четвъртък, 31 януари 2013 г.

Ски урок за деца, лишени от родителски грижи, организират от Сдружение азбукари и СК Марина спорт

На 1 февруари 2013 г. "Сдружение азбукари", съвместно със спортен клуб "Марина спорт", организира ски урок за деца, лишени от родителски грижи.
 
Целта е да бъде подарен един незабравим ден в планината на малчуганите от дома за в кв. "Драгалевци", съобщават от сдружението. Там са настанени около 60 деца, на възраст между 3 и 7 години.
 
Сборният пункт е в 10 часа пред хижа "Алеко" на Витоша. Събитието е част от поредицата инициативи, чиято цел е събирането на средства за изграждането на първата в България комбинираната, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности.
 
Предвижда се откриването й да сложи началото на второто издание на детския фестивал "Вярвам в теб!", който тази година ще се проведе на празника на детето - 1 юни и деня на Ботев - 2 юни в "Южния парк" в София.
 
"Сдружение азбукари" е организатор на детския фестивал "Вярвам в теб!", който се провежда с медийното партньорство на iNews.
 
За втора поредна година ще бъде дадена възможност на децата да покажат своите артистични и спортни таланти, като входът ще бъде напълно свободен.

iNews.bg
29.01.2013 | 17:07

сряда, 30 януари 2013 г.

Микроапартаменти – последният хит в жилищното строителство на Ню Йорк

 

Микроапартаменти - малки жилищни площи - това е хитът в момента в големи американски градове като Ню Йорк. Идеята е да се строят модули на части, които после се сглобяват на място. По този начин кметството на мегаполиса се бори с недостига на жилищна площ и прекалено високите цени на недвижимите имоти.

Жилищната площ в мегаполис като Ню Йорк е изключително скъпа и в недостиг. Заради трудностите, свързани с намирането на студио или апартамент с една спалня, кметът на града Майкъл Блумбърг обяви конкурс за микродизайн, в който архитекти и проектанти представиха своите идеи за т.нар. микроапартаменти.

Резултатите от надпреварата показват, че печелившата сграда представлява сбор от пространство, разделено на 55 малки участъка, всеки от които с площ между 23 и 32 квадратни метра. Тавани на височина 3 метра, големи плъзгащи се прозорци с малки балкони и предостатъчна складова площ са задължителните елементи от интериора на жилищата.

"Искахме да създадем дизайн, разпознаваем за град като Ню Йорк, който свиква постепенно с идеята за микроапартаменти. Когато живееш в такова жилище, много важно е да се почувстваш част от нещо по-голямо, като лоби салон или кът за четене на книги на всеки етаж", заяви архитектката от Виетнам Мими Хоанг, представител на фирмата победител.

Модулната конструкция впечатлява оценяващата комисия – отделните сегменти са изработени предварително като сглобяеми модули и после всичко се сглобява на мястото на строежа, като нареждане на блокчета Лего.

Токио и Париж вече използват концепцията на микроапартаментите, докато Ню Йорк, Сан Франциско и Бостън едва отскоро експериментират с тази идея. Това е причина много градски управи да преразгледат зоновите си регулации. Град като Ню Йорк изпитва остра нужда от жилищна площ, тъй като населението му постоянно нараства, затова кметството разчита микроапартаментите да решат част от проблема. Въпреки че са малки и шик, тези жилища няма да бъдат евтини, ще се продават на пазарни цени. Но ако има повече такива апартаменти, натискът на пазара ще отслабне и те ще могат да се продават на изгодни цени. Строителството им ще започне в края на 2013 г.

ТВ Европа

http://www.ekipnews.com/public/files/news/2013_01_29/146860/video.flv


Петър Диков: Цената за паркирането в центъра на София ще продължи да се увеличава

