петък, 24 януари 2014 г.

Има идея за откриването на ски писта в община Чупрене, Видинско

Дрън, Дрън - на края на географията имало идея...  Абе хора, до там какъв лифт ще направите и колко ще струва.  Да не говорим, че билото на Стара Планина е силно подветрено

Има идея за откриването на ски писта в община Чупрене, но все още експертите не са се произнесли по тази идея, каза за Радио "Фокус"- Видин Ваньо Костин, кмет на общината (кои ли пък са тези експерти). Той посочи, че там където може да бъде открита пистата са идвали експерти, оглеждали са терена, но все още се очакват експертизите.

"Ски-пистата може да мине по северния склон на връх Миджур. Теренът дава възможност за изграждането на такава писта, която би могла да бъде с дължина между 2 и 3 км", посочи Ваньо Костин. Той каза, че по северните склонове на Миджур снегът се задържа по няколко месеца (така също е лавините).

„Имали сме години, когато сняг на Миджур е имало до началото на юни. Сега, в тази топла и мека зима, на Миджур също има сняг", обясни Ваньо Костин. Той бе категоричен, че изграждането на пистата ще зависи и от икономическия анализ – ще има ли икономическа възвръщаемост инвестицията.

Анна ЛОЗАНОВА
18 Януари 2014 | 13:14 | Агенция "Фокус"


Как да оцелеем на ски пистите?

Въпросът е как да намалим риска до минимум, когато тръгнем към пистите. Според последните прогнози най-после дългоочакваният сняг ще зарадва скиорите още този уикенд. Макар че и досега оръдията за сняг не спряха да работят и да радват хилядите почитатели на белите спортове. Това доведе до една малка лавина от пациенти с по-големи и по-малки травми и контузии, които потърсиха помощ и лечение в болница "Медлайн". Далеч съм от идеята да влизам в ролята на треньор или наставник на желаещите да карат ски, но като лекар мога да споделя някои мои наблюдения на базата на стотиците преминали пациенти, които могат да бъдат от полза. Целта е да се избегнат различни инциденти, които помрачават зимния отдих.
 
Някога, в ерата преди ски автоматите и обувките, най-честите травми бяха фрактурите на глезена. Сега нивото на увредата се е повдигнало нагоре и засяга областта на горната част на подбедрицата, коляното и по-рядко долната част на бедрото. Това са най-често спираловидни счупвания на големия пищял, скъсвания на странични и кръстни връзки, на менискуси, по-рядко вътрешноставни натрошавания. Разбира се, нерядко има и фрактури на горните крайници, които се получават при опит да се подпрем на ръцете при падането.
 
Кои са най-честите предпоставки за травми?
 
1.Избор на неподходяща екипировка:
 
Доста хора, излезли в планината, нямат свое оборудване и разчитат да наемат такова от ски гардеробите. Но при големия наплив на търсещи се случва да се появи недостиг и тогава се прави компромис, като например да се използват обувки, по-големи от необходимите, просто защото такива има на разположение. Това дава допълнителна възможност за усукване на подбедрицата, което е причина за травма. Изборът на несъобразени с нашия ръст ски, ненастройването на автоматите за теглото на любителя скиор не дава възможност при падане ските да се откачат, което води до ортопедичния кабинет.
 
2. Несъобразена с нашите възможности ски писта
 
Много често се избира някоя писта, само защото не е толкова натоварена, без да се съобразяваме дали можем да я преодолеем. Тук не трябва да се отхвърля и опасността самите писти да не са добре подготвени от тези, които ги стопанисват - върху тях да има заледени или оголени от сняг участъци. Това за съжаление често се случва в някои курорти. Добре е преди спускането преди нас да мине някой по-опитен скиор, който да провери трасето и да ни каже какво е състоянието му и има ли скрити опасности по него.
 
3. Не подценявайте допълнителната екипировка
 
Не е добре да се разчита само на зимната шапка с топче на върха. На пазара има олекотени, но достатъчно здрави каски, зимни очила, които не само предпазват от пръските сняг, но и от отблясъците на силното зимно слънце така, че да можем да караме при добра видимост, без да си присвиваме очите. В последно време се появиха якета с вградени протектори на гръбначния стълб. Не искам да изпадам в крайности и да превръщам скиора в робокоп, просто искам да кажа, че през последните години вместо да намаляват, зимните травми се увеличават.

Дали поради повишената вяра в собствените ни възможности, или поради други причини, но по-големият травматизъм е факт. Затова е необходимо да се вземат мерки, които ще предотвратят инциденти и ще помрачат прекрасната зимна приказка във високопланинските курорти.

