петък, 30 октомври 2015 г.

31 октомври – Международен ден на Черно море

В края на октомври  от морето лъха свежест и бизвремие. Няма я туристическата глъчка , а по брега се търкалят само спомени. Това е морето, което разказва.  Дaли обаче можем да го чуем и разберем?
Преди 19 години в Истанбул 6-те държави граничещи с този уникален басейн подписват Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката за  общи усилия на  черноморските държави  за съхраняването  и бъдещето на този уникален морски басейн. Планът съдържа 59 конкретни задължения, свързани с мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси, насърчаване на човешкото развитие по начин, който не компроментира околната среда, и предприемане на стъпки за финансиране на екологични проекти.

В забързаното време, 31 октомври е просто поредния ден. За  всички, които носят морето в сърцето си обаче това си е някакъв празник и припомняне, че хората
сме гости в света на мълчанието.

http://bnt.bg/news/ekologiya-i-ustoychivo-razvitie/31-oktomvri-mezhdunaroden-den-na-cherno-more

Аквариумът отваря врати за деца по повод Деня на Черно море


© Дарик Варна, архив  
Още по темата
Варненските ученици ще имат възможност да се включат във викторини с въпроси за живота в Черно море, както и да разгледат безплатно обитателите в Аквариума. Инициативата е по повод Световния ден на Черно море -  31-ви октомври.
От 10.00 до 16.00 часа пространството пред Аквариума ще се превърне в зона за забавления и обучителни игри за деца и ученици. За най-малките ще има обособен арт кът, където ще могат да рисуват, оцветяват и проявят творчество. През целия ден на разположение ще бъде и мини сцена за изяви на малчуганите.

http://www.bsad.bsnn.org/

Международен ден на Черно море 31 октомври

Международният ден на Черно море 31 октомври 2015 г. отбелязва деветнайсетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.
  • Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.
  • Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
  • Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.
Снимка: © Красимир Делчев
Деветнайсет години след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.
Брошура (pdf, 450 kb)
Картичка (pdf, 480 kb)

Помогнете на Черно море сега!

  1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.
  2. Ще се опитам да съхранявам водата като
    — поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато
    — затварям крана на водата, докато си мия зъбите
    — стоя под душа с една минута по-малко
    — не мия чиниите под постоянно течаща вода
  3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.
  4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.
  5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.
  6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

Пампорово ще свърже пистите си с Чепеларе, създава най-големия ски курорт на Балканите

30 Oct, 2015

Пампорово ще инвестира в следващите години в свързването на курорта с пистите на център “Мечи чал” в Чепеларе, съобщи за БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД. Обединяването на Пампорово и Чепеларе ще създаде най-големият ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване чрез лифт на двете ски зони в момента е във фаза на административни процедури.
Свързването със ски зоната в Чепеларе е стратегически проект за развитието на Пампорово в следващите години, коментира Мариан Беляков. Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс “Мечи чал” в един нов мегакурорт.

Обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития според предвижданията на инвеститорите. “Мечи чал” разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето “Мечи чал – 1” е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.
С планираното обединяване на двата ски комплекса в мегакурорт, Пампорово ще се наложи като балканският лидер на картата на зимните спортове, коментират от “Пампорово” АД. От началото на зимния сезон сезон в Пампорово се пуска в действие нов 4-седалков лифт, съобщиха още от дружеството. С новата въжена линия капацитетът на лифтовете в ски зоната в курорта достига 13 000 скиори за час. Сред новите инвестиции в Пампорово за зима 2015-2016 г. са и две снегоутъпкващи машини, които са сред най-модерната техника за обработка на писти. Лифтът от местността “Двата моста” до връх Снежанка е с дължина 1300 м и капацитет 2000 пътници за час. Линията ще обслужва черната писта номер 3 и потока от 80 процента от пистите в зоната. Новото съоръжение ще облекчи натоварването по най-използваните писти и лифтове в Пампорово. За монтирането на лифта бе използвано трасе и съоръжения от бивш влек.
Седалковите лифтове в Пампорово, които обслужват алпийски писти с дължина 37 км, вече стават общо седем. Две снегоутъпкващи машини от най-ново поколение в техниката за обработване на писти са доставени за този зимен сезон и курортът вече разполага с 5 от най-модерните машини за снегоутъпкване в света, уточняват от “Пампорово” АД. Над 90 процента от пистите в Пампорово са оборудвани с оръдия за изкуствено заснежаване.

сряда, 28 октомври 2015 г.

Строителството на ЖП линията София – Перник – Радомир ще започне в началото на 2017 година

от 27.10.2015, Автор: Милена Василева
[621 прочитания]
http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2637641
Завършва работата по техническия проект на жп трасето София – Перник – Радомир. Работата по него беше представена на пресконференция.