26.януари.2013 / 18:02 ТВ Европа

ИНТЕРВЮ НА ГАНИЕЛА АНГЕЛОВА
 
- Здравейте, г-н Диков. Преди време казахте, че трябва да се промени обликът на София. Какво точно трябва да се промени?
- Мисля, че точно в предаването „Под лупа" казах, че с конструкцията на София направихме много и започваме да работим за красотата й. Софиянци вече виждат първите резултати. Имам много амбициозна програма за благоустрояването на най-важните и най-обичаните места в столицата. Един от проектите, по който предстои да се започне работа, е обновяването на градинката пред НДК. Това е пространство, което от доста време се приема от жителите на столицата като едно от най-важните места. Дълги години то беше занемарено, не беше поддържано, нямаше средства за ремонти. Сега ще направим цялостно обновяване – нови настилки, осветление, нова напоителна система, детски кътове, възстановяване на фонтаните, градски дизайн и елементи на градско обзавеждане, за да стане градинката пред НДК едно привлекателно европейско парково място.
- Кога ще стартира този проект?
- Той стартира всъщност с нашето заявление в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по ОП „Регионално развитие". Крайният срок е свързан с тази програма. Всичко трябва да е готово до края на 2014 г. Подали сме документите в срок и се надяваме, че до април, началото на май, ще бъдат разгледани и проектът ще бъде одобрен. Това означава, че есента ще започнем и самите строителни дейности, които са доста по обем. Около 60 хил. кв. м са само настилките. Важен елемент е напоителната система. Аз лично не мога да приема, че в центъра на София имаме пространство, което в средата на август прилича на селско пасище, а не на градина в европейска столица. Там градините са ярко зелени от ранна пролет до късна есен. Това трябва да стане и тук – с ефектни цветя, хубави растения, нови пейки и осветление.
- Преди време излезе информация, че НДК е пред разруха. Вие опровергахте това твърдение. Как според Вас трябва да се промени сградата на Националния дворец на културата? Факт е, че тя не се използва като такъв културен център.
- Доволен съм, че от НДК излезе Капалъ чарши. Тези пазари, които се организираха, осигуряваха средства за поддържане на сградата. Това обаче не е смисълът на съществуването на тази хубава сграда. Това, което трябва да се направи, е нова организация на работа на този комплекс. Новото ръководство започна да работи в тази посока. Трябва да се намери вариант, така че, от една страна, да се работи на търговски принцип – да се създават приходи за комплекса. От друга страна, трябва да е насочен основно и главно за култура. Такава възможност има. За мен добър пример е залата „Арена Армеец". Тя е построена за спортни събития, но ръководството й създаде такава организация, че привлича и много други събития. Те й дават допълнителни средства за нормално съществуване и същевременно решават сериозните проблеми, които имахме с липсата на подходящо място за концерти. Добре е, ако управлението на НДК започне да използва този опит. Има дребни неща, които могат много да променят функционирането на НДК. Системата за визуална комуникация там е, откакто е построена сградата. Аз като архитект и човек, който познава сградата, понякога трудно се ориентирам в нея. Какво остава за човек, който отива за първи път там? Ако искаме тази сграда да функционира, да произвежда култура и да я предоставя на хората, не трябва да функционира, както е замислена в началото – да се отваря за някое голямо мероприятие и след това да се затваря и да пустее.
- За да затворим темата за НДК, кажете ни какво се случва с паметника "13 века България"?
- Направихме допитване до софиянци, дали той да бъде подновен в сегашния си, вече доста почистен, вариант. За мое съжаление, защото аз съм привърженик на това паметникът да се поднови, 4/5 от хората, участвали в допитването, искат той да се махне. Тук се включва и частично премахване, подновяване на визията, промяна на функциите. Моето становище е, че трябва да направим конкурс, тъй като мненията варират много. Предлага се да се направи стена за катерене, детска площадка, паметник на Аспарух и др. За да може хората да видят как ще изглеждат тези варианти, трябва да поръчаме на специалисти да направят проектите. Ще обявим конкурс, който да визуализира отделните проекти, и тогава отново ще се допитаме до софиянци. Аз лично се стремя да се доближаваме до мнението и вижданията на софиянци за столицата.
- Кога площадът „Света Неделя" ще стане на световно ниво?
- Аз съм с големи очаквания от обявения международен конкурс за площада. В момента правим опити да привлечем световноизвестни имена в състава на журито. Това може да привлече и големи имена за участие в конкурса, тъй като наградите не са толкова големи, че да привлечем големи архитекти. Подобен конкурс не се е правил в София. Колеги ми опонираха, като припомниха конкурса със зоната на казармите на 4-ти километър. Разликата обаче е огромна. Тогава конкурсът бе така обявен, сякаш е на празен терен. Сега става въпрос за среда, която е с история от 3 хил. години. Професионалното предизвикателство е как да вплетеш тази история с един жив и съвременен град. Очаква се, че под „Света Неделя" се намират най-ценните археологически находки. Смятам, че с тази реализация в бъдеще ще подминем много други столици, включително такива с класическа история.
- Това ще помогне ли за развитието на културния туризъм в София?
- Аз съм убеден, че софиянци са забелязали миналото лято колко много чужденци имаше из столицата. С откриването на Ларгото, с разкопките по бул. „Мария Луиза" те ще стават все повече. София е на 94-то място сред най-посещаваните градове в света, според международна класация. Мисля, че можем рязко да дръпнем в тази статистика.
- Достатъчно ли е рекламирана столицата ни?
- Рекламата във функционирането и привлекателността на един град не е най-важното. Важното е градът да е привлекателен с това, което има. Миналата година за първи път от 14 години махнахме строителните огради в центъра на София. Смятам, че София е привлекателен град и има ресурс за привличане на туристи. Но трябва да е направен така, че когато дойдат посетители, да изпитат удоволствие, че са тук.
- А площта около „Свети Александър Невски" как трябва да се реновира?
- Ние направихме предложение към Министерството на регионалното развитие. Има програма, по която 36-те града, които разработват интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, за тази година и за следващата да кандидатстват за финансиране само за изработването на проекти. Дали сме заявка за 2 млн. и половина за проектиране, като една част от тези пари смятаме да пренасочим към проекти за благоустрояване на важни и ценни градски зони в София. Става въпрос за зоната по бул. "Евлоги Георгиев" между Орлов мост и ул. "Граф Игнатиев"; самият "Граф Игнатиев" с пространствата около църквата „Свети Седмочисленици" и площад „Славейков"; улица „Солунска" от „Алабин" до „Витошка"; ул. "Батенберг"; бул „Руски"; зоната около храм-паметника „Александър Невски". Целта е до края на тази година да се изберат колективите, които да изработят проектите по тях. След като имаме готови проекти, получаваме шанс да кандидатстваме по ОП "Регионално развитие" за периода 2014-2020 г. Имаме възможност с европейско финансиране да обновим цялостно градската среда в центъра на София.
- Предстои и ремонт на бул. „Цариградско шосе". Това няма ли да доведе до огромни неудобства и транспортен хаос?
- Там предстои подмяна на настилката, трябва да се оправят двете мостови съоръжения. Обичам в такива случаи да цитирам едно рекламно послание – „По-добре ремонт за цял живот, отколкото цял живот ремонт". Когато правим нещо, има затруднения, но след това се решават нещата, така че дълго време да няма трудности. Със сигурност ще има период на затруднения при предвижването, но хората разбират, че това е необходимост.
- На фона на тази тема, защо буферните паркинги нямат успех?
- Тук е въпрос на манталитет и психология. Не сме свикнали, първо, да паркираме под земята, второ, да си плащаме. Паркингът на Интер Експо Център е прекрасен, но не се използва. Сигурен съм, че след време това ще се промени. Въпрос е на създаване на навици.
- Как Ви се вижда идеята да се затвори центърът в София за лични автомобили и изобщо приложима ли е тук?
- Според мен не. Не можем да се мерим с такива градове като Лондон, който е в пъти по-голям. Това обаче, което със сигурност ще се случва, е, че цената на паркирането в центъра ще се повишава.
- Какво се случва със Северната скоростна тангента?
- Там сме пред отваряне на ценовите предложения. Щастлив съм, че стигнахме почти до реализация. С изграждане на Северната скоростна тангента и с частта, която се строи от западната част на околовръстния път, ние даваме изключително големи удобства на градската комуникация и на улеснен достъп до града.

Държавно първенство по ски-алпинизъм - щафета и спринт

Българска федерация по катерене и алпинизъм БФКА напомня, че на 3.02.2013г. над Алеко, Витоша ще се проведе Държавно първенство по ски-алпинизъм в дисциплините щафета и спринт. До стартовете ще бъдат допускани само картотекирани състезатели.

ПРОГРАМА

1. Организатор:

Българска федерация по катерене и алпинизъм

2. Място на провеждане:

Алеко, Витоша

3. Заявки за участие:

на office@bfka.org с копие до yanko.tanchev@abv.bg, краен срок - 01.02.2013г., петък

4. Условия за участие:

- картотека в БФКА
- предсъстезателен преглед
- планинска застраховка
- стартова такса 5 лв. (след крайния срок за записване – 10 лв.!)

Няма да бъдат допускани за участие състезатели без да са изпълнили условията за участие!

5. Маршрут на състезанието:

старт – финал - на Стената - влека „Боби", денивелация – 150 м.

6. Главен съдия: Янко Танчев

7. Програма:

02.02.2013г., събота - възможност за тренировки по трасето.

03.02.2013г., неделя
8:00-8:30 ч. – регистрация, място – база на ПСС - Алеко
8:30 ч. – техническа конференция – база на ПСС - Алеко
9:00 ч. – Спринт - квалификации, финали – място - Стената - влека „Боби"
12:00ч. – Щафета – място - Стената
14:00ч. – награждаване и закриване на състезанието – база на ПСС - Алеко

8. Екипировка

Според правилника на БФКА по ски-алпинизъм.

9. Класиране

Класиране – индивидуално, категории - мъже и жени.

Важно!!! Организаторите си запазват правото на промени в зависимост от снежните условия в курорта.

БФКА

I-ва международна среща на Българското дружество по планинска медицина

Българско дружество по планинска медицина (БДПМ) организира I-ва международна среща "ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА ЗИМНАТА ПЛАНИНА". Събитието ще се състои на 5 февруари 2013г, с начало от 18ч., в аула "Максима" на конгресен център УНСС в София, Студентски град "Хр. Ботев".