от Ели Георгиева 
Стандарт нюз
22.01.2014, 23:10

101-ви Алпийски батальон - Смолян участва в ски състезания „Трофей на приятелството” в Италия

Военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон - Смолян ще участват в ски-състезания „Трофей на приятелството" в Италия. Това каза за Радио „Фокус" – Смолян командирът на военното формирование подполковник Димитър Кацаров. За италианският курорт Сестриере днес пътува отбор на Сухопътни войски, като основната част от него е от 101-ви Алпийски батальон.

Състезанията за „Трофея на приятелството" са международни и се провеждат традиционно всяка година в някои от зимните курорти на Италия. По думите на подполковник Кацаров, нивото на състезанията е много високо, като в тях участват алпийски подразделения от много държави. Миналата година, смолянските военнослужещи за първи път са участвали в престижния турнир, като се състезавали с представители на 12 държави и са заели престижното 6-то място.

Командирът на Смолянския батальон отбеляза, че тази година са още по-добре подготвени и се надяват на добри резултати. Той обясни, че ще мерят сили с останалите военни в дисциплините ски-бягане за жени – 10 км, както и в специализираното военно състезание, което се нарича ски-туринг.

„То се провежда през нощта с начелни фенречета, каски и специализирано оборудване. По регламент се правят две обиколки на определена местност за време, в която има по няколко километра изкачване и спускане, а състезателите се ориентират по зададен маршрут, като носят в раници оборудване, тежащо около 20 кг. За първи път тази година, 101-ви Алпийски батальон ще има състезатели и в биатлона, който е 25 км, с две стрелби в мишена с размери 4 см, като всяка пропусната мишена, носи наказателно време", посочи подполковник Кацаров.

Смолянските военнослужещи ще участват и в гигантския слалом за мъже и жени. Подполковник Кацаров каза, че закриването на състезанието е много тържествено, като има специално приветствие от командира на италианските алпийски подразделения генерал майор Браничели. Тържествено се пали огън, наподобяващ олимпийския, има военна музика, издигат се знамената на страните-участнички. Състезанията ще продължат до 1 февруари.

Нели ГЕРГЬОВСКА 
23 Януари 2014 | 13:19 | Агенция "Фокус"

Най-скъпо се карат ски на Банско, най-евтино на Цигов чарк

Най-скъпо да се карат ски през 2014 година ще бъде в Банско, където дневната карта за ползване на ски съоръженията е 58 лева за възрастен. В Пампорово за цял ден скиорите ще трябва да платят 53 лева, спрямо 50 лева през 2013, както и в местността Осогово над Кюстендил, където дневната лифт карта е с един лев по-скъпа от миналия сезон и струва 18 лева. В Добринище наблюдаваме скок с 2 лева – от 28 до 30 лева през януари, февруари и март 2014. Това показва анализ на ски туризма, публикуван на сайта BgVakancia.com.
 
Най-евтино ще бъде на Цигов чарк, където цял ден ще може да се кара само за 10 лева, но само на една писта с дължина от 800 метра. За начинаещи, а и за хора с по-нисък бюджет, изгодни са Беклемето и Паничище, където лифт картите са по 15 лева. На Витоша също за една писта се плащат 35 лева за възрастен и 21 лева за дете.
 
Според проучването, в което са включени повече от 1000 имота от BgVakancia.com, цените на настаняването в повечето зимни курорти са идентични с миналогодишните, като увеличение с около 10% наблюдаваме само в Пампорово. До миналата година градчето беше по-евтиният курорт, сравнено с Банско и Боровец, но сега тенденцията е ценовите равнища да се изравнят.

Novinite.bg
23 януари 2014, четвъртък / 15:12

Странно: Наркотиците са здравен проблем, а не престъпление, смятат експерти в Брюксел

11:57 | 24.01.2014 | 260 прочитания
Размер на текста

http://www.mediapool.bg/narkotitsite-sa-zdraven-problem-a-ne-prestaplenie-smyatat-eksperti-v-bryuksel-news215963.html


Употребата на наркотици трябва да бъде възприемана като здравен проблем, а не като престъпление. Това е мнението на докладчика по тази тема на Европейския икономически и обществен съвет Дейвид Сиърс, цитирано от БТА.

 

Последното нещо, от което имаме нужда, е да изпращаме млади хора в затвора, където те добиват още по-лоши навици, добавя той. Според него наказателно преследване следва да се предприема само срещу разпространителите на наркотици, които печелят от тази дейност.

