни, Чифлика, Троянски манастир
Лятото в CRU
Зеленият сайт | GreenJotter.org

1 коментар:

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)