ПРОГРАМА ТЕМИ и ЛЕКТОРИ

"Българско дружество по планинска медицина"
представяне от Проф. д-р Витан Влахов, дмн

"От практическия опит към научните доказателства в планинската медицина"
от Професор д-р Херман Брюгер
Институт за Планиска Спешна Медицина Европейска Академия, Болцано, Италия
Медицински университет Инсбрук, Австрия
Член и бивш президент на Международната комисия за Планиска спешна медицина

Prof. Hermann Brugger, MD
Institute of Mountain Emergency Medicine
European Academy, Bolzano, Italy
Innsbruck Medical University, Innsbruck, Austria
Member and former President of International Commission for Mountain Emergency Medicine

"Защо медицинските знания и умения са изключително важни при планинсакото спасяване"
от Д-р Фидел Елсенсон
Президент на Международната комисия за Планиска спешна медицина
Председател на Медицинския надзорен съвет на Австрийската планиска спасителна служба

Fidel Elsensohn, MD
President of International Commission for Mountain Emergency Medicine
Chairman of Medical Advisory Board of Austrian Mountain Rescue Service

"Предизвикателства на голямата планина - трекинг и височинен алпинизъм"
от Д-р Любомир Младенов

"Как да оцелееш при хипотермия - от теорията към практиката"
от Д-р Петер Пал
Асоциран професор от Департамента по Анестезиология и медицина в критични случаи
Университетска болница Инсбрук
Член на Международната комисия за Планиска спешна медицина

Peter Paal, MD
Associate Professor
Department of Anesthesiology and Critical Care Medicine
University Hospital Innsbruck
Member of International Commission for Mountain Emergency Medicine

"Предизвикателства пред извънпистовите скиори и сноубордисти"
от Д-р инж. Момчил Панайотов


Модератор: Доц Д-р Олег Чолаков, дм

Организаторите обещават: "Освен за наука сме помислили и за други интересни и доста екстремни изненади :)"

 Ще бъде излъчен филмът на RED BULL Media - WE: A Collection of Individuals

Следете SKI.BG за повече подробности!


Българско дружество по планинска медицина (БДПМ)

"Решението за учредяване на "Българско дружество по планинска медицина" (БДПМ) се взе на 1-ви Юли 2012г. във вила "Червен" в Тетевенския Балкан. В създаването му участваха лекари, планински спасители в България, които поеха инициативата да обединят усилия в изследването, обучаването и предоставянето на научна база, свързана с всички медицински аспекти на планината.

„Българското дружество по планинска медицина" е национална организация от научен характер, обединяваща лекари и представители на различни медицински и/или планински сдружения, както и организации с интерес към планинската медицина в нейния най-широк аспект. Всеки лекар, здравен работник, планински водач, планински спасител, любител планинар или студент в тези области може да бъде член на Българското дружество по планинска медицина.

Целите на организацията са да насърчава проучвания, изследвания, дискусии и публикации отнасящи се до всички медицински аспекти на планината. Регулярно да организира и провежда семинари, кръгли маси, както и обучения по планинска медицина, съобразно световните стандарти, създадени и налагани от международните организации като IKAR, UIAA и ISMM."

„Българско дружество по планинска медицина" Facebook страница

Backcountry Ski&Snowboard College на Асоциация Свободни Планини

Обичате планината? Мечтаете да се докоснете до белият сняг на върховете? Писнало ви е от шумотевицата и политиката на ски-зоните? За вас и за всички които търсят по различен поглед към зимните спортове е Backcountry Ski&Snowboard College организиран за втора поредна година от Асоциация Свободни Планини.

Заниманията стартираха на 12.01.2013 с лекция и практическо занимание на тема "Лавинна Безопасност" и продължават през месец февруари и март с три практически модула.

 Част първа: 8-10 Февруари / Мальовица, Рила Планина / Техники на придвижване със ски, сплитборд и снегоходки, основи на лавинната безопасност, подобряване техника на извънпистовото каране.

Част втора: 22-24 Февруари / Безбог, Пирин Планина / Избор на линия за изкачване, линия на спускане / Ориентиране и навигация.

Част трета: 1-3 Март / ПИРИН Планина / Избор на линия за изкачване, линия на спускане / Алпийски техники.

Асоциация Свободни Планини

 

ПРОГРАМА БЕККЪНТРИ КУРС ЗА СКИ И СНОУБОРД
Асоциация Свободни Планини

МОДУЛ 1
8-10 Февруари/ Мальовица, Рила Планина 
Техники на придвижване със ски, сплитборд и снегоходки, основи на лавинната безопасност, подобряване техника на извънпистовото каране.

Необходими условия за участие:
Добра техника на каране по писта / за скиорите: завой с успоредни ски; за сноубордисти : завой с ниско и/или високо облекчаване/
Ски с автомати за ходене + щеки + колани / Сплит борд или снегоходки + щеки /възможност за наемане/
Раница /до 30 литра/ , челник
Лична лавинна екипировка /Индивидуален лавинен уред, сонда лопата. Разполагаме с ограничен брой комплекти които ще бъдат предоставени на участниците./
Адекватно облекло / Каска
Планинска застраховка

Програма :
Петък вечер – к-с Мальовица
Преглед на екипировката, лекция : Лавинна безопасност – 1 част.

Събота – к-с Мальовица / Определяне нивото и разделяне на групи до 6 участници/Техника на каране / Техника на придвижване / Търсене на затрупан от лавина.
Лекция : Лавинна безопасност – 2 част, избор на място за каране, поведение на склона по време на каране и обратна връзка от изминалия ден. Нощувка в к-с Мальовица

Неделя – к-с Мальовица / Техника на придвижване / Техника на спускане / Лавинни тестове

Цена : 100 лева

Цената включва : ОБУЧЕНИЕ
Трансфер Банско – Мальовица – Банско до 6 човека за пътуващите от Банско, Благоевград и Дупница
Цената не включва : нощувки, храна, лифт картата за събота, транспорт , индивидуална екипировка

Краен срок за записване : 7 дни преди обявената дата.

 

МОДУЛ 2
22-24 Февруари / Безбог, Пирин Планина 
Избор на линия за изкачване, линия на спускане. Ориентиране и навигация.

 Необходими условия за участие:
Добра техника на каране по писта / за скиорите: завой с успоредни ски; за сноубордисти : завой с ниско и/или високо облекчаване/, известен опит в извънпистово каране е предимство.
Кондиция за извършване на преходи с продължителност 3 до 4 часа.
Умения за боравене с лавинен уред.
Компас / Карта на Пирин планина / молив / гума / бележник
Ски с автомати за ходене + щеки + колани / Сплит борд или снегоходки + щеки /възможност за наемане/

Раница /до 30 литра/, челник ,
Лична лавинна екипировка /Индивидуален лавинен уред, сонда, лопата. Разполагаме с ограничен брой комплекти които ще бъдат предоставени на участниците./
Адекватно облекло / Каска
Планинска застраховка

Програма :
Петък вечер – Банско
Преглед на екипировката, Лекция : Ориентиране 1 част.

Събота – Добринище – х Безбог/ Техника на придвижване / Избор на линия на изкачване / Ориентиране / Лекция : Ориентиране 2 част / Нощувка в х.Безбог

Неделя – хБезбог / Техника на придвижване / Избор на линия за изкачване и спускане / Лавинни тестове / Ориентиране /

Цена : 100 лева
За участвалите в първият модул - 80 лева .

Цената включва : ОБУЧЕНИЕ
Цената не включва : нощувки, храна, билет за лифта до Безбог, транспорт , индивидуална екипировка

Краен срок за записване : 7 дни преди обявената дата.

 

МОДУЛ 3
1-3 Март - ПИРИН Планина 
Избор на линия за изкачване, линия на спускане / Алпийски техники.

През този уикенд ще изкачим и спуснем някой от емблематичните пирински върхове: Безбог, Полежан, Тодорка, Хвойнати..... Ще се научим да използваме алпийски котки, пикел и въже. Ще погледнем на планината под друг ъгъл и ще научим още за възможните начини на придвижване в нея. Всичко това съчетано с някой от най-класическите спускания в Пирин.