 

Сиърс добавя, че алкохолът, тютюнът и кофеинът също съдържат психоактивни съставки и в големи количества са по-опасни с пораженията, които носят за обществото и здравето, отколкото повечето нови наркотици (различни от канабис, кокаин, хероин и екстази).

 

Същевременно тези вещества не попадат сред определените за опасни в списъците на ЕС и САЩ.

 

Всякакви решения в тази област следва да се основават на данни, а не на печеленето на гласове сред широката публика, добавя докладчикът.

 

Той отчита, че темата за наркотиците винаги е била противоречива. Сиърс отбелязва, че в стратегиите за борба с наркотичните вещества е необходим нов подход. По неговите думи основната причина за провала на политиката в тази област се дължи на липсата на достоверни данни, както и на твърде различното отношение на обществата и политиците в различните държави към проблема.

 

Експертът допълва, че ЕС има малко отношение към политиката, свързана с наркотиците, тъй като тя е оставена в правомощията на отделните държави от ЕС.

вторник, 21 януари 2014 г.

Брюксел ще подкрепя производството на ток от океана

18:39 | 20.01.2014 | 612 прочитания
http://www.mediapool.bg/bryuksel-shte-podkrepya-proizvodstvoto-na-tok-ot-okeana-news215818.html

Нов план за действие в подкрепа на по-нататъшното развитие на възобновяемите морски източници и използването на енергията от океана в енергийния сектор в Европа, представиха в понеделник еврокомисарите по морското дело Мария Даманаки и по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

 

Според документа в рамките на следващите две години трябва да се създаде Форум за енергията от морски източници, в който заинтересованите страни да работят заедно за изграждане на мощности и за насърчаване на сътрудничеството. През 2016 година пък трябва да се изработи пътна карта за развитието на този сегмент от производството на енергия.

 

В плана се посочва, че в момента десет европейски държави разполагат с 5 гигавата морски мощности, разположени в 55 офшорни парка. Произведената от тях енергия покрива 0.5 процента от потреблението в Европа. До 2020 година се очаква мощностите да стигнат 43 гигавата и да покриват 3 процента от европейската консумация на ток.

 

Според Брюксел въвеждането на мощности за производство на ток от вълните в океана трябва да се подкрепя заради високите цени на тези технологии, трудния достъп на специализираните кораби до пристанищата и сложното изграждане на мрежата за пренос на енергията, която обаче е чиста и ще намали с 80-95 на сто изхвърляните въглеродни емисии във въздуха до 2050 година. Освен това ще се създадат между 10 500 и 26 500 нови работни места в Европа до 2035 г.

 

Целта на плана е този нов сектор на "морската енергия" да може да извърви пътя до пълна индустриализация. От обхвата му обаче е изключено производството на ток от вятърни генератори, разположени в морето.

 

"Трябва да помогнем на сектора на морската енергия да се развие напълно, за да можем с помощта на иновациите да използваме неговия потенциал, като същевременно осигурим чиста и възобновяема енергия за Европа", коментира комисар Даманаки

 

Според Йотингер целта е да се насърчат технологичните иновации и да се постиганат целите, залегнали в стратегията "Европа 2020", както и в по-широк план.

 

Наличните в световен мащаб морски енергийни ресурси превишават както настоящите ни, така и прогнозните бъдещи енергийни потребности. Енергията може да се добива в много форми, например чрез използване на енергията на морските вълни и на морските течения, посочват от Европейската комисия.

 

Освен това, според Брюксел, морската енергия може да спомогне да се балансира производството на енергия от други възобновяеми източници, като например вятърна и слънчева енергия, за да се осигури непрекъснато комбинирано подаване в електроенергийната система на електроенергия от възобновяеми източници.



Ocean energy

What is it?

Tidal current turbine which has been raised for maintenance. Courtesy of European Ocean Energy Association and Marine Current Turbines.

Our seas and oceans offer a vast renewable energy resource, particularly, but not only, along the Atlantic seaboard. Ocean energy technologies are currently being developed to exploit the potential of tides and waves as well as differences in temperature and salinity.

Why EU-level action?

The development of this emerging sector would not only help us to achieve our renewable energy and greenhouse gas reduction targets, but it could fuel economic growth through innovation and create new, high-quality jobs.

The EU already supports technology development through its research programme. In its Blue Growth communication of September 2012, the Commission announced that it would assess further options and deliver a proposal for action in 2013.

Official documents

More info

Maritime affairs


Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)