вторник, 19 февруари 2013 г.

Малко инфо за ски курортите

Цените на лифт картите за цял ден каране на ски по малките писти в България на ден варират от 12 до 20 лв., установи проверка на „Монитор". Местата за настаняване в околността са или хижи, или семейни хотелчета, така че уикенд за четиричленно семейство с малки деца излиза около 200 лв. Интересът към зимните спортове обаче е голям и затова не само големите курорти, но и по-малките писти също са на почит. В големите центрове индивидуалният ски учител струва между 70 и 100 лв. за 2 часа. Цената е около 2,5 пъти по-ниска на местата встрани от тях.

Най-големият компромис с малките писти е тяхната дължина и денивелацията, която рядко е достатъчно голяма, та любителите на по-екстремното каране да могат да се засилят с по-голяма скорост.

Около 30 са малките писти в България, условията при тях задоволяват уменията на цели семейства, които не са любители на върховите скиорски умения.

Пълна и актуална информация през сайтове и на посочени телефони за връзка обаче може да се намери за не повече от десетина писти. Удачна идея за набиране на информация е да се обадите в някой хотел в местността. Там ще ви кажат дали пистата работи и какви са снежните условия, но рядко знаят в детайли подробности като дължина на съоръжението, колко са влековете, каква е височината на пистата или каква е  денивелацията от което зависи и сложността на самата писта.

За разлика от западните курорти, които осигуряват шатъли до всеки съществуващ влек на каква да е категория писта, у нас или се превозвате сами, или ако сте в група, може да бъде организиран транспорт.

По-голямата част от тези места за спускане се водят „зелени писти" ­ тоест са нещо като лек наклон, подобен на ски път, по който и напълно начинаещ безопасно ще се плъзне по надолнището.

Дължината на малките писти варира от 200 м до 1100 м и повечето предлагат влекове. Над Плевен например пистите са четири, като две от тях са детски и са почти без наклон, а другите са съответно 800 м и 500 м и там може да се получи някаква засилка. Като цяло местността е много красива и е отлично място за споделени семейни спортни занимания.

Големите центрове са препълнени с британци

Големите ски курорти са пълни с британци, по петите ги следват руснаци, но също много евреи, румънци, турци. Достатъчно е един българин да е тъмнокос и с мустаци и всички ресторантьори му се нахвърлят с „мараба, комшу!". Англичаните се познават отдалеч по безстрашното облекло, което силно контрастира над всички останали – ако едра руса жена на ски е по къс ръкав и пъшка от жегата, тя идва от Острова. Британците процедират по следния начин: от сутринта оставят малчуганите на ски учители, те, възрастните в семейството, се разделят според уменията си и се събират заедно, когато стане време за хранене. Ако картите им са за цял ден, процедурата се повтаря, а в следобедните часове хлапетата заминават към хотелските центрове за работа с деца, а възрастните се разхождат или си почиват в някой бар.

Руснаците също дават децата си на ски учители, но се въртят в близост до тях. За разлика от българите, които постоянно дисциплинират малките, братушките не се интересуват дори когато хлапето създава пълен хаос върху цяла писта.

Гостите от Израел се делят на мъже и жени. Приятелките си карат в една посока, съпрузите си правят силови групи и опитват скорости доколкото им позволяват възможностите.

По обяд започва алъш-вериш с картите

Препродаването на целодневни ски карти започва около обяд. Най-често ранобудните скиори, започнали спускането още с първия лифт около 8-8,30 сутринта, са се уморили около обяд. Тъй като около касите са монтирани видеокамери, собствениците на еднодневни карти се завъртат около тези, които току-що паркират колите си.

Така за еднодневна карта, която струва 55 лв., препродаването є връща около 25 лв., ако сделката стане преди обяд. От 12 ч. нататък цената на каса е 35 лв. и съответно можете да си стиснете ръцете на 20 лв.

Опитните скиори съветват, когато купувате ски карта втора ръка, да вземате и касовия бон, защото понякога се правят внезапни проверки от страна на финансова полиция.