Необходими условия за участие:
Добра техника на каране по писта / за скиорите: завой с успоредни ски; за сноубордисти : завой с ниско и/или високо облекчаване/, известен опит в извънпистово каране.
Кондиция за извършване на преходи с продължителност 3 до 4 часа.
Умения за боравене с лавинен уред.
Ски с автомати за ходене + щеки + колани / Сплит борд или снегоходки + щеки /възможност за наемане/

Раница /до 30 литра/, челник ,
Лична лавинна екипировка /Индивидуален лавинен уред, сонда лопата. Разполагаме с ограничен брой комплекти които ще бъдат предоставени на участниците./
Адекватно облекло / Каска
Планинска застраховка

Програма :
Петък – Банско Преглед на екипировката, Лекция : Алпийска екипировка и използването и.Раздаване на специализираната екипировка : седалки, котки, пикели итн

Събота – Добринище – х Безбог : Изкачване и спускане на вр. Безбог или вр.Полежан /в зависимост от снежните условия/. Навлизане в склон с използване на алпийска техника /рапел/. Техника на придвижване с котки. Разбор на деня.

Неделя – Банско – Изкачване на връх Тодорка и Голям Типик или Хвойнати /в зависимост от снежните условия/. Придвижване с котки, пикел и въже. Две изкачвания и две спускания.

ЦЕНА : 100 лева
За участвалите в първият модул или вторият модул - 90 лева .

Цената включва : ОБУЧЕНИЕ / специализираната алпийска екипировка
В този модул 1 водач води максимум 4 обучаеми

Цената не включва : нощувки, храна, билет за лифта до Безбог и Тодорка, транспорт , индивидуална екипировка .

Краен срок за записване : 7 дни преди обявената дата.

 

Информация за възможности за настаняване в Банско /цени от 12 до 15 лв –info@freemountains.com

За информация и записване : info@freemountains.com

Водещи на обучението :
Георги Георгиев – Черния / ски / - 0878713343
Милена Падалска /ски/ - 0878188338
Николай Павлов – Никята / сноуборд/ - 0878413012

ОБУЧЕНИЕТО СЕ ВОДИ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИ ПЛАНИНСКИ СКИ ВОДАЧИ

Забележка :
- При промяна на метеорологичната и снежната обстановка, организаторите си запазват правото за промяна на програмата и мястото за провеждане.
- При невъзможност за провеждане обучението при независещи от нас причини /метео, сняг итн/, обучението ще се проведе през следващият уикенд.
- По заявка, при мин.5 участници обучението може да се проведе и в друга планина по желание на участници.
- При мин.5 участници обучението може да се проведе и на дати различни от обявените

 

Асоциация Свободни Планини 

    Водачите на Свободни Планини са дипломирани професионалисти, членове на UIMLA.
    Първи въведохме в България формулата 1:2 и 1:3, при която водачът води и осигурява максимум двама (респективно трима) клиенти при алпийски изкачвания, 1: 8 при трекинг и 1: 6 при при програмите ни със ски и сноуборд.
    Наша привилегия са малките групи – най-дискретния и автентичен начин да се срещнем с други хора и култури.
    Водачите на Свободни Планини разработват предлаганите програми сами или съвместно с нашите клиенти.
    Цялата предварителна подготовка /резервации, транспорт и т.н./ се извършва от водачът отговорен за съответната програма.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ
Асоциация Свободни Планини

Георги Георгиев - Черния
Планински водач / Водач със ски
Роден 1965 г.
Държавен диплом за планински водач №070261

Работи като независим планински водач от 1994 г. Един от основателите на Асоцияция "Свободни Планини". Водач на трекинг групи по планините на света: Алпи, Хималаи, Карпатите, планините на Турция, Гърция, Македония и др. Множество изкачвания в Алпите на върхове над 4000 м. (Мон Блан над 30 изкачвания, върхове от групата на Монте Роза, Гран Парадизо, Гран Жорас, Матерхорн, Бар и Дом Дез'Екрен и др.), Кавказ, Памир и др. Ръководил е ски експедиции на Мера Пик и Сарибунг, алпийски експедиции на Ама Даблам и Айлънд Пик (Непал), групи със ски в Индия, австрийски, френски и италиански Алпи, Турция, Гърция, Македония. Водил трекинг, катерачни и ски групи в България и планините на света за Club Aventure, ZigZag, Atalant, TopSki (Франция), Exodus (Англия), SNP (Холандия), Lapoint и др. Автор на премиерни изкачвания в планините на България и Турция, множество премиерни ски спускания. Участник в редица първи български изкачвания по планините на света. Работил като преподавател в ЦПШ Мальовица и АПХ "Планини и Хора". Технически ръководител на проекта "Споделени Върхове" през 2007 г. и 2009 г.

Интереси: извънпистово каране, катерене, алпинизъм, трекинг

Допълнителни квалификации:
Инструктор по алпинизъм
Планински спасител
Инструктор Outward bound
Ски инструктор клас "С"
Езици: Английски, Руски, Френски

Статии:
Дяволския улей или края на трилогията. Спускане със ски в "Дяволския" кулоар, Рила планина. 
Ерджиес - дотам и обратно. Със ски в Мала Азия. 
Лавините забрана не ги лови. Статия за вестник "Стандарт"

Видео:
"Далече" - филм за ски експедиция Сарибунг / Наар Фу / Непал. Автор Георги Георгиев - Черния


Милена Падалска
Планински водач / Водач със ски
Родена 1976 г.
Държавен диплом за планински водач №067753

Водач на трекинг групи, изкачвания в Алпите и групи със ски в Индия. Пътувала в непалските и индийските Хималаи, планините на Европа. Изкачвания и спускане със ски от връх Мера Пик и Сарибунг в Непал, спускане със ски от Гросглокнер, Дом дез'Екрен и др. Автор на множество първи спускания в нашите планини. Част от зимата работи като ски водач в Австрия.

Интереси: извънпистово каране, катерене, алпинизъм, трекинг

Допълнителни квалификации:
Инструктор Outward bound
Ски инструктор клас "С"
Езици: Английски, Руски, Немски


Николай Павлов - Никя
Планински водач / Водач със сноуборд
Роден 1975 г.
Държавен диплом за планински водач №070263

Първият и единствен до сега в България получил диплома за зимен водач със сплитборд. Водач на трекинг групи, планински детски лагери и изкачвания в Алпите. Пътувал в непалските и индийските Хималаи, планините на Европа, остров Корсика и др. Водил беккънтри сноуборд групи за Lapoint.

Интереси: извънпистово каране, катерене, алпинизъм, планински байк

Допълнителни квалификации:
Инструктор Outward bound
Сноуборд инструктор клас "С"
Езици: Английски, Руски.

www.freemountains.com

сряда, 23 януари 2013 г.