Инвестиционният проект за модернизация на жп линията София – Перник – Радомир предвижда изграждане на железопътна магистрала, която обслужва населението в региона, вътрешния и международния товарен трафик.

От работата по техническия проект са завършени предпроектните проучвания и идейният проект. Сега се работи по етап 2 на проекта - постигане на пълна проектна готовност до ниво "зрял проект".

Избран е вариант "Алтернатива 6", комбинация от няколко варианта. Според него трасето София - Перник - Радомир се разделя така:
- София - Владая - единична линия, около 90 км в час
- Владая - Драгичево - двупътен тунел с дължина 4890 км. Той потъва на дълбочина между 130 и 180 м, за да избегне свлачищата в района., каза инж. Павлина Димитрова, представител на изпълнителя ДЗЗД"Нет - Италфер ИКЮИ". Проектантът препоръчва тунелът да бъде изкопан с тунело-пробивна машина.
- Драгичево - Перник - двойна линия - 120 км в час.
- Перник - Радомир - двойна жп линия - 160 км в час. По трасето има 2 тунела с обща дължина 1195 м - единият е около 700 м, а другият - 300 м.

Железопътната линия София - Перник - Радомир се състои от две трасета:
-основно: София - Драгичево – Перник - Радомир – единична жп линия с обща дължина около 48.6 км
-обходно: Волуяк - Разменна - Храбърско - Перник – единична жп линия с обща дължина около 48.8 км. След Перник обходното трасето се влива в тунелния участък към Радомир. Обходът има голяма значение за товарните превози. Основното трасе в частта до Перник ще се ползва като пътническо, а обходното - като товарно.
НКЖИ ще кандидаства след обявяването на втората показа за Механизма за свързана Европа през ноември с проекта София - Перник. Индикативната му стойност е 520 533 818 лв. без ДДС.

От гледна точка на групиране на проектите и финансирането им, техническият проект на обект "Модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир" е част от проект "Инструмент за подготовка на железопътни проекти по Транс-европейската транспортна мрежа". Той получи средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез "Техническа помощ" на ОП"Транспорт 2007-2013". В "Инструмента за подготовка на жп проекти по TEN-T" попадат още:
- Развитие на жп възел София
- Развитие на жп възел Бургас
- Модернизация на жп линията София - Драгоман

Като проект за свързаност "Модернизацията на железопътната линия София - Перник - Радомир" се разглежда като част от проект "Модернизация на железопътната линия Видин - София - Кулата", който е в списъка на приоритетните проекти за Транс-европейската железопътна мрежа и е част от коридор Ориент/Източно Средиземноморски.

Според Мария Чакърова, директор на Дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в ДП НКЖИ, добави към основния проект Видин – Кулата и връзката Радомир – Гюешево, която осигурява свързаност и с Македония. Така структурата на жп коридор Ориент/Източно Средиземноморски включва основното трасе Видин – Кулата, връзката София – Перник – Радомир и Радомир – Гюешево.

Стойността на техническото проектиране на основното трасе на София - Перник - Радомир: 6 600 000 лв. без ДДС
Изпълнител на проекта: ДЗЗД "Нет - Италфер ИКЮИ"
Срок за изпълнение : 12 месеца
Индикативна стойност за техническото проектиране на обходното трасе: 2 449 104 лв. без ДДС
Индикативна стойност на инвестиционния проект: 945 600 000 лв. без ДДС
Консултант на целия проект София - Перник - Радомир: Обединение "Рубикон - Айси - ИПС"
Срок: 30 месеца
Стойност 6 464 000 лв. без ДДС
Очаква се строителните дейности по обекта София - Перник - Радомир да стартират в началото на 2017 г.

ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ВРЪЗКА С ПСС

Автор: Десислава Павлова
27.10.2015 в 19:13   /   коментари (0) 
  
Категория: homeНовиниПолезноСпортовеСтатии

https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss&hl=en

ПСС

Излезе ново приложение за смартфони, което помага за създаване на връзка между пострадали и изпаднали в беда планинари с Планинска спасителна служба.

Приложението е активно за смартфони, използващи операционни системи Android или IOS.

ПСС

С помощта на приложението, пострадалият може да подаде сигнал до Централния денонощен пост на ПСС, чрез есемес, който да съдържа всички необходими координати за местонахождението на нуждаещия се от помощ.

Приложението автоматично „сваля" координатите на мястото, на което се намира подалият сигнала и ги изпраща до ПСС. Освен това, включва и бутон за бърза телефонна връзка с Планинската служба.

ПСС

- See more at: http://www.360mag.bg/posts/54896#sthash.zU4BXHo9.dpuf

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)