вторник, 20 май 2014 г.

Върви, Народе Възродени...

Върви, народе възродени,
към светли бъднини върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
От длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
едно със другите славяни
кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещенни старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...


И оригиналния текст
текст Стоян Михайловски

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
/от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови! /2

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
/духовно покори страните,
които завладя със меч! /2

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
/в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет... /2

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дълга си всегда!

Tyxo.bg counter
Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
/за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир. /2

Бе и тъжовно робско време...
тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отомански властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
/о, мъдреци! През десет века
все жив остана ваший глас! /2

О вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина.

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
/апостоли високославни,
звезди върху славянский мир, /2

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее
във всенародната любов,
/речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков! /2

вторник, 13 май 2014 г.

Брюксел нареди повторна проверка на качеството на магистрала "Тракия"

13:10 | 13.05.2014 | Mediapool | Лили Границка

  По настояване на Брюксел агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна повторна проверка за качеството на пуснатия миналото лято в експлоатация участък на магистрала "Тракия" от Стара Загора до Карнобат, научи Mediapool от източници в АПИ.
 
Причината е, че след идването си на власт правителството на Пламен Орешарски обяви, че магистралите са строени калпаво и едва ли не са пред разпад. Такава мрачна картина беше очертана дори за втория мост над Дунав, но под риска да бъдат загубени парите скоро след това дадоха заден и се отметнаха от думите си.
 
В началото на годината беше последния транш по плащането към фирмите изпълнители на магистрала "Тракия" от близо 41 млн. лв. България е поискала възстановяване на разходите и е отчела проекта като успешно приключен пред Европейската комисия. Това е причината сега Брюксел да направи финален одит на проекта.
 
Проверката
 
Така от днес до 16 май в участъка от Стара Загора до Карнобат специална машина ще извършва тестови изследвания на носимоспособността на пътната конструкция, съобщи АПИ. Според съобщението "обичайна практика е след въвеждането в експлоатация на новопостроени пътни участъци, с финансиране от европейските фондове, да се правят подобни проучвания".
 
Тестовете ще се извършват между 8 и 17 часа и ще бъдат по цялата дължина на обекта в двете посоки на движение.
 
Дефлектографът ще се движи със средна скорост от 30 км/ч. На всеки 286 м ще спира за около 2 минути за отчет. Широчината на машината е една пътна лента, като ще се движи по дясната активна лента. Проби ще бъдат взети и чрез специална мобилна сонда.
 
Ограничение на движението
 
В зависимост от местоположението на машината върху пътното платно и интензивността на движението по автомагистралата ще се въвежда временна организация на движението с намаляване на броя на пътните ленти, съобщават от АПИ.
 
Допустимата максимална скорост на движение в района на проучването се ограничава на 90 км/ч.
 
Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, пътуващи от Стара Загора към Карнобат и обратно, да карат внимателно и да спазват въведената временна организация на движението.
 
Няма проблеми с новия участък
 
Компаниите, строили пътния участък, твърдят, че няма проблеми с новоизграденото трасе и то е на необходимото качество. Фирмите припомниха, че пътната агенция ги кара да преасфалтират отново вече изградени участъци, за да е гарантирано качеството.
 
Отделно такъв тест на магистралата вече е бил правен след пускането й в експлоатация през миналата година и не е имало отклонения, твърдят изпълнителите. Те не очакват и сега да бъдат открити някакви нарушения.
 

Към момента не е имало оплаквания от пътуващи по магистралата от качеството на настилката. Единствената забележка беше липсата на тоалетни, което принуди пътната агенция да сложи мобилни, но те пък станаха обект на кражби.

Tirol Snow Card Map

Tirol Snow Card
Гугъл Карта със ски курортите в областта Тирол, както и (бих казал) отличните цени за сезонни карти.  Да ви е от полза


СТАРТИРА ВТОРА СЕСИЯ НА ПРОГРАМАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПОДПОМАГАЩИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО БИЗНЕСИ

Стартира втората сесия на Програмата за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси (ПББ) на Асоциация на парковете в България. Предоставеното финансиране е в размер до 34 000 лв. за проект и има за цел да подкрепи иновативни стопански дейности, свързани с възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии, попадащи в/или граничещи с природните паркове „Врачански Балкан”, „Българка” и защитена зона BG0001040 „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Допустими кандидати за финансиране са юридически лица - земеделски производители, НПО, бизнес организации, местни администрации. Дейностите по програмата трябва да са финансово устойчиви (т.е. да има приложен Бизнес план), да са насочени към опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и да не нарушават заповедите за обявяване и плановете за управление на защитените територии и зони. Важно условие е че трябва да се извършват на териториите на общините Берковица, Враца, Габрово, Георги Дамяново, Годеч, Трявна, Своге, Чипровци и Чупрене.

Дейностите, които могат да бъдат подкрепени от Програмата са например предоставяне на еко-туристически услуги, свързани с възстановяване на биологичното разнообразие /напр. ботанически градини на открито, центрове за размножаване и наблюдение на редки животни, изграждане на специализирана туристическа инфраструктура в чувствителни територии/, използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти и други.

Краен срок за подаване на документи 31 юли 2014 г.
Срок за изпълнение на проектите: 1 септември 2014 г. - 31 януари 2016 г.

Финансовите условия на Програмата са следните:

·         Кандидатите трябва да осигурят съ-финансиране минимум 40% от стойността на проекта си.
·         Кандидатите трябва да платят данък дарение върху получените 60% от дарението, в размер от 2 до 5% от стойността на проекта (в зависимост от общинските разпоредби на местната си администрация).
·         Максималната стойност на един проект не може да бъде повече от 34 000 лв. Няма определена минимална стойност на проект.

С първата сесия на Програмата бяха финансирани 3 проекта, които в момента се реализират:
  • „Понор планина – дестинация за природопознавателен и орнитологичен туризъм“ на „Спация Уайлдлайф“ ООД
  • „Създаване на микропредприятие за преработка на горски плодове в сладка по традиционна рецепта и разработване и прилагане на методика за устойчиво събиране на горските плодове и билки в района на Западна Стара планина” на „Синевка” ООД
  • „Създаване на „зелен” устойчив бизнес, опазване на планинските сенокосни ливади и популяризиране на буковите екосистеми в защитената територия” на „Аренария БМ“ ООД.

За кандидатите, които искат да получат повече информация по темата или консултации върху проектните си предложения, Асоциация на парковете в България ще проведе срещи за представяне на програмата за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси в района на община Троян в периода 26-30.05.2014 г.

В раздел "Дейности" на сайта на АПБ - http://www.bg-parks.net/main.php?act=arhiv&act1=rez1&rec=197&id=241 са публикувани формулярите и приложенията за кандидатстване, включително списъци с целеви видове и местообитания в териториите, за чието опазване се очаква ПББ да допринесат.

АПБ провежда Програмата за подпомагане на ПББ в периода 2013 – 2016 г. в качеството си на партньор по проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Списък с клонове на УниКредит Булбанк, работещи събота и неделя

                    
Списък с клонове на УниКредит Булбанк, работещи събота и неделя

Април = ландшафт + култура

Статия на Мария САМАРДЖИЕВА, д-р, ландшафтен архитект във в. Животът Днес


Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)