Започна изграждането на зъбчатата железница на крепостта “Трапезица”

Започна изграждането на първата в България зъбчата железница, която ще качва туристите на крепостта "Трапезица" във Велико Търново. Строително-монтажните работи стартираха вчера със замервания и разчистване на терена от излишната растителност. Очаква се строителите да си свършат работата до 3-4 месеца. Така за началото на новия туристически сезон старата столица ще може да се похвали с още една атракция.
Финансиране в размер на 4,833 млн. лв. е подсигуреното по ОП "Регионално развитие" за историческия резерват "Трапезица". Проектът предвижда изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до крепостта. Най-солидно е вложението за изграждане на железницата – около 3 млн. лв., който ще осигурява по-лесен и безопасен достъп на туристите. Подобни съоръжения има в Будапеща, Прага, Париж. "За 25-местната кабинка на асансьора са предвидени около 2,5 млн. лв. За доставката му от Германия също е обявена обществена поръчка, която се очаква да приключи до 20 февруари", обясни арх. Пламен Цанев, автор на проекта.
Подемникът ще тръгва от старата гара Трапезица и ще качва туристите на 65 м височина до западната част на едноименния хълм. Замъкът на първите Асеневци и археологическата база – музей са първите забележителности, които ще посрещат посетителите на крепостта. Теренът, където ще бъде изграден атракционът, беше проучен през лятото и есента на м.г. от археолога доц. д.изк.н. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Той копа в северната част на хълма, където по проект ще бъде разположена крайната гара на железницата. Там екипът разкри 40-метров участък от Западната крепостна стена с две кули. Внушителният градеж е свързан със Северната главна порта на крепостта.
Релсите на железницата ще бъдат монтирани на подпори върху земята. Трасето на асансьора вече е отсечено и може да се види къде точно ще минава. До железопътната гара ще има и голям паркинг със 100 места, който ще бъде защитаван от подпорна стена. В района ще бъдат изградени тоалетни и кътове за отдих. Според разчетите по проекта всички дейности трябва да бъдат завършени до септември 2013 г.
Златина ДИМИТРОВА

Dnesbg.com

Публикувано на 22 януари 2013

понеделник, 21 януари 2013 г.

11 нови защитени местности с обща площ 1 300 декара

http://www.moew.government.bg/?show=news&nid=1822


Министър Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности с обща площ 1 300 декара

Те се обявяват с цел опазване на редки растителни видове

 

Министър Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности с обща площ 1268,983 дка. Новите защитени местности са предложени в рамките на проект „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България", изпълняван от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН, в сътрудничество с МОСВ. Те се обявяват с цел опазване на редки растителни видове, както следва:

 

1. Защитена местност „Находище на Ружевидна поветица" с цел опазване на растителен вид Ружевидна поветица и неговото местообитание в землището на село Ново село, община Ново село, област Видин.

 

2. Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Ливадите" с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.

 

3. Защитена местност „Находище на Жлезист лопен" с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Българска поляна, община Тополовград, област Хасково.

 

4. Защитена местност „Находище на Вебиев див бадем" с цел опазване на растителен вид Вебиев див бадем и неговото местообитание в землището на село Палат, община Струмяни, област Благоевград.

 

5. Защитена местност „Находище на Провански салеп-село Априлци" с цел опазване на растителен вид Провански салеп и неговото местообитание в землището на село Априлци, община Кирково, област Кърджали.

 

6. Защитена местност „Находище на Наделенолистно великденче" с цел опазване на растителен вид Наделенолистно великденче и неговото местообитание в землището на село Щит, община Свиленград, област Хасково.

 

7. Защитена местност „Находище на Уехтрицова урока-село Острица" с цел опазване на растителен вид Уехтрицова урока и неговото местообитание в землището на село Острица, община Две могили, област Русе.

 

8. Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Даневата чешма" с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.

 

9. Защитена местност „Находище на Жлезист лопен" с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Браница, община Харманли, област Хасково.

 

10. Защитена местност „Находище на Родопски лопен" с цел опазване на растителен вид Родопски лопен и неговото местообитание в землището на село Горно Юруци, община Крумовград, област Кърджали.

 

11. Защитена местност „Търнавски Бакаджик" с цел опазване на растителен вид Тракийски клин, в землищата на село Търнава и село Победа, община Тунджа, област Ямбол.

 

С новообявените защитени местности, към януари 2013 г. общият брой на защитените територии в страната е 984, с обща площ 584 хиляди хектара, което съставлява приблизително 5,3 % от територията на страната.

четвъртък, 17 януари 2013 г.

Как да получим пълен достъп до Търговския регистър?

Как да получим пълен достъп до Търговския регистър?

От 1 януари 2013 г. достъпът до сканираните фирмени документи в Търговския регистър бе ограничен по силата на промени в закона за регистъра.

Достъпът до фирмените дела и история сега е възможен само ако потребителят има електронен подпис или цифров сертификат.

Достъпът на физически лица с цифров сертификат (или т.нар. сертификат за регистриран достъп на физически лица) става със следните стъпки:

продължи...


четвъртък, 10 януари 2013 г.

Естакадата - отново

На 10.01.2013г. ще има обществено обсъждане на проекта за реконструкция на кръстовището, от 18:00 ч в актовата зала на 35 СОУ „Добри Войников".

На сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" е публикуван преработен проект за кръстовището на "Стоян Михайловски " с "Яворов":
http://sofia-agk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=392&Itemid=26

Тази сутрин по ТВ 7 имаше репортаж по темата:
http://tv7.bg/news/bulgaria/9593762.html

сряда, 9 януари 2013 г.

K2 купи BCA

K2 Sports Buys Backcountry Access for Undisclosed Amount

SEATTTLE, Wash., (Jan 7, 2013) – Complementing its industry-leading roster of 14 outdoor recreational equipment brands, K2 Sports this month closed the acquisition of Backcountry Access (BCA), a pioneering designer, manufacturer, and champion of backcountry snow-safety equipment and education.

The move reinforces K2 Sports' position as a global leader in year-round outdoor recreation. With the acquisition of BCA, K2 Sports will be able to reach a wider spectrum of wintersports enthusiasts; from in-area and out-of-bounds, to mechanized and human-powered recreation.

"BCA fits perfectly within the K2 Sports family of brands and rounds out our portfolio as we continue to grow our leadership in winter sports," said Anthony De Rocco, President and CEO of K2 Sports. "BCA is a leader in research, engineering and snow-safety education and has pioneered landmark backcountry safety equipment such as the Tracker avalanche transceiver and Float airbags, among other important innovations."

Pairing BCA's authenticity and snow-safety innovation with K2's investment and global infrastructure will bolster BCA's research and development efforts and create a much wider impact with its commitment to backcountry safety and education.  

De Rocco said synergies of the acquisition include global distribution, research and development, supply chain, sourcing efficiencies and manufacturing strengths.

"Like K2 Sports, BCA carries a pure commitment to upholding and furthering the skiing and riding culture and ultimately, serving the specialty retailer. It's not just about selling products, it's about furthering the passion and core philosophy we all share to enjoy snowsports whether you're in bounds or out of bounds," De Rocco said.

BCA was founded by Bruce "Bruno" McGowan and Bruce "Edge" Edgerly in 1994, with a mission to help safeguard the lives of people enjoying the backcountry through product innovation, scientific research and educational efforts. Along with the Tracker beacon and Float airbags, its products include avalanche shovels, probes, snow study tools, backcountry packs and climbing skins, among other gear. BCA's headquarters is located in Boulder, Colo. The company employs about 45 people.

McGowan said K2 Sports is committed to keeping BCA operationally intact and that the acquisition will not change BCA's core market focus.

"There's not much of a boundary now between lift access and backcountry. There are so many people chasing powder now who don't understand the risks of skiing or riding in the backcountry," McGowan said. "K2 Sports gives us a platform to innovate further on a product level while concurrently casting a wider net with our scientific research and snow-safety education efforts.

"We'll be able to reach and engage more people with a hybrid effort of product innovation and snow-safety education," he said.

K2 Sports celebrated its 50th anniversary in 2012. The company's snowsports brands include: K2 Ski, Line Skis, Full Tilt Boots, K2 Snowboards, Ride Snowboards, 5150, Morrow, Madshus, Tubbs Snowshoes, Atlas Snowshoes, Powderidge Snowshoes and Little Bear Snowshoes.