Спускат се от най-високата хижа на Балканите

На 6 км от Банско се намира ски център Добринище. Пистата е една и се обслужва от един двуседалков лифт. Тя започва от 2236 м, където е най-високата хижа на Балканския полуостров „Безбог" и стига до хижа „Гоце Делчев". За еднократно използване на лифта се плаща по 5 лв. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15.

В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното". Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Дълга е 1300 м и е много добра за начинаещи скиори. Цената на лифт картата за ден е около 10 лв. Над Благоевград се намира курортът Бодрост, който местните хора посещават масово.

Много предложения за любители

В Стара планина на Узана, на 22 км от Габрово, пистите са общо осем на брой, като най-трудната е „Узана Тур" или просто „пистата при завоя", с дължина 1100 м. Другите писти са по-малки, с дължина около 100-150 м и са предназначени предимно за начинаещи скиори. Цената на лифт карта за един ден за възрастен е 15 лв. и 10 лв. за деца до 12 години. През уикендите всички малки хотелчета и хижи са пълни.

Ски зоната на Бузлуджа се намира точно под едноименния паметник. Чисто нов влек обслужва пистата. Три уютни хотела и една доста добре поддържана хижа предлагат настаняване и комфорт в местността. Този ски център е идеален за начинаещи.

Скиорите бургазлии могат най-бързо да стигнат до Чумерна, откъдето ги делят 180 км. Ваканционното селище се намира на билото на Стара планина под връх Чумерна, който е с височина от 1536 м.

На Беклемето, на около 20 км от Троян, се намира най-добрата писта за ски бягане и биатлон в България. Трите ски писти са снабдени с влекове с обща дължина 3 км. Еднодневна карта за ски влековете за възрастен струва 12 лв., а за деца – 5 лв.

Само на 25 км от Враца е разположен ски курортът Пършевица. Единствената ски писта е дълга 1100 м, а в подножието є се намира и малка детска писта. Два влека са на разположение на скиорите. 20 лв. струва картата за еднодневно ползване на лифтовете, 17 лв. е за ученици и студенти.

Ако продължите да се движите на запад в Стара планина, ще попаднете на ски център „Връх Ком –Берковица". Този малък зимен курорт се намира само на 15 км от Берковица. Алпийската писта на курорта е дълга 1,5 км и започва от връх Малък Ком с надморска височина 1959 м. Влековете са два: новият е дълъг 800 м, а старият е детски. Целодневната карта за влек за възрастен е 20 лв., за половин ден цената е 15 лв. Детската карта е 15 лв. за цял ден и 10 лв. за половин ден.

Край Момчиловци е за смели

В Родопите можете да се забавлявате на пистата Картола. Картата за цял ден ви струва 15 лв. за два влека, за половин ден е 9 лв. Пистите там са две с обща дължина от около 700 м, а денивелацията е 155 м. Пистата се намира на 9 км от село Момчиловци и тъй като е върху безбрежно големи стръмни поляни, всеки се спуска както му душа иска и колкото смелостта му позволява, без никъде да е прекалено стръмно. Мястото е отлично за провеждане на състезания за деца и скиори от не много висок ранг.

„Бейби" влек на „Аджена"

На 10 км от Сапарева баня е Паничище. Пистата "Бекяра" е 470 м, със ски влек и капацитет от 280 човека за един час; "Аждена" е детски ски плац, съоръжен с "бейби" ски влек и писта 400 м със ски влек. Пистата за ски бягане е 5 км. От хижа „Пионерска" започва 400 м писта със ски влек 350 човека/час. Там ще намерите и естествена писта за спускане с шейни с дължина от 1130 м. Преди хижа „Седемте езера" пистата е 300 м със ски влек за 250 човека на час. Пред хижа „Рилски езера" пистата е 950 м със ски влек с възможност да изтегли 700 човека на час.