About K2 Sports

K2 Sports, based in Seattle, Wash., has achieved unparalleled success through innovative product offerings, marketing programs, and multiple brand acquisitions. The company operates 14 brands and is globally renowned for its non-traditional advertising, graphics, and high performance products throughout its portfolio. With wholly owned subsidiaries in Canada, Central Europe, Japan, Korea, and Scandinavia and distribution in more than 60 countries, K2 Sports continues to assert its position as a global leader across multiple categories of sporting goods. For more information, visit: http://www.k2sports.com. K2 Sports is a part of Jarden Corporation (NYSE: JAH)

About BCA

Backcountry Access (BCA) is a leading manufacturer of snow-safety equipment, based in Boulder, Colo.  Best known for revolutionizing the snow-safety industry with the Tracker DTS—the world's first digital avalanche beacon—BCA has most recently pioneered the growing backcountry market with the introduction of its popular Float airbag line. BCA believes that knowledge and education are equally as important as the products it develops, which is why all BCA products are supported by an extensive education program. BCA products are sold in just under 1,000 retail shops in North America and in 27 countries worldwide. For more information, visit: http://www.backcountryaccess.com.

K2 CEO Talks BCA Acquisition

While K2 has had backcountry products in its arsenal for a few years, including skis, skins, packs, probes and shovels, the brand announced today that it acquired Backcountry Access for an undisclosed price.

With more companies competing for a small segment of the industry that's growing—backcountry—K2 president and chief executive officer Anthony De Rocco hopes the acquisition will help further propel K2 into the out-of-bounds market. And, to no surprise, he sees the biggest growth for BCA coming from avalanche airbags.

BCA has been on K2's radar for a while, but De Rocco says when K2 first approached the small brand, BCA wasn't for sale. Eventually the small brand came back to K2 ready to sell. And while he wouldn't divulge the purchase price, De Rocco says it's a pretty small acquisition in the eyes of K2's parent company Jarden Corp. (NYSE: JAH).

Skiing Business caught up with De Rocco to find out more about the freshly announced acquisition.

K2 already makes shovels, packs and probes. We assume you bought BCA for its beacon and airbag technology?
We bought BCA because it's a great brand that makes great products. But what we're looking for in terms of trending is the backcountry segment. More and more people are venturing out of bounds, and we see there's a continued, strong need for transceivers. Airbags are really hot right now too, and they are an important piece of equipment to have if you're going out of bounds. BCA is a leader in both of those categories.

Is the acquisition about diversification?
Alpine ski and snowboard is down this year, but backcountry gear sales seem to be having a solid year. So it's about diversification, but it's also about having a well-rounded portfolio and recognizing key categories that we aren't already in. We've had a list of potential acquisitions for some time, and BCA fits really well with our brand and where we want K2 to be.

Having just introduced ski boots, we're fired up about bringing the K2 brand to a bigger piece of the ski market. BCA adds to that. We already had snow tools, but we didn't have transceivers or airbags. We plan to keep operating BCA as its own entity and make sure it's differentiated from K2 in areas where there's overlap.

What does that differentiation look like?
It's like operating Full Tilt and K2 ski boots, or Ride and K2 snowboards. We know how to do the multi-brand strategy. BCA comes to this from a core user side, which is different than where K2 does. Bruno (Bruce McGowan) and Edge (Bruce Edgerly) will still run BCA because those guys know what they're doing, and we don't want to rock the boat. But there are ways we can leverage each other too.

We have a killer machine shop in Seattle that BCA will be able to use, we have great athletes—many of which already use BCA gear—who will outwardly become BCA advocates, and BCA has great backcountry education tools that we can help promote. And there are a number of stores that BCA is in, but we aren't and vice versa. We'll make sure the growth trajectory that they are enjoying right now continues and is fueled by K2.

Now that K2 is even more in the backcountry realm, what do you guys plan to do to educate consumers about safe backcountry travel?
We have educational videos that Mike Hattrup does that we'll continue to push because education is important. We've had discussions with BCA about education and what they already do. We're going to look at any possible way to get consumers educated no matter if they're going through a gate at the resort or going from the bottom up. If you're in the backcountry, you need to be safe, and BCA is the best from a backcountry standpoint. Some stuff will be easy to implement this year, and then we'll push it more aggressively for '13-14.

What does the BCA integration plan look like?
We'll already do some co-branding at OR and SIA, but the reps are already out there selling for '13-14. BCA has a North American sales structure that works, and we'll continue with that. We'll take a look at the international sales structures making sure BCA is in all the key markets.

As can be expected, we'll look for ways we can save costs on the back end, but we plan to operated the brand as is. And we'll take a look at their supply chain, and figure out ways we can become more efficient—which is something BCA was already doing. Bruno (Bruce McGowan) and Edge (Bruce Edgerly) will still run the brand. They'll report to the K2 executive team, but they know what they're doing more than anyone, and we have complete faith in them. We'll keep its office in Boulder, Colo. too.

вторник, 8 януари 2013 г.

Рязко намаля незаконното строителство


Визитка
Завършила е ВИАС, специалност „Водоснабдяване и канализация, пречистване на води"Работила е като проектант в държавната „Водоканалпроект" и в частни фирмиВ ДНСК е от 1999 г., където започва като инспекторОт декември 2008 г. е заместник-началник на дирекциятаОт 1 ноември 2010 г. е началник на ДНСК

петък, 4 януари 2013 г.

До октомври Централната баня става Музей на София

от 04.01.2013, Автор: ТрадътБГ

Айде пак поредното ремонтче на банята.  Толкова ли не разбраха, че това е най-голямата ни ценност в София, наред с Витоша.  Ама пусто - само и само да се облажът покрай обществената поръчка и дай сега и банята в музей да сторят.

В последните дни на месец декември Столична община обяви обществена поръчка за изпълнение на строително-монтажни работи по адаптацията на Централната минерална баня за Музей на София.
Проектът се реализира чрез схемата развитие на природни, културни и исторически атракции на оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът за Музей на София съдържа: експозиционна част, представителни зали, реставрационни ателиета, фондохранилища за експонати, административно-управленска част, приемна част, туристически информационен център, кафе-сладкарница.
За обекта са изготвени технически проекти, като е определен обхватът на строително-монтажните работи и са изготвени количествени сметки.

Прогнозната стойност на поръчката е 5.575 млн. лева без ДДС, като 15% от тази сума ще бъде от Столична община, а останалите 85% - от ОПРР.

Музеят трябва да бъде завършен до 23 октомври, се посочва още в обявлението за обществената поръчка.

Гаранцията за участие е 55 000 лева. В конкурса могат да участват български или чуждестранни физически и юридически лица или техни обединения.
Участниците трябва да имат не по-малко от 13 млн. лв. общ оборот за годините 2009, 2010 и 2011, както и да са работили по строежи първа категория, определяни като недвижими културни ценности от световно или национално значение.

Ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта, като техническото предложение ще има тежест 40 точки, а ценовото - 60 точки.

Оферти се подават до 17:30 часа на 24 януари. Отварянето на документите е насрочено за 14:00 часа на 28 януари.

Ценови анализ на ски курортите в България

Автор: Публикувана на 3 януари 2013 в 18:04 в offnews

Не особено популярните доскоро зимни курорти като Добринище, Паничище и Чепеларе в последните години се превръщат в предпочитана дестинация, в сравнение с мегакомплекси като Боровец и Банско.

Макар броят на пистите в по-малките курорти да не е толкова голям, те остават предпочитани заради по-ниските цени, които предлагат. Тази година цените на лифт картите на Банско и Боровец бяха увеличени, което още повече засилва тенденцията за преориентиране на скиорите и сноубордистите към по-евтини курорти. Целодневна лифт карта на Банско е 58 лв., на Боровец – 55 лв., 50 лв. на Пампорово. За сравнение картите на Витоша са 35 лв., на Добринище – 28 лв., а Паничище и Семково предлагат целодневен абонамент за съоръженията за едва 15 лв.

Друга причина за преориентирането на туристи към по-малките курорти е и недоволството срещу опитите за монополизиране на курортите. Много младежи заявяват, че в знак на протест срещу ски монопола на Цеко Минев отказват да карат в курорти, които са под неговата опека (Банско, Боровец, по-голямата част от Витоша), като търсят алтернативни места. Именно със спирането на съоръженията на Витоша миналата година се засили и интересът към по-малките курорти.

Тази година, макар и на пръв поглед ски сезонът на Витоша да е отворен, на практика работи единствено писта „Витошко лале". Никои от останалите влекове и съоръжения не работят, а много от тях стоят счупени и изоставени, а собственикът „Витоша ски" отказва да ги ремонтира.

Голяма част от българските туристи споделят, че новите цени на големите курорти Банско и Боровец не са по джобовете им и затова се преориентират към по-малки и по-евтини места за почивка и туризъм. „Трябва да работя два дни, за да си изкарам парите за еднодневна карта на Банско", споделя Мартин, наскоро завършил строително инженерство. Университетски преподавател пък, който получава по 6 лева на учебен час, трябва да изработи почти 10 часа, за да може да си плати само картата за ски. Отделно от това са разходите за път, храна и спане.

На Банско лифт карта за цял ден за всички ски съоръжения и писти за възрастни е 58 лева, а за студенти – 53 лева. За ученици е 39 лева, а за деца до 12-годишна възраст включително е 38 лева. За половин ден, след 12.30 ч. лифт картата за възрастни е на цена от 45 лева. Ако обаче сте решили да не карате ски, а само да се качите с кабинковия лифт, цената за отиване и връщане е 28 лева на човек. В цената на лифт картата е включена и планинска застраховка. Тя покрива разходите за спасителни операции в случай на инцидент на пистата или при ползване на ски съоръженията и за оказана медицинска помощ.

Посочените цени на лифт картите важат за периода – 21.12.2012 г. – 31.03.2013 г., когато е интензивният ски сезон. Между датите 15.12.-21.12.2012 г. лифт картите се продаваха с близо 50% намаление. В този период картата за възрастен за един ден струваше 30 лева, а за ученици и студенти – 28 лева. Тъй като ски сезонът продължава до 14 април, подобно намаление на цените се очаква отново в периода 31.03. – 14.04.2013 г.

В случай, че нямате собствен ски или сноуборд екип, пълното ски оборудване – ски, обувки и щеки за възрастни под наем – за един ден струва 30 лева, а за деца е 18. Сноуборд и меки обувки за борд са 50 лева за възрастни и 33 лева за деца.

На официалния сайт на курорта е посочено, че ски зоната разполага с 16 ски писти и 2 ски пътя, чиято обща дължина е близо 60 км. Също има и трасе за ски бягане биатлон от 12 км. До момента има един кабинков лифт, който закарва скиорите и туристите до Бъндеришка поляна, където се намират всички ски влекове и писти. (Миналата седмица се проведоха серия от протести за изграждането на втори кабинков лифт и още писти на Банско, което обаче е противозаконно и ще ощети природните богатства на Пирин).

На Банско могат да се открият нощувки за 20-30 лева на човек, в самостоятелна стая с отопление и санитарен възел, но без закуска. Апартаменти и хотели, които са на около 5-10 минути пеша от кабинковия лифт, предлагат цени от около 100-120 лева на вечер. Ако са по-отдалечени от центъра на курорта и лифта, цените стигат до 50 лева на вечер.

Тези, сравнително ниски цени в иначе скъпия курорт, се дължат на големия брой хотели, които остават незапълнени и направо празни, дори и по време на активния сезон през зимата. Освен това има и много такива, които са зарязани наполовина построени и изоставени с надписи „For Sale". По непотвърдена информация, голяма част от функциониращите хотели в курорта нямат „Акт 16", който предоставя законно разрешение за ползване и облагане с данък.

Поради по-голямата леглова база, отколкото са туристите в курорта, собствениците и хотелиерите са принудени да свалят цените на нощувките, както и предлагането на специални промоционални пакети за привличане на повече посетители. Те споделят, че е спаднал и интересът и за купуване на апартаменти в курорта. „До преди няколко години англичани и руснаци масово купуваха апартаменти тук, но сега никой не иска. За това цените от 60 000 евро паднаха на близо 20 000 евро за апартамент", споделят собственици на жилища и хотели в курорта.

При наличието на по-свит бюджет може сами да си готвите, защото много от хотелите, които предлагат апартаменти, са оборудвани със собствена кухня с посуда и прибори. Препоръчително е да купувате продуктите от центъра на град Банско, където цените са нормални, без надценка, за разлика от курортната част, в района в близост до кабинковия лифт.

Цените за обяд в чайните и ресторантите на Бъндеришка поляна, където са ски пистите, също са сравнително високи. Чаша чай струва 3 лева, бутилка минерална вода от половин литър пък е 4 лева. Предлагат се и сандвичи, пържени картофи и готвени ястия, чиито цени обаче скачат над 10 – 15 лева. В случай, че този тип цени не са по джоба ви, е препоръчително да си приготвите сандвич от вкъщи.

Вечер, ако вместо да си готвите изберете да вечеряте на механа, може да се обобщи, че един човек може да се нахрани добре средно за около 20-25 лева.

В сравнение с цените на Банско, тези на Боровец са малко по-ниски. В периода 16.12.2012-14.03.2013 целодневна лифт карта за възрастни за всички съоръжения е 55 лева, полудневната е 30 лева (важи след 12.01 ч.), а за нощно каране е 22 лева. За разлика от Банско, курортите Боровец, Витоша и Пампорово освен дневно каране, предлагат и нощно каране. Намаление за студенти и ученици няма, единствено цената на картата за деца е 27 лева. И тук, както и в Банско, в лифт картите е включена застраховка "Злополука" в ски зона Боровец. Според официалния сайт на курорта, тя включва – медицинско транспортиране и / или първична медицинска помощ на място до лекарски кабинет в границите на маркираните ски писти, ски пътища и връзките между тях в ски зона Боровец (застраховката не важи на територията на Borosport Snowpark). Застраховката е валидна само в рамките на официалното работно време на съоръженията.

Наемането на пълна ски екипировка – ски, обувки и щеки, както и на сноуборд и обувки, е 25 лв. за възрастни. За деца цената за борд е същата, но за ски екип е 19 лева. Общата дължина на маркираните ски писти в Боровец е 58 км. Най-дългата писта е 12 км. Трасетата за ски бягане – биатлон са 35 км. Има един кабинков лифт с 6 седалки, 4 четириседалкови лифта и 10 ски влека.

Цените за нощувка и храна са подобни на тези в Банско.

На Пампорово ски картата за 1 ден за възрастен е 50 лева, за половин ден е 37 лв., а за деца до 12 г. е съответно 37 лв. и 23 лв. Билета за кабинковия лифт (отиване и връщане) е 19 лв. На Пампорово ски пистите са с обща дължина 16 км. Трасеата за ски бягане са с обща дължина 32 км.

На Витоша, за този ски сезон, цените на картите за възрастни, за един ден са 35 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – 28 лева. Полудневна карта до 12.30 ч. и след 12.30 ч. е 26 лева. Билета за кабинковия лифт в едната посока е 10 лева, а в двете 14 лева. За учащи и пенсионери е съответно 8 лв. и 12 лв.