Наплив от македонски туристи на Осогово

Наплив от посещения на македонски туристи по пистите на Осоговската планина, регистрира Христо Абаджиев от Туристическото дружество в Кюстендил. По негови думи дневно по четири – пет автомобила с македонска регистрация се забелязват в района. Интересът се дължи на добрите условия и високото ниво на съоръженията и ски пистите. "Географската близост до Куманово и Скопие, наличието на писта за начинаещи, евтините ски карти, чиято дневна такса е 17 лева, са част от причините македонците да предпочитат Осоговския Балкан", подчерта Абаджиев.

От 2013-а увеличението на туристите е видимо, хижите са пълни въпреки кризата и скъпия ски спорт, има хора, които могат да си го позволят, посочи председателят на дружеството.

Ски писта Осогово  е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Тя е с дължина 910 метра и широчина 45 метра. Средният наклон е 22% при денивелация 204 метра. Влекът е тип "котва" с капацитет 720 човека на час. Скоростта му на движение е 3,6 метра в секунда. В близост до тази писта има изградена още една ски писта с по-малък наклон. Тя е дълга 1300 метра, преминава през живописна борова гора и е подходяща за начинаещи, похвалиха се от Туристическото дружество в Кюстендил.

Фестивал на снежните фигури над Благоевград

Зимен фестивал на снежните фигури се провежда днес в курорта Бодрост в Рила край Благоевград, съобщи за „Монитор" Радостин Валеов, маркетинг експерт в ски център „Картала". Празникът се организира със съдействието на благоевградската община. Забавленията започват в 10,30 часа с различни игри и състезания за деца и възрастни. Построяването на огромен снежен замък и изработване на уникални снежни фигури са сред основните атракции, които са подготвили организаторите. За малките любители на зимните забавления е организиран конкурс "Най-атрактивен снежен човек". Любителите на зимните забавления ще имат възможност да изпробват своята сила и точност и в надпреварата за стрелба от разстояние със снежни топки.

Пистите в момента са идеални за спускане, похвалиха се от комплекса. Общата им дължина е 4,5 км, има шестместен кабинков лифт. Курортът е малък, но през последните години има амбициите да достигне до туристите от Македония.

в-к Монитор
Неделя 17 Февруари, 2013

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Ски сезон с умерени очаквания

Умерен оптимизъм за сезона, липса на силно притеснителни фактори, очаквания за миналогодишни нива на записванията или лек ръст. Такива са нагласите на хотелиерите и туроператорите в началото на високия сезон в ски курортите. Към момента данните в Банско, Пампорово и Боровец показват, че записванията на туристи от всички ключови пазари вървят с нормален темп, а спадовете на някои от тях се компенсират с ръст на други. През декември и януари резервациите са били сходни с предходната година, показват първите данни. Очакванията на бизнеса са през този сезон броят на туристите да се увеличи с до 2-3%. Икономическото министерство е малко по-оптимистично настроено, като според официалната му прогноза ски туризмът ще отбележи ръст от 5% в записванията.

Без изненади

На старта на зимния сезон повечето хотелиери бяха умерени оптимисти за резултатите през тази, като очакванията бяха за поне миналогодишен брой туристи във всички курорти. Данните в момента показват, че неприятни изненади няма, като записванията от всички пазари вървят нормално. "Очакванията ни са за добър сезон", коментира председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. "На този етап не може да се каже дали ще имаме увеличение на туристите, но със сигурно не очакваме и по-ниски нива", коментира и председателят на туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова.

Стабилни записвания от ключовите пазари

Въпреки че през последните години силно се увеличава делът на туристите от съседните държави, все още броят на идващите в България скиори от Великобритания и Русия е ключов за сезона. Данните до момента на хотелиери и туроператори показват, че няма изненади на тези два пазара, като засега заявените чартърни програми се изпълняват по план. Очакванията са от Великобритания и Ирландия да бъде отчетен малък ръст на записванията- между 3 и 5%. През последните години в тези страни освен чартърни програми се продават пакети и с нискотарифни превозвачи. На руския пазар ранните записвания тръгнаха с увеличение заради интереса към предлаганите отстъпки, но впоследствие темповете намаляха. Въпреки това очакванията са от този пазар да бъде реализиран по-голям ръст- между 5 и 8 на сто за различните курорти.