Пълно ски оборудване за един ден струва 20 лева, а за сноуборд 25 лв.

Тъй като за момента работи единствено писта „Витошко Лале" и „Меча поляна" (която е предимно за начинаещи) много от скиорите се насочват към други курорти, като Добринище, Паничище и Мальовица, които предлагат повече избор на писти на по-ниски цени, от големите курорти.

Курортът Добринище е разположен на 6 км. от Банско и все повече набира популярност сред запалените скирои, които особено след тазгодишното увеличение на цените в Банско, предпочитат по-евтиния вариант. Лифт картата за един ден за възрастни е 28 лева, а за деца е 15 лева. Полудневната е 20 лева, а за деца – 10 лв.

Ски оборудване за един ден е 15 лева.

Общата дължина на ски зоната е около 7 км. Хижите, които я разделят са "Безбог", "Тузлата", "Говедарника" и "Гоце Делчев". Средният наклон е около 22%. Двете крайни точки са съединени с двуседалков лифт с капацитет от 500 човека на час и междинна станция по средата.

Някои хотели предлагат оферти за около 150 лева, за четири дни, със закуска и вечеря плюс лифт карти.

Курортът Паничище е на 1350 м. надморска височина на границата на Национален парк Рила, до Седемте рилски езера, близо до град Сапарева баня. Целодневната карта там е 15 лева, а полудневната – 11 лв. В цената на картата е включена планинска застраховка.

Чепеларе е на 9 км. от Пампорово и на 20 км. северно от град Смолян. Ски пистите са 12, а пистата „Мечи чал" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини – 6 км. До върха, висок 1873 м, се стига с двуседалков лифт с дължина 2 471 м., при времетраене на пътуването 17 минути и капацитет 700 души за час. Има и няколко малки влека.

Картата за един ден, за възрастни е 40 лева, за деца – 24 лв. За половин ден е 32 лв.

Мальовица се намира в североизточната част на Рила. Общата дължина на пистите е 4 км. Целодневната карта за възрастни е 25 лева, а полудневната – 18 лева.

Курортът Семково, който е известен със станциите на Техническия университет в София и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), има седем ски писти с обща дължина от 4 км, обслужвани от осем ски влека. Три от тях са на северните склонове и са сравнително трудни. Трябва обаче да се вземе под внимание материалната база и съоръженията, които са доста лошо поддържани и от години не са подменяни. Поради тази причиниа често се развалят и рядко работят всички писти едновременно.

През миналия ски сезон цената на лифт карта за един ден на Семково, за възрастни е била 15 лв. Пълен ски или сноуборд екип под наем за един ден струва 15 лева.

Курортният комплекс Беклемето е разположен на 22 км. югозападно от град Троян. Той е разположен на 1320 м. Надморска височина. Целодневна карта там е 15 лева, а за половин ден – 10 лева.

Етикети

имена (151) Ски (140) уеб камери (128) Право (121) документи (111) Grand Tour (102) video (100) Ski (97) webcams (93) skiing weather (83) ski resort information (82) банки (66) ски курорти (60) Маркетинг (45) Рила (40) snow reports (37) икономика (35) София (34) Боровец (33) Borovets (27) Родопи (27) история (27) Банско (26) Пампорово (23) проекти (23) здраве (21) интернет (21) планини (21) смях (21) екипировка (20) карта (20) Pamporovo (19) Rila (19) Time (19) health (19) море (19) Bansko (17) лифт (17) resort information (16) eco (15) раница (15) цени (15) язовир (15) Стара Планина (14) връзки (14) деца (14) пътувания (14) хижа (14) Marketing (13) bike (13) Витоша (13) Пирин (13) snow forecast (12) буква С (12) данъци (12) лавини (12) магазини (12) Алеко (11) буква В (11) буква М (11) freeskiing (10) Маршрути (10) буква А (10) ski abroad (9) Пловдив (9) буква Д (9) отбрана (9) празник (9) първа помощ (9) ски чужбина (9) термини (9) map ski area (8) буква Б (8) буква К (8) календар (8) old applications (7) Чепеларе (7) архитектура (7) буква Г (7) буква Н (7) поддръжка на ски (7) сняг (7) футбол (7) буква Е (6) буква Л (6) буква П (6) буква Т (6) видео (6) годишнини (6) град (6) именни дни (6) къщи (6) трафик (6) хидро (6) Rodopy (5) Skype (5) Sofia (5) YouTube (5) vlog (5) буква И (5) буква Х (5) влог (5) кино (5) литература (5) очила (5) село (5) снимка (5) спорт (5) EU projects (4) Ski Bindings (4) boots (4) gsm (4) smart phone (4) Нотариус (4) буква З (4) буква Ф (4) енергетика (4) ски учител (4) слама (4) състезание (4) туризъм (4) упражнения (4) Aleko (3) Maliovitsa (3) Physics (3) Tyrolia (3) brand (3) climb (3) mass (3) sexy (3) shoe size (3) Безбог (3) Мальовица (3) Узана (3) автомобил (3) безопастност (3) буква Ц (3) буква Ш (3) влак (3) времето в момента (3) докторантури (3) недвижими имоти (3) поща (3) пропаганда (3) пълномощно (3) статистика (3) строителство (3) теснолинейка (3) DIN (2) NASA (2) Release Setting (2) Rossignol (2) Vitosha (2) clothes sizes (2) file hosting (2) franchaise (2) relativity (2) replace (2) search (2) БАССЕС (2) Благоевград (2) Добринище (2) Здравец (2) Лале (2) Мусала (2) Осогово (2) Средна гора (2) бедствие (2) буква Ж (2) буква Й (2) буква О (2) буква У (2) буква Ч (2) буква Щ (2) буква Я (2) геометрия (2) гора (2) еко (2) екология (2) електроенергия (2) космос (2) магистрала (2) местност (2) очи (2) парк (2) плакат (2) планиране (2) световно (2) технологии (2) упътвания (2) явление (2) F1 (1) FIS (1) Fieberbrunn (1) Hamlet (1) Hopfgarten (1) Kirchberg (1) Macedonia (1) Norway (1) Reit im Winkl (1) Scheffau (1) Shakespeare (1) Solomon (1) St Johann (1) Söll (1) Tirol (1) Walchsee (1) Zahmer Kaiser (1) apple (1) drone (1) h Pleven (1) hypnosis (1) ibooks (1) ipad (1) iphone (1) ipod (1) mathematic (1) skate (1) tablet (1) telemark (1) trekking (1) Бачево (1) Беклемето (1) Бяла Черква (1) ВЕИ (1) Вежен (1) Ветровал (1) Гела (1) Горна Оряховица (1) Добрила (1) Информация за фирми (1) Камчатка (1) Карлово (1) Картала (1) Кицбюел (1) Ком (1) Копривки (1) Копривщица (1) Леденото езеро (1) Мерцедес (1) Михаел Шумахер (1) Норвегия (1) Офелиите (1) Панагюрище (1) Предела (1) Румъния (1) Русия (1) САЩ (1) Самоков (1) Студенец (1) Формула 1 (1) Църна Могила (1) Черни Връх (1) Япония (1) автомати (1) биатлон (1) био (1) буква Р (1) буква Ъ (1) буква Ь (1) буква Ю (1) великия пост (1) гра (1) градоустройство (1) дрехи (1) дърво (1) запалка (1) култура (1) ландшафт (1) математика (1) мода (1) музей (1) мъдрости (1) олимпиада (1) поддръжка (1) потребители (1) програма (1) реклама (1) синя зона (1) фото (1) х. Дерменка (1) храна (1)