Увеличени записвания от Турция и намаление от Гърция

През последните години Гърция се превърна в ключов пазар за зимните курорти, като най-много туристи от тази страна има в Банско. Данните на местните хотелиери обаче показват, че през тази броят на гърците е намалял спрямо последните няколко години, като основното обяснение е кризата. В момента около гръцкия пазар има и още една въпросителна, свързана с готвените стачки на земеделските производители в Гърция и предупрежденията им, че може да затварят пътища и гранични пунктове, включително и към България. "Към този момент няма информация за отлив на туристи, свързани с евентуалните стачки", коментира Мариана Спасова. От хотелиерската асоциация също съобщиха, че няма постъпили данни за евентуален отказ или промяна на резервации заради протестите. Очакванията в курортите са туристите от Гърция да бъдат по-малко на брой спрямо миналата зима, като намалението ще бъде в рамките на 5%.

Данните на хотелиерите и туроператорите показват, че и през тази година продължава увеличението на туристите от другата южна съседка на България - Турция. Въпреки че все още техният брой е нисък, през последните две години от страната дойдоха първите групи туристи, и то без изразени маркетинг усилия на този пазар. Към момента най-много записвания от Турция има в Пампорово, увеличение на резервациите има още в Боровец, сочат данните на хотелиерите. В момента най-сериозен проблем на турския пазар са бавните процедури по издаването на визи, както и високата им цена от 70 евро. Хотелиерите обаче казват, че решението на правителството в България да могат да пътуват притежатели на шенгенски визи донякъде е увеличило броя на турските туристи.

На този етап няма и драстични промени при пътуванията от другите съседни на България държави. Данните на хотелиерите показват, че броят на туристите от Сърбия и Македония е сходен с миналата година, а от Румъния е отчетен малък ръст от около 2-3%.

Ръст при по-дългите пътувания на българите

Преди ден националният статистически институт публикува статистика, според която има увеличение на приходите на хотелите от български туристи през декември. Данните в ски курортите обаче показват, че през празничния месец записванията са били сходни с миналогодишните. Хотелиерите казват, че през тази година няма изненади на българския пазар, като очакванията са броят туристи да бъде сходен с миналата година. Сега обаче се забелязва тенденция за по-дълъг престой в курортите. "Това, което ни прави впечатление, е, че българските туристи са с по-дълги почивки", коментира Мариана Спасова. По думите й, ако в предходните години те са идвали в Банско за по 2-3 дни, сега търсят повече пакети за между 5 и 7 нощувки.

Европейските курорти с малък ръст

На провелата се през ноември туристическа борса в Лондон повечето представители на големите европейски зимни курорти коментираха, че очакват ръст на записванията, като прогнозите варираха между 5 и 10 на сто. На този етап първите резултати показват, че донякъде тези показатели се изпълняват. Увеличение отчитат туристическите бордове в Италия, Швейцария и Австрия, като преобладаващата част от туристите в тези курорти са от Европа. Увеличение на ски туристите в Алпите има и от Русия и Украйна. По данни на световната туристическа организация през 2012 г. има възстановяване на пътуванията на Стария континент, като по-добрите резултати са в централните  източните части. Очакванията са през тази година международните пътувания да се увеличат с между 3 и 4%.

Деница Ватева
в-к Капитал
12 фев 2013, 19:19

вторник, 5 февруари 2013 г.

Ценова карта на Газпром в Европа

Ценова карта на Газпром в Европа

Георги Ангелов
Публикуван в Статистика , ЕС

(Кликни върху картата за по-голям размер)

 

Картата на в. Известия е за цените преди една година, но ясно се вижда, че страните, които са изцяло зависими от Газпром получават природния газ на по-високи цени. Страните, в които има различни източници на газ, получават по-ниски цени. Това не се случва заради благоразположението на Газпром, а  заради наличието на конкуренция.

Затова е важно да се строят газопроводи и терминали към други източници на газ, които да осигурят алтернативни доставки и да поддържат цените конкурентни в България.

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)